Η εξαγορά βιομηχανικών μονάδων του Ομίλου Κοπελούζου στην Πάτρα από τους γιους της πρώην Τουρκάλας πρωθυπουργού Τανσού Τσιλέρ μονοπωλούν το ενδιαφέρον τουρκικών και ελληνικών μέσων.

Πρόκειται για τα δύο εργοστάσια των θυγατρικών εταιρειών του Ομίλου Κοπελούζου, PIRITIUM A.E. και SILCIO A.E.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Αναντολού, ο Μπερκ Ουκουράν Τσιλέρ φέρεται να εξαγόρασε τις δύο σύγχρονες εγκαταστάσεις  παραγωγής πολυκρυσταλλικού πυριτίου από τον ελληνικό όμιλο Κοπελούζου, που εδράζουν στη Βιομηχανική Περιοχή της Πάτρας.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η τουρκική Suoz Energy Group που ιδρύθηκε από τους γιους της πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας, ανακοίνωσε ότι θα μεταφέρει τις γραμμές παραγωγής από την Ελλάδα στην Τουρκία, με στόχο να ξεκινήσει την παραγωγή στην γειτονική χώρα σε έξι μήνες.

Μιλώντας στο τουρκικό πρακτορείο, ο υιός Τσιλέρ είπε ότι η μονάδα που θα μεταφερθεί στην Τουρκία κατασκευάστηκε το 2009 με γερμανική τεχνολογία έναντι 45 εκατ. ευρώ και πριν από τέσσερα χρόνια έκλεισε λόγω του αθέμιτου ανταγωνισμού από τις κινεζικές εταιρείες.

 Η παραγωγική δυνατότητα του ελληνικού εργοστασίου είναι 80 megawatts και θα προστεθεί στα 300 megawatts που ήδη μπορεί να κατασκευάζει κάθε χρόνο το τουρκικό εργοστάσιο της Suoz Energy Group στο Ντιλόβασι.

Η εταιρεία στοχεύει, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλό της, στον διπλασιασμό της παραγωγικής ικανότητας των μηχανημάτων του ελληνικού εργοστασίου που θα μεταφερθούν στην Τουρκία, επιδιώκοντας την επίτευξη κύκλου εργασιών 100 εκατ. δολαρίων το 2018 και 150 εκατ. δολαρίων το 2019.

Επίσης, με την εξαγορά της ελληνικής μονάδας και την αναβάθμιση του εργοστασίου στο Ντιλόβασι θα προστεθούν 230 νέοι εργαζόμενοι στους 270 υπάρχοντες.

Η ελληνική εταιρεία Silcio ιδρύθηκε το 2005 και την άνοιξη του 2009, μόλις 11 μήνες από τις πρώτες εκσκαφές, το εργοστάσιο στην Πάτρα ξεκίνησε την παραγωγή. Οι μέτοχοί της επένδυσαν πάνω από 160 εκατ. ευρώ στην κατασκευή των δύο εργοστασίων στη ΒΙΠΕ Πατρών για την παραγωγή πολυκρυσταλλικών φετών πυριτίου ισχύος 40 MWp, φωτοβολταϊκών κυττάρων ισχύος 31MWp, και φωτοβολταϊκών πλαισίων ισχύος 19 MWp κατά έτος.