Μια σειρά από βιομηχανίες του παρελθόντος έχουν κάνει την εμφάνιση τους στην πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, ανάμεσα τους και η ΣΕΒΑΘ η Συνεταιριστική Εταιρεία Βιομηχανικής Αναπτύξεως Θράκης που από τις μέρες της δόξας οδηγήθηκε στην κατάρρευση έχοντας μια «πικρή» κατά τα γραφόμενα ιστορία.

Συγκεκριμένα, στις 24 Οκτωβρίου του 2024 έχει προγραμματιστεί ένα ακόμα σφυρί για το ακίνητο της ΣΕΒΑΘ, συνολικής έκτασης 196.962 τ.μ. με τιμή πρώτης προσφοράς τα 2.201.250,00 ευρώ, οφειλέτη τη ΣΕΒΑΘ ΑΒΕ και επισπεύδουσα σύνδικο της πτώχευσης.

Υπενθυμίζεται, ότι το σφυρί του Οκτωβρίου για την βιομηχανία είναι επαναληπτικό καθώς στις 25 Σεπτεμβρίου του 2024 είχε διενεργηθεί ο πρώτος πλειστηριασμός, ο οποίος ματαιώθηκε λόγω έλλειψης πλειοδοσιών και είχε τιμή εκκίνησης τα 2.935.000 ευρώ.

Η ιστορία

Το 1975 ιδρύεται στο 5ο χλμ. της Εθνικής Οδού Ξάνθης-Λάγους-Κομοτηνής η Συνεταιριστική Εταιρεία Βιομηχανικής Αναπτύξεως Θράκης, ΣΕΒΑΘ – Α.Β.Ε. που δραστηριοποιούνταν στον κλάδο της μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, με την κονσερβοποίηση και κατάψυξη λαχανικών.

Αποτελούσε στην Ελλάδα μια πρότυπη βιομηχανική μονάδα επεξεργασίας τροφίμων με μεγάλη παραγωγή, ενώ οι δυνατότητες αξιοποίησης καλλιεργειών τις καλές εποχές άγγιζαν και τα 10.000 στρέμματα.

Επί πολλά χρόνια το εργοστάσιο της ΣΕΒΑΘ αποτέλεσε πράγματι έναν μοχλό ανάπτυξης και οικονομικής στήριξης για την ευρύτερη περιοχή της Ξάνθης, καθώς προσέφερε εκατοντάδες θέσεις εργασίας στηρίζοντας έτσι χιλιάδες αγροτικές οικογένειες.

Στις εγκαταστάσεις της διέθετε μονάδα επεξεργασίας για προϊόντα τομάτας, λαχανικών σε κονσέρβα και θεωρούνταν κορυφαία στα κατεψυγμένα, στα τουρσιά, την προτηγανισμένη πατάτα και τον πουρέ πατάτας, ενώ ήταν ενεργή και στον εξαγωγικό τομέα.

Βασικός μέτοχος της ήταν η πανίσχυρη κάποτε Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ξάνθης, που υπήρξε από τις πιο αναπτυγμένες και δυναμικές δευτεροβάθμιες Συνεταιριστικές Οργανώσεις της χώρας και ήταν ανάμεσα στους ιδρυτές και βασικούς μετόχους μιας σειράς συνεταιριστικών εταιρειών.

Επιπλέον, διέθετε μια σύγχρονη μονάδα γραφικών τεχνών/τυπογραφείο για εκτύπωση και κατασκευή έντυπου υλικού, η οποία πέραν των υλικών συσκευασίας της ΣΕΒΑΘ εξυπηρετούσε και εξωτερικούς πελάτες.

Από το 2004 η βιομηχανία είχε εισέλθει σε τροχιά παρακμής και παρά τις προσπάθειες διάσωσης της, με την εξασφάλιση μεγάλων δανείων, το 2008 κηρύχθηκε σε πτώχευση.

Το 2008 η ΣΕΒΑΘ διέκοψε τη λειτουργία της και για λίγα χρόνια διατήρησε ως ανεξάρτητη δραστηριότητα την τυπογραφική μονάδα.

Λίγα χρόνια αργότερα, στις 31 Οκτωβρίου του 2011 ξέσπασε πυρκαγιά στις εγκαταστάσεις της βιομηχανίας η οποία προκλήθηκε από εργασίες που σημειώθηκαν εντός του εργοστασίου και καταστράφηκε σημαντικό μέρος του.

Η περιβόητη υπόθεση ΣΕΒΑΘ

Το οριστικό λουκέτο για την βιομηχανία της Θράκης ΣΕΒΑΘ μπαίνει το 2010 όταν σταμάτησε και η χρήση της ως τυπογραφείο, ωστόσο η υπόθεση της περιβόητης δανειοδότησής της από την τότε Αγροτική Τράπεζα έμεινε ανοιχτή.

Συγκεκριμένα, από το 2004 έως το 2009 η  ΣΕΒΑΘ δανειοδοτήθηκε από την Αγροτική Τράπεζα με 18 συνεχόμενες συμβάσεις και το ποσό των 34.936.738 ευρώ με εγγύηση του Δημοσίου, σε μια αμφιλεγόμενη για τα οικονομικά της εταιρείας περίοδο χάριν σχεδίου εξυγίανσης της εταιρείας, καταλήγοντας με χρέη προς τρίτους και προς το Δημόσιο, 30 και 60 εκατομμυρίων αντίστοιχα.

Τα ερωτήματα που αιωρούνταν την περίοδο της πτώχευσης, η οποία απείχε για την ακρίβεια λιγότερο από χρόνο από την δανειοδότηση της ΣΕΒΑΘ, είχαν να κάνουν κυρίως με το πώς μια βιομηχανική επιχείρηση που χρηματοδοτείται με 35 εκατομμύρια ευρώ πτωχεύει σε λιγότερο από έναν χρόνο και εξακολουθεί το χρέος της να μένει ανέγγιχτο.

Για την παραπάνω υπόθεση, μεταξύ άλλων, είχε υποβάλλει μηνυτήρια αναφορά το 2011 στην Εισαγγελία Ξάνθης και ο εν ενεργεία, Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης ο Σωκράτης Ξυνίδης ζητώντας την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης ΣΕΒΑΘ.

Η υπόθεση τέθηκε στο αρχείο από την Εισαγγελία Ξάνθης και ο Ξυνίδης επανήλθε με αίτησή του στον κ. Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο οποίος και διέταξε να βγει η υπόθεση από το αρχείο, με αποτέλεσμα τελικά να προκύψουν εξατομικευμένες ευθύνες κρατικών λειτουργών και υπηρεσιακών παραγόντων.

Σκιές είχαν δημιουργηθεί και όσον αφορά τα στοιχεία που αναζητούνταν για τη διερεύνηση της υπόθεσης καθώς δεν υπήρχαν αρχεία που να αποδεικνύουν πως είχαν χειριστεί τα χρήματα.

Το ακίνητο

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εκτίμησης, το εν λόγω ακίνητο είναι ένα γήπεδο που βρίσκεται στο Αγρόκτημα Φελώνης, επι της συμβολής της Ε.Ο. Ξάνθης-Κομοτηνής με την επαρχιακή οδό Ξάνθης Αβδήρων, συνολικής έκτασης 196.962 τ.μ που απαρτίζεται από τρία γεωτεμάχια.

Όσον αφορά τα κτίρια πρόκειται για εγκαταλελειμμένα βιομηχανικά ακίνητα και εγκαταστάσεις της πτωχεύσεως ανώνυμης εταιρίας με την επωνυμία «Σ.Ε.Β.Α.Θ. Α.Β.Ε.» τα οποία βρίσκονται επί του οικοπέδου και έχουν ανεγερθεί σταδιακά από το 1976 έως το 1985.

Με βάση την εκτίμηση, στην παρούσα κατάσταση η εκτιμώμενη βιομηχανία περιλαμβάνει κτιριακές εγκαταστάσεις επιφάνειας 49.660,34τ.μ., υπόστεγα επιφάνειας 3.097,35τ.μ., υπόγειο εμβαδού 967,50τ.μ. και λοιπές βιομηχανικές εγκαταστάσεις.

Οι κτιριακές εγκαταστάσεις της μονάδας στο σύνολό τους βρίσκονται σε κακή κατάσταση και πέραν της φυσικής φθοράς λόγω παρατεταμένης εγκατάλειψης, τα κτίσματα έχουν βανδαλιστεί και λεηλατηθεί και συνεχίζουν να λεηλατούνται απουσία φύλαξης του χώρου.

Συγκεκριμένα, από το σύνολο των κτισμάτων απουσιάζουν όλα τα μεταλλικά στοιχεία που μπορούσαν να αφαιρεθούν και έχουν καταρρεύσει περιμετρικές τοιχοποιίες σε πολλά βιομηχανικά κτίσματα.

Στην αναφορά επισημαίνεται πως δεν δύναται το ενδεχόμενο επαναλειτουργίας της βιομηχανίας ενώ η αξία του ακινήτου στηρίζεται στην οικοπεδική αξία αυτού, δεδομένης της προνομιακής θέσης που έχει.

Η οριστική διακοπή της λειτουργίας της ΣΕΒΑΘ σήμανε και το οριστικό τέλος των εγκαταστάσεων της οι οποίες παραδόθηκαν στη φθορά του χρόνου και στις λεηλασίες, συγκαταλέγοντας το συγκεκριμένο ακίνητο στις βιομηχανίες φαντάσματα της Ξάνθης.

Διαβάστε επίσης:

Πλειστηριασμοί: Η ιστορική ποτοποιία της Πάτρας «5Ε» βγαίνει στο σφυρί μαζί με 112 ακίνητα – Τα 200 χρόνια ιστορίας

Νέος πλειστηριασμός για την οικογένεια Μαλαματίνα – To disaster story και οι διαμάχες

Πλειστηριασμοί: Σφυρί 15 εκατομμυρίων για την Alfa Wood Πίνδος – Η «ακριβή» βιομηχανία που μένει στα αζήτητα