• Business

    «Πολύφερνη νύφη» η United Group – Οι Άραβες και το σενάριο της CVC

    Νίκος Σταθόπουλος, BC Partners

    Νίκος Σταθόπουλος, BC Partners


    Από τη στιγμή που ο πρόεδρος του BC Partners επισημοποίησε την πρόθεσή του να πουλήσει τη United Group, συνεχώς «σκάνε» μνηστήρες, οι οποίοι φέρεται να θέλουν να προσφέρουν «γη και ύδωρ» στα πόδια του Νίκου Σταθόπουλου.

    Μάλιστα, ενώ οι εν Ελλάδι πληροφορίες επιμένουν ότι το CVC επιθυμεί να αγοράσει τη Nova, μέσα ενημέρωσης του εξωτερικού βάζουν στο παιχνίδι αραβικά κεφάλαια που έχουν χτυπήσει τη πόρτα του Νίκου Σταθόπουλου, ζητώντας να αγοράσουν όλη τη United Group.

    Χθες, σύμφωνα με το Reuters, ο όμιλος STC Group της Σαουδικής Αραβίας βρίσκεται στα αρχικά στάδια εξέτασης μιας προσφοράς για τον ευρωπαϊκό φορέα τηλεπικοινωνιών και συνδρομητικής τηλεόρασης.

    Μάλιστα, όπως αναφέρει το βρετανικό μέσο, η STC έχει ξεκινήσει εργασίες σε πρώιμο στάδιο για μια συναλλαγή, η οποία μπορεί να καταλήξει ή να μην καταλήξει σε επίσημη προσφορά. Πάντως το ενδιαφέρον φαίνεται να υπάρχει, με την αποτίμηση να φτάνει στα 8 δις. ευρώ.

    Σενάριο το οποίο βγάζει νόημα, αν υπολογίσει κανείς ότι η θυγατρική της STC, η TAWAL, απέκτησε πέρυσι τα περιουσιακά στοιχεία των τηλεπικοινωνιακών πύργων της United Group στη Βουλγαρία, την Κροατία και τη Σλοβενία. Ενώ η απόκτηση της UG θα την βάλει για τα καλά στον ευρωπαϊκό τηλεπικοινωνιακό χάρτη.

    Και η e& του Άμπου Ντάμπι στο κόλπο

    Πριν από περίπου ένα μήνα, το Bloomberg έβαλε στο παιχνίδι την Emirates Telecommunications Group Co (e&) εταιρεία τηλεπικοινωνιών με έδρα το Άμπου Ντάμπι, η οποία φέρεται να εξετάζει την αγορά της United Group.

    Το Bloomberg ανέφερε ότι η e& εξετάζει το ενδεχόμενο εξαγοράς της ανατολικοευρωπαϊκής εταιρείας τηλεπικοινωνιών United Group BV (μητρικής της Nova), στο πλαίσιο των προσπαθειών της για περαιτέρω επέκταση της εκτός της τοπικής αγοράς.

    Μάλιστα, όπως έλεγε το ρεπορτάζ του βρετανικού μέσου, ο ιδιοκτήτης της United Group, το private equity BC Partners, ενδέχεται να αποτιμήσει την εταιρεία περίπου στα 8 δισ. ευρώ (8,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Ο Νίκος Σταθόπουλος, η Nova και το CVC

    Οι πληροφορίες ότι το BC Partners εξετάζει την πώληση της Nova ξεκίνησαν από την αρχή της χρονιάς, με την μητρική της εταιρείας, τη United Group να μην επιβεβαιώνει αλλά ούτε και να διαψεύδει τα σενάρια.

    Το ενδιαφέρον επιβεβαιώθηκε από τον ίδιο τον Νίκο Σταθόπουλο πρόεδρο της Nova και επικεφαλής του BCP από το φόρουμ των Δελφών, ο οποίος απαντώντας σε σχετική ερώτηση «αποκάλυψε» ότι πράγματι εξετάζεται η πώληση της UG.

    «Είναι φυσιολογική εξέλιξη μετά από πέντε χρόνια επένδυσης στη United Group να κοιτάξουμε την αποεπένδυση και η Nova είναι μέσα σε αυτή τη κατηγορία που κοιτάμε» είχε πει ο Νίκος Σταθόπουλος.

    «Η αλήθεια είναι ότι έχουμε ξεκινήσει μια διαδικασία η οποία έχει δύο δρόμους. Η μία είναι η αποεπένδυση από την United Group ως μεγαλομέτοχος και ο άλλος είναι η αποεπένδυση μερικών χωρών της United. Σε αυτό το πλαίσιο είναι φυσικά και η Ελλάδα είναι μία από τις μεγαλύτερες χώρες της United και κοιτάμε ίσως προχωρήσουμε σε αυτό».

    Ως προς το τελευταίο σενάριο, δηλαδή την πώληση της Nova, πληροφορίες αναφέρουν ότι η BCP προτίθεται να πουλήσει το σύνολο των δραστηριοτήτων της στην Ελλάδα για 6-7 φορές το EBITDA. Ένα ποσό δηλαδή που προσεγγίζει τα 1,5-2 δις. ευρώ.

    Και εδώ έρχεται το CVC, το οποίο όπως αναφέρουν πληροφορίες, ενδιαφέρεται να αγοράσει τη Nova και να επεκτείνει τις δραστηριότητές του στην Ελλάδα.

    Ποιο είναι το STC Group

    Η Saudi Telecom Company, είναι ένας πολυεθνικός τηλεπικοινωνιακός κολοσσός με έδρα το Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας.

    Αποτελεί την μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιών στη Μέση Ανατολή και την Βόρεια Αφρική, προσφέροντας ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών που περιλαμβάνουν κινητή τηλεφωνία, σταθερή τηλεφωνία, διαδίκτυο, δορυφορικές υπηρεσίες, τηλεόραση και λύσεις για επιχειρήσεις.

    Η STC Group διατηρεί ηγετική θέση στον κλάδο, με παρουσία σε 19 χώρες. Η εταιρεία επενδύει συνεχώς σε νέες τεχνολογίες και καινοτομίες, με στόχο να προσφέρει στους πελάτες της την καλύτερη δυνατή εμπειρία.

    Από άποψη εσόδων η STC Group είναι η 7η μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιών στον κόσμο, ενώ έχει πάνω από 100 εκατ. συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του 2023, η STC είχε έσοδα 72,34 billion SAR ( περίπου 19,287 δις. δολάρια).

    Διαθέτει ένα εκτεταμένο δίκτυο οπτικών ινών που καλύπτει πάνω από 10 εκατομμύρια σπίτια και επιχειρήσεις ενώ απασχολεί πάνω από 22.000 άτομα σε όλο τον κόσμο.

    Διαβάστε επίσης:

    Νίκος Σταθόπουλος: Γιατί βάζει πωλητήριο στη Nova και πόσα θέλει να πάρει

    Σταθόπουλος: Εξετάζουμε την πώληση της Nova – Δεν υπάρχει ακόμα καμία προσφορά

    Νέο «επεισόδιο» στη μάχη ΔΕΗ με Nova για τις οπτικές ίνες



    ΣΧΟΛΙΑ