Πάνω από 1 δισ. ευρώ κεφαλαιοποίηση «χτίζει» η μετοχή της ΔΕΗ για μία ακόμα φορά μέσα στον Ιανουάριο. Εξέλιξη που έχει να συμβεί από τον Ιούνιο του 2017 (6/6/2017) κι ενώ ο ΑΔΜΗΕ αποτελούσε ακόμα θυγατρική της, δέκα μέρες σχεδόν πριν από την εισαγωγή του στο Χρηματιστήριο. Στοιχείο που δίνει μεγαλύτερη αξία στο εγχείρημα του Γ. Στάσση και στην προοπτική που θέλει να δώσει στην Επιχείρηση, αφού σε διάστημα περίπου πέντε μηνών από τότε που ανέλαβε δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να καταστεί εκ νέου ο γίγαντας της εγχώριας ενεργειακής αγοράς.

Το προχθεσινό κλείσιμο της μετοχής που ήταν και το μεγαλύτερο για τις εταιρείες της μεγάλης κεφαλαιοποίησης στο Χ.Α. οδήγησε το «χαρτί» από τα χαμηλά των 4,20 ευρώ σχεδόν στα υψηλά ημέρας σε επίπεδο κλεισίματος, στα 4,328 ευρώ, γράφοντας στα μόνιτορ των επαγγελματιών κεφαλαιοποίηση 1,004 δισ. ευρώ και επαναφέροντας τη μετοχή στο κλαμπ των ισχυρών της Λεωφόρου Αθηνών.

Το επόμενο στοίχημα, σύμφωνα με την αγορά, είναι η έκδοση ομολογιακού δανείου με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι ο κ. Στάσσης έχει πληθύνει τις επαφές του με τους εκπροσώπους ξένων τραπεζών οι οποίοι θα αναλάβουν την έκδοση μεταξύ 300 – 500 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι στο τέλος του περασμένου Νοεμβρίου, η S&P προχώρησε σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ΔΕΗ ως αποτέλεσμα της αναχρηματοδότησης του υφιστάμενου δανεισμού συνολικού ύψους 1,3 δισ. ευρώ αλλά και των οικονομικών προοπτικών της χώρας. Επίσης, θετικό πρόσημο στην αξιολόγηση κατέλαβαν οι κινήσεις Στάσση για βελτίωση της εισπραξιμότητας. Κάτι που στην ουσία αποτελεί το διαβατήριο για την έξοδο της ΔΕΗ στις αγορές.

Η διοίκηση της εταιρείας, σύμφωνα με πληροφορίες, θα θεωρήσει σημαντικό ένα επιτόκιο της τάξης του 5%.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι με το γύρισμα της χρονιάς, στις πρώτες μέρες του πρώτου 3μήνου ανακοινώθηκε επισήμως η τοποθέτηση του κ. Αλ. Πατεράκη στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της επιχείρησης, o οποίος, μεταξύ άλλων, έχει θητεύσει σε ένα από τα μεγαλύτερα venture capitals διεθνώς, την Lumia Capital.