Και το ελληνικό πρόγραμμα για την ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών, το οποίο η Wind Europe είχε χαρακτηρίσει ως το «καλύτερο» στην Ευρώπη, για να κάνει το πρώτο βήμα, πρέπει να ανακοινωθεί η τελική έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, με όλες τις περιοχές, και εν συνεχεία εκδοθεί η σχετική κοινή υπουργική απόφαση.
Σε αυτό το πρώτο βήμα όμως έχουμε κολλήσει και η καθυστέρηση αυτή έχει ήδη πεταξει έξω τα ορόσημα που είχαν τεθεί για τα πολλά παραδοτέα, που απαιτούνται μέχρι τον 1ο διαγωνισμό. Ήδη ο εθνικός στόχος για 1,9 GW από θαλάσσια αιολικά ως το 2030 δείχνει ανέφικτος.
Δύσκολο ξεκινημα
Γιατί έκοψε το ΚΑΣ τις τρεις θαλάσσιες περιοχές
Σύμφωνα με το ΚΑΣ και το Υπουργείο Πολιτισμού οι τρεις περιοχές, στις οποίες μπλόκαρε την ανάπτυξη πλωτών αιολικών, βρίσκονται κοντά σε κηρυγμένους αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία αλλά και τοπία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, το οποίο θα αλλοιωθεί από την “οπτική όχληση” των σχεδιαζόμενων πάρκων.
Η απόφαση του ΥΠΠΟ εξαιρεί από την έγκρισή του τα «Κρήτη 1», το «Κρήτη 2α και 2β» και την περιοχή ανοικτά της Γυάρου, εγκρίνοντας τις υπόλοιπες 16 από τις 19 θαλάσσιες ζώνες που περιλαμβάνονται στη στρατηγική μελέτη.
Ειδικότερα, το ΚΑΣ αποφάσισε να απορρίψει τις εξής περιοχές:
Τη θαλάσσια περιοχή ΥΑΠ Κρήτη 1, επειδή η προτεινόμενη εν δυνάμει ΠΟΑΥΑΠ χωροθετείται απέναντι από την Κάτω Ζάκρο και υπάρχει άμεση οπτική επαφή με τον αρχαιολογικό χώρο και το Μινωικό ανάκτορο της Ζάκρου, το οποίο είναι υποψήφιο προς ένταξη στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
Τη θαλάσσια περιοχή ΥΑΠ Κρήτη 2α και 2β, το τμήμα των ΠΟΑΥΑΠ Κρήτη 2α και 2β ανατολικά και νότια του ακρωτηρίου Αφορεσμένος, καθώς οι προτεινόμενες εν δυνάμει ΠΟΑΥΑΠ περιβάλλουν το ακρωτήριο και βρίσκονται σε εγγύτητα με την οχυρή νησίδα Σπιναλόγκα και τη χερσόνησο Νησί ή Κολοκύθα, οι οποίες είναι κηρυγμένοι αρχαιολογικοί χώροι και τοπία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, προκαλώντας οπτική όχληση και έμμεση βλάβη στα μνημεία.
Τη θαλάσσια περιοχή της Γυάρου, επειδή η προτεινόμενη εν δυνάμει ΠΟΑΥΑΠ βόρεια, δυτικά και νότια της νήσου βρίσκεται σε άμεση οπτική επαφή με τον κηρυγμένο Ιστορικό Τόπο της Γυάρου και δε συνάδει με τον ιστορικό της χαρακτήρα.
Ωστόσο, 2 από αυτές είναι στην η ομάδα με τις πρώτες έξι περιοχές όπου σχεδιάζεται να εγκατασταθούν, μετά από διαγωνισμό, πλωτά offshore αιολικά. Οι 6 πρώτες περιοχές είναι:
-«Κρήτη 1» (μεταξύ Ζάκρου και Ξερόκαμπου Σητείας)
– περιοχή ανοικτά των Αγ. Αποστόλων στην Εύβοια (Δ. Κύμης -Αλιβερίου)
-Β. Πατραϊκό (ανάμεσα στο Αντίρριο και τη λιμνοθάλασσα του Αιτωλικού)
-Ρόδος (νότια από το Πρασονήσι)
-Γυάρος (μεταξύ Γυάρου και Κύθνου) και
-Δονούσα.
Σημειώνεται ότι το αρχικό σχέδιο που παρουσίασε στις 31/10/2023 η ΕΔΕΥΕΠ και το Υπουργείο Ενέργειας περιλάμβανε 25 περιοχές, από τις οποίες για το πρώτο «κύμα» ανάπτυξης (έως το 2030-2032) θα προχωρούσαν οι 10 περιοχές, για να αναπτυχθούν πάρκα συνολικής ισχύος περίπου 4,9 GW. Πλέον ο πήχης έχει πέσει πολύ χαμηλότερα ενώ είναι δύσκολο να πιαστεί ο στόχος για το 2030.
Τα επόμενα βήματα: Περισσότερες συζητήσεις και αναβολή του διαγωνισμού
Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία και εφόσον το ΥΠΕΝ πετύχει το στόχο του, θα ακολουθήσει υπογραφή της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από τον υπουργό Ενέργειας και ακολούθως οι υπογραφές από τους υπόλοιπους συναρμόδιους υπουργούς ώστε να εκδοθεί η σχετική ΚΥΑ και να η προκήρυξη των ερευνών για τα πρώτα έργα.
Θα πρέπει να ακολουθήσει η σύνταξη Προεδρικών Διαταγμάτων για την οριοθέτηση των έξι πρώτων περιοχών, αλλά και έξι ξεχωριστές ΣΜΠΕ για κάθε μια από τις παραπάνω περιοχές.
Ο πρώτος διαγωνισμός μετατίθεται αναγκαστικά για το 2027, έναντι του 2026 του αρχικού σχεδιασμού αφού κανένα από τα κρίσιμα παραδοτέα δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.
Διαβάστε επίσης
Moreld Ocean Wind-Λυκομήτρος Χάλυβα: MOU για την κατασκευή υπεράκτιων πάρκων στην Ευρώπη
ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Στρατηγική ανάπτυξης και σε υπεράκτια-Κυριαρχία στις ΑΠΕ
Πλωτά αιολικά: Γιατί κατεβαίνει ο πήχης στα 1,9 GW ως το 2030 – Τι αλλάζει το νέο Εθνικό Σχέδιο
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών
- Εφιαλτικά τα σενάρια για την ελληνική ακτοπλοΐα – Η κυβέρνηση αναζητά λύσεις για να μην εκτοξευτούν τα εισιτήρια
- Στον «αέρα» το Mega News, έρχεται το Athletico, γιατί δεν πουλάει ο Ιβάν, νέες συνεργασίες για Κοκλώνη και 2 δημοσιογράφοι γίνονται… ηθοποιοί