Σε νέα φάση εισέρχεται η Ελλάκτωρ, έπειτα από την εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου χθες, καθώς επικράτησαν κατά την έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων οι απόψεις της ολλανδικής Reggeborgh Invest, έναντι αυτών της απερχόμενης διοίκησης και των εφοπλιστών Δημητρίου Μπάκου και Γιάννη Καϋμενάκη, που εισήλθαν πρόσφατα στο μετοχικό κεφάλαιο του κατασκευαστικού Ομίλου.

Η διαδικασία που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά διήρκεσε 5,5 ώρες, συμμετείχαν μέτοχοι που εκπροσωπούσαν το 76,7% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας και ειδικότερα 52 άτομα, εκ των οποίων 28 αντιπροσώπευσαν περισσότερους του ενός μετόχους.

Η επικράτηση της ολλανδικής εταιρείας έγινε εξαρχής φανερή όταν με τις πρώτες δύο ψηφοφορίες καταψηφίστηκε με ποσοστό περίπου 88% των παρισταμένων η πρόταση της μέχρι χθες διοίκησης υπό τον Αναστάσιο Καλλιτσάντση για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 50,4 εκατ. ευρώ. Με βάση το προαναφερόμενο ποσοστό την αύξηση κεφαλαίου καταψήφισαν και οι δύο εφοπλιστές.

Πριν την έναρξη της συνέλευσης η Invesco (κοινή εταιρεία των δύο εφοπλιστών) απέσυρε το αίτημα που είχε καταθέσει προχθές στο Πρωτοδικείο Αθηνών για αναβολή της διαδικασίας μέχρι να αποφανθούν οι αρμόδιοι φορείς αν συντρέχουν λόγοι παραβίασης της νομοθεσίας περί ανταγωνισμού εξαιτίας της συμμετοχής της Reggeborgh και στο μετοχικό κεφάλαιο της ΓΕΚ Τέρνα (κατέχει το 30%).

Τη θέση του προέδρου της Ελλάκτωρ ανέλαβε ο νομικός Γιώργος Μυλωνογιάννης και του διευθύνοντος συμβούλου ο Άρης Ξενόφος (πρώην πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ). Μη εκτελεστικά μέλη του πενταμελούς ΔΣ με πενταετή θητεία είναι οι Δημήτρης Κονδύλης, Κωνσταντίνος Ταμπούρος και Αθηνά Χατζηπέτρου.

Η νέα επιτροπή ελέγχου, που εκλέχθηκε χθες επίσης για 5ετή θητεία από τη συνέλευση και αυτή έπειτα από πρόταση της Reggeborgh, απαρτίζεται τον Παναγιώτη Αλαμάνο, ορκωτό ελεγκτή, και τα δύο ανεξάρτητα μέλη του ΔΣ Κ. Τούμπουρο και Αθ. Χατζηπέτρου.

Ο δικηγόρος και καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργος Σωτηρόπουλος, εκπρόσωπος της ολλανδικής εταιρείας, στην παρέμβασή του λίγο πριν αρχίσει η ψηφοφορία για το νέο ΔΣ, απαντώντας σε όσα έχουν συζητηθεί τις τελευταίες μέρες, ανέφερε ότι, όλα τα μέλη που προτάθηκαν από την ολλανδική εταιρεία, πληρούν τους όρους της ανεξαρτησίας και δεν έχουν κολλήματα με βάση τη νομοθεσία. Συμπλήρωσε επίσης ότι δεν έχουν καμιά επαγγελματική σχέση ή εξάρτηση από την Reggeborgh, την οποία χαρακτήρισε «παθητικό επενδυτή» στην Ελλάκτωρ, όπως και στη ΓΕΚ Τέρνα.

Ο πρώην πλέον διευθύνων σύμβουλος της Ελλάκτωρ, Αναστάσιος Καλλιτσάντσης, τοποθετήθηκε τρεις φορές από το βήμα της συνέλευσης. Αρχικά με μια εκτενή παρουσίαση των πεπραγμένων του υπεραμύνθηκε του έργου που επιτέλεσε η διοίκησή του από το καλοκαίρι του 2018 μέχρι σήμερα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη βελτίωση της εταιρικής διακυβέρνησης.

Όπως είπε «αντίθετα με τα λεγόμενα της Reggeborgh για αδυναμία ανάληψης  νέων έργων, η Άκτωρ τα τελευταία 2,5 χρόνια έχει υπογράψει έργα συμβατικής αξίας 1,1 δισ. ευρώ και συμπληρωματικές συμβάσεις 120 εκατ. ευρώ, έχοντας επικεντρωθεί σε κερδοφόρα έργα σε Ελλάδα και Ρουμανία, αποχωρώντας από τις περισσότερες χώρες (από τις 21 σε σύνολο 24) στις οποίες είχε δραστηριότητα. Επίσης υπέγραψε τη μοναδική σύμβαση παραχώρησης που προχώρησε τα τελευταία χρόνια και αφορά στη Μαρίνα Αλίμου, επένδυση αξίας 100 εκατ. ευρώ».

Επιτέθηκε αρκετές φορές στη Reggeborgh υποστηρίζοντας πως «ζητάει να διορίσει διοίκηση επικαλούμενη τα αρνητικά αποτελέσματα χωρίς κανένα συγκεκριμένο επιχείρημα και προτάσεις».

Σύμφωνα με τον ίδιο το Δ.Σ. που πρότεινε η Reggeborgh και που τελικά υπερψηφίστηκε από τη συνέλευση «δεν έχει καμία σχέση» με τις δραστηριότητες του Ομίλου, πλην «ενός μέλους που διατηρεί δική του τεχνική εταιρεία».

Επέμενε και επανέλαβε αρκετές φορές πως υπάρχει περίπτωση να τεθεί θέμα ανταγωνισμού εξαιτίας της συμμετοχής της ολλανδικής εταιρείας και στο μετοχικό κεφάλαιο της ΓΕΚ Τέρνα.

Μάλιστα, έκανε μνεία και σε πιθανά προβλήματα γενικότερου ενδιαφέροντος. Όπως είπε «αν υπάρξουν θέματα ανταγωνισμού, η πολιτική ηγεσία θα βρεθεί αντιμέτωπη με πολλά προβλήματα…» και σε άλλο σημείο της παρέμβασής του «κατεβαίνουμε στην Εγνατία και οι δύο – Ελλάκτωρ και ΓΕΚ – πώς θα αντιμετωπίσουν την προσφυγή του τρίτου διαγωνιζόμενου;»

«Εύχομαι όλα αυτά που λέω να μην συμβούν» συμπλήρωσε, αλλά κατά τον ίδιο τα θέματα ανταγωνισμού που προκύπτουν «πρέπει να ανησυχήσουν τις ελληνικές αρχές, την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, την Επιτροπή Ανταγωνισμού, τους προμηθευτές, τους εργαζόμενους και τους πολιτικούς της χώρας».

Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Ελλάκτωρ επανέλαβε πως η αξία του Ομίλου είναι 3 δισ. ευρώ και δεν αντικατοπτρίζεται στο ταμπλό της Σοφοκλέους, ωστόσο, όπως είπε «η αξία αυτή είναι που έφερε τους νέους μετόχους» εννοώντας την ολλανδική εταιρεία και τους εφοπλιστές.

Η απάντηση στα όσα είπε ο κ. Καλλιτσάντσης δόθηκε καταρχάς από τον εκπρόσωπο της Reggeborgh, δικηγόρο και καθηγητή πανεπιστημίου, Γιώργο Σωτηρόπουλο.

«Πώς είναι δυνατόν να ομιλεί κανείς για καλή οικονομική κατάσταση της Ελλάκτωρ, όταν έγινε κατάσχεση στους λογαριασμούς της Άκτωρ για 2,1 εκατ. ευρώ;» διερωτήθηκε ο κ. Σωτηρόπουλος συμπληρώνοντας ότι «οι μέτοχοι θέλουν να απολαύσουν κέρδη και όχι δομές εταιρικής διακυβέρνησης». Δεν σταμάτησε εκεί, θυμίζοντας τις καταγγελίες του Δημήτρη Καιλλτσάντση περί αποτυχίας της πρωτοβουλίας Change4ellaktor λέγοντας χαρακτηριστικά «μόνο ως ανέκδοτο ακούγονται τα περί εταιρικής διακυβέρνησης».

Ο απερχόμενος διευθύνων σύμβουλος έλαβε τον λόγο και μετά την καταψήφιση της προτεινόμενης από αυτόν αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου με τον κ. Σωτηρόπουλο να ρωτάει λίγο πριν την ψηφοφορία για το νέο ΔΣ: «Υπό ποια ιδιότητα έλαβε τώρα το λόγο ο κ. Καλλιτσάντσης; Μετά το 88% (το ποσοστό καταψήφισης των προτάσεων της προηγούμενης διοίκησης) έπαψε να είναι διοίκηση. Μέτοχος δεν είναι πλέον, έχει μεταβιβάσει τις μετοχές του και αυτό δείχνει την πίστη έχει στο δικό του δημιούργημα…».

«Περίμενα από τον κ. Καλλιτσάντση να δείξει γενναιότητα, αναγνωρίζοντας τη συντριβή του στις δύο πρώτες ψηφοφορίες. Αντί αυτού ο κ. Καλλιτσάντσης επανέλαβε τα ίδια», συνέχισε ο εκπρόσωπος της ολλανδικής εταιρείας και πρόσθεσε «Θα μπορούσα να του επιτεθώ με την ίδια σφοδρότητα, αλλά δεν θα το πράξω».

Σχολιάζοντας τα ερωτήματα σχετικά με τα ζητήματα ανταγωνισμού ο κ. Σωτηρόπουλος ανέφερε πως η ουσιαστική ανυπαρξία τέτοιων θεμάτων φάνηκε και από τη στάση της Invesco που ενώ είχε αιτηθεί ασφαλιστικά μέτρα για τη μη διεξαγωγή της γενικής συνέλευσης «δεν τόλμησε να προχωρήσει στην εκδίκαση της αίτησής της σήμερα το πρωί. Όταν είδαν την οργανωμένη νομική ομάδα της Reggeborgh αποσύρθηκαν». Συμπλήρωσε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού έκρινε πως δεν υπάρχει κανένας λόγος να ληφθούν ασφαλιστικά μέτρα ώστε να απέχει της ψηφοφορίας στην Ελλάκτωρ η ολλανδική εταιρεία.

Επί του θέματος της αύξησης κεφαλαίου ο δικηγόρος της Reggeborgh δήλωσε ότι η πρόταση θα πρέπει να απορριφθεί γιατί δεν είναι ολοκληρωμένη και δεν επαρκεί. «Η Reggeborgh δεν έχει καμιά εμπιστοσύνη στο ΔΣ (το απερχόμενο) το οποίο σπαράσσεται από έριδες και καταγγελίες μελών του» (εννοώντας την παραίτηση του Δημήτρη Καλλιτσάντση και τα όσα είπε εναντίον του αδερφού του). Πρόσθεσε πως είναι χαρακτηριστικό ότι η αύξηση κεφαλαίου προτάθηκε όταν κατατέθηκε το αίτημα της Reggeborgh για σύγκλιση έκτακτης γενικής συνέλευσης με θέμα την αλλαγή διοίκησης.

Ο κ. Σωτηρόπουλος δεσμεύτηκε για λογαριασμό της ολλανδικής εταιρείας ότι το νέο ΔΣ θα εξετάσει ενδελεχώς τα δεδομένα και θα φέρει μια ολοκληρωμένη πρόταση για την ενίσχυση της ρευστότητας του Ομίλου.

Με σκληρούς χαρακτηρισμούς μίλησε για την προηγούμενη πλέον διοίκηση της Ελλάκτωρ ο μικρομέτοχος Χρήστος Παναγιωτόπουλος (κατέχει όπως είπε 1,5% του μετοχικού κεφαλαίου του Ομίλου πάνω από 20 χρόνια, καθώς και 12% στη θυγατρική Reds).

«Η Ελλάκτωρ είναι σε παρακμή» είπε «και το λέω αυτό ως μέτοχος που έχω βάλει τα χρήματά μου και τα τελευταία 15 χρόνια δεν έχω πάρει τίποτα. Κατά την άποψή μου δεν έχει γίνει τίποτα τα προηγούμενα 2,5 χρόνια».

Ο κ. Παναγιωτόπουλος έκανε μνεία στις συχνές αναφορές του Αν. Καλλιτσάντση για τα προβλήματα που άφησε στον Όμιλο η διοίκηση πριν από τον Ιούλιο του 2018 και αναρωτήθηκε: «Για ποια διοίκηση μιλούν; Οι Αν. και Δημ. Καλλιτσάντσης ήταν  εκτελεστικά στελέχη και τότε».

«Όπου και να βρεθώ δεν θέλουν να ακούσουν για την Άκτωρ ενώ πριν όλοι ήθελαν να συνεργαστούν μαζί της» πρόσθεσε, ενώ αναφέρθηκε στην περίπτωση ενός κτηριακού έργου στη Θεσσαλονίκη (Ελληνοαμερικάνικο κολέγιο) το οποίο ενώ το ανέλαβε η Άκτωρ, όπως είπε, «δεν εμφανίστηκε κανείς για να υπογράψει τη σύμβαση…»

«Στον Όμιλο γίνεται κόλαση» σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτόπουλο. «Η εταιρεία είναι χωρισμένη σε ημετέρους και μη» συμπλήρωσε για να καταλήξει: «Αν συνεχίσει η ίδια διοίκηση δεν υπάρχει μέλλον στην εταιρεία αυτή και αυτό θα σας το πει η πλειοψηφία των εργαζομένων».

Άλλος μικρομέτοχος ο Θωμάς Σιωζόπουλος κατήγγειλε συγκεκριμένες πράξεις της διοίκησης στην Αττική Οδό (ανάθεση έργου που ο ίδιος είχε εκτελέσει επιτυχώς προηγουμένως), χαρακτηρίζοντας «τοξική» την προηγούμενη διοίκηση.

Ελάχιστα μίλησε ο εκπρόσωπος των εφοπλιστών, Ιωάννης Κατσιούδας. Κατά τη συζήτηση του 4ου θέματος της συνέλευσης για την εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου υποστήριξε πως υπάρχει θέμα σύγκρουσης συμφερόντων και ότι εκκρεμεί έλεγχος της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Σύμφωνα με όσα έχουν δηλωθεί το προηγούμενο διάστημα στόχος της Reggeborgh είναι η λεπτομερής διερεύνηση της κατάστασης στην οποία βρίσκεται ο Όμιλος, η επαρκής χρηματοδότησή του και η ανάπτυξη ενός βιώσιμου στρατηγικού επιχειρηματικού σχεδίου στην κατεύθυνση του εξορθολογισμού του ισολογισμού. Οι Ολλανδοί έχουν μιλήσει επίσης για τον επανακαθορισμό των προτεραιοτήτων    καθώς και για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης, της ανταγωνιστικότητας και της αξιοπιστίας της Ελλάκτωρ.

Μένει να φανεί το επόμενο διάστημα αν τα όσα έχει ισχυριστεί η πλευρά των εφοπλιστών και του πρώην διευθύνοντος συμβούλου για εμπλοκές που μπορεί να προκληθούν στους διαγωνισμούς που θα συμμετέχουν η Ελλάκτωρ και η ΓΕΚ Τέρνα βασίζονται σε πραγματικά δεδομένα.

Με ενδιαφέρον αναμένονται επίσης οι πρώτες κινήσεις της νέας διοίκησης της Ελλάκτωρ, με δεδομένο ότι η Reggeborgh έχει ανακοινώσει ότι θα ξεκινήσει και διαχειριστικό έλεγχο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ουσιαστικά η Ελλάκτωρ και ειδικότερα η Άκτωρ χρειάζεται επανεκκίνηση καθώς τους τελευταίους μήνες εξαιτίας όλων αυτών που συνέβησαν μεταξύ των μετόχων όσα από τα εργοτάξια ήταν ενεργά υπολειτουργούσαν μεταξύ άλλων λόγω και των προβλημάτων ρευστότητας της θυγατρικής για τις κατασκευές.

Στην κατασκευαστική αγορά συζητείται ακόμη το σενάριο η Reggeborgh μέσω της συμμετοχής της στο μετοχικό κεφάλαιο της Ελλάκτωρ και της ΓΕΚ Τέρνα να λειτουργήσει ως καταλύτης μεταξύ των δύο μεγαλύτερων κατασκευαστικών ομίλων συγχωνεύοντας κάποια τμήματά τους.

Ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται στα στελέχη που θα αναλάβουν την Άκτωρ καθώς η θυγατρική για τις κατασκευές θεωρείται το πιο «πληγωμένο» κομμάτι του Ομίλου.

Πιθανότατα ρόλο στο νέο διοικητικό σχήμα να έχει ο Λεωνίδας Μπόμπολας ο οποίος με τη συμφωνία για το ποσοστό του συνέβαλε στη νίκη για της ολλανδικής εταιρείας.

Χαμηλούς τόνους τήρησαν οι Δημήτρης Μπάκος και Γιάννης Καϋμενάκης μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Η λιτή δήλωσή τους ήταν: «Ως οι μεγαλύτεροι μέτοχοι του Ελλάκτωρ ευχόμαστε καλή έναρξη εργασιών στο νέο ΔΣ του οποίου την δραστηριότητα θα παρακολουθούμε στενά και με ενδιαφέρον».

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο εφοπλιστές μέσω της κοινής τους εταιρείας Invesco έχουν εξαγοράσει το 5% της Ελλάκτωρ και μέσω δεύτερης εταιρείας με την ονομασία Akron Trade And Transport έχουν συμφωνήσει να εξαγοράσουν σταδιακά μέχρι τον Ιούλιο το 20,58% που έχει στην κατοχή της η Pemanoaro των αδερφών Καλλιτσάντση. Η πρώτη μεταβίβαση (11,94%) ήταν προγραμματισμένη να εκτελεστεί στις 26 Ιανουαρίου (προχθές). Εκπρόσωποί τους έλεγαν χθες ότι η συναλλαγή έγινε. Εφόσον η συμφωνία των εφοπλιστών με την Pemanoaro ολοκληρωθεί τον Ιούλιο, θα έχουν διαθέσει για το 25,58% της Ελλάκτωρ 74,961 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

Reggeborgh: Οι Ολλανδοί αποκτούν τον έλεγχο της Ελλάκτωρ – Οι «καυτές» συνομιλίες των δύο πλευρών

Ελλάκτωρ: Τι δηλώνουν Μπάκος – Καϋμενάκης μετά τη νίκη των Ολλανδών

Παρασκήνιο από την Ελλάκτωρ: Tι ψήφισαν οι τράπεζες, τι έκανε ο εφοπλιστής Διαμαντίδης και πόσο πρέπει να «ανέβει» η μετοχή για να κερδίσουν οι Ολλανδοί