• Business

    Πώς έπεσε στα χέρια της Αρχής για το Ξέπλυμα ο γνωστός επιχειρηματίας της Θεσσαλονίκης με την απάτη «καρουζέλ» των 35 εκατ. ευρώ 

    Χαράλαμπος Βουρλιώτης

    Χαράλαμπος Βουρλιώτης


    Ένα πολυδαίδαλο σύστημα εικονικών συναλλαγών με φερόμενο ως πρωταγωνιστή έναν επιχειρηματία από την Θεσσαλονίκη, το όνομα του οποίου είχε εμπλακεί σε πολύκροτη υπόθεση πριν από λίγα χρόνια, αποκαλύπτει πόρισμα- φωτιά του έμπειρου Εισαγγελέα και Προέδρου της Αρχής για το Ξέπλυμα Χρήματος Χαράλαμπου Βουρλιώτη.

    Ο επιχειρηματίας είχε στήσει μια απάτη τύπου «καρουζέλ», μια γνωστή τακτική στις αρχές, με την οποία επιχειρήσεις επιχειρούν να αποκρύψουν εισοδήματα και φόρους από το κράτος, αποκομίζοντας οι ίδιοι τεράστια κέρδη.

    Η υπόθεση, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του mononews εστάλη στον εισαγγελέα Θεσσαλονίκης πριν από ένα μήνα και μόλις χθες είδε το φως της δημοσιότητας, ενώ η υπόθεση φέρεται να έχει «δεθεί» με καταγεγραμμένες συνομιλίες μεταξύ των εμπλεκόμενων.

    Πώς λειτουργεί το «καρουζέλ»

    Οι εμπλεκόμενοι σε απάτες τύπου «καρουζέλ» εκμεταλλεύονται τις ενδοκοινοτικές συναλλαγές και το καθεστώς μη απόδοσης Φ.Π.Α. σε πωλήσεις εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ουσιαστικά  λειτουργούν ως… “εξαφανισμένοι έμποροι”, δηλαδή δηλώνουν πλασματικές συναλλαγές για να εισπράξουν παράνομα Φ.Π.Α. ή να αιτηθούν επιστροφές.

    Η πιο συνηθισμένη «τακτική» είναι η ύπαρξη πολλών εταιρειών σε διάφορες χώρες, ώστε να γίνεται ο κύκλος των (ανύπαρκτων) συναλλαγών, ενώ συνήθως ο πρώτος Πωλητής και ο τελευταίος αγοραστής είναι το ίδιο πρόσωπο.

    Με παρόμοιο τρόπο λειτούργησε και ο επιχειρηματίας της Βόρειας Ελλάδας. Διατηρούσε υπό την διαχείρισή του ένα σημαντικό δίκτυο εταιρειών- φαντάσματα σε Ελλάδα, Βουλγαρία, Σερβία και άλλες χώρες, μέσω των οποίων πραγματοποιούνταν εικόνες συναλλαγές. Μέσω αυτών των διαδρομών μπορούσε να εισπράττει ΦΠΑ και δεν τον απέδιδε στο κράτος, με τις απώλειες για τη χώρα μας να υπολογίζονται με βάση το πόρισμα της Αρχής για το Ξέπλυμα πάνω από 35 εκατ ευρώ.

    Από τη στιγμή που έχει υπάρξει θέμα ΦΠΑ και σε χώρες εκτός Ελλάδας, το πόρισμα αναφέρει πως υπάρχει απόκρυψη και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίον η υπόθεση έχει σταλεί και στο γραφείο των Ευρωπαίων εντεταλμένων εισαγγελέων για περαιτέρω διερεύνηση.

    Ποιος είναι ο γνωστός επιχειρηματίας

    Το όνομα του επιχειρηματία από τη Βόρεια Ελλάδα έγινε γνωστό πριν από περίπου 2,5 χρόνια, χάρη σε μια πολύκροτη υπόθεση στην οποία είχε εμπλακεί γυναίκα εργαζόμενή του. Μάλιστα, τότε πληροφορίες έλεγαν ότι τη θεωρούσε ως προστατευόμενή του. Τότε η νεαρή κοπέλα είχε προχωρήσει σε καταγγελία για βιασμό κατηγορώντας δυο νεαρούς  μέσα σε δωμάτιο ξενοδοχείου. Ωστόσο, το δικαστήριο τους αθώωσε, καθώς δεν προέκυψε καμιά εμπλοκή.

    Ο επιχειρηματίας τότε – ως εργοδότης της γυναίκας – είχε σταθεί στο πλάι της, υποστηρίζοντας τις καταγγελίες της ακόμα και μέσω συνεντεύξεων σε έντυπα και τηλεοπτικά μέσα. Μάλιστα, είχε καταγγείλει στη συνέχεια και ο ίδιος πως είχε δεχθεί απειλές από τους κατηγορούμενους, που τελικά αθωώθηκαν από την δικαιοσύνη.

    Το εργοστάσιο, τα σιλό και το πόρισμα Βουρλιώτη

    Ο ίδιος έχει ισχυρή δραστηριότητα στην περιοχή και διαθέτει εργοστάσιο, σε έναν πολύπαθο κλάδο, όπως έχει δείξει η ιστορία στη χώρα μας.

    Πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα, πως πριν από σχεδόν έναν χρόνο είχε επιχειρήσει να αφαιρέσει σιλό από το εργοστάσιο που νοικιάζει και ανήκει εταιρεία που βρίσκεται υπό εκκαθάριση. Τότε, υπήρξαν καταγγελίες ότι επιχείρησε να τα αφαιρέσει, όμως έγινε αντιληπτή αυτή η κίνηση, προκαλώντας τις αντιδράσεις των εργαζομένων. Εκείνη την περίοδο μάλιστα, είχε καλέσει τοπικούς δημοσιογράφους στις εγκαταστάσεις για να τους αποδείξει πως δεν έχει αφαιρεθεί ούτε… βίδα. Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν πως το πόρισμα περιλαμβάνει ενδείξεις για υπεξαίρεση μηχανημάτων που ξεπερνούν τα 6 εκατ. ευρώ.

    Παρά το πόρισμα – φωτιά, η Αρχή για το Ξέπλυμα δεν έχει δώσει εντολή για δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων του γνωστού επιχειρηματία, όχι για να γίνει πιο… γλυκιά η υπόθεση, αλλά γιατί εκκρεμούν εις βάρος του και άλλες ποινικές δικογραφίες, η μια εκ των οποίων όπως αναφέρουν πληροφορίες, αφορά υπόθεση με ροδάκινα και η εκδίκασή της παίρνει τη μια αναβολή μετά την άλλη.

    Η εμπλοκή πρώην πολιτικού και τραπεζικού στελέχους

    Ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας είχε πολύ στενή συνεργασία με ένα υψηλόβαθμο στέλεχος τράπεζας που τα προηγούμενα χρόνια είχε ασχοληθεί και με τα κοινά. Όχι το τοπικό ή περιφερειακό επίπεδα, αλλά στην κεντρική πολιτική σκηνή. Ένα δάνειο που του εξασφάλισε από την τράπεζα έφερε ως αντάλλαγμα μια τεράστια χάρη.

    Ο επιχειρηματίας «ξέπλυνε» μέσω Βουλγαρίας ένα ποσό ύψους 2 εκατ. ευρώ για χάρη του πρώην πολιτικού και τραπεζικού στελέχους, τα οποία μάλιστα δεν δήλωσε ποτέ στον πόθεν έσχες του.

    Διαβάστε επίσης

    Αυτός είναι ο πρώην τραπεζίτης και βουλευτής που εμπλέκεται στο «καρουζέλ» των 35 εκατ. ευρώ

    Τραπεζικό στέλεχος και πασίγνωστος επιχειρηματίας εμπλέκονται σε «καρουζέλ» που ζημίωσε το Δημόσιο 35 εκατ. ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ