Η φύση έχει τις απαντήσεις σε όλα, λέει ο Πωλ Ευμορφίδης, ο ιδρυτής της Cocomat που χαίρεται να ποζάρει με ξερά χόρτα στο κεφάλι, από τα οποία θα κατασκευαστεί η πρώτη οικολογική οδοντόβουρτσα. Μιλάει 7 γλώσσες, διηγείται ιστορίες, αλλάζει θέμα συνέχεια, ανοίγει παρενθέσεις, κινείται, μιλάει με όλους, δεν πάει στα ραντεβού του, επικοινωνεί μόνο με email και skype και μου λέει: «Γράψτο άμα θες… Είμαι όργιο και δεν θα αλλάξω…».
Σήμερα, μετά την Cocomat, την εταιρεία που έμαθε στον κόσμο να επιλέγει χειροποίητα οικολογικά προϊόντα ύπνου με υλικά από τη φύση, φύκια, βαμβάκι, κοκοφοίνικα, φυσικό καουτσούκ, αλογότριχα, μετάξι, λινό, ξύλο και πούπουλο, συνεχίζει με το concept «φύση και φιλικά στο περιβάλλον προϊόντα», με ξύλινα ποδήλατα που… ταξιδεύουν για Καναδά και Αμερική και με την ανάπτυξη των ξενοδοχείων και της εταιρείας ακινήτων Blue Kedros.
Τόσο απλός που γίνεται εκκεντρικός. Τολμηρός και ασυμβίβαστος, ο Πωλ είναι sui generis, ακολουθεί το ένστικτό του, λατρεύει τη φύση και κάνει τα πάντα «his own way».
Μισεί το πλαστικό και δηλώνει ονειροπαρμένος: «Όταν το δέντρο πεθαίνει εγώ θέλω να το κάνω ποδήλατο, για να το ταξιδέψω να δει επιτέλους τον κόσμο. Και γι’ αυτό στις ανηφόρες το δέντρο λέει ευχαριστώ και έτσι με το ξύλινο ποδήλατο δεν κουράζεσαι…».
Σε ερωτήσεις για οικονομικά μεγέθη, καταστήματα, τζίρο, δάνεια, αν απαντήσει, το κάνει ανόρεχτα και βιαστικά: «Δεν είναι αυτά τα σημαντικά», «ο τζίρος είναι σαν τον καρκίνο, όλο αυξάνεται… Να το γράψεις… Εγώ είμαι ο συνεντευξιαζόμενος, αυτό θέλω να το γράψεις…. κι όποιος το καταλάβει…».
Αντικομφορμιστής, δεν έχει κινητό, κυκλοφορεί μόνο με ποδήλατο. Λειτουργεί με τους δικούς του κανόνες, δεν ακολουθεί τα «πρέπει» και τους τύπους και συμπεριφέρεται… σαν μικρό παιδί. Ανυπάκουος και ζόρικος. Απαντάει σε όσα θέλει. Κάνει ό,τι θέλει.
Πόσα είναι σήμερα τα καταστήματα της Cocomat; Συνεχίζεται η ανάπτυξη των μεγεθών της και τι έγινε τελικά με το δάνειο των 19 εκατ. ευρώ που δεν πληρώνατε;
Μη με ρωτάς για νούμερα. Θέλω να πούμε ιστορίες με ενδιαφέρον.
Τα Cocomat είναι 110, 50 στην Ελλάδα και 20 στη κεντρική Ευρώπη, 6 στην Αμερική, 2 στην Κύπρο, 24 είναι στην Κίνα και όλα τροφοδοτούνται από τη μονάδα παραγωγής στην Ξάνθη. Το 111ο θα το ανοίξουμε τους επόμενους μήνες στον Καναδά.
Δεν θέλω καθόλου να μιλάω για τις τράπεζες. Κακώς η Cocomat ασχολήθηκε με τις τράπεζες και πήρε εκείνο το δάνειο το 2014. Μέχρι το 2014 δεν είχαμε πάρει δάνειο. Το δάνειο τώρα πληρώνεται κανονικά με το ίδιο επιτόκιο, το 6,7%. Δεν είναι όμως δική μου αρμοδιότητα και με ενοχλεί να το συζητάω. Αγριεύομαι. Με τα οικονομικά ασχολείται αποκλειστικά ο αδερφός μου, εμένα δε με ενδιαφέρουν.
Εγώ παίζω μπάλα στο 9, μπροστά, το σεντερ φορ, κάνω σχέδια, επεκτείνω τη δραστηριότητά μας. Θέλω να φτιάχνω ποδήλατα ξύλινα, όμορφα ξενοδοχεία, οικολογικά αντικείμενα.
Ποια είναι τα σχέδιά σας στον τομέα των ξενοδοχείων;
Τα ξενοδοχεία ανήκουν όλα στην εταιρεία ΑΕΑΑΠ Μπλε Κέδρος που είναι δική μας εταιρεία. Η εταιρεία δεν χρωστάει σε κανένα, τίποτα, ούτε θα χρωστάει ποτέ, έχει 29 ακίνητα, πολύ ωραία σχεδιασμένα, οικολογικά. Θα μπει υποχρεωτικά στο Χρηματιστήριο φέτος.
Σε αυτά τα ακίνητα, είναι και τα ξενοδοχεία, το B.C., το Cocomat Athens, το Jumelle, το Ναυσικά στην Κηφισιά, στην περιοχή Μακρυγιάννη που ήδη υπάρχει ένα και ετοιμάζεται ακόμη ένα, ώστε συνολικά στην Αθήνα να είναι 5. Ένα είναι στη Σέριφο και προχωρά η κατασκευή ακόμη ενός ξενοδοχείου Cocomat στα Χανιά.
«Να σου πω τώρα και τις ιστορίες που θέλω κι εγώ;»
Είπε. Και μετά τελείωσαν οι ερωτήσεις και άρχισαν οι αφηγήσεις, με παρενθέσεις, ανέκδοτα, αναμνήσεις, φιλοσοφικά ερωτήματα, με πολλές διακοπές για να μιλάει στο skype και για να μιλάει ταυτόχρονα με ξενοδόχους, πελάτες, συνεργάτες και νέους συνεταίρους που ήταν κάπου μέσα κατάστημα.
Στο τέλος της συνέντευξης, είχε συμφωνήσει με τον κ. Δημήτρη Ευστρατουδάκη από τον Καναδά, τη δημιουργία εργοστασίου στον Καναδά για να κατασκευάζει εκεί ξύλινα ποδήλατα που θα πωλούνται όχι μόνο στον Καναδά αλλά και στην Αμερική. Και είχε κανονίσει το καλοκαίρι να κάνει το γύρο της Νάξου….καλεσμένος της Μαρίας Δημητροκάλλη, που βρέθηκε στο κατάστημα για να ψωνίσει για τα Dolphin Studios στο Καστράκι,….και πέρασε κι αυτή από την παρέα μας.
Πώς γνώρισε τη Λαρίσα και πώς άνοιξε το κατάστημα στην Κολομβία
Πριν λίγους μήνες η Cocomat άνοιξε κατάστημα στην Μπογκοτά της Κολομβίας.
«Η συνεργάτης μας στην Κολομβία είναι η Λαρίσα, μία Βενεζουελάνα που είχε πάει στην Κολομβία να σπουδάσει και έμεινε εκεί, αφού τώρα η Κολομβία είναι πολύ πιο πλούσια από τη Βενεζουέλα. Η Μπογκοτά είναι μια πολύ εξελιγμένη πόλη, όλοι κυκλοφορούν με ποδήλατο, έχει απίστευτα πάρκα. Η Ελλάδα είναι 30 χρόνια πίσω από την Κολομβία.
Αυτή την κοπέλα, τη Λαρίσα, τη γνώρισα στο Άμστερνταμ. Ήταν έξω από το κατάστημά μας και τη βλέπω να χαϊδεύει με αγάπη το ξύλινο ποδήλατο. Την είδα εγώ από μέσα, έτσι όπως ήμουν ξαπλωμένος σε ένα Cocomat κρεβάτι, και βγαίνω έξω και της λέω: “Ξέρεις, αν χαϊδεύεις το ποδήλατο, είναι σαν να χαϊδεύεις εμένα…”. Και αυτή… με αγκάλιασε.
Έτσι έγινε και πριν από έξι μήνες άνοιξε το Cocomat στην Μπογκοτά και πάει πάρα πολύ καλά. Το δουλεύει όλη η οικογένειά της, έχουν δώσει όλα τα χρήματά τους σε αυτό το μαγαζί και το δουλεύουν όλοι μαζί. Τους νιώθω σαν οικογένειά μου και μια φορά το χρόνο θα πηγαίνω. Η Λαρίσα δεν μπορεί να γυρίσει στη Βενεζουέλα γιατί είναι ακτιβίστρια κατά του Μαδούρο και την κυνηγάνε. Το μαγαζί στην Μπογκοτά το δουλεύουν πάρα πολύ καλά. Κάνουν και τα κεράσματα και όλα όσα κάναμε κι εμείς, ειδικά στην αρχή. Αν πέσει ο Μαδούρο θα ανοίξουμε και στη Βενεζουέλα, στο Καράκας».
Το στυλό από καλάμι
«Θα σου πω για το στυλό που φτιάχνουμε από καλάμι. Μου λέει ένας στη Σπάρτη μια μέρα: Έχετε κάποια δουλειά για μένα; Του λέω, δεν τις γεννάω τις δουλειές, αν θες πάμε να βρούμε καμιά δουλειά μαζί. Κι εκεί που περπατάμε στον Ευρώτα, του λέω: Επειδή μισώ το πλαστικό, μπορούμε να φτιάξουμε στυλό από καλάμια;».
«Πέρασαν 2 χρόνια και μετά βρήκε τελικά ένα καλάμι που δεν είναι κούφιο, που είναι συμπαγές, για να μπορεί να χαραχτεί. Και το πουλάμε 29 λεπτά γραμμένο, με το brand όποιας εταιρείας θέλει να το χρησιμοποιήσει προωθητικά. Τα παιδιά βρήκαν δουλειά τελικά και δουλεύουν στη Σπάρτη και γλίτωσαν στην Αθήνα».
«Θέλουμε να πείσουμε τον πλανήτη να μην αγοράσει ποτέ ξανά πλαστικό στυλό. Τα πυρηνικά και τα πλαστικά μας κοστίζουν το ίδιο ακριβά, με βάση το αποτύπωμά τους. Τα πλαστικά δεν ανακυκλώνονται ποτέ και επιβαρύνουν τον πλανήτη και τις επόμενες γενιές. Στην Αμερική τα θάβουν τα πλαστικά και η μόνη λύση είναι να το καταλάβουμε και να σταματήσουμε να τα χρησιμοποιούμε…».
Η οικολογική Οδοντόβουρτσα από το φυτό Αθάνατος στα Cocomat
«Το ίδιο και για τις οδοντόβουρτσες. Δυόμιση φορές τον γύρο της γης κάνουν οι οδοντόβουρτσες που πετάμε. Πάω με τη φίλη μου στην Κολομβία βόλτα με τα ξύλινα ποδήλατα στο δάσος κι εκεί είχε ένα κτήμα με βιολογικό καφέ, μανταρίνια, πορτοκάλια, κακάο, μπανάνες, μήλα. Είμαι σίγουρος ότι σε μερικά χρόνια στην Ελλάδα θα παράγουμε καφέ. Και πράγματι στην Κρήτη έχουν αρχίσει και καλλιεργούν».
«Εκεί είδα το φυτό Αθάνατος που βγάζει ένα ξερό χόρτο το εσωτερικό του κεντρικού τους φύλλου. Βγαίνει από τη μύτη του κεντρικού φύλλου, που είναι πράσινες τρίχες που εύκολα γίνονται όμως άσπρες. Το ματσάκι από τις τρίχες αυτές καθαρίζει πολύ καλά τα δόντια. Βρήκα λοιπόν μια πολύ καλή περιοδοντολόγο – οδοντίατρο που ανέλαβε να τη φτιάξει. Ήδη έχει γίνει η οδοντόβουρτσα αυτή, απόλυτα οικολογική, από ξύλο ελιάς με τρίχα από το φυτό Αθάνατος και σύντομα θα την πουλάμε στα Cocomat».
Το ξύλινο ποδήλατο γίνεται πλωτό και… η μονάδα παραγωγής στον Καναδά
«Εγώ πιστεύω ότι το δέντρο ζει. Πώς θα τιμήσω το δέντρο για όσα μου πρόσφερε; Εκτός από τα άλλα, είμαι ονειροπαρμένος. Όταν λοιπόν το δέντρο πεθαίνει, εγώ θέλω να το κάνω ποδήλατο, για να το ταξιδέψω να δει τον κόσμο. Και στις ανηφόρες το δέντρο λέει ευχαριστώ και γι’ αυτό στο ξύλινο ποδήλατο δεν κουράζεσαι… Έτσι το νιώθω εγώ».
«Τα ξύλινα ποδήλατα από φέτος μπορούν να ανέβουν στις ξύλινες πλατφόρμες και να γίνουν πλωτά. Και είναι ιδανικά για ξενοδοχεία γιατί νοικιάζονται και ως ποδήλατα για τη στεριά και για τη θάλασσα. Το ποδήλατο το ξύλινο είναι φτιαγμένο στο χέρι, από 176 κομμάτια, και είναι τέτοιας ποιότητας που δεν χαλάει ποτέ. Και το κόστος ενοικίασης είναι 25 ευρώ το μήνα».
«Πλέον η συνεργασία με τον Καναδά ανοίγει νέες δυνατότητες, αφού αν η ζήτηση είναι η αναμενόμενη, μπορεί να φτιάξουμε εκεί μονάδα παραγωγής. Το όνειρό μου είναι να κάνω ένα εργοστάσιο ποδηλάτων όλο ξύλινο, πεντακάθαρο, όπου θα ακούγεται κλασσική μουσική και θα έχει ξύλινα πατώματα».
«Σκοπός της ζωής μου είναι οι άνθρωποι να χαίρονται, να είναι ευτυχισμένοι, να γελάνε, να βρίσκουν δουλειά, να γίνονται δημιουργικοί κι εγώ να συμβάλλω όσο μπορώ σε αυτό».
Το πλωτό ποδήλατο, το 111ο Cocomat και η αλυσίδα EOLOS
(είσοδος του κ. Δημήτρη Ευστρατουδάκη)
Ο Δημήτρης Ευστρατουδάκης μένει στον Καναδά από το 2013 και βρέθηκε στο κατάστημα Cocomat εν όψει της συνεργασίας του με την εταιρεία και για να προμηθευτεί ξύλινα ποδήλατα. Σχεδιάζει να ξεκινήσει το πρώτο κατάστημα της Cocomat στον Καναδά, το οποίο θα είναι το 111ο της αλυσίδας. Ήρθε στην Ελλάδα γιατί του άρεσε το πλωτό ποδήλατο με το οποίο ονειρεύεται να γεμίσει τις λίμνες του Καναδά.
«Το ποδήλατο είναι εξαιρετικό προϊόν. Τώρα στο πρώτο container παίρνω 60-70 κομμάτια, αλλά μπορούμε να πάρουμε συνολικά 100.000 ποδήλατα. Κι αν η παραγωγική δυναμικότητα δεν αρκεί για να ανταποκριθεί, θα τα φτιάξουμε και στον Καναδά», λέει.
«Τορόντο, Μόντρεαλ και Βανκούβερ είναι μεγάλες πόλεις και μπορούμε να έχουμε εκεί σημαντική παρουσία με Cocomat καταστήματα, με καταστήματα ξύλινων ποδηλάτων και γιατί όχι και με ξενοδοχείο», προσθέτει.
Ο κ. Δ. Ευστρατουδάκης έχει την εταιρεία «Καλή Στράτα» που θα ξεκινήσει την αλυσίδα με το όνομα ΕOLOS στον Καναδά, με επιλεγμένα μεσογειακά προϊόντα, καταστήματα που θα ξεπεράσουν τα 10, από τα οποία 2-3 θα είναι στο Βανκούβερ, 3 στο Μόντρεαλ, 1 στο Κεμπέκ, 2 στο Τορόντο.
«Ήδη έχουμε επιλέξει 150 προϊόντα και 70 εταιρείες, μικρές φάρμες και μικρές εταιρείες. Θα έχουμε προϊόντα από Σερβία, Ιταλία, Γαλλία, Βέλγιο, Ισπανία, Πορτογαλία, Μαρόκο, Τυνησία και Αίγυπτο. Θέλουμε οι συσκευασίες και το όνομα να είναι δικά μας. Ο Eolos θα είναι ο άνεμος που φέρνει τη μυρωδιά των τροφίμων της Μεσογείου».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τα μυστήρια των Αδελφών Ευμορφίδη και της Cocomat
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μιχάλης και Παύλος Ευμορφίδης: Η Coco-Mat, τα ξενοδοχεία και τα σχέδια για το Χρηματιστήριο
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σούπερ μάρκετ: «Αιμοδότης» ο τουρισμός – Η μάχη των μεγάλων για τον τζίρο των νησιών
- Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank): O κομβικός ρόλος των «5» για την ενίσχυση της κεφαλαιοποίησης
- Στ. Χανδακάς: 10 χρόνια HOPEgenesis – Το στόρι, το δημογραφικό, το αποτύπωμα
- Σίμος Παληός: «Ο Έλληνας πρέπει να πίνει καφέ όρθιος»