ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περιεχόμενα
Μέχρι να κλείσει το 2024 απομένουν πάνω από 7.000 πλειστηριασμοί, κάποιοι από αυτοί αφορούν αρκετά επώνυμα ονόματα, ναυαγισμένες επιχειρήσεις του παρελθόντος και γνωστές βιομηχανίες.
Αναμεσά τους βρίσκονται «χρυσά» ακίνητα, με τιμές εκκίνησης πολλών εκατομμυρίων που πρόκειται να βγουν στο σφυρί το επόμενο διάστημα αναζητώντας νέο ιδιοκτήτη και προοπτική αξιοποίησης.
«Galini Sea View» στα Χανιά
Προς πλειστηριασμό οδεύει στις 20 Νοεμβρίου του 2024 το ξενοδοχείο «Galini Sea View» που βρίσκεται στον οικισμό «Αγία Μαρίνα» του Δήμου Χανίων, με οφειλέτη την εταιρεία «Ο Μάρακας Ξενοδοχειακές Τουριστικές Εμπορικές και Βιομηχανικές Επιχειρήσεις» και επισπεύδουσα την εταιρεία «Mega GR Group Α.Ε.».
Η τιμή πρώτης προφοράς ανέρχεται στα 14.000.000,00 ευρώ συγκαταλέγοντας το ξενοδοχείο των Χανίων στα πιο ακριβά των πλειστηριασμών, ενώ η κατάσχεση επιβλήθηκε για το ποσό των 440.888,23 ευρώ.
Σύμφωνα με στοιχεία της εκτίμησης το ακίνητο βρίσκεται στον οικισμό Αγία Μαρίνα του Δήμου Χανίων, σε μια περιοχή που περιλαμβάνει πλήθος ξενοδοχειακών μονάδων και άλλων τουριστικών καταλυμάτων (βίλες, ενοικιαζόμενα διαμερίσματα κ.λπ.).
Όσον αφορά το ακίνητο, πρόκειται για ξενοδοχείο κλασσικού τύπου κατηγορίας 5* (all inclusive – adults only), συνολικής επιφάνειας 8.064,76 τ.μ. και να σημειωθεί ότι είναι το μόνο πεντάστερο της περιοχής.
Σύμφωνα με την προσκομισθείσα δήλωση, το οικόπεδο διαθέτει πολύπλευρο ακανόνιστο, κατωφερική κλίση από νοτιοδυτικά προς βορειοανατολικά και απεριόριστη θέα προς την θάλασσα.
Επιπλέον, σύμφωνα με το τοπογραφικό, αναφέρεται ως οικόπεδο «Α» και η οικοδομική άδεια προέβλεπε διώροφο κτίριο με 2 υπόγεια, ωστόσο στην πραγματικότητα έχουν κατασκευαστεί 2 επιπλέον υπόγεια, καθώς και ξεχωριστό διώροφο κτίριο στο νοτιοδυτικό τμήμα του οικοπέδου.
Τα κτίρια στη σχετική έκθεση χαρακτηρίζονται ως πολύ καλής ποιότητας κατασκευής και πολύ καλής συντήρησης.
Η εγκεκριμένη δυναμικότητά του είναι 51 δωμάτια – 107 κλίνες και η συνολική δυναμικότητά του είναι 128 δωμάτια – 266 κλίνες (8 μονόκλινα, 102 δίκλινα και 5 τρίκλινα δωμάτια – 13 μονόχωρα διαμερίσματα).
Ο περιβάλλων χώρος είναι πλήρως διαμορφωμένος και περιλαμβάνει εκτός από την κεντρική πισίνα, πλακοστρώσεις, χώρους πρασίνου και ασφαλτοστρωμένο χώρο στάθμευσης.
Ωστόσο, κατά την μακροσκοπική εξωτερική αυτοψία του ακινήτου και κατά την θέασή του στο διαδικτυακό τόπο goolemaps, διαπιστώθηκαν εκτεταμένες αυθαιρεσίες σε σχέση με την οικοδομική άδεια (προσθήκες κατ΄ επέκταση και καθ’ ύψος, διαφορετική κατασκευή κολυμβητικής δεξαμενής, μετατροπές βοηθητικών χώρων σε χώρο δωματίων κ.λπ.).
«Καπνική Μιχαηλίδης»
Ένα ακόμη χρυσό σφυρί των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών είναι η «Καπνική Α. Μιχαηλίδης» μια βιομηχανία που αποτελούσε την 4η μεγαλύτερη εταιρεία επεξεργασίας καπνού στον κόσμο και τώρα βλέπει μια σειρά από ακίνητα της να χάνονται.
Η ιστορία για την γνωστή βιομηχανία ξεκίνησε το 1886 στη Δράμα και σύντομα αποτέλεσε μια σημαντική ελληνική εξαγωγική και μεταποιητική επιχείρηση.
Γρήγορα ανέπτυξε τις διεθνείς σχέσης της με παρουσία σε πάνω από οκτώ χώρες, στην Ιταλία, την Αλγερία, την Ρουμανία κα. . όπου δημιούργησε θυγατρικές εταιρείες και εργοστάσια, με τους τζίρους της να ξεπερνούν τα 100 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο με χαρακτηριστικό παράδειγμα το 2012, ο τζίρος της έφτανε τα 168,5 εκατ. ευρώ, τα καθαρά κέρδη τα 12 εκατ. ευρώ.
Αποτελούσε μια πρωτοπόρα βιομηχανία στον χώρο των καπνών εισάγοντας πρώτη στην Ελλάδα την καλλιέργεια αμερικανικού τύπου καπνών.
Το 2016 η εταιρεία κατηγορήθηκε από τις τράπεζες που τη δανειοδοτούσαν ότι είχε δώσει ανακριβή στοιχεία για το ύψος των αποθεμάτων της.
Πράγματι το 2016 η ΕΤΕ έλεγξε τις αποθήκες της θυγατρικής της, της ΠΑΕΓΑΕ διαπιστώνοντας ελλείψεις στις ποσότητες καπνού για τις οποίες υπήρχαν αποθηκευτικοί τίτλοι από την Καπνική.
Έκτοτε ακολούθησαν δεσμεύσεις ποσοτήτων καπνών, δικαστικές αντιπαραθέσεις και εκποιήσεις ακίνητων.
Παράλληλα η εταιρεία διέθετε από το 2012 βαρύτατες υποχρεώσεις ύψους 380 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων άνω των 200 εκατ. αφορούσαν δανεισμό.
Η οικονομική κατολίσθηση συνεχίστηκε με τους τελευταίους δημοσιευμένους ισολογισμούς που έχουν αναρτηθεί στο ΓΕΜΗ για τη χρήση του 2022 ο τζίρος ανήλθε περίπου στα 2 εκατομμύρια και οι συσσωρευμένες ζημιές στα 638 εκατ. ευρώ.
Οι οικονομικές δυσκαμψίες της καπνοβιομηχανίας την έφεραν αντιμέτωπη με τη Deutsche Bank AG, η οποία έχει αξίωση από διαιτητική απόφαση, ύψους 253,55 εκατ. ευρώ.
Το ακίνητο
Στο στόχαστρο των πλειστηριασμών βρέθηκε για ακόμη μια φορά το συγκρότημα της Καπνική Μιχαηλίδης στο Κιλκίς το οποίο βρίσκεται στην λίστα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών θυμίζοντας μας ένα disaster story με βιομηχανικό άρωμα, με τιμή εκκίνησης τα 5.192.800,00 ευρώ και επισπεύδουσα την Deutsche Bank AG.
Υπενθυμίζεται πως δεν είναι η πρώτη φορά που ο συγκεκριμένο ακίνητο εμφανίζεται στην λίστα των σφυριών καθώς έχουν προηγηθεί δύο άγονα σφυριά μέσα στον χρόνο 28 Φεβρουαρίου 2024, με τιμή πρώτης προσφοράς 6.491.000 ευρώ και 26 Ιουνίου 2024 με μόνο αποτέλεσμα να διολισθήσει στα 5.192.800 ευρώ με τα οποία θα διεκδικήσει την τύχη του στις 27 Νοεμβρίου.
Συγκεκριμένα το ακίνητο τοποθετείται κτηματική περιφέρεια του οικισμού Κοτύλη (Καζάνοβο),στο Πολύκαστρο του Δήμου Παιονίας Κιλκίς και συγκεκριμένα επί του 2ου χλμ της επαρχιακής οδού Σιταριάς-Πολυκάστρου και αφορά οικόπεδο συνολικής έκτασης 300.134,68 τ.μ.
Εντός του οικοπέδου έχει ανεγερθεί κτιριακό συγκρότημα αποθήκευσης και επεξεργασίας καπνού επιφάνειας 81.602τ.μ., και οι κτιριακές εγκαταστάσεις, συνολικής δόμησης και κάλυψης 64.909,93 τ.μ.και 45.329,64 τ.μ.αντίστοιχα., αποτελούν τμήμα μίας μεγαλύτερης βιομηχανικής εγκατάστασης επεξεργασίας και αποθήκευσης καπνών.
Το κτίριο φυσικής ζύμωσης είναι διώροφο και η επικοινωνία μεταξύ των επιπέδων επιτυγχάνεται μέσω 4 μεταλλικών κλιμακοστασίων και 5 υδραυλικών ανελκυστήρων ενώ τα υπόλοιπα βοηθητικά κτίσματα (εστιατόριο, αποθήκη κλπ) είναι ισόγεια και ποικίλων κατασκευαστικών προδιαγραφών.
«Ράδιο Κορασίδης»
Στις 15 Νοεμβρίου του 2024 μετά από αποτυχημένες προσπάθειες, βγαίνει ξανά στο σφυρί το εμβληματικό κτήριο της «Ράδιο Κορασίδης» στον Πειραιά, της αλυσίδας ηλεκτρικών ειδών που γέμιζε τα σπίτια των προηγούμενων δεκαετιών.
Κωτσόβολος και Ράδιο Κορασίδης κάποτε μάχονταν για τον θρόνο των ηλεκτρικών συσκευών στην Ελλάδα, καθώς η αλυσίδα Κορασίδης αποτελούσε το δεύτερο μεγαλύτερο δίκτυο στη χώρα.
Η Ράδιο Κορασίδης, ή αλλιώς ο «γίγαντας» των ηλεκτρικών συσκευών από αντίπαλος του μέχρι σήμερα δυνατού Κωτσόβολου, περνά από την πρωτοκαθεδρία στην πτώχευση με την περιουσία της εταιρείας ηλεκτρικών συσκευών να περνά από τις λίστες των πλειστηριασμών και να αλλάζει χέρια.
Με τιμή πρώτης προσφοράς στα 5.125.500,00 ευρώ, οφειλέτη την ΡΑΔΙΟ Α. ΚΟΡΑΣΙΔΗΣ Ε.Ε.Α.Ε. ΥΠΟ ΠΤΩΧΕΥΣΗ και επισπεύδων σύνδικο της πτώχευσης, η «Ράδιο Κορασίδης» έρχεται να γράψει τις τελευταίες σειρές της ιστορίας της πτώσης της.
Το story
H Ράδιο Κορασίδης ιδρύεται το 1947 από τον Αντώνη Κορασίδη.
Το πρώτο κατάστημα ηλεκτρικών ειδών ανοίγει στον Πειραιά και από τότε η Ράδιο Κορασίδης παίρνει μέρος στην ιστορία του ελληνικού επιχειρείν.
Η κυριαρχία στον χώρο δεν είναι τυχαία, τα καταστήματα Κορασίδης γίνονται ταυτόσημα με μια νέα εποχή, καθώς εισάγουν την πρώτη έγχρωμη τηλεόραση στην ελληνική αγορά και καθιέρωσαν το mini πλυντήριο πιάτων.
Έρχεται μια περίοδος μεγάλης ανάπτυξης που καθοδηγείται από τον Αντρέα Κορασίδη, ο οποίος μετέτρεψε μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση σε ένα επιχειρηματικό σχήμα με τέσσερις εισηγμένες εταιρείες στο Χρηματιστήριο. Συγκεκριμένα, την Ράδιο Κορασίδης, την Micromedia, την Ράδιο Κορασίδης Telecom και την Κλαουδάτος.
Το 1999 βραβεύεται ως ο εμπορικός όμιλος που δημιούργησε τις περισσότερες θέσεις εργασίας και ένα χρόνο μετά ακολουθεί έκρηξη πωλήσεων και κερδών.
Ωστόσο, η μεγάλη και ταχεία ανάπτυξη του ομίλου και οι επενδύσεις σε δραστηριότητες που δεν απέδιδαν απαιτούσαν όλο και περισσότερα κεφάλαια.
Παρόλο που η επιχείρηση φαινόταν να έχει μπει σε τροχιά επιτυχίας και κατάκτησης της ηλεκτρικής συσκευής στην Ελλάδα, το έτος 2000 μπήκε με κακούς οιωνούς με τα πρώτα προβλήματα να κάνουν την εμφάνιση τους τον επόμενο χρόνο.
Συγκεκριμένα, ο ισολογισμός του 2001 επιβεβαιώνει ότι η εταιρεία περνά σε μια εποχή κρίσης.
Ήδη, η Ράδιο Κορασίδης είχε παρουσιάσει μείωση κύκλου εργασιών στα 224,8 εκατ. ευρώ, έναντι 241,5 εκατ. ευρώ το 2000.
Το 2001 τα κέρδη από 21,14 εκατ. το 2000 δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν τα 2 εκατ. ευρώ.
Η συνέχεια θέλει τα δάνεια να εκτοξεύονται, το σύνολο των υποχρεώσεων να ξεπερνά τα 170,19 εκατ. ευρώ και τον τζίρο να σημειώνει αρνητικά νούμερα.
Η διάσωση
Το 2003 γίνεται μια προσπάθεια διάσωσης με επίκεντρο τον περιορισμό του λειτουργικού κόστους, τον τρόπο διακίνησης των προϊόντων και την αλλαγή πολιτικής.
Παρά τις προσπάθειες, από εκεί που η μετοχή της εταιρείας στο χρηματιστήριο είχε φτάσε τη δεκαετία του 1990 τα 50 ευρώ, το 2003 διαπραγματεύεται στα 1,8 ευρώ.
Το 2005 η εταιρεία που έφθασε να αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη αλυσίδα ηλεκτρικών ειδών στην Ελλάδα, βρέθηκε ένα βήμα πριν το λουκέτο εξαιτίας σοβαρών οικονομικών υποχρεώσεων που δεν μπορούσαν να εξυπηρετηθούν.
Το 2006 η εταιρεία Κορασίδης, με χρέη που ξεπερνούσαν τα 300 εκατ. ευρώ, εντάσσεται στο άρθρο 44 και διαγράφεται το 1/3 των υποχρεώσεων της.
Το 2007 η Κορασίδης περνά στα χέρια της V-Net κατά 70%, συμφερόντων Ι. Ευαγγελάτου, που ήρθε σε συμφωνία με τους υπόλοιπους προμηθευτές και τις πιστώτριες τράπεζες για να εισέλθει ως στρατηγικός επενδυτής στην Κορασίδης.
Το 2008 , η νέα διοίκηση πείθει τον Ανδρέα Βγενόπουλο να επενδύσει στην εταιρεία και έτσι, προσελήφθησαν πάνω από 200 άτομα αλλά και διευθυντικά στελέχη, έγιναν επενδύσεις στα καταστήματα και διευρύνθηκε το δίκτυο.
Μέχρι το 2009 τα καταστήματα ανέρχονταν σε 43 πανελλαδικά.
Τα οικονομικά και οι αριθμοί ήρθαν στη συνέχεια να διαψεύσουν τις ελπιδοφόρες προσπάθειες διάσωσης, αφού το 2008 έκλεισε με ζημιές 58 εκατ. ευρώ και το 2009 με 27 εκατ. ευρώ.
Τον Οκτώβριο του 2009, είχε βάλει 114 εκατ. ευρώ μέσω αύξησης κεφαλαίου.
Τον Μάρτιο του 2009 ανακοινώθηκε η ολοκλήρωση της συμφωνίας της MIG με τη Ράδιο Κορασίδης και τη θυγατρική της Elephant και πολλοί μίλησαν για τη δημιουργία ενός ισχυρού οχήματος που θα μπορούσε να εισέλθει στις ξένες πολυεθνικές, οι οποίες κυριαρχούσαν στην εγχώρια αγορά ηλεκτρικών ειδών.
Η προσπάθεια σωτηρίας της εταιρείας ξεκίνησε, αλλά παρέμεινε ημιτελής.
Η Ράδιο Κορασίδης αν και σε μεγάλο ποσοστό εξυγιάνθηκε μέσω διαγραφής μέρους των χρεών της, αποδείχθηκε βάρος για το συμμετοχικό όμιλο.
Η MIG ανακοίνωσε πως πέραν των ήδη εγγεγραμμένων ζημιών που ανέρχονταν στα 96,8 εκατ. ευρώ, οι οποίες επιβάρυναν τα αποτελέσματα και τα ίδια κεφάλαια, εκτιμάται η ύπαρξη περαιτέρω λογιστικής ζημίας ύψους 3,7 εκατ. ευρώ περίπου από την ενοποίηση των οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρείας μέχρι την ημερομηνία της μεταβίβασης.
Η εταιρεία πωλήθηκε αντί 35 εκατ. ευρώ με το τίμημα να είναι πληρωτέο από το 2011.
Η Ράδιο Κορασίδης βρίσκεται υπό πτώχευση από τον Νοέμβριο του 2014 και οι πρώτοι πλειστηριασμοί ακινήτων ξεκίνησαν το 2019.
Τα σφυριά
Από το 2015 έως το 2017 η Ράδιο Κορασίδης προχώρησε στην εκποίηση των κινητών περιουσιακών στοιχείων, εμπορευμάτων και αποθεμάτων.
Από το 2019 μέχρι και σήμερα, βγήκαν στο σφυρί τα πρώτα ακίνητα. Ένα οικόπεδο στη Μύκονο, ακίνητα στη Ν. Φιλαδέλφεια και στο Κουκάκι, τρεις αποθήκες στη Ρόδο, ένα οικόπεδο στον Πύργο Ηλείας καθώς και ένα ισόγειο κατάστημα επί της Γρ. Λαμπράκη στον Πειραιά.
Το 2021 ολοκληρώνονται οι δικαστικές διαδικασίες για το ξεκαθάρισμα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των κεντρικών ακινήτων της, και έκτοτε ανοίγει ο δρόμος για τους πλειστηριασμούς που αφορούν το εμβληματικό κτιριακό συγκρότημα της Ράδιο Κορασίδης στον Πειραιά.
Από τον Φεβρουάριο του 2024 μέχρι και τον Οκτώβριο έγιναν επτά αποτυχημένες προσπάθειες με μοναδικό αποτέλεσμα να πέσει η τιμή εκκίνησης κάτω από τα 6.000.000 ευρώ.
Το εμβληματικό ακίνητο στον Πειραιά
Πρόκειται για τρία οικόπεδα που βρίσκονται στον Πειραιά στη συμβολή των οδών Μ. Ασίας 4 & Αιγίνης, Σαρανταπόρου και Φωκαίας 3.
Επί των οικοπέδων βρίσκονται τρία πολυώροφα κτίρια αποπερατωμένα, καλής κατασκευής και με μικρές φθορές συνολικής επιφάνειας 7.294,90 τ.μ.
Τα κτίρια έχουν συνενωθεί και βρίσκονται σε ενιαία λειτουργία.
Αναλυτικότερα πρόκειται για:
Ένα οικόπεδο επιφάνειας 172,18τ.μ, άρτιο κατά παρέκκλιση και οικοδομήσιμο, με πρόσωπο 10,80μ. βορειοδυτικά επί της οδού Φωκαίας.
Επί αυτού, έχει κατασκευαστεί τμήμα κτιρίου που αφορά στην ανέγερση ειδικού κτιρίου, εγκαταστάσεις χονδοεμπορίου και αποθήκες.
Δεύτερον, πρόκειται για ένα οικόπεδο επιφάνειας 644,19τ.μ. με πρόσωπο 14,09μ. βορειοανατολικά επί της οδού Σαρανταπόρου και νοτιοδυτικά 21,41μ. επί της οδού Αιγίνης.
Επί αυτού έχει κατασκευαστεί τμήμα κτιρίου που αφορά στην ανέγερση πολυώροφου κτιρίου γραφείων.
Και το τρίτο οικόπεδο είναι επιφάνειας 502,62τ.μ. κατά το τοπογραφικό διάγραμμα που προσαρτάται στο συμβόλαιο, άρτιο κατά κανόνα και οικοδομήσιμο, με πρόσωπο 18,00μ. βορειοδυτικά επί της οδού Φωκαίας, δυτικά 9,85μ. στην συμβολή των οδών Φωκαίας & Αιγίνης, 21,95μ. νοτιοδυτικά επί της οδού Αιγίνης.
Επί αυτού, έχει κατασκευαστεί τμήμα κτιρίου που αφορά στην αλλαγή όψεων με μερικές εσωτερικές επεμβάσεις και αλλαγή χρήσης από βιομηχανικό κτίριο, σε κτίριο γραφείων.
Όσον αφορά τα κτίρια:
Στο οικόπεδο επί της οδού Φωκαίας αρ.3 υπάρχει κτίριο αποτελούμενο από ισόγειο, Α΄, Β΄ & Γ΄ όροφο επιφάνειας 115,78τ.μ. αντίστοιχα, Δ΄ όροφο επιφάνειας 100,40τ.μ. και δώμα 35,02τ.μ..
Η επικοινωνία γίνεται μέσω κοινόχρηστου κλιμακοστασίου με ανελκυστήρα και όλοι οι όροφοι έχουν πρόσοψη επί της οδού Φωκαίας και επί του πίσω ακάλυπτου χώρου του οικοπέδου.
Στο οικόπεδο επί της οδού Μ. Ασίας και Σαρανταπόρου υπάρχει κτίριο με υπόγειο Β επιφάνειας 644,33τ.μ. αποτελούμενο από χώρο στάθμευσης, μηχανοστάσια ανελκυστήρων, δύο κλιμακοστάσια ανελκυστήρα προσώπων και ανελκυστήρα οχημάτων, υπόγειο Α επιφάνειας 644,33τ.μ. αποτελούμενο χώρο στάθμευσης, χώρο εγκαταστάσεων, και δύο κλιμακοστάσια ανελκυστήρα προσώπων και ανελκυστήρα οχημάτων.
Επίσης διαθέτει ισόγειο επιφάνειας 450,21τ.μ. αποτελούμενο από χώρο υποδοχής και είσοδο από την οδό Μ. Ασίας, δύο κλιμακοστάσια, ανελκυστήρα προσώπων και έναν ανελκυστήρα οχημάτων, χώρους υγιεινής, υποσταθμό ΔΕΗ, οχτώ θέσεις στάθμευσης με είσοδο από την οδό Σαρανταπόρου, Α΄, Β΄, Γ΄, Δ΄ & Ε΄ όροφο επιφάνειας 450,21τ.μ. αντίστοιχα, με χρήση γραφείων , δύο κλιμακοστάσια, δύο ανελκυστήρες προσώπων, και χώρους υγιεινής.
Όλοι οι όροφοι έχουν πρόσοψη επί της οδού Μ. Ασίας και στον πίσω ακάλυπτο χώρο.
Ο ακάλυπτος χώρος χρησιμεύει ως χώρος στάθμευσης με είσοδο από την οδό Σαρανταπόρου.
Επιπλέον, στο οικόπεδο επί της οδού Μ. Ασίας, Αιγίνης & Φωκαίας υπάρχει κτίριο με ισόγειο Α΄, Β΄, Γ΄, & Δ΄ όροφο επιφάνειας 433,31τ.μ. αντίστοιχα και Ε΄ όροφο επιφάνειας 314,99τ.μ. με χρήση γραφείων.
Η επικοινωνία μεταξύ των ορόφων γίνεται μεταξύ δύο κλιμακοστασίων και δύο ανελκυστήρων.
Όλοι οι όροφοι έχουν πρόσοψη επί της οδού Μ. Ασίας Αιγίνης & Φωκαίας.
Όσον αφορά την αγοραία αξία του ενιαίου ακινήτου, κατά τη μία έκθεση εκτίμησης ανέρχεται σε 6.518.000 ευρώ και κατά τη δεύτερη σε 7.150.000 ευρώ. Έτσι η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί σε 6.834.000 ευρώ.
«ΛΙΡΑ Α.Ε.»
Παραμένει στην λίστα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών η «ΛΙΡΑ Α.Ε.», η γνωστή βιομηχανία μπαχαρικών της οικογένειας Λυραράκη.
Συγκεκριμένα, το σφυρί αφορά το ακίνητο της βιομηχανίας μπαχαρικών Λίρα στην Παλλήνη, και πρόκειται να χτυπήσει για τέταρτη φορά στις 20 Νοεμβρίου του 2024, με τιμή εκκίνησης τα 5.866.400,00 ευρώ και επισπεύδουσα τη Παγκρήτια Τράπεζα, ενώ η κατάσχεση έγινε για το ποσό των 500.000 ευρώ, πλέον των τόκων και εξόδων εκτελέσεως.
Πρόκειται για μία από τις ιστορικότερες βιομηχανίες παραγωγής μπαχαρικών στην Ελλάδα, με την ιστορία της να ξεκινά πριν από 65 χρόνια σε ένα σπίτι στην Κυψέλη.
Συγκεκριμένα, το 1959 η οικογένεια του Ιωάννη Λυραράκη άρχισε να πουλάει συσκευασμένα μπαχαρικά από το σπίτι του στη Κυψέλη και έπειτα στα μπακάλικα και περίπτερα της περιοχής και της οδού Πατησίων, τότε που δεν υπήρχαν ούτε καν μίνι μάρκετ ίσως κάποια «έβγα» της εποχής.
Το 1965 η «Λίρα» από οικοτεχνία «μετονομάζεται» σε βιοτεχνία κάνοντας ένα μεγάλο άνοιγμα με την αγορά εξοπλισμού συσκευασίας, ενώ θεωρείται η πρώτη βιοτεχνία μπαχαρικών που φρόντιζε τα προϊόντα της να συσκευάζονται χωρίς να τα αγγίζει ανθρώπινο χέρι.
Προϊόντα όπως κανέλα, βασιλικός, γαρύφαλλο μοσχοκάρυδα και άλλα πολλά αγαπήθηκαν από τις Ελληνίδες νοικοκυρές και τα προϊόντα «Λίρα» απέκτησαν μια μόνιμη θέση στα ντουλάπια των σπιτιών.
Η δημοφιλία των προϊόντων έφερε το 1977 ένα ακόμα μεγαλύτερο βήμα για την οικογένεια Λυραράκη, με την εταιρεία να αποκτά ένα υπερσύγχρονο ιδιόκτητο εργοστάσιο 9.000 τ.μ. στην Παλλήνη Αττικής, το οποίο επέτρεψε στην εταιρεία να επεκτείνει τις δραστηριότητές της πέρα από την επεξεργασία και συσκευασία μπαχαρικών, στις συσκευασίες για λογαριασμό τρίτων μέσα από τα σύγχρονα μηχανήματα συσκευασίας με τα οποία εξοπλίστηκε με σκοπό την εδραίωση της στην Ελληνική αγορά.
Το εργοστάσιο διέθετε έναν εξελιγμένο εξοπλισμό με σύγχρονα μηχανήματα συσκευασίας με τα οποία μας δίνουν τη δυνατότητα να συσκευάζουμε προϊόντα σε σκόνη, υγρή ή πολτώδη μορφή.
Τα χρόνια που ακολουθούν αναλαμβάνουν οι επόμενες γενιές της οικογένειας Λυραράκη και συγκεκριμένα ο υιός Κωνσταντίνος Λυραράκης και ως γενική Διευθύντρια η κόρη του Ελευθερία Λυραράκη.
Το 2002 η ΛΙΡΑ πιστοποιείται με ISO 9001 και HACCP απαραίτητο όπλο στις βιομηχανίες τροφίμων εν όψει των Ολυμπιακών αγώνων και των προκλήσεών του μέλλοντος και το 2006 γίνεται η πρώτη ελληνική εταιρεία μπαχαρικών που επενδύει στην εγκατάσταση εξελιγμένων βιομηχανικών μηχανημάτων αποστείρωσης προϊόντων διατροφής.
Η νέα τεχνολογία επιτρέπει στην βιοτεχνία να επιτύχει την πλήρη αποστείρωση μπαχαρικών και βοτάνων ώστε να αποφεύγονται οι βλαβερές συνέπειες για την υγεία.
Παρά τις φιλόδοξες προσπάθειες της οικογένειας Λυραράκη για την οικοδόμηση μια πρότυπης και τεχνολογικά πρωτοπόρας βιοτεχνίας, τα χρόνια των διαδοχικών κρίσεων οι αριθμοί για την εταιρεία ήταν αρνητικοί με τις πωλήσεις να μη ξεπερνούν τα 530.000 -680.000 ευρώ ετησίως.
Συγκεκριμένα, με βάση τις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις για το 2021, ο τζίρος ανερχόταν στις 521.773 ευρώ με το τελικό αποτέλεσμα να είναι ζημίες ύψους 1,1 εκατ. ευρώ.
Πλέον, το μεγαλύτερο μέρος των εγκαταστάσεων του ακινήτου, συγκεκριμένα κατά τα 2/3 στην Παλλήνη είναι μισθωμένα από την Περιφέρεια Αττικής για τις υπηρεσίες της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής.
Έως τον Απρίλιο του 2023 ως μοναδικός σύμβουλος-διαχειριστής της εταιρείας εμφανιζόταν ο κ. Ιωάννης Λυραράκης, ενώ στην παρούσα φάση με βάση τα στοιχεία του ΓΕΜΗ έχει συγκροτηθεί προσωρινό Δ.Σ.
Το ακίνητο
Το ακίνητο βρίσκεται σε εκτός σχεδίου περιοχή της Παλλήνης, προς το Πικέρμι, στη θέση «Κάτω Χαρβάτι», στο 17ο χιλιόμετρο της λεωφόρου Μαραθώνος.
Σύμφωνα με τα προσκομισθέντα στοιχεία, πρόκειται για αγροτεμάχιο συνολικής επιφάνειας 6.975 τ.μ.
Εντός του αγροτεμαχίου υπάρχουν διαμορφώσεις όπως ασφαλτοστρώσεις, στέγαστρα, θυρωρείο και λοιπά βοηθητικά κτίρια και είναι περιφραγμένο περιμετρικά με τοιχία από οπλισμένο σκυρόδεμα.
Το κτίριο χτίστηκε βάσει οικοδομικής άδειας του 1976 που αφορούσε ανέγερση νέου ισογείου εργοστασίου μετά διωρόφου κτιρίου γραφείων, συνολικής επιφάνειας 3.100,64τ.μ. (2.394,40 τ.μ. εργοστάσιο και 706,24 τ.μ. γραφεία) καθώς και δεύτερης οικοδομικής άδεις του ίδιου έτους για την προσθήκη Α΄ και Β΄ ορόφων, τμήματος υπογείου και δώματος συνολικής επιφάνειας 5,628,12τ.μ.
Οι επιφάνειες του κτιρίου αναλύονται ως εξής:
Α) Υπόγειο συνολικής επιφάνειας 182,00 τ.μ.
Β) Ισόγειο συνολικής επιφάνειας 2.508,00 τ.μ., εκ των οποίων τα 1.943,00 τ.μ. αφορούν τους χώρους που είναι μισθωμένοι στη Νομαρχία Ανατολικής Αττικής και τα υπόλοιπα 565 τ.μ. χώρους συσκευαστηρίου.
Γ) Α’ όροφο συνολικής επιφάνειας 2793τ.μ. εκ των οποίων τα 2,617,00τμ αφορούν τους χώρους που είναι μισθωμένοι στην Νομαρχία Ανατολικής Αττικής και τα υπόλοιπα 76,00τμ χώρους συσκευαστηρίου.
Δ) Β΄ όροφο συνολικής επιφάνειας 2467τ.μ. αφορούν τους χώρους που είναι μισθωμένοι στη Νομαρχία Ανατολικής Αττικής και δώμα συνολικής επιφάνειας 1995,53τ.μ.
Η συνολική επιφάνεια του κτιρίου είναι 9.945,53 τ.μ., με τα 7.027,00 τ.μ. να αφορούν μισθωμένους χώρους στη Νομαρχία Ανατολικής Αττικής, ως χώροι γραφείων, τα 2.736,53 τ.μ. χώρους εργαστηρίου και κατοικία δώματος και 182 τ.μ. μισθωμένους χώρους στάθμης υπογείου.
Τo κτίριο είναι χωρισμένο σε ανεξάρτητες οριζόντιες ιδιοκτησίες, ενώ βάσει των οικοδομικών αδειών πρόκειται για ενιαίο βιομηχανικό και επαγγελματικό κτίριο.
Όπως διαπιστώθηκε κατά την εσωτερική αυτοψία, δεν υπάρχει σαφής διαχωρισμός των οριζοντίων ιδιοκτησιών όπως αυτές περιγράφονται στους τίτλους ιδιοκτησίας, καθότι έχει γίνει ανακατανομή των χώρων προς εξυπηρέτηση των αντίστοιχων επιχειρήσεων που στεγάζονταν και στεγάζονται στο ακίνητο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της εκτίμησης ο φέρων οργανισμός του κτιρίου είναι κατασκευασμένος από οπλισμένο σκυρόδεμα ενώ φαίνεται να βρίσκεται σε αρκετά καλή κατάσταση και πιθανών θα ήταν άμεσα διαθέσιμο για χρήση.
Τα σφυριά
Το πρώτο σφυρί για την οικογένεια Λυραράκη χτύπησε στις 23 Νοεμβρίου του 2023 ωστόσο αναβλήθηκε.
Το επόμενο είχε προγραμματιστεί για τις 13 Μαρτίου του 2024 με τιμή εκκίνησης τα 7,3 εκατ. ευρώ που κατέληξε και αυτό άγονο ελλείψει πλειοδοτών.
Ο τρίτος πλειστηριασμός έγινε στις 25 Απριλίου τ0υ 2024, ενώ η τιμή πρώτης προσφοράς παρέμεινε στα 7.333.000 ευρώ.
Το τέταρτο σφυρί έρχεται σχεδόν έναν χρόνο μετά την εμφάνιση του ακινήτου στην πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και συγκεκριμένα στις 20 Νοεμβρίου του 2024 με τιμή εκκίνησης αισθητά μειωμένη από την αρχική στα 5.866.400,00 ευρώ.
Διαβάστε επίσης:
Πλειστηριασμοί: Ποια ξενοδοχεία βγαίνουν στο σφυρί τον Νοέμβριο
Κιμούλης: Ξανά σε πλειστηριασμό 6 ακίνητα του γνωστού ηθοποιού
Πλειστηριασμοί: Τα επώνυμα σφυριά του Νοεμβρίου
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Χρυσοχοΐδης: Τα όπλα στην αποθήκη στο Παγκράτι ήταν καλά διατηρημένα – Οι έρευνες είναι σε εξέλιξη
- Δημόσιο: Πώς μπορείτε να καταγγείλετε περιστατικά βίας και παρενόχλησης στον χώρο εργασίας
- Ζαν Νοέλ Μπαρό: Oι ΗΠΑ του Τραμπ δεν θα εγκαταλείψουν την Ουκρανία, ούτε και εμείς
- Μαρινάκης: Τυπικά η αξιωματική αντιπολίτευση άλλαξε σήμερα χρώμα και κόμμα – Τι δήλωσε για Κώστα Καραμανλή