ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει για την ολοκλήρωση της πώλησης του 49% του ΔΕΔΔΗΕ από τη ΔΕΗ και τα επιτελεία των fund που ετοιμάζουν τις προσφορές τους όλο το καλοκαίρι δουλεύουν πυρετωδώς.
Η διοίκηση της ΔΕΗ εισπράττει μεγάλο ενδιαφέρον και βλέπει ότι ο ανταγωνισμός θα είναι ισχυρός, λόγω των υψηλών αποδόσεων και των περιθωρίων βελτίωσης που εμφανίζει η δομή και η λειτουργία του ΔΕΔΔΗΕ κάτι που θα αντικατοπτριστεί στα τιμήματα.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι 4 υποψήφιοι και κυρίως το CVC και το αυστραλιανό Macquarie αλλά και το KKR και το First Sentier προετοιμάζονται για τη μάχη τιμημάτων, έχοντας αποφασίσει να διεκδικήσουν δυναμικά την πολύφερνη νύφη.
Με ορίζοντα την ημερομηνία κατάθεσης των δεσμευτικών προσφορών, που έχει μετατεθεί από τα μέσα Αυγούστου για τις 4 Σεπτεμβρίου, οι τέσσερις ενδιαφερόμενοι επενδυτές με στρατιές συμβούλων αναλύουν τα δεδομένα του data room της εταιρείας.
Τα τιμήματα αναμένεται να ξεπεράσουν το 1,5 δισ. ευρώ με τον όρο ότι μέρος του τιμήματος θα αποπληρώσει το δανεισμό που αντιστοιχεί στο 49% του ΔΕΔΔΗΕ. Η εταιρεία έχει δανεισμό κοντά στο 1,5 δισ, οπότε με την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, και αποπληρώνοντας το δανεισμό του 49% η ΔΕΗ θα μειώσει τις συνολικές της υποχρεώσεις κατά 750 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι η επιχειρησιακή αξία της εταιρείας εκτιμάται στα 3 δισ. ευρώ καθώς μόνο το δίκτυο των 239.236 χλμ. του ΔΕΔΔΗΕ, έχει αναπόσβεστη αξία περί τα 3 δισ. ευρώ και αποτελεί το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο της ΔΕΗ, συμμετέχοντας στη λειτουργική κερδοφορία της με ποσό της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ ετησίως. Από τα υπόλοιπα έσοδα της πώλησης του ΔΕΔΔΗΕ στόχος της διοίκησης της ΔΕΗ είναι να χρηματοδοτήσει τα σχέδια ανάπτυξης στις ΑΠΕ.
Τονίζεται, ότι το ενδιαφέρον για το ΔΕΔΔΗΕ περιορίστηκε στα 4 funds κάτι που συνδέεται με το γεγονός ότι η ΔΕΗ δεν παραχωρεί μαζί με το 49% του ΔΕΔΔΗΕ και το μάνατζμεντ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτό απομάκρυνε από τον διαγωνισμό διαχειριστές της Ευρώπης, όπως η ιταλική Enel και η γαλλική Enedis, που είχαν εκφράσει ανεπίσημα το ενδιαφέρον τους πριν από την έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας.
Ραντεβού και με τη ΡΑΕ
Το πόσο σε βάθος αναλύουν τα δεδομένα της εταιρείας και τις προοπτικές της, εξάλλου, επιβεβαιώθηκε και από το γεγονός ότι οι υποψήφιοι επενδυτές έχουν αιτηθεί ραντεβού με τη ΡΑΕ για να ενημερωθούν για διάφορα ρυθμιστικά θέματα που συνδέονται με τη λειτουργία του ΔΕΔΔΗΕ.
Μέσα στο καλοκαίρι εξάλλου, η ολομέλεια της ΡΑΕ ενέκρινε το ρυθμιζόμενο ετήσιο έσοδο για την περίοδο 2021-2024. Το έσοδο ξεκινάει από τα 771 εκατ. ευρώ για το 2021 και κλιμακώνεται σταδιακά όσο ολοκληρώνονται οι νέες προσλήψεις που έχει δρομολογήσει ο ΔΕΔΔΗΕ, στα 774 εκατ. το 2022, στα 776 εκατ. το 2023 και φτάνει στα 798 εκατ. το 2024.
Διαβάστε επίσης:
ΔΕΔΔΗΕ: Πώς προχωρά η διαδικασία αποκατάστασης των ζημιών στις καμένες περιοχές
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κινδυνεύει η Ελλάδα από τους Ντεγκρέτσια και τα εγγόνια της Φρειδερίκης;
- Πιερρακάκης: Έρχονται νέοι τύποι σχολείων από το 2025- Η συνεργασία με το Ίδρυμα Ωνάση, οι καινοτομίες και η εδραίωση του ΙΒ
- Όταν ο Δένδιας σπιτώνει αξιωματικούς
- Το ΠΑΣΟΚ στα κάγκελα, οι άλλοι σε αμηχανία και η Ν.Δ. αναζητά όραμα