• Business

    Πλειστηριασμοί: Τα δύο ακίνητα που βγαίνουν στο σφυρί και ανήκουν σε γνωστές βιομηχανίες


    Στις 2 και τις 4 Οκτωβρίου του 2024 θα χτυπήσουν τα σφυριά για τα βαριά βιομηχανικά και βιοτεχνικά ακίνητα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

    Ο λόγος για το συγκρότημα της βιομηχανικής εταιρείας τροφίμων Amasa Hellas και για την ΕΛΦΙΚΟ, που κυριαρχούσε στον χώρο των φινιριστηρίων και της επεξεργασίας υφασμάτων.

    Amasa Hellas

    Συγκεκριμένα, για την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου έχει προγραμματιστεί ο πλειστηριασμός του βιομηχανικού συγκροτήματος της εταιρείας Amasa Hellas «ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ – ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ», με τιμή πρώτης προσφοράς 3.140.000 ευρώ.

    Όσον αφορά το ακίνητο πρόκειται για ένα εγκαταλελειμμένο και λεηλατημένο βιομηχανικό συγκρότημα που αποτελούσε στο παρελθόν μονάδα επεξεργασίας ψαριών και λαχανικών και βρίσκεται στη Βιομηχανική Περιοχή Θεσσαλονίκης (ΒΙ.ΠΕ.Θ.) στη Δημοτική Ενότητα Εχεδώρου του Δήμου Δέλτα.

    Το οικόπεδο έχει συνολική επιφάνεια 26.213 τ.μ., έχει σχήμα ορθογώνιο, επίπεδη διαμόρφωση και οριοθετείται μέσω χαμηλού τοιχίου από οπλισμένο σκυρόδεμα, ενώ το βιομηχανικό συγκρότημα έχει συνολική επιφάνεια 16.282,83 τ.μ. και υφίστανται επίσης υπόγεια συνολικής επιφάνειας 2.501,85 τ.μ.

    Ο ακάλυπτος χώρος είναι ασφαλτοστρωμένος στο σύνολό του, πλην μικρού τμήματος στην πρόσοψη του κτιρίου γραφείων που είναι επιστρωμένο με πλάκες πεζοδρομίου. Στην είσοδο του οικοπέδου υπάρχει επίσης γεφυροπλάστιγγα.

    ΕΛΦΙΚΟ

    Την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2024 αναμένεται ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός για το βιομηχανικό ακίνητό της Ελφίκο στο Σχηματάρι, με τιμή εκκίνησης τα 2.369.000 ευρώ.

    Αποτελεί ένα από τα από τα «βαριά» σφυριά του μήνα, καθώς πρόκειται για μια εταιρεία που βρισκόταν ανάμεσα στις πιο δυνατές ελληνικές εταιρείες στον χώρο των βαφείων και φινιριστηρίων.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της εκτίμησης το εργοστάσιο επεξεργασίας υφασμάτων της εταιρείας βρίσκεται στη θέση “Παληάμπελα”, παρά το 62ο χλμ. της Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας, επί της Δημοτικής Κοινότητας Σχηματαρίου του Δήμου Τανάγρας Βοιωτίας και πρόκειται για ένα σύνολο 17 όμορων αγροτεμαχίων.

    Το σύνολο των εν λόγω εκτάσεων έχει συνενωθεί πολεοδομικά και εντός του γηπέδου έχει ανεγερθεί μονάδα – εργοστάσιο επεξεργασίας υφασμάτων.

    Οι εγκαταστάσεις έχουν ανεγερθεί επί αγροτεμαχίου συνολικής επιφάνειας 38.643,64 τ.μ. κατά το τοπογραφικό της οικοδομικής άδειας, με αυτό να εμφανίζεται ως επιφάνειας 36.635,00 τ.μ. κατά τίτλο.

    Το βιομηχανικό συγκρότημα περιλαμβάνει έναν κτιριακό όγκο βιομηχανικών αιθουσών και χώρο γραφείων, υπόστεγα αποθήκευσης και βιολογικό καθαρισμό, ο οποίος βιολογικός καθαρισμός είναι εγκατεστημένος στη βορειοδυτική πλευρά των εγκαταστάσεων και είναι ανενεργός.

    Συγκεκριμένα, η συνολική επιφάνεια κάλυψης των κτιρίων είναι περίπου 9.578 τ.μ., και 2.830 τ.μ είναι οι επιφάνειες των ορόφων. Περίπου 400 τ.μ. είναι οι χώροι γραφείων. Τα κτίρια έχουν ανεγερθεί με μια σειρά αδειών από το 1969 έως το 2006 και είναι συμβατικής κατασκευής.

    Κατά την αυτοψία διαπιστώθηκε ότι η επιχείρηση έχει αναστείλει τη δραστηριότητά της για αρκετό χρονικό διάστημα, ενώ η ποιότητα – συντήρηση των κτιρίων είναι μέτριου βαθμού. Όπως σημειώνεται, το εργοστάσιο δεν λειτουργεί και διαθέτει έντονα στοιχεία εγκατάλειψης.

    Επιπλέον, η συνολική έκταση είναι περιφραγμένη τμηματικά, με εξαίρεση τμήμα επιφάνειας 2.419 τ.μ., που είναι ανεξάρτητης πρόσβασης και χρησιμοποιείται ως υπαίθριος χώρος στάθμευσης βαρέων οχημάτων.

    Τα σφυριά της Ελφίκο

    Το πρώτο σφυρί για την εταιρεία των οικογενειών Κουκουλία και Ουραηλίδη, χτύπησε στις 15 Νοεμβρίου 2023 αλλά δεν έφερε αποτέλεσμα ελλείψει πλειοδοτών.

    Το δεύτερο, μια εβδομάδα αργότερα, στις 22 Νοεμβρίου 2023, ανεστάλη λόγω αποχής των συμβολαιογράφων.

    Το τρίτο χτύπησε στις 28 Ιουνίου με επισπεύδουσα τη Eurobank, αλλά και πάλι χωρίς αποτέλεσμα.

    Το τέταρτο έρχεται στις 4 Οκτωβρίου 2024, με επισπεύδουσα την doValue.

    Η ιστορία

    Η εταιρεία ΕΛΦΙΚΟ ήταν αναμφισβήτητα μια από τις πιο δυνατές ελληνικές εταιρείες στον χώρο των βαφείων – φινιριστηρίων.

    Συγκεκριμένα, ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 1973 αρχικά ως «Αφοι Κουκουλία Α.Ε.Ε.» και δύο χρόνια μετά μετονομάστηκε σε ΕΛΦΙΚΟ Α.Ε.

    Η δραστηριοποίηση της αρχικά ήταν αποκλειστικά στην παραγωγή βαμβακερών και συνθετικών υφασμάτων και στο παρελθόν αποτέλεσε έναν από τους μεγαλύτερους προμηθευτές ειδών ένδυσης για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

    Το 1976 επέκτεινε τη δραστηριότητά της στον τομέα βαφής και εξευγενισμού των υφασμάτων.

    Υπενθυμίζεται πως η ΕΛΦΙΚΟ ήταν επί πολλά χρόνια εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

    Οι ιδιοκτήτες της εταιρείας κινούνταν επί δεκαετίες σε ιδιαίτερα χαμηλούς τόνους και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

    Οι χαμηλοί τόνοι εξηγούνται και σε επιχειρηματικό και επενδυτικό επίπεδο καθώς ακόμη και την περίοδο της χρηματιστηριακής φούσκας του 1999, οι βασικοί της μέτοχοι ακολούθησαν συντηρητική γραμμή σύμφωνα με την οποία δεν επεδίωξαν αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ακόμη και τη στιγμή που η ΕΛΦΙΚΟ ανήκε στα δυνατά ονόματα της αγοράς. Για παράδειγμα 1998 η ΕΛΦΙΚΟ είχε σημειώσει κέρδη άνω των δύο εκατ. ευρώ.

    Επιπλέον, ποτέ δεν προχώρησε σε εξαγορές ή συγχωνεύσεις, δεν είχε θυγατρικές επιχειρήσεις και ούτε επιχείρησε να επεκταθεί.

    Να σημειωθεί πως στην πορεία της εισήλθε μετοχικά στην επιχείρηση και η οικογένεια Ουραηλίδη μέσω της ΛΑΝΑΚΑΜ.

    Η πτώση

    Από το 2009 και μετά με την αρχή της οικονομική κρίσης και τις συνέπειες αυτής στον κλάδο της ένδυσης, η εταιρεία εισέρχεται σε τροχιά καθόδου.

    Στην αρχή η μείωση του κόστους και η προσπάθεια μερικής στροφής προς το εμπόριο αποτελούν τρόπους τους οποίους είχε επιλέξει η εισηγμένη να αντιμετωπίσει την κρίση.

    Στις αρχές του 2010 οι διεργασίες περί εξαγοράς της ΕΛΦΙΚΟ από τον όμιλο Λαυρεντιάδη οδήγησαν σε διαρκή ανατίμηση της μετοχής της ίδιας και της ΛΑΝΑΚΑΜ, με τους ιδιοκτήτες να προχωρούν σε αναζήτηση επενδυτών.

    Το 2012 η μετοχή της ΕΛΦΙΚΟ διαγράφηκε από το Χρηματιστήριο και έναν χρόνο αργότερα, στις 21 Μαΐου 2013, η έκτακτη Γενική Συνέλευση αποφάσισε ομόφωνα τη λύση και εκκαθάριση της εταιρείας.

    Η εταιρεία τελεί υπό εκκαθάριση περίπου τα τελευταία δέκα χρόνια. Μάλιστα, τον Μάρτιο του 2022 ανακοινώθηκε πως αποφασίστηκε παράταση της διάρκειας της εκκαθάρισης για πέντε έτη, ήτοι μέχρι την 3.7.2027.

    Σύμφωνα με τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό στο ΓΕΜΗ για το ένατο έτος εκκαθάρισης της εταιρείας (χρήση από 4-7-2021 έως 3-7-2022), η ΕΛΦΙΚΟ παρουσίασε κύκλο εργασιών 650 ευρώ, έναντι μηδενικού τζίρου της προηγούμενης χρήσης.

    Διαβάστε επίσης:

    Πλειστηριασμός ακινήτου: Τα νομικά όπλα για να μη χάσετε το σπίτι σας

    Πλειστηριασμοί: Στο σφυρί ξενοδοχείο «φιλέτο» στις Σπέτσες

    ΤΕΞΑΠΡΕΤ: Νέο σφυρί για τη βιομηχανία με ιστορία 143 ετών



    ΣΧΟΛΙΑ