Η ενίσχυση της θέσης της Ελλάδας στο διεθνή ενεργειακό χάρτη αποτελεί προτεραιότητα για τον νέο υπουργό Ενέργειας Σταύρο Παπασταύρου, του οποίου η άφιξη στο υπουργείο Ενέργειας συμπίπτει με νέες θετικές διεθνείς εξελίξεις που βάζουν σε νέα τροχιά τους ελληνικούς γεωπολιτικούς και ενεργειακούς σχεδιασμούς.

Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις και μαζί οι προοπτικές αξιοποίησης των ενεργειακών διαδρόμων της Μεσογείου από την Ελλάδα, οδηγούν τις εξελίξεις σε θετική κατεύθυνση όπως δείχνουν τα γεγονότα των τελευταίων ημερών: το ενδιαφέρον της Chevron για τρεις περιοχές για έρευνα υδρογονανθράκων και τα θερμά λόγια του Προέδρου Τραμπ για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την ελληνοαμερικανική συνεργασία σε σειρά τομέων μεταξύ των οποίων και την ενέργεια.

1

Η αμερικάνικη στήριξη στους ελληνικούς ενεργειακούς σχεδιασμούς, πλέον είναι φανερή ανοίγοντας το δρόμο για την αξιοποίηση της ενεργειακά στρατηγική θέση της χώρας και για αναβάθμιση του προγράμματος ερευνών υδρογονανθράκων.

Η χθεσινή αποδοχή από το υπουργείο Ενέργειας  του συνολικού ενδιαφέροντος της Chevron, της δεύτερης μεγαλύτερης ενεργειακής εταιρείας στον κόσμο, η Ελλάδα επιβεβαιώνει με τον πλέον εμφατικό τρόπο ότι (α) μπορεί να διαθέτει σημαντικούς φυσικούς ενεργειακούς πόρους κρίσιμους για την χώρα, την ευρύτερη γειτονιά της και την Ευρώπη, και ότι (β) η Ελλάδα συνεχίζει να αποτελεί έναν ελκυστικό επενδυτικό προορισμό, με αξιόπιστη κυβέρνηση που χαίρει τις εμπιστοσύνης ορισμένων από τους μεγαλύτερους επενδυτές στο κόσμο. “Το γεγονός αυτό αποτελεί ισχυρή ένδειξη για την ύπαρξη σημαντικών φυσικών ενεργειακών πόρων, κρίσιμων για τη χώρα μας, την Ανατολική Μεσόγειο και την Ευρώπη”, δήλωσε από την ΕΡΤ ο υπουργός Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου.

Επισημαίνεται ότι η Chevron, διεθνής πετρελαϊκός κολοσσός με έδρα τις ΗΠΑ, έχει ευρεία παρουσία στην ανατολική Μεσόγειο, με ερευνητικές δραστηριότητες σε Αίγυπτο, Ισραήλ και Κύπρο. Οι νέες περιοχές στις οποίες ενδιαφέρεται να διενεργήσει έρευνες γειτνιάζουν με τις παραχωρήσεις όπου εργάζεται ήδη με εντατικούς ρυθμούς η ExxonMobil, αναδεικνύοντας το γεγονός ότι οι μεγαλύτερες αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες αναβαθμίζουν το ενδιαφέρον και τη στρατηγική τους -και, συνακόλουθα, τις επενδύσεις τους- στην ανατολική Μεσόγειο.

Μια μέρα πριν ο Πρόεδρος Τραμπ, κατά τους εορτασμούς της 25ης Μαρτίου είπε: “Η Ελλάδα είναι ένας από τους παλαιότερους φίλους και στρατηγικούς εταίρους τους έθνους μας, καθώς και ένας πολύτιμος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ. Εκτιμούμε την υποστήριξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην οικονομική και διπλωματική συνεργασία μας, καθώς δημιουργούμε ευκαιρίες για συνεργασία σε βασικούς τομείς, όπως η ενέργεια, η επιστήμη, η τεχνολογία, η ναυτιλία, η εφοδιαστική αλυσίδα και η άμυνα. Η μόνιμη παρουσία ναυτικών δυνάμεων στον κόλπο της Σούδας και οι διμερείς εκπαιδευτικές ασκήσεις ενισχύουν τις πολεμικές ικανότητες και αντικατοπτρίζουν την αμοιβαία δέσμευσή μας για κοινή στρατιωτική συνεργασία ως ακρογωνιαίο λίθο της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Ευρώπη.

Την ημέρα αυτή, γιορτάσουμε την ελληνική ανεξαρτησία, τους ανθρώπους που μοιράζονται την ελληνική κληρονομία σε όλο τον κόσμο και τη διαρκή φιλία μεταξύ των ομοϊδεατών εθνών μας που αγαπούν τη δημοκρατία, τον πατριωτισμό, την ευημερία και την ειρήνη.

Οι δηλώσεις αυτές στη σημερινή κρίσιμη για την Ελλάδα συγκυρία, που επιδιώκει να αξιοποιήσει τον ενεργειακό της πλούτο και να δημιουργήσει νέους ενεργειακούς δρόμους που θα τη συνδέουν με την Κύπρο και το Ισραήλ, αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα και ξεκαθαρίζουν τις αβεβαιότητες δημιουργώντας νέες σημαντικές προοπτικές για τη θετική υλοποίηση των ελληνικών ενεργειακών σχεδιασμών.

Σε μια εποχή που οι ενεργειακοί σχεδιασμοί και η διπλωματία είναι αλληλοεξαρτώμενοι, οι διεθνείς σχέσεις της Ελλάδας τόσο με τις ΗΠΑ όσο και με το Ισραήλ καθορίζουν τις εξελίξεις. Στο πλαίσιο αυτό ιδιαίτερα σημαντική είναι και η επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη την Κυριακή στο Ισραήλ για να συναντήσει τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Οι δύο ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν τον πόλεμο (στη Γάζα), τις διεθνείς σχέσεις και διμερή ζητήματα, συμπεριλαμβανομένου του έργου για ένα υποθαλάσσιο καλώδιο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας που θα συνδέει την ηπειρωτική Ευρώπη με την Ανατολική Μεσόγειο.

Τι  σημαίνει το μεγάλο ενδιαφέρον της Chevron

Η παρουσία και ανταγωνιστική τοποθέτηση των δύο μεγαλύτερων ιδιωτικών ενεργειακών εταιρειών στο κόσμο (ExxonMobil & Chevron) φέρνει την Ελλάδα στο παγκόσμιο προσκήνιο των δυνητικών νέων αγορών.

Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να δρομολογήσει μια σειρά θετικών εξελίξεων όπως

(α) την περαιτέρω ποιοτική αναβάθμιση των ερευνητικών προγραμμάτων,
(β) τη διατήρηση των εντατικών ρυθμών εξερεύνησης των προηγούμενων πρόσφατων ετών,
(γ) τον εμπλουτισμό των γεωλογικών μοντέλων και σεναρίων εξέλιξης της περιοχής με προοπτική να αυξηθούν οι δυνητικοί στόχοι ενδιαφέροντος,
(δ) την αύξηση των διαθέσιμων κεφαλαίων για γεωτρήσεις μεγάλου βάθους νερού και συνεπώς την σημαντική βελτίωση των πιθανοτήτων να εντοπιστούν τα τυχόν αποθέματα υδρογονανθράκων,
(ε) την προσέλκυση νέων επενδυτών ή/και την πραγματοποίηση νέων εμπορικών συμφωνιών.
Σημειώνεται ότι η ερευνητική δραστηριότητα στην Ανατολική Μεσόγειο αυξάνεται διαρκώς, όπως αποδεικνύεται από την πλέον πρόσφατη ανακάλυψη φυσικού αερίου της ExxonMobil στην Αίγυπτο, αλλά και την έναρξη ερευνητικής γεώτρησης στο Οικόπεδο 5 της Κύπρου.

Η πολύ σημαντική αυτή εξέλιξη, αποτελεί μια ακόμα διεθνή αναγνώριση ότι η Ελλάδα αποτελεί έναν αξιόπιστο εταίρο, που σέβεται και τηρεί το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας και διαχειρίζεται σημαντικά θέματα με τη δέουσα προσοχή και νηφαλιότητα, προκειμένου να προστατεύονται τα εθνικά συμφέροντα, οι επενδύσεις, και να προωθείται η ειρήνη και ευημερία της ευρύτερης περιοχής.

Με τη χθεσινή εξέλιξη, το ενδιαφέρον της Chevron εστιάζεται σε συνολικά τρεις περιοχές, μία στα Νότια της Πελοποννήσου που είχε εκδηλωθεί τον Ιανουάριο του 2025 και δύο στα Νότια της Κρήτης, όπου η εταιρεία φιλοδοξεί να αναλάβει την διαχείριση των ερευνών σε ένα σύνολο περίπου 46 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Το γεγονός αυτό θα φέρει την Chevron στη πρώτη θέση από πλευράς έκτασης των οικοπέδων υπό διαχείριση, με την ExxonMobil να την ακολουθεί με 35.655 τετραγωνικά χιλιόμετρα, την Helleniq Energy με 8.564 τετρ. χλμ,. και την Energean με 2.414 τετρ. χλμ.
Συνυπολογίζοντας την Περιοχή Α2, συνολικά προστίθενται 47 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα προς εξερεύνηση. Πρόκειται, συνεπώς, για έναν συνολικό διπλασιασμό των ενεργών θαλάσσιων περιοχών προς έρευνα, γεγονός που αυξάνει σημαντικά και τις πιθανότητες να ανακαλυφθούν εγχώρια κοιτάσματα φυσικού αερίου.

Ο κ. Παπασταύρου, υπογράμμισε ότι «η Chevron, 2η μεγαλύτερη παγκοσμίως ιδιωτική αμερικανική εταιρεία που δραστηριοποιείται στον κλάδο των υδρογονανθράκων, εκδηλώνει συνεχές και εντεινόμενο ενδιαφέρον για έρευνες στην Πατρίδα μας. Το γεγονός αυτό είναι μια ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα. Αποδεικνύει ότι η χώρα μας συνεχίζει να αποτελεί έναν ελκυστικό επενδυτικό προορισμό, με αξιόπιστη κυβέρνηση που εγγυάται τη σταθερότητα».

«Ταυτόχρονα, αποτελεί ισχυρή ένδειξη για την ύπαρξη σημαντικών φυσικών ενεργειακών πόρων, κρίσιμων για τη χώρα μας, την Ανατολική Μεσόγειο και την Ευρώπη. Πόροι που θα αξιοποιηθούν προς όφελος όλων των Ελλήνων. Θα ακολουθήσουν οι σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις, για τις ακριβείς συντεταγμένες και την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού. Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη υλοποιεί με συνέπεια τις δεσμεύσεις της για μία Ελλάδα ενεργειακά ασφαλή, επενδυτικά ελκυστική και γεωστρατηγικά ισχυρή», συμπλήρωσε ο υπουργός.