• Business

    Πορτοκαλί τιμολόγια ρεύματος: Πώς θα μειώνουν το λογαριασμό και θα περιορίζουν τις περικοπές

    Θεόδωρος Σκυλακάκης, Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας

    Θεόδωρος Σκυλακάκης, Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας


    Στα πορτοκαλί τιμολόγια, δηλαδή τα δυναμικά τιμολόγια με διαφορετικές χρεώσεις ανάλογα την ώρα, που αναμένονται από το φθινόπωρο, δίνοντας στους καταναλωτές δυνατότητα για χαμηλότερες χρεώσεις, μεταφέρονται οι ελπίδες για εξισορρόπηση της προσφοράς και της ζήτησης ενέργειας και ο περιορισμός των περικοπών.

    Ειδικότερα, ο δυναμικός τρόπος τιμολόγησης της ενέργειας που ήδη έχει εξαγγελθεί, δηλαδή το πορτοκαλί τιμολόγιο, με διαφορετικές χρεώσεις τις ώρες που η παραγωγή ενέργειας είναι μεγάλη, αναμένεται να αποτελέσει ένα κίνητρο για την καλύτερο επιμερισμό της ζήτησης ενέργειας και  επομένως και την ομαλότερη λειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος.

    Ωστόσο, για να δούμε στην αγορά πορτοκαλί τιμολόγια, θα πρέπει το ΥΠΕΝ να θεσπίσει το Πλαίσιο Εφαρμογής των Συμβάσεων Δυναμικής Τιμολόγησης. Πρόκειται για εφαρμοστική ΚΥΑ που προβλέπεται από τον νόμο 4986/2022, με τον οποίο ενσωματώθηκε στο εθνικό δίκαιο η σχετική κοινοτική Οδηγία.

    Η Υπουργική Απόφαση μεταξύ άλλων θα τυποποιεί τη δομή των τιμολογίων με κριτήρια τη διαφάνεια του τρόπου τιμολόγησης, τη δυνατότητα σύγκρισης μεταξύ των διαθέσιμων τιμολογίων προμηθευτών και την τυχόν σκοπιμότητα πρόβλεψης διακριτών τιμολογίων ανά κατηγορία καταναλωτών. Επίσης, θα προβλέπει την εφαρμογή ορίων στη διακύμανση της τιμής του δυναμικού σκέλους των τιμολογίων, καθώς και θα ρυθμίζει όλες τις παραμέτρους πληροφόρησης και προστασίας των καταναλωτών.

    Αφού το πλαίσιο ολοκληρωθεί, θα μπει στην αγορά το πορτοκαλί τιμολόγιο για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που διαθέτουν ψηφιακό μετρητή.

    Μετά, όπως γίνεται ήδη σε αγορές του εξωτερικού, οι προμηθευτές θα παρέχουν καθημερινή πληροφόρηση στους πελάτες τους, για τις τιμές σε κάθε ζώνη τιμολόγησης και πότε είναι φθηνότερο να πραγματοποιούνται οι μεγαλύτερες καταναλώσεις. Όσο περισσότερη ενέργεια καταναλώσει κανείς στη ζώνη που είναι χαμηλότερη η τιμή, τόσο θα χαμηλώνει και το συνολικό του τιμολόγιο και εφόσον οι καταναλωτές ανταποκριθούν στόχος είναι να μετατοπιστεί ένα μέρος της κατανάλωσης ενέργειας τις ώρες της υπερβάλλουσας παραγωγής από ΑΠΕ, ώστε να απορροφάται η παραγόμενη ενέργεια και να μη χρειάζονται περικοπές.

    Τα πλεονεκτήματα των πορτοκαλί τιμολογίων

    Τα πορτοκαλί τιμολόγια θα προσφέρουν ένα διπλό πλεονέκτημα, από τη μια χαμηλότερες τιμές για κάποιες ώρες κατανάλωσης και από την άλλη θα συμβάλουν στη μείωση των περικοπών στις ΑΠΕ βοηθώντας στην καλύτερη κατανομή παραγωγής και κατανάλωσης ενέργειας. Κι αυτό γιατί το πορτοκαλί δυναμικό τιμολόγιο δίνει τη δυνατότητα τις μεσημεριανές ώρες του καλοκαιριού οπότε κορυφώνεται η παραγωγή των φωτοβολταϊκών και η χρηματιστηριακή τιμή πέφτει (ή συχνά μηδενίζεται), να ισχύουν αντίστοιχα χαμηλότερες τιμές καταναλωτή ενώ τις ώρες αιχμής (π.χ. τα απογεύματα όταν εκλείπει η παραγωγή των φωτοβολταϊκών) οι χρεώσεις θα είναι ακριβότερες

    Τα πορτοκαλί τιμολόγια θεωρούνται από το υπουργείο ΠΕΝ σημαντικό μέτρο και έχουν στόχο να μεταφερθούν στα μεσημέρια, όταν η παραγωγή ενέργειας σημειώνει ρεκόρ, φορτία κατανάλωσης που αφορούν το 40%-45% των συνολικών αναγκών της Ελλάδας.

    Σήμερα λόγω της μεγάλης παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ υπάρχει υπερπροσφορά ενέργειας τις μεσημεριανές ώρες όταν έχει ήλιο, με αποτέλεσμα ειδικά την άνοιξη και το φθινόπωρο όταν η ζήτηση ενέργειας μειώνεται να ασκείται πίεση στο ηλεκτρικό σύστημα, και τότε οι περικοπές ενέργειας, που απειλούν τη βιωσιμότητα των ΑΠΕ γίνονται απαραίτητες. Μάλιστα, όπως εκτιμάται από την  Eurelectric οι περικοπές αναμένεται να φτάσουν το 30-35% ως το τέλος της δεκαετίας και για να μεγιστοποιηθεί η πράσινη παραγωγή θα χρειαστεί να αυξηθεί η αποθήκευση στο τετραπλάσιο από 51 σε 191 γιγαβάτ.

    Το ΥΠΕΝ σχεδιάζει να περιορίσει την ανάγκη περικοπών σε πρώτη φάση μέσω των πορτοκαλί-δυναμικών τιμολογίων που δίνουν κίνητρα ώστε η κατανάλωση να μετατοπίζεται στις ώρες της μεγάλης παραγωγής ενέργειας όσο και αργότερα και μέσω της αποθήκευσης.

    Αν με κίνητρο τις πολύ χαμηλές τιμές ρεύματος που διαμορφώνονται τις ώρες της μεγάλης παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ, μεταφερθεί το μεσημέρι ένα μέρος  της συνολικής πανελλαδικής κατανάλωσης, θα περιορισθεί και η σημερινή ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, που προκαλεί τις περικοπές. Στο πλαίσιο αυτό  εξετάζεται να δοθούν κίνητρα και στις επιχειρήσεις να μεταφέρουν τη ζήτηση σε συγκεκριμένες ώρες τα μεσημέρια, τότε που η προσφορά «πράσινης» ενέργειας είναι τεράστια και οι τιμές στη χονδρική πολύ χαμηλές.

    Ωστόσο, η δυναμική τιμολόγηση, απαιτεί έξυπνους μετρητές, που αν και ακόμη δεν έχουν τοποθετηθεί στα νοικοκυριά, έχουν εγκατασταθεί σε  επιχειρήσεις  μέσης τάσης και σε αρκετές  της χαμηλής τάσης με μεγάλες επαγγελματικές καταναλώσεις.   Σημειώνεται ότι τους επόμενους μήνες αναμένεται να εγκατασταθούν και οι πρώτοι μετρητές από το μικρό διαγωνισμό του ΔΕΔΔΗΕ για 360.000 μετρητές, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα για ευρύτερη εφαρμογή του πορτοκαλί τιμολογίου.



    ΣΧΟΛΙΑ