Κατακυρώθηκαν με 1 ευρώ πάνω από την τιμή εκκίνησης οι εγκαταστάσεις της ιστορικής βιομηχανίας Τεξαπρέτ στη Θεσσαλονίκη, μετά από την μακρά παραμονή του στις λίστες των ηλεκτρικών πλειστηριασμών.

Συγκεκριμένα, το συγκρότημα του Καλοχωρίου εδώ και σχεδόν τρία χρόνια βρισκόταν σε κατάσταση πλειστηριασμού.

1

Ο πρώτος πλειστηριασμός έγινε στις 20 Οκτωβρίου 2021 με τιμή εκκίνησης 5 εκατ. ευρώ, ωστόσο κατέληξε άγονος.

Ο δεύτερος προγραμματίστηκε στις 13 Απριλίου 2022, ως επαναληπτικός με την τιμή να έχει υποχωρήσει στα 3,25 εκατ. ευρώ, ωστόσο δεν πραγματοποιήθηκε καθώς η απόφαση περί κατάσχεσης «ανετράπη».

Στη συνέχεια, στις 13 Ιουλίου του 2023 επιδόθηκε στην εταιρεία νέα έκθεση κατάσχεσης με τον επόμενο πλειστηριασμό να προγραμματίζεται για τις 15 Φεβρουαρίου 2023.

Η τιμή πρώτης προσφοράς ήταν αυξημένη κατά περίπου 700.000 ευρώ, στο ποσό των 3.935.808 ευρώ.

Το διάστημα αυτό όμως η εταιρεία προσέφυγε δικαστικά κατά της επισπεύδουσας doValue και η υπόθεση εκδικάστηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης.

Η απόφαση στις 6 Φεβρουαρίου 2023, έκανε εν μέρει δεκτή την ανακοπή, ορίζοντας την τιμή πρώτης προσφοράς στα 4,2 εκατ. ευρώ, ωστόσο ο πλειστηριασμός που είχε προγραμματιστεί για τις 15 Φεβρουαρίου 2023 ανεστάλη.

Ο πλειστηριασμός επανήλθε στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις 26 Ιουλίου 2024 και με την τιμή εκκίνησης στα 4,2 εκατ. ευρώ, αλλά η διαδικασία «ματαιώθηκε ελλείψει πλειοδοτών», μέχρι σήμερα που ολοκληρώθηκε  με ποσό κατακύρωσης 4.200.001,00 €.

Το ακίνητο

Το συγκρότημα βρίσκεται επί γωνιακού γηπέδου συνολικής επιφάνειας 64.051 τ.μ. στην άτυπη βιομηχανική ζώνη της περιοχής του Καλοχωρίου του Δήμου Δέλτα στη Θεσσαλονίκη.

Επιπλέον, τμήμα του ακαλύπτου επιφάνειας περίπου 8.000 τ.μ. είναι ασφαλτοστρωμένο και τμήμα περίπου 3.000 τ.μ. χαλικοστρωμένο, ενώ υφίστανται επίσης γεφυροπλάστιγγα και δίκτυα ομβρίων.

Το ενιαίο γήπεδο διαθέτει περίφραξη από τοιχίο οπλισμένου σκυροδέματος με μεταλλικό κιγκλίδωμα καθώς και τρεις μεταλλικές πόρτες εισόδου-εξόδου.

Οι κτιριακές εγκαταστάσεις ανεγέρθηκαν σταδιακά την περίοδο 1973-1990 και περιλαμβάνουν χώρους παραγωγής, αποθήκευσης και γραφείων, βοηθητικούς χώρους και δεξαμενές.

Τα τελευταία χρόνια το κηριακό συγκρότημα είναι κενό και κατ΄ επέκταση η συντήρησή του είναι ελλιπής, χωρίς ωστόσο να παρατηρούνται σημάδια καθαιρέσεων ή αποξηλώσεων.

Η ιστορία

Μετά από μια ιστορία 143 ετών στο επιχειρείν της Θεσσαλονίκης, η ΤΕΞΑΠΡΕΤ τερμάτισε την παρουσία της στο Καλοχώρι το 2009.

Πρόκειται για την οικογένεια Καράσσο μια από τις παλαιότερες και πλέον ισχυρές εβραϊκές οικογένειες της Θεσσαλονίκης, που άφησε τη «σφραγίδα» της.

Η ιστορία ξεκινά από το 1880, όταν ο Ιάκωβος Καράσσο ίδρυσε ένα από τα πρώτα βαφεία που λειτούργησαν στην περιοχή της Θεσσαλονίκης για νήματα, κάλτσες και ρούχα.

Κατά τη δεκαετία του 1920 το βαφείο εκσυγχρονίσθηκε καθώς στην επιχείρηση μπήκε ο γιος του ιδρυτή, Ιωσήφ Καράσσο, που έφερε νέα τεχνολογία στην βιομηχανία.

Στη διάρκεια της κατοχής το βαφείο επιτάχθηκε από τους Γερμανούς και αργότερα καταστράφηκε από τους βομβαρδισμούς.

Ωστόσο ανέκτησε τις δυνάμεις του μετά τον πόλεμο, το 1945 και η εταιρεία άρχισε να λειτουργεί ξανά.

Από το 1972 μεταφέρθηκε στις εγκαταστάσεις του Καλοχωρίου και το 1985 έγινε η μετατροπή της σε Ανώνυμη Εταιρεία με μετοχικό κεφάλαιο 425 εκατ. δρχ.

Η βιομηχανία εξειδικευόταν στη χημικοτεχνική επεξεργασία κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, προϊόντων βιομηχανιών πλεκτικής, συναφών προς αυτά εργασιών και δραστηριοτήτων, καθώς και εμπορία ειδών των επιχειρησιακών δραστηριοτήτων της.

Στο «πικ» της οικονομικής της ευημερίας το 1998, οι μετοχές της διαπραγματεύονται στην Παράλληλη Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Όμως το 2002 τα πράγματα αλλάζουν με την πτώση να είναι αισθητή χρόνο με τον χρόνο, ώσπου το 2009 η εταιρεία κατεβάζει τους διακόπτες της βιομηχανίας του Καλοχωρίου.

Η παραγωγή ενδυμάτων μεταφέρθηκε αυτόματα σε γειτονικές χώρες με την ζήτηση σε υπηρεσίες βαφής να χάνεται και την εταιρεία να οδηγείται σε επώδυνα και αδιέξοδα μέτρα διαχείρισης της πτώσης, που δεν έφεραν ανάκαμψη αλλά οριστικό τέλος στην ιστορική βιομηχανία της οικογένειας.

Έως και σήμερα η «ΤΕΞΑΠΡΕΤ Α.Ε.», με τον διακριτικό τίτλο «Αφοί Καράσσο Βαφεία Λευκαντήρια» παραμένει ενεργή.

Συγκεκριμένα, με βάση τα τελευταία δημοσιευμένα οικονομικά αποτελέσματα για τη χρήση 01/07/2022 έως 30/06/2023 είχε κύκλο εργασιών 10.000 ευρώ έναντι μηδενικού την προηγούμενη χρήση, καταγράφοντας ζημιές 10.585,68 ευρώ, σύνολο ενεργητικού 6,7 εκατ. ευρώ και υποχρεώσεις 8,2 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

ΗΡΩΝ: Σταθερές τιμές ρεύματος για 4ο συνεχόμενο μήνα τον Οκτώβριο

Ντόναλντ Τραμπ: Ο υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ λανσάρει ρολόγια κόστους έως 100.000 δολαρίων

Intertrade Hellas (Softex): Χρηματοδότηση 25 εκατ. ευρώ από το Υπουργείο Ανάπτυξης – Εξασφαλίζεται η αυτονομία της Ελλάδας σε χαρτί