Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Bloomberg

Πώς ένας υδραυλικός έγινε εκατομμυριούχος χάρη στην ΚΚR

Το ντεμπούτο της BrighSpring που ανήκει στους George Roberts και Henry Kravis, ιδρυτές της KKR απογοήτευσε

O Charlie Mullins προερχόταν από μία εργατική οικογένεια. Ο πατέρας του δούλευε σε ένα εργοστάσιο και η μητέρα του ήταν καθαρίστρια. Ο ίδιος επέλεξε το επάγγελμα του υδραυλικού, δημιουργώντας μια επιχείρηση που ήταν τόσο επιτυχημένη ώστε να τραβήξει το ενδιαφέρον του κολοσσού της Wall Street, KKR.

Ο Mullins πλέον έχει ένα ρετιρέ αξίας 10 εκατ. λιρών στο Λονδίνο, στο ίδιο κτίριο που μένει και ο Τομ Τζόουνς, ο διάσημος Ουαλός τραγουδιστής.

Η ιστορία του είναι χαρακτηριστική για τις χιλιάδες ευκαιρίες που δόθηκαν σε οικογενειακές επιχειρήσεις, όταν αυτές βρέθηκαν στο μικροσκόπιο εταιρειών ιδιωτικών κεφαλαίων.

Γιατί τα private equity αγοράζουν οικογενειακές εταιρείες

Η KKR, όπως και πολλοί ανταγωνιστές της έχουν βάλει στο «μάτι» χιλιάδες οικογενειακές επιχειρήσεις σε Ευρώπη και ΗΠΑ, που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των υπηρεσιών όπως υδραυλικά, ηλεκτρικά, θέρμανση και απεντομώσεις.

Το real estate όταν συνοδεύεται από την παροχή επιπλέον υπηρεσιών μπορεί να ενώσει μία σειρά από κατακερματισμένες αγορές συνολικής αξίας 657 δισ. δολαρίων (μόνο στις ΗΠΑ), σύμφωνα με έκθεση της Angi, εταιρεία παροχής υπηρεσιών, κάτι που είναι ιδιαίτερα ελκυστικό στους επενδυτές.

Την τελευταία δεκαετία, οι επενδυτικές εταιρείες έχουν ξοδέψει πάνω από 31 δισ. δολάρια σε εκατοντάδες εξαγορές εταιρειών που προσφέρουν αυτές τις υπηρεσίες.

Στην περίπτωση της KKR, η εταιρεία της Neighborly Co.εξαγόρασε έναντι 178 εκατ. ευρώ την εταιρεία Pimlico PlumbersLtd. του Mullins, ενώ αντίστοιχες αγορές έχει κάνει στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, την Αυστρία, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία.

Τα 5.500 franchises της Neighborly, με ονόματα όπως Mr. Rooter Plumbing, Dry Vent Wizard και Mosquito Joe, ανακοίνωσαν πωλήσεις ύψους 4,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι.

Ένας από τους ανταγωνιστές της, η Wrench Group LLC με έδρα τη Σαρασότα της Φλόριντα, ανακοίνωσαν ετήσια έσοδα 1,5 δισεκατομμυρίου δολαρίων από εταιρείες όπως οι Parker & Sons στην Αριζόνα και  Buckeye Heating, Cooling & Plumbing στο Οχάιο.

«Πρόκειται για έναν από τους περιζήτητους τομείς για ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια», αναφέρει ο Sean Levy, επικεφαλής εταίρος της πρακτικής ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων EY-Parthenon της Ernst & Young LLP.

Σύμφωνα με τον Fred Silberstein, έναν ειδικό στις συγχωνεύσεις και εξαγορές στον τομέα των οικιακών υπηρεσιών με έδρα τη Φλόριντα, μία τυπική συμφωνία κινείται στα 50 εκατ. δολάρια.

Ο διάσημος υδραυλικός

Η τύχη του Mullins να γίνει εκατομμυριούχος χάρη στο ενδιαφέρον της KKR, τον έκανε διάσημο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πολλοί του λένε ότι μοιάζει με τον διάσημο τραγουδιστή Ροντ Στιούαρτ και οι εφημερίδες τον αποκαλούν «τον πλουσιότερο υδραυλικό του Ηνωμένου Βασιλείου».

Ο ίδιος αξιοποίησε τα χρήματα που πήρε για να αγοράσει σπίτια στα τέσσερα παιδιά του, στο Κεντ του Λονδίνου. «Το όνειρο όλων είναι να είναι σε θέση να βοηθήσουν την οικογένειά τους».

Ο ίδιος βέβαια παραδέχεται ότι μετάνιωσε που εγκατέλειψε την επιχείρησή του. «Τη διοικούν με τον αμερικανικό τρόπο, και δεν είναι αυτός  τρόπος να διοικείς μια βρετανική εταιρεία», ανέφερε. Όπως σημειώνει έγινε δέκτης παραπόνων από ανθρώπους που πίστευαν ότι αυτός είναι ακόμα επικεφαλής.

Η τάση των ιδιωτικών κεφαλαίων να εξαγοράζουν τις οικογενειακές επιχειρήσεις τείνει να εξαφανίσει κάποια από τα λίγα επαγγέλματα που έχουν απομείνει, στα οποία μπορούν να δουλέψουν άνθρωποι που δεν είναι κάτοχοι πτυχίου.

Στις ΗΠΑ, το κορυφαίο 10% των υδραυλικών και των ηλεκτρολόγων κερδίζει περισσότερα από 100.000 δολάρια ετησίως, σύμφωνα με το Γραφείο Στατιστικής Εργασίας των ΗΠΑ.

Αν και οι μεγάλες εταιρείες ιδιωτικών κεφαλαίων προσπαθούν να διατηρήσουν τους ιδρυτές στη θέση τους, μετά την εξαγορά, ο τρόπος λειτουργίας της επιχείρησης αλλάζει δραστικά, παρατηρούν οι αναλυτές.

Από το υπόγειο στο ρετιρέ

Ο Mullins, παιδί μιας φτωχής οικογένειας, εγκατέλειψε το σχολείο στα 15 του και ξεκίνησε ως μαθητευόμενος υδραυλικός.

Το 1979 ίδρυσε την εταιρεία του σε ένα υπόγειο διαμέρισμα στη γειτονιά Pimlico, με στόχο να καταρρίψει όλα τα στερεότυπα για τους υδραυλικούς. Προσέφερε τις υπηρεσίες του 24 ώρες το 24ωρο με την ανάλογη χρέωση, κι ακόμα και τα Χριστούγεννα θα είχε προσωπικό σε βάρδια, για ότι χρειαστεί.

Βέβαια έχει κατηγορηθεί για τις αμφιλεγόμενες εργασιακές πολιτικές. Δεν έδινε άδεια ασθένειας, δεν επέτρεπε τη χρήση  κινητών και δεν αναγνώριζε τα δικαιώματα των υδραυλικών που είχε στην εταιρεία του, υποστηρίζοντας ότι είναι αυτοαπασχολούμενοι.

Οι επίμονοι

Υπάρχουν βέβαια κι αυτοί που δεν λυγίζουν στα απροσδόκητα χρήματα που τους προσφέρουν οι κολοσσοί. Είτε γιατί επιθυμούν τα παιδιά τους να αναλάβουν στη συνέχεια την οικογενειακή επιχείρηση είτε γιατί δεν θέλουν να χαθεί η προσωπική επαφή που χαρακτηρίζει το επάγγελμα.

Ένας βετεράνος υδραυλικός, ο  Jay Cunningham απέρριψε προσφορά 60 εκατομμυρίων δολαρίων για την εταιρεία του, Superior Plumbing Services Inc, στην οποία ήδη απασχολεί τα πέντε από τα οχτώ παιδιά του.

Όπως σημειώνει ο ίδιος, άλλοι που αποφάσισαν να πουλήσουν την εταιρεία τους, αν και παρέμειναν ως διευθυντικά στελέχη, στην ουσία έχασαν τον έλεγχο της επιχείρησης και αντιμετώπισαν πιέσεις στη συνέχεια για μείωση κόστους.

Διαβάστε επίσης: 

BHP-Anglo: Ναυάγιο για το mega deal 49 δισ. δολαρίων στην εξόρυξη χαλκού

Κυβερνοεπίθεση στον οίκο Christie’s: Η ομάδα RansomHub ανέλαβε την ευθύνη – Τι ανέφερε στο dark web

Φίλιπ Λέιν: Η ΕΚΤ είναι έτοιμη να ξεκινήσει τη μείωση των επιτοκίων