• Business

    Τουρισμός: Κολωνάκι και βόρεια προάστια στηρίζουν Αστέρα, τιμές έκπληξη στο Costa Navarino, κλειστά εμβληματικά ξενοδοχεία

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη


    Κολωνάκι και Βόρεια Προάστια μετακομίζουν τα σαββατοκύριακα στον Αστέρα της Βουλιαγμένης… Και φέρνουν πληρότητες της τάξης του 50% με 60%. Πληρότητες υψηλές, ακόμα και αν πρόκειται για σαββατοκύριακο, καθώς στα ελάχιστα ξενοδοχεία που έχουν ανοίξει στο κέντρο της Αθήνας οι πληρότητες μετά βίας αγγίζουν διψήφια ποσοστά.

    Την ίδια ώρα ο ΣΕΤΕ εκτιμά ότι τα έσοδα από τον τουρισμό θα διαμορφωθούν φέτος στα 5 δισ. ευρώ, από 20 δισ. πέρυσι.

    Στο συγκρότημα του Αστέρα, που λειτουργεί κάτω από την ομπρέλα της Four Seasons έχει ανοίξει το ξενοδοχείο Ναυσικά και τα bungalows, ενώ από την εξέλιξη των κρατήσεων θα κριθεί αν και πότε θα υποδέχεται επισκέπτες και το ξενοδοχείο Αρίων. Τα εστιατόρια λειτουργούν κανονικά και υποδέχονται εξωτερικούς επισκέπτες, ενώ και η ακριβότερη πλαζ της πρωτεύουσας, η πλαζ του Αστέρα έχει ανοίξει για το κοινό από τον Μάιο, με την είσοδο να διαμορφώνεται στα 50 ευρώ (σετ δύο ξαπλώστρες και ομπρέλα) τις καθημερινές και στα 80 ευρώ το σαββατοκύριακο.

    Από τις κρατήσεις του Αστέρα απουσιάζουν φέτος οι Αμερικανοί επισκέπτες, οι οποίοι αποτελούσαν πέρυσι το 50% της πελατείας του. Οι περισσότερες κρατήσεις προέρχονται από τις αγορές της Γερμανίας, Ολλανδίας, Αυστρίας, Μέσης Ανατολής…

    Και ενώ ο Αστέρας δουλεύει προς το παρόν με Έλληνες τα σαββατοκύριακα, την ίδια ώρα το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία όπως και το Χίλτον παραμένουν κλειστά μέχρι τις αρχές Ιουλίου.

    Οι μεγάλες ξενοδοχειακές αλυσίδες με τα πολυτελή resort έχουν ανακοινώσει τις ημερομηνίες επαναλειτουργίας τους και οι τιμές έχουν μειωθεί σημαντικά. Για παράδειγμα στο Costa Navarino οι τιμές –μέσα από πλατφόρμες- ξεκινούν από τα 250-260 ευρώ τη βραδιά.

    Στα ξενοδοχεία της Αθήνας οι πελάτες είναι λίγοι. Στην καλύτερη περίπτωση οι πληρότητες «παίζουν» στην περιοχή του 10% με 12%, αφού όπως λένε οι ξενοδόχοι «λίγοι είναι οι εισερχόμενοι τουρίστες».

    Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρυσι τέτοια εποχή τα ξενοδοχεία 5 αστέρων της Αθήνας είχαν πληρότητες που έφταναν και το 90%.

    Το θετικό λέει στο mononews.gr ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Γιάννης Ρέτσος είναι ότι οι έλεγχοι που έχουν γίνει μέχρι τώρα στα δύο αεροδρόμια υποδοχής τουριστών, στο Ελευθέριος Βενιζέλος και στο Μακεδονία, δεν έχουν δείξει πρόβλημα από το εξωτερικό, αν η εικόνα παραμείνει ίδια και όταν ανοίξουν όλα τα αεροδρόμια, θα δούμε περισσότερους τουρίστες.

    Ο ίδιος εκτιμά πως κίνηση αναμένεται από τα μέσα Ιουλίου μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου με την εκτίμηση του ΣΕΤΕ να τοποθετεί τα έσοδα στην περιοχή των 5 δισ. ευρώ.

    «Θα κυμανθούμε στο 20% με 25% των περσινών εσόδων», λέει ο κ. Ρέτσος.

    Έχουμε μία χρονιά που θα λειτουργήσει διαφορετικά, συμπληρώνει.

    Και φυσικά για τον τουρισμό μετράνε τα έσοδα και όχι οι αφίξεις.

    Στο ερώτημα ποιοι τουρίστες θα επισκεφθούν την Ελλάδα, απαντά πως τίποτα δεν είναι σαφές ακόμα. Μπορεί να έχουμε πολλές οδικές αφίξεις, που όμως οι τουρίστες αυτοί δαπανούν λιγότερα ή να έχουμε μικρότερο αριθμό επισκεπτών, που όμως θα δαπανήσουν πολύ περισσότερα.

    Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ, ο οδικός τουρισμός χαρακτηρίζεται από σχετικά χαμηλή Μέση κατά Κεφαλήν Δαπάνη (185 ευρώ έναντι 731 ευρώ για τον υπόλοιπο τουρισμό). Πέρυσι για παράδειγμα ήρθαν οδικώς στην Ελλάδα 9,6 εκατομμύρια επισκέπτες και το έσοδο ήταν 1,8 δισ. ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ