ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα ερωτήματα για υποτιμητική κερδοσκοπία σε Πειραιώς και Εθνική, η δυνατή ΔΕΗ, τα ανέκδοτα με τις πρόωρες εκλογές, ο Σαμαράς και το μήνυμα Μητσοτάκη, οι οργισμένοι βιομήχανοι και ο παραλογισμός με το σπίτι του γιατρού στη Φιλοθέη
Η μεν πρώτη αφορά το μετατρέψιμο ομόλογο που λήγει στις 3 Ιουλίου του 2019 και είναι ύψους 249,5 εκατ. ευρώ. Το δεύτερο αφορά έκδοση 150 εκατ. ελβετικών φράγκων που ισοδυναμούν με 130,5 εκατ. ευρώ και έχουν ημερομηνία λήξης στις 2 Νοεμβρίου του 2021. Το συγκεκριμένο αυτό ομόλογο έπρεπε να πληρώσει στις 2 του μηνός του ερχόμενου Νοεμβρίου το ετήσιο κουπόνι που είναι 3,25% και αφορά καταβολές περίπου 4,2 εκατ. ευρώ.
Πλέον, και οι δύο εκδόσεις έχουν περιέλθει σε καθεστώς default που σημαίνει ότι δεν θα αποπληρωθούν στη λήξη τους. Ωστόσο παρά το γεγονός αυτό τα ομόλογα της Folli εξακολουθούν να αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης σε εκτός «κύκλου» συναλλαγές. Από τις διμερείς αυτές συμφωνίες και όπως προκύπτει από τα δεδομένα που διαμορφώθηκαν στις 10:30 το πρωί το μεν ελβετικό ομόλογο διαπραγματεύεται στο 4% της ονομαστικής του αξίας ενώ το δεύτερο και μετατρέψιμο είναι στο 10% της ονομαστικής του αξίας. Δηλαδή, στα 10 ανά 100 σεντς του ευρώ που είναι η αξία της έκδοσής τους. Έτσι όπως διαμορφώνεται τώρα η κατάσταση είναι εμφανές ότι αυξάνει ο βαθμός δυσκολίας στις διαπραγματεύσεις που γίνονται ανάμεσα στους ομολογιούχους της Folli Follie και τους χρηματοοικονομικούς συμβούλους της εταιρείας. Παραμένει άγνωστο αν οι ομολογιούχοι θα μπορέσουν να περισώσουν ένα πάρα πολύ μικρό κομμάτι από τις απαιτήσεις τους λαμβάνοντας πιθανότατα σε αντάλλαγμα μετοχές των Folli.
Στον κύκλο των καταιγιστικών εξελίξεων είναι πολύ πιθανό ορισμένοι από τους ομολογιούχους να στραφούν δικαστικά τόσο κατά των Folli όσο και των αναδόχων της έκδοσης. Δηλαδή, της Credit Suisse της UBS της Deutsche Bank και της Morgan Stanley που διοργάνωσαν της διάθεση των δύο ομολογιακών εκδόσεων.
Το γεγονός ότι αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης τα χρεοκοπημένα ομόλογα των Folli δεν είναι πρωτόγνωρο καθώς στις διεθνείς αγορές υπάρχουν πολλά άλλα τέτοια παραδείγματα. Με χαρακτηριστικότερο το γεγονός ότι γίνονται διμερείς αγοραπωλησίες ακόμη και για τα χρεοκοπημένα ομόλογα της Βενεζουέλας…..