• Business

    Πώς φορτίζουμε σωστά το κινητό

    • NewsRoom


    Αναρωτιέσαι και εσύ αν φορτίζεις σωστά το smartphone σου;

    Σε μια εποχή όπου η τεχνολογία…υπαγορεύει τον ρυθμό της καθημερινότητάς μας, τα smartphones έχουν εξελιχθεί από τις άλλοτε πανάκριβες και απλές συσκευές σε απαραίτητα εργαλεία.

    Από την καλύτερη διαχείριση και τον εξ ορθολογισμό της πλειονότητας των εργασιών μας μέχρι την δυνατότητα μιας παγκόσμιας επικοινωνίας και την άμεση πρόσβαση σε πληροφορίες, τα κινητά δεν αποτελούν πλέον αξεσουάρ, αλλά απαραίτητη λύση στα καθημερινά μας προβλήματα.

    Όπως όλες όμως οι ηλεκτρονικές συσκευές, έτσι και τα smartphones χρειάζονται την κατάλληλη φροντίδα. Ένα από τα σημαντικότερα λάθη που κάνουμε οι περισσότεροι άθελά μας είναι κατά τη φόρτιση του κινητού μας τηλεφώνου μας.

    Προκειμένου να αφήσουμε πίσω μας τις ακατάλληλες αυτές πρακτικές, ετοιμάσαμε έναν μικρό οδηγό για το πώς να φορτίζεις σωστά το κινητό σου ώστε να του αυξήσεις τη διάρκεια της ζωής του στο μέγιστο. Πάμε να τον δούμε.

    Γνώρισε τη μπαταρία του

    Σήμερα, τα περισσότερα smartphones χρησιμοποιούν είτε μπαταρίες ιόντων λιθίου είτε μπαταρίες πολυμερούς λιθίου. Αυτές οι μπαταρίες έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και απαιτήσεις φόρτισης:

    Ας ξεκινήσουμε από τις μπαταρίες ιόντων λιθίου. Πρόκειται για απίστευτα αποδοτικές μπαταρίες με πανίσχυρη ενεργειακή πυκνότητα και οι οποίες δεν υποφέρουν από αυτό που ονομάζεται φαινόμενο μνήμης. Δηλαδή, όταν γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο να φορτιστούν σωστά οι μπαταρίες με την πάροδο του χρόνου.

    Από την άλλη μεριά, οι μπαταρίες λιθίου-πολυμερούς είναι ανθεκτικές, εύκαμπτες και ευέλικτες. Ειδικά ως προς το σχήμα και το μέγεθός τους. Έτσι, έχουν κατορθώσει να ενσωματώνονται πιο εύκολα στα νέα πιο λεπτά smartphones τηλέφωνα. Βέβαια, δεν έχουν την ίδια ισχύ με τις μπαταρίες ιόντων.

    Ας δούμε γενικά τώρα, τι μπορείς να κάνεις για να εξασφαλίσεις μια ασφαλής διαδικασία φόρτισης του κινητού σου.

    Απόφυγε την πλήρη αποφόρτιση

    Εάν αφήνεις την μπαταρία του τηλεφώνου σου να πέσει στο 0% μπορεί να προκαλέσει σημαντική πίεση στην μπαταρία. Μην το κάνεις λοιπόν, εκτός και εάν δεν έχεις εναλλακτική.

    Προσπάθησε να φορτίζεις το τηλέφωνό σου όταν φτάσει περίπου το 20-30%. Αυτό διατηρεί σταθερή την τάση της μπαταρίας και βοηθά στη διατήρηση της υγείας της.

    Μερική φόρτιση

    Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, η πλήρης φόρτιση στο 100% της μπαταρίας δεν είναι πάντα και η καλύτερη πρακτική. Οι μπαταρίες στα σύγχρονα smartphone ευδοκιμούν με τη μερική φόρτιση. Η διατήρηση της φόρτισης του τηλεφώνου σου μεταξύ 20% και 80% μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας.

    Απόφυγε την υπερφόρτιση

    Αν αφήσεις το τηλέφωνό σου συνδεδεμένο κατά τη διάρκεια της νύχτας μπορεί να οδηγήσει σε υπερφόρτιση, γεγονός που καταπονεί την μπαταρία.

    Αν και τα περισσότερα σύγχρονα τηλέφωνα είναι εξοπλισμένα με μηχανισμούς για την αποφυγή υπερφόρτισης, εξακολουθεί να είναι καλύτερο να αποσυνδέεις τη συσκευή σου όταν φτάσει στο 100%. Υπάρχουν και αυτόματες ρυθμίσεις στα πιο σύγχρονα smartphones για φόρτιση κατά τη διάρκεια της νύχτας. Επίλεξέ την, αν έχεις συνήθειο να φορτίζεις το κινητό σου κάθε βράδυ.

    Χρησιμοποίησε τον σωστό φορτιστή

    Όπως είναι λογικό, το να χρησιμοποιείς πάντα τον φορτιστή που συνοδεύει το τηλέφωνό σου ή έναν εναλλακτικό που έχει εγκριθεί από τον κατασκευαστή είναι άκρως σημαντικό για τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας σου.

    Η χρήση μη συμβατών φορτιστών μπορεί να «χτυπήσει» το κινητό με λανθασμένη τάση, καταστρέφοντας την μπαταρία με την πάροδο του χρόνου. Οι γρήγοροι φορτιστές θα πρέπει επίσης να χρησιμοποιούνται με σύνεση, καθώς η υπερβολική θερμότητα μπορεί να υποβαθμίσει την απόδοση της μπαταρίας.

    Περιβαλλοντικοί παράγοντες

    Η υψηλή θερμοκρασία είναι ένας από τους μεγαλύτερους εχθρούς της υγείας της μπαταρίας. Η φόρτιση του smartphone σου σε δροσερό, αεριζόμενο χώρο βοηθά στη διάχυση της θερμότητας που παράγεται κατά τη διαδικασία φόρτισης. Απόφυγε να τοποθετείς το κινητό σου κάτω από το άμεσο ηλιακό φως ή σε ζεστά περιβάλλοντα κατά τη φόρτιση. Επίσης, μην το αφήνεις τώρα το καλοκαίρι εκτεθειμένο στον ήλιο. Βάλτο μέσα σε μια τσάντα.

    Όπως η θερμότητα μπορεί να βλάψει την μπαταρία, το υπερβολικό κρύο μπορεί επίσης να είναι επιζήμιο. Η φόρτιση σε χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να προκαλέσει πτώση της χωρητικότητας της μπαταρίας και ενδεχομένως να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμη ζημιά.

    Συνεχής φόρτιση

    Η συνεχής φόρτιση ακόμη και όταν δεν είναι απαραίτητο μπορεί να οδηγήσει σε μικροκύκλους οι οποίοι υποβαθμίζουν τη χωρητικότητα της μπαταρίας με την πάροδο του χρόνου. Φόρτισε λοιπόν το κινητό σου μόνο όταν είναι απαραίτητη.

    Χρήση κατά τη φόρτιση

    Η χρήση του smartphone σου ενώ φορτίζεται μπορεί να προκαλέσει τη θέρμανση της συσκευής, οδηγώντας σε πιθανή υποβάθμιση της μπαταρίας. Το ξέρουμε ότι είναι δύσκολο, αλλά άστο λίγο να ξεκουραστεί και να φορτίσει ανενόχλητο.

    Παρακολούθησε την υγεία της μπαταρίας

    Ορισμένα smartphones παρέχουν εργαλεία για την παρακολούθηση της υγείας και της χρήσης της μπαταρίας. Ο τακτικός έλεγχος αυτών των εργαλείων μπορεί να σου δώσει πληροφορίες για το πώς οι συνήθειες φόρτισης επηρεάζουν την μπαταρία σου.



    ΣΧΟΛΙΑ