Βαρδής Βαρδινογιάννης, Γιώργος Στάσσης
Μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον εκφράστηκε για τις εκδόσεις των Motor Oil και ΔΕΗ τις προηγούμενες μέρες, αφού συνολικά προσφέρθηκαν 4,5 δισ. ευρώ για την κάλυψη των ομολόγων των δύο εταιρειών από τα οποία άντλησαν σχεδόν 1 δισ. (775 εκατ. η ΔΕΗ και 200 εκατ. η Motor Oil).
Σημαντική ζήτηση κατέγραψε το ομόλογο της Motor Oil Hellas το οποίο συγκέντρωσε προσφορές άνω του 1 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα η έκδοση να υπερκαλυφθεί κατά 5,1 φορές, γεγονός που καταδεικνύει ότι η εγχώρια αγορά ομολόγων μπορεί να σηκώσει κεφάλαια και ότι οι επενδυτές δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην εταιρεία. Από τα νέα κεφάλαια τα 137 εκατ. προορίζονται για να χρηματοδοτήσουν μέρος της μεγάλης επένδυσης του νέου συγκροτήματος κατεργασίας νάφθας, το οποίο και θα συμβάλει μεταξύ των άλλων και στην αύξηση παραγωγής βενζινών με υψηλή προστιθέμενη αξία. Το εν λόγω project έχει προϋπολογισμό 310 εκατ. ευρώ και έως τώρα έχει απορροφήσει επενδυτικά κεφάλαια 120 εκατ. ευρώ.
Η ΔΕΗ από την άλλη υπερκάλυψε και τις δύο εκδόσεις της, τη μεγαλύτερη από την οποία άντλησε 650 εκατ. ευρώ, 6,5 φορές, και τη μικρότερη των 125 εκατ. ευρώ 4,5 φορές, επιβεβαιώνοντας τη θετική στάση της επενδυτικής κοινότητας στη νέα διοίκηση και τη νέα στρατηγική. Η σύνθεση των επενδυτών ήταν κατά 70% ξένοι και 30% Έλληνες, ενώ υπάρχει ευελιξία στην αποπληρωμή, δίνοντας στην εταιρεία τη δυνατότητα πρόωρης ή και μερικής εξόφλησης.
Όσον αφορά την γεωγραφική κατανομή των ξένων θεσμικών, τα μισά κεφάλαια προέρχονται από τις ΗΠΑ, προερχόμενα από κολοσσούς, όπως Apollo, Blackrock και Fidelity, ένα περίπου 5% από Αυστραλία και Ασία και το άλλο 50% Ευρώπη. Το μεγαλύτερο μέρος των αντληθέντων κεφαλαίων θα κατευθυνθούν για να αποπληρώσει η εταιρεία μέρος υφιστάμενου δανεισμού, ενώ το υπόλοιπο θα διατεθεί ισομοιρασμένα στο επιχειρησιακό της πλάνο, δηλαδή στο πράσινο μετασχηματισμό της και εν προκειμένω στην χρηματοδότηση των έργων ΑΠΕ, στο πλάνο για την ηλεκτροκίνηση κ.λ.π..
Ταυτόχρονα, σύντομα και όταν η συγκυρία είναι καταλληλότερη και ο όμιλος Μυτιληναίος ετοιμάζεται να «σηκώσει» από τις αγορές περίπου 500 εκατ. ευρώ, ενώ άλλοι ανεβάζουν το ποσό έως και το 1 δισ. ευρώ, ενώ και το ομόλογο αυτό αναμένεται να συνδέεται με στόχους μείωσης ρύπων.
Λίγες ημέρες πριν η Energean, συγκέντρωσε με ευκολία 2,5 δισ. σε μια διεθνή ομολογιακή έκδοση στην οποία οι επενδυτές της προσέφεραν 10 δισ. ευρώ.
Η ενεργειακή μετάβαση και οι μεγάλες επενδύσεις που πραγματοποιούν οι ενεργειακοί παίκτες, για να πιάσουν το ρυθμό των τεχνολογικών εξελίξεων και να είναι παρόντες στην αγορά του αύριο, επανασυστήνει την ελληνική ενεργειακή βιομηχανία δημιουργώντας σημαντικές προοπτικές αποδόσεων, κάτι που είναι ορατό στους επενδυτές.
Ανανεώσιμες και Φυσικό αέριο στο στόχο των επενδυτών
Το κοινό όλων των παραπάνω εταιρειών είναι ότι δραστηριοποιούνται στο χώρο της ενέργειας, είτε με επίκεντρο το πετρέλαιο και το αέριο είτε τη ηλεκτρική ενέργεια και τις ΑΠΕ. Ο χώρος της ενέργειας, λόγω της ενεργειακής μετάβασης και της αύξησης της χρήσης της τα επόμενα χρόνια, αποτελεί έναν κατεξοχήν ελκυστικό επενδυτικά τομέα, που αναμένεται να σημειώσει σημαντικές αποδόσεις τα επόμενα χρόνια.
Στον τομέα των ΑΠΕ, σύμφωνα με το ΕΣΕΚ προβλέπεται μέχρι το 2030 να υλοποιηθούν επενδύσεις συνολικού ύψους 9 δισ. ευρω προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί για διείσδυση της πράσινης ενέργειας. Ταυτόχρονα στα δίκτυα και τις ενεργειακές υποδομές σχεδιάζονται και υλοποιούνται κομβικές επενδύσεις όπως οι διασυνδέσεις νησιών (Κρήτης και άλλων), η ψηφιοποίηση του δικτύου διανομής και η εγκατάσταση των έξυπνων μετρητών που ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ.
Όμως και το φυσικό αέριο, παραμένει ελκυστικό επενδυτικά καθώς ο κλάδος του πετρελαίου και του φυσικού αερίου θα παίξει σημαντικό ρόλο κατά το πέρασμα στην εποχή της πράσινης ανάπτυξης και μπορεί να συντελέσει στην ομαλή ενεργειακή μετάβαση.
Το φυσικό αέριο αποτελεί το ενδιάμεσο καύσιμο για τη μετάβαση στην οικονομία των μηδενικών ρύπων και είναι αναπόσπαστο στοιχείο της πράσινης οικονομίας γιατί δημιουργεί συνέργειες κατασκευαστικά αλλά και επενδυτικά. Ταυτόχρονα, οι εταιρείες του κλάδου δίνουν έμφαση σε τεχνολογίες του αύριο, που είναι ήδη εδώ όπως, τα πλωτά αιολικά πάρκα, το πράσινο και μπλε υδρογόνο και όταν συνδυαστούν με τη μετεξέλιξη ουσιαστικά των κοιτασμάτων σε μόνιμες αποθήκες διοξειδίου του άνθρακα επιτυγχάνουν μηδενικούς ρύπους. Η πράσινη προοπτική, επομένως είναι η κοινή συνισταμένη των ενεργειακών εταιρειών, που είτε δραστηριοποιούνται στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο είτε στην ηλεκτρική ενέργεια, δρομολογούν επενδύσεις με άξονα τη μείωση του περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος.
Πράσινα και ESG Ομόλογα
Η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και η βιωσιμότητα αποτελούν στρατηγική που εφόσον πληρούν παραπάνω αγορές στην Ελλάδα βρίσκονται ακόμη στα σπάργανα. Το πρώτο «πράσινο» ομόλογο ήταν αυτό της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής το 2019 μέσω του οποίου η εταιρεία άντλησε 150 εκατ ευρώ, για να ακολουθήσει πέρυσι αυτό της Ελλάκτωρ (70 εκατ. ευρώ), ενώ στην κατεύθυνση αυτή κινούνται κι άλλες ελληνικές εταιρείες, όχι μόνο από τον ενεργειακό τομέα.
Τελευταία περίπτωση εταιρικής έκδοσης, με περιβαλλοντικά μεταξύ άλλων κριτήρια, το «ομόλογο βιωσιμότητας» της ΔΕΗ, μέσω του οποίου αυτή άντλησε 650 εκατ. ευρώ. Αντίθετα με τα προηγούμενα που εντάσσονται στην κατηγορία των «πράσινων», η έκδοση της ΔΕΗ διέπεται από ESG κριτήρια, σύμφωνα με τα οποία, η επιχείρηση δεσμεύεται να μειώσει κατά 40% τις εκπομπές CO2 από τα 23,1 εκατ. τόνους το 2019 σε 13,9 εκατ. τόνους το 2022, διαφορετικά το κουπόνι της έκδοσης θα αυξηθεί κατά 50 μονάδες βάσης.
Για την μετάβαση σε μια παγκόσμια οικονομία μηδενικών εκπομπών άνθρακα θα πρέπει να χρηματοδοτούνται κάθε χρόνο «πράσινες» επενδύσεις, ύψους 1 τρισ. δολαρίων. Ένας ετήσιος στόχος που ισοδυναμεί με όσες εκδόσεις έχουν γίνει σωρευτικά όλα μαζί τα τελευταία 13 χρόνια. Γι αυτό και αποτελεί κεντρική ευρωπαϊκή πολιτική, να στηρίζονται τόσο οι τράπεζες όσο και τα funds που επενδύουν σε επιχειρήσεις που πληρούν τα κριτήρια βιωσιμότητας, μειώνοντας το ρίσκο τους και αυξάνοντας τη δική τους πρόσβαση σε κεφάλαια, αφού απολαμβάνουν τη στήριξη της κεντρικής Ευρωπαϊκής πολιτικής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Το Σεπτέμβριο του 2020 Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι από το 2021 θα δέχεται ως collateral πράσινα ομόλογα με τις πληρωμές τους να συνδέονται με στόχους βιωσιμότητας και επίσης ότι θα συμπεριλάβει αυτό το χρέος στο πρόγραμμα ενίσχυσης της κεφαλαιακής ρευστότητας με επαναγορά ομολόγων. Δημιουργεί έτσι ακόμη μια ροή κεφαλαίων προς την οικονομία, ωφελώντας και ενθαρρύνοντας την ευρωπαϊκή πολιτική για την κλιματική αλλαγή.
Διαβάστε επίσης
ΔΕΗ: «Σήκωσε» 125 εκατ. ευρώ, με επιτόκιο 3,875% – Κάλυψη 4,5 φορές
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση