Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Bloomberg

Πώς οι τρεις Γάλλοι «γίγαντες» στον χώρο της πολυτέλειας έχασαν $58 δισ. το 2024

Μπερνάρ Αρνό (LVMH), Φρανσουάζ Μπέτενκορτ Μέγιερς (L’ Oreal) και Φρανσουά Πινό (Kering)

Ο πλούτος των Γάλλων δισεκατομμυριούχων που δραστηριοποιούνται στον χώρο της πολυτέλειας, ανήλθε σε πρωτοφανή επίπεδα κατά την εποχή της πανδημίας, όταν οι καταναλωτές άρπαζαν κυριολεκτικά ακριβές τσάντες, φορέματα και προϊόντα περιποίησης. Τώρα όμως, τα πράγματα άλλαξαν…

Τρεις από τους πλουσιότερους της χώρας – ο Μπερνάρ Αρνό, η Φρανσουάζ Μπετανκούρ Μέγιερς και ο Φρανσουά Πινό – βλέπουν την περιουσία τους να μειώνεται, καθώς η αυτοσυγκράτηση των καταναλωτών, αντικαθιστά την τέρψη.

Οι τρεις μεγιστάνες της πολυτέλειας, οι οποίοι εξακολουθούν να βρίσκονται μεταξύ των πλουσιότερων ατόμων του κόσμου, έχουν απωλέσει συνολικά 58 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος, σύμφωνα με τον Δείκτη Δισεκατομμυριούχων του Bloomberg.

Η πτώση σημειώθηκε καθώς οι κολοσσοί του κλάδου που ελέγχουν οι μεγιστάνες – LVMH, L’Oreal SA και Kering – αναφέρουν μειωμένη ζήτηση για προϊόντα υψηλής ποιότητας, ειδικά στην Κίνα.

Στη Γαλλία, όπου διαμένουν, η πτώση της καθαρής τους περιουσίας συμπίπτει με την εντεινόμενη πολιτική πίεση για υψηλότερους φόρους στους πλούσιους, προκειμένου να καταπολεμηθεί η ανισότητα και η μείωση του χαοτικού ελλείμματος της χώρας.

Φρανσουά Πινό

Ο 88χρονος Πινό, ο οποίος ίδρυσε την εταιρεία που εξελίχθηκε σε Kering, είδε την περιουσία του να δέχεται το μεγαλύτερο πλήγμα, με πτώση 63% στα 22 δισεκατομμύρια δολάρια από το υψηλό του Αυγούστου 2021.

Αυτή είναι η μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση από όποιον βρέθηκε στον δείκτη πλούτου του Bloomberg κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα προβλήματα της Gucci.

«Εφαρμόζουμε έναν ολοκληρωτικό μετασχηματισμό στην Gucci», δήλωσε η Γενική Οικονομική Διευθύντρια της Kering, Armelle Poulou, ενώ ανακοίνωσε παράλληλα το κλείσιμο των καταστημάτων, σύμφωνα με το Bloomberg.

Μπερνάρ Αρνό

Από την αρχή του έτους, η περιουσία του Αρνό έχει συρρικνωθεί κατά περίπου 26 δισεκατομμύρια δολάρια, καταγράφοντας η μεγαλύτερη πτώση στην κατάταξη του Bloomberg.

Βυθίστηκε στην πέμπτη θέση του δείκτη από το Νο. 1, καθώς οι μετοχές της LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton SE, του πολυτελούς ομίλου που ίδρυσε και εξακολουθεί να ελέγχει ο 75χρονος, έχουν υποχωρήσει κατά 30% από το υψηλό στα μέσα του 2023.

Φρανσουάζ Μπετανκούρ Μέγιερς

Τα αποτελέσματα ήταν επίσης απογοητευτικά για τον κολοσσό των καλλυντικών L’Oreal, με την περιουσία της Μπετανκούρ Μέγιερς να συρρικνώνεται κατά 19 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος, αφήνοντάς την με 81 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σημειώνεται ότι η 71χρονη κληρονόμος, υπήρξε για πολλά χρόνια η πλουσιότερη γυναίκα στον κόσμο, σε μια θέση που τώρα κατέχει η Alice Walton.

Η εταιρεία  στην ασιατική χώρα σημείωσε χαμηλότερες επιδόσεις ακόμη και από αυτές που εμφάνιζε πριν από τη πανδημία Covid-19.

«Τα χειρότερα αποτελέσματα εμφανίστηκαν στη Βόρεια Ασία, όπου οι αγορές σημείωσαν μεγάλη πτώση, ειδικά στον τομέα της πολυτέλειας», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της L’Oreal, Nicolas Hieronimus, σε συνομιλία με αναλυτές.

Ωστόσο, οι δραστηριότητες της εταιρείας παρέμειναν σε αρκετά «υψηλά επίπεδα» στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και τις αναδυόμενες αγορές, παρά την επιβράδυνση που σημειώθηκε το καλοκαίρι.

Διαβάστε επίσης: 

Γαλλία: Ανησυχία στους εύπορους από τον προϋπολογισμό «λιτότητας» του Μπαρνιέ – Πού στοχεύει

Γαλλία: Στα €2,8 δισ. η κρατική δαπάνη για τους Ολυμπιακούς του Παρισιού

Γαλλία: Το δημοκρατικό σύστημα της χώρας δε λειτουργεί πιστεύουν οι περισσότεροι Γάλλοι