Κατεβάζει τον πήχη των φιλοδοξιών για τα πλωτά αιολικά το νέο ΕΣΕΚ  (Εθνικό Σχέδιο για Ενέργεια και Κλίμα) και  προβλέπεται ότι το 2030 η εγκατεστημένη ισχύς τους θα είναι 1,9 Γιγαβάτ (από 2,7 Γιγαβάτ).

Καθώς το 2030 πλησιάζει, οι στόχοι του ΕΣΕΚ, όπως εκφράζονται στο προσχέδιο και όπως θα εγκριθούν τελικά πρέπει να είναι πιο ρεαλιστικοί.

1

Γι αυτό και το σχετικό κείμενο, συνδέει το στόχο αυτό με τις προϋποθέσεις που πρέπει να τηρηθούν για να υλοποιηθεί, σε συγκεκριμένους χρόνους, κάτι που σημαίνει ότι δεν υπάρχει “δέσμευση” ότι θα επιτευχθούν τα 1,9 GW μέχρι το 2030 και μπορεί να καθυστερήσει ο στόχος, αν καθυστερήσουν τα προηγούμενα βήματα που είναι αναγκαία.

Πρώτο βήμα είναι η κατάρτιση του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΕΠΑΥΑΠ), το οποίο και θα καθορίσει το σύνολο του θαλάσσιου χώρου που είναι καταρχήν
δεκτικός για τη σχετική εκμετάλλευση. Το ΕΠΑΥΑΠ εκπονείται ήδη από την ΕΔΕΥΕΠ ΑΕ
και θα ολοκληρωθεί εντός του 2023 με έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης.

Το ΕΠΑΥΑΠ θα καλύπτει διαφορετικές φάσεις ανάπτυξης των ΥΑΠ. Η Α΄ Φάση θα καλύπτει το στόχο έως το 2030 και η Β΄ Φάση θα καλύπτει το στόχο έως το 2050 με έναν ενδιάμεσο στόχο για το 2035.

Δεύτερο βήμα είναι η επιλογή των πρώτων Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΠΟΑΥΑΠ), στις οποίες θα εγκατασταθούν τα πρώτα ΥΑΠ. Οι πρώτες ΠΟΑΥΑΠ θα καθοριστούν με Προεδρικό Διάταγμα ως το τέλος 2024 και θα καλύπτουν τον στόχο των 1,9 GW.
Στις ΠΟΑΥΑΠ θα συμπεριλαμβάνεται η θαλάσσια περιοχή νοτίως της Αλεξανδρούπολης, η οποία καθορίζεται με νόμο ως ΠΟΑΥΑΠ.

Η ολοκλήρωση των πρώτων ΥΑΠ αναμένεται έως το τέλος του 2030.

Τρίτο βήμα, είναι έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του σχήματος ενίσχυσης το οποίο έχει ήδη προκοινοποιηθεί, και η εφαρμογή του.

Το σχήμα προβλέπει λειτουργική ενίσχυση μέσω 20ετούς Contract for Differences κατόπιν συμμετοχής σε ανταγωνιστικές διαδικασίες υποβολής προσφορών που θα διεξάγονται έως το τέλος του 2025 ή τις αρχές του 2026.

Τέταρτο βήμα,  έως το 2027 να έχει αρχίσει και η διαδικασία επιλογής και προσδιορισμού της δεύτερης ομάδας ΠΟΑΥΑΠ, που θα καλύψει τον ενδιάμεσο στόχο του 2035. Παράλληλα, θα γίνει επανεξέταση του Εθνικού Προγράμματος πριν το 2030 ώστε να προσαρμοστεί η Β΄ Φάση (μετά το 2035) σε νέα τεχνολογικά και οικονομικά δεδομένα.

Τα επόμενα βήματα για το ΕΣΕΚ

Σημειώνεται ότι το προσχέδιο για το ΕΣΕΚ έχει σταλεί στους εκπροσώπους του ενεργειακού κλάδου στο πλαίσιο «κλειστής» διαβούλευσης, ώστε στη συνέχεια να οριστικοποιηθεί το τελικό κείμενο που θα υποβληθεί από τη χώρα μας στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της αναθεώρησης των ενεργειακών «οδικών χαρτών» για το 2030 και το 2050, που υποχρεούνται να κάνουν όλα τα κράτη-μέλη.

Σκοπός του υπουργείου είναι η κατάθεση του αναθεωρημένου Σχεδίου να γίνει μέσα στον Οκτώβριο.

 

Διαβάστε επίσης:
Καίγεται….το σχέδιο για το Κλίμα (ΕΣΕΚ) από τις φωτιές;- Τριπλάσιες εκτάσεις φέτος

Nvidia: Συνέτριψε κάθε πρόβλεψη – Καθαρά κέρδη 16 δισ. δολάρια στο τρίμηνο

Διασώθηκε η Μονή Οσίου Λουκά. Παρουσία Μενδώνη στην κατάσβεση της πυρκαγιάς