• Business

    Πόλεμο με την ΕΤΑΔ ανοίγει ο δήμος Σαρωνικού με φόντο το συμβιβασμό Δημοσίου – Μαντωνανάκη

    Παντελής Μαντωνανάκης. Επικεφαλής Ήλιος ΑΕ (Grand resort Lagonissi, Elounda Beach). Δήμαρχος Σαρωνικού, Δημήτρης Παπαχρήστου


    Ο πόλεμος που έχει ανοίξει ο δήμος Σαρωνικού με την ΕΤΑΔ φαίνεται να είναι το πρώτο παράπλευρο αποτέλεσμα του συμβιβασμού του Δημοσίου με τον Παντελή Μαντωνανάκη.

    Θυμίζουμε πως οι δύο πλευρές να επιχειρούν να βάλουν τέλος στη σχεδόν δεκαετή διαμάχη με αντικείμενο τη σύμβαση παραχώρησης του Grand Resort Lagonissi.

    Αυτό που δεν υπολόγισαν είναι η εμπλοκή της δημοτικής αρχής, δεδομένου ότι η συμφωνία περιλαμβάνει την αξιοποίηση έκτασης και αιγιαλού όμορου στο συγκρότημα, ελεύθερου μέχρι ώρας στο κοινό.

    Ο δήμος Σαρωνικού φέρεται να κερδίζει προσωρινά τη μάχη ή έστω να καθυστερεί τις εξελίξεις, αφού πέτυχε ακύρωση των δύο αδειών εκτέλεσης εργασίας για τις κατεδαφίσεις κτισμάτων εντός των παραλιών (όπως είναι το διατηρητέο σπίτι στο Πεύκο και το Δημοτικό Θεατράκι). Όπως εξηγεί στο mononews o δήμαρχος Σαρωνικού, Δημήτρης Παπαχρήστου, είχε απομείνει η κατεδάφιση της Γλίστρας ώστε να προχωρήσουν στην περίφραξη. «Αυτό το οποίο διαπίστωσε η νομική υπηρεσία του δήμου ήταν η παράλειψη μίας σειράς δικαιολογητικών που έπρεπε να εκδοθούν πριν την άδεια εκτέλεσης εργασιών, καθώς και το ότι οι εργασίες εκτελούνταν εντός κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου χωρίς την έγκριση του ΚΑΣ». Σύμφωνα με τον ίδιο, η κατεδάφιση της Γλίστρας θα άνοιγε το δρόμο για την περίφραξη της παραλίας και κατ’ επέκταση η παραχώρηση στον επιχειρηματία.

    «Θα προχωρήσουμε στην άσκηση ένδικων μέσων, συγκεκριμένα ο δήμος θα κινηθεί νομικά κατά της ΕΤΑΔ», συμπληρώνει και τονίζει πως σε συνάντηση που είχε η δημοτική αρχή με την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, έγινε σαφές ότι το δημόσιο θα αποζημιώσει εξ’ ολοκλήρου τον Παντελή Μαντωνανάκη, ενώ όρος της συμφωνίας είναι η παραχώρηση της όμορης στο ξενοδοχείο παραλίας με κατεδαφισμένα τα κτίρια που έχουν ανεγερθεί εκεί.

    «Από την πλευρά μας κρίναμε πως δεν πρόκειται για διαπραγμάτευση, αφού η Αττικός Ήλιος κερδίζει ό,τι ζητά, αφετέρου απουσιάζει από τη συζήτηση η τοπική κοινωνία και ο δήμος. Η θέση του Μαξίμου είναι ότι η απόφαση αυτή θα επιβληθεί, αυτό είναι όμως κάτι που εμείς δεν μπορούμε να δεχτούμε, αφού μιλάμε για τον αποκλεισμό του κοινού από 1.640 μέτρα ελεύθερης παραλίας».

    Να σημειωθεί εδώ ότι η έκταση αφορά οικοδομήσιμο χώρο 44 στρεμμάτων.

    To ιστορικό της παραχώρησης της έκτασης

    Η ιστορία της ιδιωτικοποίησης του Ξενία Λαγονησίου ξεκινά το 1993, όταν με νόμο της κυβέρνησης Μητσοτάκη, παραχωρήθηκε στον όμιλο Μαντωνανάκη. Το 1999 επί πρωθυπουργίας Κώστα Σημίτη και θητείας της υπουργού Ανάπτυξης, Βάσως Παπανδρέου, η Εταιρεία Τουριστικών Ακινήτων, διάδοχος του ΕΟΤ και πρόδρομος της σημερινής ΕΤΑΔ υπογράφει σύμβαση παραχώρησης του ξενοδοχειακού συγκροτήματος 241 στρεμμάτων της χερσονήσου Λαγονησίου για 70 χρόνια με την Αττικός Ήλιος, συμφερόντων Μαντωνανάκη και η μονάδα μετονομάζεται σε Grand Resort Lagonissi.

    Το 2003 ο υπουργός Aνάπτυξης Άκης Τσοχατζόπουλος υπογράφει συμπληρωματική σύμβαση παραχώρησης 85 στρεμμάτων παρακείμενων του ξενοδοχείου, παραλιών και αιγιαλού (Πεύκο, Γλίστρα, Ευκάλυπτα, Θέρμη) αλλάζοντας και την αρχική σύμβαση παραχώρησης από 70 σε 99 χρόνια, ενώ η παραχώρηση των παραλιών γίνεται έναντι του ποσού των 15.000 κατ’ έτος. Ωστόσο, οι αντιδράσεις των κατοίκων της Σαρωνίδας εμποδίζουν την εκτέλεση της παραχώρησης των παραλιών.

    Η σύμβαση παραχώρησης της επιπλέον έκτασης 85 στρεμμάτων δεν υλοποιήθηκε, γεγονός που πυροδότησε και τη διαμάχη ανάμεσα στον Κρητικό ξενοδόχο και το δημόσιο. Σε αυτήν ο όμιλος Μαντωνανάκη, σχεδίαζε την ανάπτυξη κατοικιών και άλλων εγκαταστάσεων. Υπενθυμίζεται ότι ο επιχειρηματίας διεκδικεί από την ΕΤΑΔ συνολικές αποζημιώσεις περίπου 800 εκατ. ευρώ, ενώ στο πλαίσιο συμβιβασμού με το δημόσιο φέρεται ότι θα παραχωρηθεί στον ίδιο τμήμα της επίμαχης έκτασης, με σκοπό την ανέγερση βιλών.

    Η ΕΤΑΔ προχώρησε τον Ιούλιο σε κατεδαφίσεις των κτισμάτων, ενώ ο δήμος και το συντονιστικό «Ελεύθερες Παραλίες» απέτρεψαν την κατεδάφιση της Γλίστρας στην παραλία Ευκάλυπτα. Σκοπός της ΕΤΑΔ ήταν να παραδώσει άμεσα τις παραλίες στον επιχειρηματία, προκειμένου να προχωρήσει στην περίφραξή τους,, σύμφωνα με ενημέρωση του δήμου.

    Ο δήμος Σαρωνικού προχώρησε σε ασφαλιστικά μέτρα, τα οποία έγιναν δεκτά από το Ειρηνοδικείο Λαυρίου για παύση εργασιών έως τις 10 Σεπτεμβρίου και κινείται νομικά, έτσι ώστε να αποτρέψει την εφαρμογή της σύμβασης. Από την πλευρά της, η ΕΤΑΔ προχώρησε σε αγωγή κατά του δήμου Σαρωνικού στο Πρωτοδικείο Αθηνών ζητώντας την άρση της προσωρινής διαταγής για τα ασφαλιστικά μέτρα, η οποία απορρίφθηκε από το δικαστήριο.

    Διαβάστε επίσης

    Μαντωνανάκης: «Κούρεμα» δανείων έως 190 εκατ. προβλέπει η συμφωνία με το Δημόσιο

    Δημόσιο – Μαντωνανάκης: Αυτοί είναι οι 3 όροι του μεγάλου συμβιβασμού για το Grand Resort Lagonissi

    Μαντωνανάκης: Ακυρώνεται ο πλειστηριασμός των ξενοδοχείων στην Κρήτη



    ΣΧΟΛΙΑ