Σε έναν αδυσώπητο αγώνα επιβίωσης, ακόμη και με χτυπήματα κάτω από τη μέση, επιδίδονται οι εταιρείες διαχείρισης «κόκκινων» δανείων, με την Τράπεζα της Ελλάδας να παίζει το ρόλο του «διαιτητή» που επιβάλλει κανόνες και αν χρειαστεί και… κίτρινες ή κόκκινες κάρτες.

Η οδηγία για τον τρόπο λειτουργίας των εταιρειών αυτών, η οποία έγινε πλέον νόμος του κράτους, δημιουργεί νέα δεδομένα για μια αγορά που πολλές φορές απασχολεί την κοινή γνώμη για αθέμιτες πρακτικές ή για αδιαφανείς διαδικασίες.

1

Το mononews αποκάλυψε τις προηγούμενες ημέρες τους ελέγχους και τις εφόδους της ΤτΕ στον δεύτερο μεγαλύτερο servicer της χώρας, την Intrum. Ωστόσο οι έλεγχοι του επόπτη, ο οποίος έχει πλέον ακόμη πιο ισχυρό ρόλο και λόγο στη λειτουργία των εταιρειών διαχείρισης, θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση.

Αλλωστε, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα πρέπει να γίνει πλήρες ξεκαθάρισμα στην συγκεκριμένη αγορά, με απόλυτη εξυγίανση των εταιρειών διαχείρισης «κόκκινων» δανείων, όπου αυτό χρειάζεται.

Όπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές «πρέπει να μπει τάξη στο χάος των servicers με κάθε τρόπο. Πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος κι έστω και με καθυστέρηση μιας τετραετίας οι εταιρείες αυτές θα έχουν κανόνες».

Μέσα στο 2024 και με βάση το νέο νόμο, οι συγκεκριμένες εταιρείες θα πρέπει να θέσουν σε λειτουργία τις ψηφιακές πλατφόρμες τους. Μέσω αυτών θα γίνεται πλήρης ενημέρωση των οφειλετών, φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων. Θα ξέρουν τα πάντα και θα είναι όλα στο φως ως προς τις δόσεις, τις προμήθειες, τα επιτόκια, τις κινήσεις που κάνουν οι διαχειριστές προκειμένου να δώσουν δεύτερες ευκαιρίες, τα «κουρέματα» κ.λπ.

Ένα ακόμη μέτρο είναι η ξεκάθαρη επικοινωνία οφειλετών και servicers που μέχρι τώρα γίνονταν μετ’ εμποδίων ή καθόλου. «Ηταν αδιανόητο αυτό που συνέβαινε. Ο οφειλέτης αναζητούσε την εταιρεία διαχείρισης, δεν την έβρισκε ποτέ, αλλά οι τόκοι έτρεχαν κι ένα δάνειο 100.000 ευρώ ξαφνικά διπλασιαζόταν», λέει στο mononews πηγή που γνωρίζει καλά την αγορά. Ακόμη και η μεταβίβαση δανείων από τους πιστωτές σε εταιρείες θα πρέπει να γίνεται γνωστή στον δανειολήπτη.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι επίσης η πρόβλεψη για βελτίωση του εξωδικαστικού μηχανισμού και για μεγαλύτερη προστασία των οφειλετών.

Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τις προβλέψεις ότι παγκοσμίως η αγορά διαχείρισης δανείων θα υποχωρήσει, συνθέτουν ένα νέο τοπίο.

Και στην Ελλάδα ο εξορθολογισμός της αγοράς, η μείωση των «κόκκινων» δανείων και γενικά η απόκτηση μιας διαφορετικής κουλτούρας ως προς τις πληρωμές, μειώνει και το πεδίο δραστηριοποίησης των servicers.

«Θα έχουν λιγότερα δάνεια να διαχειριστούν, άρα και λιγότερες προμήθειες και λιγότερα κέρδη», προβλέπουν γνώστες της αγοράς. Τι σημαίνει αυτό; Ότι οι 23 εταιρείες διαχείρισης δανείων που συγκροτούν τον συγκεκριμένο κλάδο, θα δώσουν σκληρή μάχη ανταγωνισμού και επιβίωσης.

Ασφαλώς οι μικρότεροι θα εξαφανιστούν είτε γιατί θα τους αφαιρεθεί η άδεια λόγω έλλειψης δραστηριότητας είτε γιατί θα υπάρξουν συγχωνεύσεις εταιρειών που θα επιβάλλει η ίδια η αγορά.

Οι έλεγχοι

Οι αυστηροί έλεγχοι που ξεκίνησαν εδώ και μήνες από την ΤτΕ θα οδηγήσουν σε μεγάλες ανατροπές στον κλάδο αφού οι 3-4 μεγάλοι θα δώσουν μάχη για να κρατηθούν ψηλά και οι υπόλοιποι για να επιβιώσουν.

Στην Κεντρική Τράπεζα, αλλά και στην κυβέρνηση, είναι αποφασισμένοι να βάλουν τάξη, επιβάλλοντας σκληρά πρόστιμα που μπορούν να φτάσουν έως τα 500.000 ευρώ ή και ανάκληση της άδειας.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα επιβλήθηκε πρόστιμο 435 χιλιάδων ευρώ στην doValue Greece, αλλά και στην «Θεά Αρτεμις».

Συρρίκνωση

Καλά πληροφορημένες πηγές που μίλησαν στο mononews αναφέρουν ότι σε ορίζοντα τριετίας όλες οι εταιρείες διαχείρισης θα προχωρήσουν και σε «μάζεμα» των οικονομικών τους, κυρίως μέσω προγραμμάτων εθελούσιας εξόδου.

«Θα υπάρξει μείωση προσωπικού κατά 20%-25%», τονίζουν ενώ ήδη υπάρχουν συστάσεις σε εργαζόμενους να αποδεχθούν προγράμματα και να αποχωρήσουν. Όπως λένε οι ίδιες πηγές, αυτή την περίοδο, αλλά και μέσα στο 2024 θα γίνει πιο καλό «ξεκαθάρισμα» προσωπικού με «σκανάρισμα» των εργαζόμενων, κυρίως εκείνων που έχουν χαμηλό scoring.

Για παράδειγμα στη μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης δανείων, την doValue, η οποία διαθέτει πάνω 3.200 εργαζόμενους, (οι περισσότεροι στην Ελλάδα) θα υπάρξει μεγάλο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδους προκειμένου να αποχωρήσει το 25%.  

Το ίδιο αναμένεται να πράξουν και οι άλλοι μεγάλοι του κλάδου, Intrum και Cepal ενώ διαφορετικά θα είναι τα δεδομένα για τις μικρές και τις μεσαίες εταιρείες.

«Σίγουρα τα επόμενα 1-2 χρόνια δεν θα έχουμε 23 servicers, αλλά ο αριθμός θα είναι μονοψήφιος», τονίζει πηγή που έχει γνώση του κλάδου. Κι όπως λέει «κάποιες εταιρείες που δεν διαθέτουν χαρτοφυλάκιο απαιτήσεων ενδεχομένως να κλείσουν σύντομα. Άλλες θα συνεχίσουν να αναζητούν τα… ψίχουλα της αγοράς έχοντας μικρές προμήθειες αλλά και μικρό λειτουργικό κόστος».

Υπενθυμίζεται ότι οι τρεις μεγάλοι της αγοράς, doValue, Intrum και Cepal, κατέχουν το 83% της αγοράς και διαχειρίζονται δάνεια ύψους 74 δις ευρώ. Ολοι υπόλοιποι έχουν το 17% της αγοράς και περίπου 15 δις ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

Intrum: Σκιές από τις αποφάσεις του Γιώργου Γεωργακόπουλου; Γιατί έγιναν αυστηρές συστάσεις

Επιβεβαίωση Mononews: Η Intrum Σουηδίας αποδέχεται τις εφόδους στην Αθήνα – Τι γράφει το Bloomberg

Servicers: Έρχονται συγχωνεύσεις για τους διαχειριστές «κόκκινων» δανείων – Θα μείνουν 5-6 εταιρείε