Ρόλο Πόντιου Πιλάτου φαίνεται να διαδραματίζει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στην πολύκροτη υπόθεση των Folli Follie. Η περιβόητη μηνυτήρια αναφορά που αναμενόταν να αποσταλεί στον αρμόδιο οικονομικό εισαγγελέα που ερευνά την υπόθεση Γιάννη Δραγάτση αποδείχθηκε στο «τέλος της ημέρας» σκέτη… φούσκα. Ακολουθώντας μια μάλλον ακατανόητη αμυντική στάση, η εποπτική Αρχή δεν συνέταξε μηνυτήρια αναφορά και περιορίστηκε να στείλει μόνο το σκεπτικό και τις διοικητικές ποινές, ύψους 4,02 εκατ. ευρώ, που επέβαλε σε εννέα φυσικά πρόσωπα για την ίδια την αμαρτωλή εταιρεία.

Οι φάκελοι με τα διοικητικά πρόστιμα, μάλιστα, δεν απεστάλησαν στον αρμόδιο εισαγγελέα, αλλά πήγαν στο… Πρωτοδικείο. Αυτό συνέβη στις 20 Αυγούστου, δηλαδή 18 ημέρες μετά από τη συνεδρίαση του επταμελούς διοικητικού συμβουλίου της Κεφαλαιαγοράς το οποίο και έλαβε την απόφαση για την επιβολή των προστίμων.

Και η κίνηση αυτή της εποπτικής Αρχής έρχεται να προσθέσει νέα ερωτήματα, αλλά και να πυκνώσει τις ούτως ή άλλως διάχυτες αμφιβολίες για τον αποτελεσματικό τρόπο με τον οποίο η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς χειρίζεται εξ αρχής την υπόθεση. Με τον πρόεδρο της, Χαράλαμπο Γκότση, να υπεραμύνεται των «αλάνθαστων» χειρισμών που έχουν γίνει μέχρι τώρα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν από ένα δεκαήμερο είχαν δει το φως της δημοσιότητας δημοσιογραφικές πληροφορίες οι οποίες και έκαναν λόγο για «βαρύ φόρτο εργασίας» της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που έπρεπε να συντάξει ογκώδη αναφορά 1.000 σελίδων.

Όπως φαίνεται τώρα, όλα τούτα και πολλά άλλα μάλλον ήταν μόνο στο μυαλό του Χαράλαμπου Γκότση.

Παραμένει άγνωστο για ποιον ακριβώς λόγο η εποπτική Αρχή, που πλαισιώνεται από ολόκληρη δικηγορική ομάδα αλλά και έμπειρα ελεγκτικά στελέχη, δεν προχώρησε στη σύνταξη μηνυτήριας αναφοράς. Ποιοι μπορεί να είναι οι λόγοι; Υπάρχει άραγε ζήτημα να στοιχειοθετηθούν οι κατηγορίες που αποδόθηκαν στους εμπλεκόμενους; Δεν ήθελαν να μπλέξουν τα στελέχη της Κεφαλαιαγοράς με μακρόσυρτες δικαστικές διαδικασίες και προτίμησαν να αφήσουν να βγάλει το… φίδι από την τρύπα ο αρμόδιος εισαγγελέας; Έχει συμβεί κάτι άλλο στο παρασκήνιο που ανέτρεψε την φυσιολογική ροή των πραγμάτων που θα είχε η υποβολή μηνυτήριας αναφοράς;

Σε κάθε περίπτωση, ο οικονομικός εισαγγελέας Γιάννης Δραγάτσης θα προχωρήσει κανονικά την πολύπλευρη έρευνά του, παρά το γεγονός ότι δεν τον «βοήθησε» η Κεφαλαιαγορά. Η πολιτική της οποίας μάλλον δεν είναι προς την ενίσχυση της αναγκαίας αξιοπιστίας που οφείλει να έχει η χρηματιστηριακή αγορά στην προσπάθειά της να προσελκύσει διεθνή επενδυτικά κεφάλαια. Αποτελεί κοινό μυστικό άλλωστε ότι μετά το «σάπιο μήλο» της Folli Follie τα ξένα funds έχουν περιορίσει αισθητά την παρουσία τους στον ελληνικό «ναό του χρήματος».

Σε όλο τούτο το σκηνικό που διαδραματίζεται με φόντο τα Folli Follie, η κυβέρνηση έχει επιλέξει να διαδραματίσει ρόλο παθητικού θεατή, χωρίς ο αρμόδιος υπουργός Ευκλείδης Τσακαλώτος να έχει κάνει την παραμικρή κίνηση. Ειδικά μάλιστα όταν η Folli Follie ήταν μία από τις μεγαλύτερες εισηγμένες στο χρηματιστήριο και μετά τις αποκαλύψεις για τα σαθρά οικονομικά μεγέθη βρέθηκε να χάνει περί τα 700 εκατ. ευρώ με όρους χρηματιστηριακής αξίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πλήρης επιβεβαίωση του mononews: Ο Δημήτρης Κουβάτσος (από τη Siemens) Διευθυντής Αναδιάρθρωσης στη Folli Follie

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δημήτρης Κουβάτσος: Από το σκάνδαλο της Siemens, διευθυντής αναδιάρθρωσης στη Folli Follie