ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Θέσεις εργασίας αλλά και κεφάλαια που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν στέρησε από την Ελλάδα η χαμηλή συμμετοχή των ελληνικών ιδιωτικών επιχειρήσεων στις ευρωπαϊκές πηγές αμέσως χρηματοδότησης, τουλάχιστον κατά την προηγούμενη προγραμματική περίοδο.
Σύμφωνα με μελέτη της ΕΥ Ελλάδας και του ΙΟΒΕ, από τα τρία βασικά προγράμματα άμεσης χρηματοδότησης της περιόδου 2014-2020 (Ορίζοντας 2020, Life και Erasmus+), αντλήθηκαν 1,8 δισ. ευρώ. Η χώρα βρέθηκε στην 5η, 8η και 16η θέση αντίστοιχα ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με βάση το ύψος χρηματοδότησης προς το ΑΕΠ.
Στο πρόγραμμα Ορίζοντας 2020 συμμετείχαν 665 εγχώριες ιδιωτικές εταιρείες, που έλαβαν το 29,9% του συνόλου χρηματοδότησης – ποσοστό αισθητά χαμηλότερο από τη συμμετοχή των ιδιωτικών επιχειρήσεων στις συνολικές δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη στην Ελλάδα (40,2% το 2020 σε όρους εκτέλεσης).
Αυτό σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις δεν είχαν εξετάσει και αξιοποιήσει επαρκώς το πρόγραμμα ως εργαλείο χρηματοδότησης: από το ίδιο πρόγραμμα προήλθαν 1,7 δισεκατομμύρια από τα συνολικά 80 δισ. που διατέθηκαν κατά την επταετία σε όλες τις χώρες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υποβλήθηκαν αιτήσεις ίσου ποσού, αφού μερικές προτάσεις κρίθηκαν μη ανταγωνιστικές. Αυτό συνέβη σε αντίθεση με δημόσια ερευνητικά ιδρύματα, ενώ το ίδιο καταδεικνύει το γεγονός ότι 3 στα 4 ευρώ αξιοποιήθηκε από επιχειρήσεις με έδρα στην Αττική.
Από το Life η Ελλάδα άντλησε 44,6 εκατ., με τον ιδιωτικό τομέα να συμμετέχει κατά 28,2%. Μέσω του Erasmus+, συντονίστηκαν 188 έργα ύψους 42,5 εκατομμυρίων, μόλις το 14,7% εκ των οποίων από ελληνικές επιχειρήσεις. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι το τελευταίο πρόγραμμα είναι περισσότερο γνωστό στους Έλληνες για την ανταλλαγή φοιτητών μεταξύ των χωρών της Ευρώπης.
Όπως σημείωσε ο Νίκος Βέττας, γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ και καθηγητής Οικονομικών στο ΟΠΑ, ο βαθμός που παίρνουν οι ελληνικές επιχειρήσεις στην απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων «δεν είναι καλός», σε αντίθεση με τα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Το αυτό δείχνουν τα ευρήματα: αν οι ελληνικές επιχειρήσεις είχαν απορροφήσει από το Ορίζοντας 2020 πόρους ανάλογους με το μέγεθος της οικονομίας, η επίδραση στο ΑΕΠ θα είχε διαμορφωθεί σε 190 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, ενώ το αποτύπωμα θα είχε διαμορφωθεί σε περίπου 4.200 θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης.
Μέσα από το πρόγραμμα δημιουργήθηκαν σχεδόν οι μισές, λοιπόν, δηλαδή 2.300 θέσεις εργασίας. Η χρηματοδότηση δημιούργησε 720 εκατ. σε όρους ΑΕΠ (100 εκατ. ΑΕΠ το χρόνο).
Για να γίνει αντιληπτό, η Γερμανία απορρόφησε 9,7 δισ. από το ίδιο πρόγραμμα και τα κεφάλαια που απορρόφησε το Βέλγιο αντιστοιχούσαν σε 1,7% του ΑΕΠ. Πάντως, οι ελληνικές επιχειρήσεις που έλαβαν χρηματοδότηση από το πρόγραμμα τείνουν να έχουν υψηλότερο τζίρο κατά 3,6 εκατομμύρια το χρόνο και 33 περισσότερους εργαζόμενους κατά τη διάρκεια της προγραμματικής περιόδου σε σύγκριση με ανάλογες εταιρείες που δεν αξιοποίησαν τα ευρωπαϊκά κονδύλια.
Σημειωτέον ότι την τρέχουσα προγραμματική περίοδο είναι διαθέσιμα περισσότερα από 30 χρηματοδοτικά εργαλεία για όλο το φάσμα της οικονομικής ζωής. Όπως τόνισε ο κ. Βέττας, οι επιχειρήσεις πρέπει να ενημερωθούν κυρίως με δικές τους δράσεις, μέσω των Επιμελητηρίων, καθώς και μέσω clusters.
Διαβάστε επίσης:
Ακίνητα: Επενδύσεις μισού δισ. σε 40 ημέρες
Noval Property: Πρώτη επένδυση σε πολυτελείς κατοικίες μέσω Μετς