Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον των ξένων ομίλων για το ελληνικό startup οικοσύστημα, καθώς τον τελευταίο χρόνο, έχουν επιτευχθεί σημαντικά deals, δείχνοντας παράλληλα την εμπιστοσύνη τους στην ελληνική αγορά και οικονομία.

Μπορεί το 2023, λόγω των πληθωριστικών πιέσεων και της αύξησης των επιτοκίων, η ανάπτυξη να μην ήταν αυτή που αναμενόταν ωστόσο, αυτό δεν εμπόδισε μεγάλες εταιρείες και funds να επενδύσουν ή να εξαγοράσουν ελληνικές εταιρείες.

1

Πιο πρόσφατο παράδειγμα, η εξαγορά του 20% της Desquared του Βαγγέλη Λιάσκα από την Deutsche Telecom, έναντι του ποσού των 5 εκατ. ευρώ.

Τα deals του 2023

Ακόμα ένα τρανταχτό παράδειγμα περίπτωσης που μεγάλος ξένος όμιλος έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης σε ελληνική startup μέσα στο έτος, ήταν η εξαγορά της Augmenta από την CNH Industrial της οικογένειας Anieli.

Επίσης, στη σχετική λίστα των εξαγορών εντάσσεται και η απορρόφηση της Arrikto του Κωνσταντίνου Βενετσανόπουλου και του Βαγγέλη Κούκη από την Hewlett Packard Enterprise, η Austrian Post εξαγόρασε το 80% της ελληνικής Agile Actors και η Energy Aspects εξαγόρασε τη νεοφυή OilX.

Λίγους μήνες πριν, ανακοινώθηκε η εξαγορά της εταιρείας τεχνολογίας Code BGP του Ξενοφώντα Δημητρόπουλου, του Βασιλείου Κοτρώνη και του Λευτέρη Μανασάκη από την Cisco, με σκοπό να ενσωματωθεί η τεχνολογία της στο λογισμικό της ThousandEyes. Η νεοφυής εταιρεία, spin off του Ινστιτούτου Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), αναπτύσσει λογισμικό για την εποπτεία του πρωτοκόλλου BGP, με στόχο την ασφαλή λειτουργία του Διαδικτύου.

Επίσης λίγο καιρό πριν, η ελληνική νεοφυής εταιρεία Mist.io του Χρήστου Ψάλτη και του Δημήτρη Μωραΐτη, εξαγοράστηκε πρόσφατα από την Dell.

Η περίπτωση Meta – Accusonus

Πριν περίπου δύο χρόνια, η Meta έδωσε σύμφωνα με εκτιμήσεις, περί τα 70-90 εκατ. ευρώ για να εξαγοράσει το 100% της Accusonus.

Η Accusonus, «παιδί» των Ηλία Κοκκίνη και ο Αλέξανδρου Τσιφλίδη, ιδρύθηκε το 2013 στην Πάτρα και είχε αντικείμενο την παραγωγή state of the art τεχνολογιών στην περιοχή του ψηφιακού ήχου.

Σταδιακά τα προϊόντα της Accusonus άρχισαν να τα χρησιμοποιούν όχι για audio, αλλά για video. Τότε χτύπησε την πόρτα η Adobe. Το 2018 έκαναν license την τεχνολογία τους και χορήγησαν άδεια για την πατενταρισμένη τεχνολογία της απομάκρυνσης θορύβου και αντήχησης μονού καναλιού στην Adobe.

Η εταιρεία τα χρόνια που ακολούθησαν διέγραφε σταθερά ανοδική πορεία μέχρι που το 2022, ήρθε η πρόταση της Meta για να εξαγοράσει το 100%, την οποία και αποδέχτηκαν οι ιδρυτές.

Πόσα σήκωσαν οι ελληνικές εταιρείες μέσα στο έτος

Σύμφωνα με σχετική έρευνα της Marathon Venture Capital, το πρώτο μισό του έτους υπολογίζεται ότι οι νεοφυείς εταιρείες, τόσο αυτές με έδρα στην Ελλάδα όσο και αυτές με Έλληνες συνιδρυτές με δραστηριότητα στο εξωτερικό, έχουν συγκεντρώσει συνολικά 872 εκατ. δολ. σε 69 γύρους χρηματοδοτήσεων από 83 διεθνείς επενδυτές.

Ένα από τα σημαντικότερα deals που ανακοινώθηκαν μέσα στο έτος είναι αυτό της Runway, του Έλληνα επιχειρηματία Αναστάση Γερμανίδη και των Χιλιανών Kρίστομπαλ Βαλενζουέλα και Αλεχάντρο Ματαμάλα.

Μέσα στο καλοκαίρι, η εταιρεία ΑΙ κατάφερε να προσελκύσει το ενδιαφέρον γιγάντων της τεχνολογίας όπως των Google, Nvidia και Salesforce, σηκώνοντας 141 εκατ. δολάρια, με την αποτίμησή της να φτάνει σήμερα πάνω από το 1,5 δις. δολάρια.

Επίσης η Casually του επιχειρηματία Γιάννη Κιαχόπουλου άντλησε κεφάλαια ύψους 60 εκατ. δολαρίων, με βασικό επενδυτή την ICONIQ Growth, που διαχειρίζεται κεφάλαια ηχηρών ονομάτων, όπως του Μαρκ Ζούκερμπεργκ της Facebook και του Τζέρι Γιανγκ, συνιδρυτή της Yahoo.

Διαβάστε επίσης:

Πάνω από 870 εκατ. δολάρια σήκωσαν οι ελληνικές startups μέσα στο έτος

Αντώνης Σαμοθράκης: Αυτοί είναι οι τέσσερις βασικοί πυλώνες ανάπτυξης της Instacar

Γραμμάτης (Douleutaras): Το παρασκήνιο του deal με τον Φίλιππο Λάτση