Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Πλειστηριασμοί: Έρχονται έξι σφυριά για την «Κόσμος Αυτοκίνηση» του Σπύρου Παζαρόπουλου

Έξι ταυτόχρονοι πλειστηριασμοί έχουν δρομολογηθεί για λογαριασμό της «Κόσμος Αυτοκίνηση Εμπορική Ανώνυμη Εταιρεία», της αντιπροσωπείας του Σπύρου Παζαρόπουλου που κάποτε μεσουρανούσε στον χώρο του αυτοκινήτου.

Συγκεκριμένα, στις 20 Νοεμβρίου του 2024 βγαίνουν στο σφυρί, μετά από τη μεσολάβηση δύο άγονων προσπαθειών,  έξι ακίνητα της «Κόσμος Αυτοκίνηση» με τις τιμές εκκίνησης να ξεκινούν από τα 16.500,00 ευρώ και φτάνουν στα 3.975.000,00 ευρώ με κυριότερο το κτήριο της εταιρείας επί της λεωφόρου Κύμης στη Νέα Ιωνία.

Σημειώνεται, πως η εταιρεία με την επωνυμία «ΚΟΣΜΟΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», πρώην «S.P. RENT A CAR ΕΜΠΟΡΙΑ & ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», οφείλει στο Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων (Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ.) το ποσό των 8.978.141,96 ευρώ.

Το success story

Ο Σπύρος Παζαρόπουλος κάποτε βρισκόταν στην κορυφή της αγοράς αυτοκινήτου ως αντιπρόσωπος δημοφιλών brands, ωστόσο η οικονομική κρίση οδήγησε προσωπικά και εταιρικά περιουσιακά του στοιχεία στο κατώφλι των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Το success story ξεκινάει το 1990, όταν ο Σπύρος Παζαρόπουλος εισέρχεται στην αγορά αυτοκινήτου ως εξουσιοδοτημένος dealer.

Το 1992 εφαρμόζεται το μέτρο της απόσυρσης και ο κ. Παζαρόπουλος συνεργαζόμενος και με άλλους dealer καταφέρνει να βγει κερδισμένος  κάνοντας πολλές  αποσύρσεις αυτοκινήτων.

To 1994 έρχεται η συμφωνία με την Kosmocar, τον αποκλειστικό εισαγωγέα των Volkswagen και Αudi στην Ελλάδα, εγκαινιάζοντας  την πρώτη κάθετη αντιπροσωπεία αυτοκινήτων στην Ελλάδα στη Λεωφόρο Κύμης στη Νέα Ιωνία.

Υπενθυμίζεται, ότι ο Σπύρος Παζαρόπουλος ήταν ο πρώτος που εισήγαγε την αντικατάσταση οχήματος σε περιόδους service, αλλά και αυτός που έφερε την 24ωρη υπηρεσία παροχής οδικής βοήθειας.

Ο όμιλος Παζαρόπουλου γίνεται ένας από τους μεγαλύτερους αντιπροσώπους αυτοκινήτων Αudi, VW, εισαγωγέας της Αbarth και ιδιοκτήτης εκθέσεων άλλων εταιρειών όπως Skoda, Seat και Ford.

Το 2008 τα σημάδια της οικονομικής κρίσης έκαναν αισθητή την παρουσία τους και το 2010 η Kosmocar, ο αποκλειστικός εισαγωγέας των Volkswagen και Αudi στην Ελλάδα, ανακοινώνει ότι σταματά τη συνεργασία του με την εταιρεία Σ. Κ. Παζαρόπουλος Εμπορία Αυτοκινήτων ΑΕ.

Τον ίδιο χρόνο οι οικονομικές υποχρεώσεις της εταιρείας οδηγούν τις εκθέσεις στη Θεσσαλονίκη και στην Κηφισιά στο λουκέτο καθώς και των συνεργείων Seat και Skoda.

Το 2012 ο κ. Παζαρόπουλος συλλαμβάνεται για μη απόδοση ΦΠΑ και Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών, ύψους 800.000 ευρώ και το 2018, η εταιρεία βρίσκεται ανάμεσα στις επιχειρήσεις με τα μεγαλύτερα κόκκινα δάνεια συνολικού ύψους 30,9 εκατ. ευρώ.

Σήμερα η εταιρεία με βάση τις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις της, εμφανίζεται να έχει μηδενικό κύκλο εργασιών με τις ζημίες να ανέρχονται σε 28,1 εκατ. ευρώ, και το σύνολο των υποχρεώσεων σε 68,17 εκατ. ευρώ, ενώ από το 2019 η εταιρεία έχει καταθέσει αίτηση πτώχευσης.

Ωστόσο, ο Σπύρος Παζαρόπουλος παραμένει στον χώρο του αυτοκινήτου ενώ δραστηριοποιείται κυρίως στο κομμάτι του after sales, του service, αλλά και στην πώληση μεταχειρισμένων.

Τα ακίνητα

Το μεγαλύτερο σφυρί του πολλαπλού πλειστηριασμού που έρχεται τον Νοέμβριο, είναι ένα τριώροφο ακίνητο το οποίο τοποθετείται στον Αστικό Προσφυγικό Συνοικισμό Καλογρέζας του Δήμου Νέας Ιωνίας Αττικής της περιφερειακής ενότητας Βορείου Τομέα Αθηνών της Περιφέρειας Αττικής και επί των οδών Κύμης.

Το εν λόγω ακίνητο ήταν το συγκρότημα πώλησης και τεχνικής κάλυψης αυτοκινήτων του Σπύρου Παζαρόπουλου και περιλάμβανε γραφεία, αποθήκες, ισόγειο κατάστημα και ισόγειο χώρο γραφείων.

Είναι το σημαντικότερο από τα ακίνητα που εκπλειστηριάζονται καθώς αποτελούσε την καρδιά των δραστηριοτήτων της επιχείρησης.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για οικόπεδο συνολικής έκτασης 780,89τμ. το οποίο περιλαμβάνει οικοδομή με τα παρακάτω χαρακτηριστικά.

Υπόγειο: Το υπόγειο έχει μικτή επιφάνεια 641,10τμ και περιλαμβάνει, εκτός από μηχανοστάσια, ανελκυστήρες αυτοκινήτων, το λεβητοστάσιο, αποθήκη καυσίμων, ανελκυστήρα προσώπων, αποθήκη, το κλιμακοστάσιο με τα πλατύσκαλα αυτού, ένα χώρο δεσμευμένο για αεραγωγούς Δ.Ε.Η, ράμπα προσπελάσεως αυτοκινήτων και 17 θέσεις στάθμευσης αυτοκινήτων.

Ισόγειο: Έχει μικτή επιφάνεια 542,35τμ και περιλαμβάνει 6 θέσεις στάθμευσης αυτοκινήτου στον ακάλυπτο χώρο οικοπέδου, επιφάνειας η καθεμία 12,50τμ, την κεντρική είσοδο της οικοδομής, το κλιμακοστάσιο με το πλατύσκαλο αυτού, W.C. ανδρών και γυναικών, έναν ανελκυστήρα αυτοκινήτων και ένα προσώπων, ένα χώρο συνεργείου και ένα χώρο έκθεσης αυτοκινήτων και  διατιθεμένων 7 χώρων στάθμευσης αυτοκινήτων.

Πατάρι μικτής επιφάνειας 143,80τμ.

Πρώτο και δεύτερο όροφο πάνω από το ισόγειο, οι οποίοι χρησιμοποιούνται ως έκθεση αυτοκινήτων, έχει μικτή επιφάνεια ο καθένας 542,35τμ και περιλαμβάνει εκτός από τον ανελκυστήρα αυτοκινήτων και ανελκυστήρα προσώπων, W.C. ανδρών και γυναικών, το κλιμακοστάσιο με το πλατύσκαλο αυτού και την είσοδο στον όροφο αυτό και έναν ενιαίο χώρο, χώρο έκθεσης.

Τρίτο όροφο πάνω από το ισόγειο, μικτής επιφάνειας 258,99τμ, ο οποίος περιλαμβάνει, εκτός από τον ανελκυστήρα προσώπων, την απόληξη του ανελκυστήρα αυτοκινήτων, το κλιμακοστάσιο με το πλατύσκαλο αυτού και την είσοδο προς τον όροφο, ένα δωμάτιο εργασίας, μια κουζίνα, ένα λουτρό, δύο W.C., τρεις 3 κοιτώνες, ένα σαλόνι τραπεζαρία και ημιυπαίθριους χώρους.

Η λίστα των πλειστηριασμών περιλαμβάνει άλλα πέντε μικρότερα ακίνητα που αφορούν αποθήκες, θέσεις αυτοκινήτων και οικόπεδα με κτίσματα.

Συγκεκριμένα:

1)Υπόγειο επιφάνειας 87,00 τ.μ., με αποκλειστική χρήση θέσης στάθμευσης αυτοκινήτου του υπογείου, επιφάνειας 12,00 τ.μ. και τιμή εκκίνησης τα  42.000 ευρώ.

2) Ιδιοκτησία ισογείου, επιφάνειας 132 τ.μ., με αποκλειστική χρήση θέσης στάθμευσης αυτοκινήτου του υπογείου, επιφάνειας 12 τ.μ. με τιμή εκκίνησης τα 159.000 ευρώ.

3)Εξ αδιαιρέτου του οικοπέδου που αντιστοιχούν στο δικαίωμα υψούν κατ’ έκταση ή καθ΄ ύψος, εφόσον επιτρέπεται η ανοικοδόμηση από τη Πολεοδομική Νομοθεσία, με τιμή εκκίνησης τα 16.500 ευρώ.

4)Οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο μετά της επ’ αυτού ανεγερθείσας ήδη οικοδομής, που βρίσκεται στο οικοδομικό τετράγωνο με αριθμ. 235 και στην οδό Περγάμου, στην οποία φέρει τον αριθμό 70. Το παραπάνω οικόπεδο είχε έκταση 209,30 τ.μ. Επί του παραπάνω οικοπέδου υφίσταται οικοδομή αποτελούμενη από υπόγειο, ισόγειο, Α και Β ορόφους, με τιμή εκκίνησης τα 570.000 ευρώ.

5)Οριζόντια ιδιοκτησία-κατάστημα του ισογείου, η οποία έχει επιφάνεια 128,46 τ.μ. Η πολυκατοικία επί της οποίας η άνω οριζόντια ιδιοκτησία είναι κτισμένη σε οικόπεδο που βρίσκεται στο Δήμο Ν. Ιωνίας Αττικής και επί της οδού Περγάμου αριθμός 63, με τιμή εκκίνησης τα 144.000 ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως έχει ήδη αλλάξει χέρια ένα σημαντικό ακίνητο του Σπύρου Παζαρόπουλου, η  περίφημη βίλα του στη Φτελιά της Μυκόνου, το οποίο βρήκε νέο ιδιοκτήτη τον Ιούνιο του 2021 με τιμή κατακύρωσης τα  1,7 εκατ. ευρώ και επισπεύδουσα την Polis Dania Designated Activity Company, στην οποία έχουν μεταφερθεί τα δάνεια της Citibank.

Διαβάστε επίσης:

Πλειστηριασμοί: Schwabe Hellas, η ελληνογερμανική κοινοπραξία που βγαίνει στο σφυρί για 4,3 εκατ.

Λούκας Έλληνας: Από το ντελικατέσεν, στα ακίνητα και τους πλειστηριασμούς – Το story του επιχειρηματία που πέθανε στα 53 του

«Μπαχαρικά ΛΙΡΑ»: Σε πλειστηριασμό η βιομηχανία στην Παλλήνη που ξεκίνησε από την Κυψέλη το 1959