Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Η Μέρκελ απειλεί τον Τραμπ με οικονομικά αντίποινα – Τι θα περιλαμβάνουν

Μέρκελ

Με οικονομικά αντίποινα στις αμερικανικές εταιρείες απειλεί τον Ντόναλντ Τραμπ η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, εάν ο πρόεδρος των ΗΠΑ επιμείνει στην επιβολή προστατευτικών δασμών, σύμφωνα με το Der Spiegel.

Σύμφωνα με το περιοδικό, η γερμανική κυβέρνηση σε μια τέτοια περίπτωση προσανατολίζεται στο να φορολογήσει τις εισαγωγές των αμερικανικών εταιριών, αλλά όχι τις εξαγωγές τους. Επίσης στα πιθανά αντίμετρα περιλαμβάνεται και η έκπτωση φόρου για τις γερμανικές εταιρείες που θα εμπίπτουν στους αμερικανικούς εισαγωγικούς δασμούς, ώστε να ισοφαρίζουν το ανταγωνιστικό τους μειονέκτημα. Ακόμη εξετάζεται και η μείωση φορολογίας επιχειρήσεων και ασφαλιστικών εισφορών, ώστε η Γερμανία να γίνει πιο ελκυστική για επενδύσεις από ξένες εταιρείες.

Η κ. Μέρκελ θα συναντηθεί για πρώτη φορά με τον νέο Αμερικανό πρόεδρο την Τρίτη στην Ουάσινγκτον και τα ζητήματα του εμπορίου είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα της.

Σκοπός της Γερμανίδας καγκελαρίου είναι η διατήρηση του ελεύθερου εμπορίου και μιας ισχυρής Ευρώπης. Για τον λόγο αυτό κάλεσε άλλωστε τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες να επιδιώξουν μέσω της ΕΕ τη δημιουργία εμπορικών συμφωνιών με άλλα κράτη, ως απάντηση στην ρητορική προστατευτισμού του Trump.

Το 2016 η Γερμανία είχε θετικό εμπορικό ισοζύγιο που υπερέβη το 8% του ΑΕΠ της χώρας, ενώ οι ΗΠΑ τον Ιανουάριο παρουσίασαν το μεγαλύτερο εμπορικό έλλειμμα από τον Μάρτιο του 2012.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Σε έξαλλη κατάσταση ο Ερντογάν: Απομεινάρια των ναζί και φασίστες οι Ολλανδοί

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μ. Ρούτε: Εντελώς απαράδεκτος ο Ερντογάν, λέει ο Ολλανδός πρωθυπουργός

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Aπειλή Τσαβούσογλου: Θα ακυρώσουμε τη συμφωνία για τους πρόσφυγες, αν δεν υπάρξει απελευθέρωση βίζας