Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Πλειστηριασμοί: Σφυρί 15 εκατομμυρίων για την Alfa Wood Πίνδος – Η «ακριβή» βιομηχανία που μένει στα αζήτητα

Περιεχόμενα

Νέο σφυρί έρχεται στις 6 Νοεμβρίου του 2024 για την βιομηχανία ξυλείας «Alfa Wood Πίνδος» στα Γρεβενά με μειωμένη τιμή εκκίνησης στα 15,51 εκατ. ευρώ, για ένα εργοστάσιο που έχει μείνει για χρόνια στα αζήτητα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Η κατάσχεση επιβλήθηκε για το περιορισμένο ποσό των 500.000,00 €, ενώ επισπεύδουσα είναι η ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α.Ε.

Η Alfa Wood Πίνδος είναι εταιρεία παραγωγής, επεξεργασίας και εμπορίας ειδών ξυλείας.

Επίσης, δραστηριοποιείται στον τομέα ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ ασχολείται και με το χονδρικό εμπόριο ειδών κεντρικής θέρμανσης.

Οι οικονομικές δυσκολίες για την η Alfa Wood Πίνδος οδήγησαν στον πλειστηριασμό της βιομηχανίας ξυλείας των Γρεβενών, την οποία είχε εξαγοράσει η Alfa Wood Group το 2004.

Η εξαγορά είχε στόχο το άνοιγμα στην παραγωγή δαπέδων laminate που την περίοδο εκείνη γνώριζαν μεγάλη ζήτηση.

Συγκεκριμένα, η Alfa Wood Group, αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους ομίλους στην εγχώρια αγορά βιομηχανίας ξύλου, η οποία δημιουργήθηκε το 1981 από τον Αντώνη Αδαμόπουλο και τον Χρήστο Αγοραστό στον Τύρναβο με την επωνυμία Alpha Wood Α.Ε.Β.Ε.

Τα σφυριά

Οι οικονομικές περιπέτειες για το συγκεκριμένο ακίνητο ξεκίνησαν στα τέλη του 2019, όταν η εταιρεία έκλεισε με ζημιές 6 εκατομμυρίων ευρώ και ο τζίρος της έφθασε μόλις τα 4,821 εκατ.

Συγκεκριμένα, τον Σεπτέμβριο του 2021 η βιομηχανία βγήκε στο σφυρί με τιμή εκκίνησης στα 27.018.765 ευρώ, ενώ τον Δεκέμβριο του 2022 ξανά βγαίνει στο σφυρί με την τιμή εκκίνησης να έχει ήδη πέσει στα 17.562.197,80 ευρώ.

Το τρίτο σφυρί ήρθε στις 24 Ιανουαρίου 2024 με την τιμή στα 13.279.066 ευρώ.

Και οι τρείς πλειστηριασμοί δεν είχαν κάποιο αποτέλεσμα, καθώς οι δύο πρώτοι κατέληξαν άγονοι και τον Δεκέμβριο η οφειλέτρια εταιρεία κατέθεσε προσφυγή.

Συγκεκριμένα, η Alfa Wood Πίνδος κατέθεσε προσφυγή με σκοπό να διορθωθεί η έκθεση αναγκαστικής κατάσχεσης ως προς την εκτίμηση της αξίας της.

Σύμφωνα με την απόφαση που εκδόθηκε στις 15 Ιανουαρίου 2024 από το Μονομελές Πρωτοδικείο Γρεβενών, το δικαστήριο έκανε εν μέρει δεκτή την ανακοπή, ορίζοντας στο ποσό των 10.253.522 ευρώ την τιμή για το ακίνητο με τα κτίρια και στο ποσό των 13.611.000 ευρώ την τιμή για τον μηχανολογικό εξοπλισμό, με τη νέα συνολική τιμή εκκίνησης να διαμορφώνεται στα 23.864.522 ευρώ, δηλαδή αυξημένη κατά 10.135.456 ευρώ.

Έτσι, στις 24 Ιουλίου του 2024 ξανά βγήκε στο σφυρί με την τιμή να έχει επανέλθει στα υψηλά της επίπεδα, διαμορφωμένη στα 23.864.522 ευρώ.

Το ακίνητο έκανε ακόμη μια άγονη εμφάνιση στην πλατφόρμα των πλειστηριασμών στις 26 Σεπτεμβρίου 2024, με την τιμή να κάνει πάλι πτώση στα 19.091.617 ευρώ.

Το επόμενο σφυρί έρχεται στις 6 Νοεμβρίου του 2024 με την τιμή πρώτης προσφοράς να έχει μειωθεί στα 15.511.939,30 ευρώ.

Το ακίνητο

Σύμφωνα με τα προσκομισθέντα στοιχεία το υπό εκτίμηση ακίνητο είναι κατασκευασμένο σε αγροτεμάχιο έκτασης 107.646 τ.μ. που βρίσκεται στην κτηματική περιφέρεια του Δημοτικού Διαμερίσματος Μαυραναίων του Δήμου Θεοδώρου Ζιάκα, Γρεβενών, στη θέση «Μαγούλα».

Εντός του παραπάνω αγροτεμαχίου έχουν κατασκευαστεί την χρονική περίοδο 1978-2010 συνολικά 35 κτίσματα και εγκαταστάσεις, ενώ ο περιβάλλων χώρος είναι πλήρως διαμορφωμένος με ασφαλτόστρωση, εμβαδού περίπου 23.500 τ.μ.

Εντός του ως άνω περιγραφόμενου Βιομηχανικού Kτιριακού Συγκροτήματος, βρέθηκε μηχανολογικός εξοπλισμός, εξοπλισμός ηλεκτρικών-μηχανικών εγκαταστάσεων και λοιπός εξοπλισμός ο οποίος συνυπολογίζεται στην τελική τιμή κατάσχεσης.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά τις εγκαταστάσεις, πρόκειται για 35 κτίρια συνολικού εμβαδού 27.764,98 τ.μ. τα οποία αφορούν χώρους γραμμής παραγωγής, αποθήκες, μηχανολογικές εγκαταστάσεις, κτίριο αποϊνωτή, γραφεία διοίκησης, χώρους αναμονής, ιατρείο, χώρο υγιεινής, προθάλαμο και εστιατόριο, αποδυτήρια, αίθουσες συνεδριάσεων και εκθεσιακό χώρο.

Σημειώνεται επίσης, πως εντός του οικοπέδου έχουν καταγραφεί αρκετά αυθαίρετα κτίσματα.

Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία της έκθεσης, οι εξωτερικές του τοιχοποιίες είναι διπλές δρομικές και οι εσωτερικές μονές δρομικές και τα δάπεδά του είναι επιστρωμένα με πλακίδια μαρμάρου.

Επιπλέον, τα εξωτερικά και εσωτερικά του κουφώματα είναι ξύλινα και υπάρχει εγκατάσταση ηλεκτρολογική, ύδρευσης και αποχέτευσης.

Τέλος, ο σκελετός του κτιρίου είναι κατασκευασμένος από οπλισμένο σκυρόδεμα και η εξωτερική τοιχοποιία από οπτοπλινθοδομή. Ο σκελετός της στέγης είναι ξύλινος με επικάλυψη κεραμίδια και η ποιότητα κατασκευής της οικοδομής εξωτερικά είναι η συνήθης της εποχής.

 

Διαβάστε επίσης:

Πλειστηριασμοί: Στο σφυρί για 3 εκατομμύρια το ακίνητο της οικογένειας Βάρδη στην Κηφισιά

Πλειστηριασμοί: 6ο σφυρί για την Κοντοβερός (Freskot) στον Ασπρόπυργο μετά το λουκέτο

Πλειστηριασμοί: Στο σφυρί οι εγκαταστάσεις της Demco, το «στρατηγείο» του Κοντομηνά