Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Πλειστηριασμοί: Άλλαξε χέρια ξενοδοχείο της οικογένειας Αγούδημου στη Ζάκυνθο – Η ιστορία του «καπετάν Μάκη»

Αγουδημος-Μακης

Γεράσιμος Αγούδημος

Σήμερα, 2 Οκτωβρίου 2024, ολοκληρώθηκε ο πλειστηριασμός για ένα ημιτελές ξενοδοχείο στη Ζάκυνθο, της “Νηρεύς Ανώνυμος Εταιρεία Τουριστικών και Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων”.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΜΗ, στη διοίκηση της εν λόγω εταιρείας εμφανίζονταν μέχρι και το 2023 μέλη της γνωστής οικογένειας Αγούδημου, του εκλιπόντος εφοπλιστή και καπετάνιου Μάκη Αγούδημου.

Συγκεκριμένα, το ακίνητο άλλαξε χέρια με τιμή κατακύρωσης  1.859.858, δηλαδή 586.358 ευρώ παραπάνω από την τιμή πρώτης προσφοράς που ήταν στα  1.273.500 ευρώ.

Οι πλειστηριασμοί για την οικογένεια δεν τελειώνουν εδώ καθώς για τις 9 Οκτωβρίου έχουν δρομολογηθεί  έντεκα νέοι πλειστηριασμοί εις βάρος της συζύγου του Μάκη Αγούδημου, Ανθής-Μαρίνας.

Οι πλειστηριασμοί αφορούν έντεκα ακίνητα στην Κάσο, τα οποία πλειστηριάζονται ταυτόχρονα, την ίδια ημέρα και ώρα.

Το ακίνητο

Σύμφωνα με τα προσκομισθέντα στοιχεία πρόκειται για μια ενιαία έκταση επιφανείας 31394,05μ2 η οποία έχει προκύψει από την συνένωση έξι  μικρότερων γηπέδων.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα ελαιοστάσιο μεν τον τίτλο κτήσης 1.952 τ.μ. και σύμφωνα με νεώτερη καταμέτρηση 2.126,41 τ.μ., και  μέσα σε αυτό πενήντα 50 ελαιόδενδρα, που βρίσκεται στη θέση «Ακρωτήρι» της Κοινότητας Μπόχαλης Ζακύνθου και ήδη του Δήμου Ζακύνθου, της Π.Ε. Ζακύνθου, της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

Επιπλέον, περιέχεται τμήμα, έκτασης 429,50 τ.μ., ενός ευρύτερου ελαιοστασίου, έκτασης 2.650 τ.μ. και τμήμα, έκτασης 980,87 τ.μ., του ιδίου ως άνω ευρύτερου ελαιοστασίου, έκτασης  2.650 τ.μ. και  σαρανταεπτά  περίπου ελαιόδενδρα.

Σύμφωνα με τα προσκομισθέντα στοιχεία επί του ακινήτου υπάρχουν τα παρακάτω κτίσματα:

α) Κτίριο πενταόροφο με ισόγειο, ημιτελές χωρίς σοβά, (καραγιαπί), με εσωτερικά διαχωρίσματα,

β) Κτίριο εξαώροφο, με ισόγειο, ημιτελές (καραγιαπί) χωρίς σοβά και

γ) Στο μέσο των δύο παραπάνω ημιτελών κτιρίων βρίσκεται και ένα ισόγειο κτίσμα (καραγιαπί) με βοηθητικούς χώρους και γραφεία.

Πρόκειται για ένα ημιτελές ξενοδοχειακό συγκρότημα με ημιτελή κτίρια 50 ετών που βρίσκονται στο στάδιο του φέροντας σκελετού ενώ σε ένα τμήμα έχουν ολοκληρωθεί και τοιχοποιίες.

Αναλυτικά το κτιριακό συγκρότημα αποτελείται από ένα κτίριο αντισεισμικό από μπετόν αρμέ οπτοκλίνδων, ημιτελές (καραγιαπί) χωρίς σοβά εξωτερικά και εσωτερικά, χωρίς κουφώματα με εσωτερικά διαχωρίσματα πενταόροφο, με ισόγειο, έχοντας στο ισόγειο στις κολώνες, με πρόσοψη προς την ανατολή προς την θάλασσα, προοριζόμενο μάλιστα για ξενοδοχείο.

Άλλο κτίριο αντισεισμικό από μπετόν αρμέ, ημιτελές (καραγιαπί) χωρίς σοβά εξωτερικά και εσωτερικά, χωρίς κουφώματα και διαχωρίσματα, εξαόροφο, έχοντας πάνω από τον 6ο όροφο το ξεκίνημα της κατασκευής βοηθητικών χώρων ή ρετιρέ με πρόσοψη προς την θάλασσα.

Ο Καπετάν Μάκης Αγούδιμος

Ο γνωστός εφοπλιστής Γεράσιμος Αγούδημος, ή αλλιώς γνωστός ως ο Καπετάν Μάκης, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 76 ετών. Ήταν μια εμβληματική προσωπικότητα της ακτοπλοΐας , ενώ είχε επεκταθεί και σε άλλους κλάδους με επιτυχία.

Σπούδασε Ναυτιλιακά σε ιδιωτικό κολέγιο των Αθηνών και παράλληλα απασχολούνταν στην εταιρεία, ενώ για πολλά χρόνια είχε μετακομίσει μαζί με την οικογένειά του στο Λουγκάνο της Ελβετίας.

Η καριέρα του ξεκίνησε από ναύτης σε πλοία που έκαναν ταξίδια στη Μεσόγειο για να φτάσει να γίνει καπετάνιος και αργότερα πλοιοκτήτης.

Η εφοπλιστική του πορεία ξεκίνησε με φορτηγά πλοία το 1967, ενώ ο μύθος τον θέλει να έχει πουλήσει και να έχει αγοράσει μέχρι την ηχηρή πτώση του περισσότερα από 250 πλοία.

Τον τελευταίο καιρό πριν φύγει από τη ζωή αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας με τις δυνάμεις του να τον προδίδουν.

Ένα από τα σχέδιά του ήταν η δημιουργία μεγάλου ξενοδοχείου στη Ζάκυνθο, το οποίο άρχισε να κατασκευάζεται, αλλά δεν ολοκληρώθηκε και βέβαια δεν λειτούργησε ποτέ.

Η έκταση και το ημιτελές χωρίς σοβά κτιριακό συγκρότημα, το οποίο χαρακτηρίζεται από την έκθεση εκτίμησης ως «καραγιαπί» οδηγήθηκε στο σφυρί σήμερα 2 Οκτωβρίου με επισπεύδουσα την INTRUM HELLAS.

Οι πλειστηριασμοί

Δεν είναι απόλυτα αποσαφηνισμένο  εάν ανήκε εξ αρχής στην οικογένεια Αγούδημου το συγκεκριμένο ακίνητο, ωστόσο στη διοίκησή της τουλάχιστον από το 2018 μέχρι πέρυσι συμμετείχαν η Ανθή-Μαρίνα Αγούδημου, χήρα του Μ. Αγούδημου, ως Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος καθώς και τα παιδιά τους ως μέλη του Δ.Σ.

Η εταιρεία της οικογένειας εδρεύει στον Πειραιά και τον Οκτώβριο του 2018 αποφάσισε να την θέσει σε εκκαθάριση λόγω λήξης της διάρκειάς της.

Ωστόσο αργότερα εγκρίθηκε η «αναβίωσή» της μέσω της τροποποίησης του καταστατικού για την παράταση της λειτουργίας της για 50 ακόμη χρόνια.

Το 2022 η οικογένεια Αγούδημου έχασε σε πλειστηριασμούς πλήθος ακινήτων, όπως μεζονέτες, διαμερίσματα και καταστήματα.

Από αυτά τα ακίνητα ξεχωρίζει η κατοικία της Ανθής Μαρίνας Αγούδημου στην Οία της Σαντορίνης, που κατακυρώθηκε στις 851.912 ευρώ (έναντι τιμής εκκίνησης 490.000 ευρώ) και η μεζονέτα στην Βουλιαγμένη, η οποία βγήκε στο “σφυρί” με τιμή πρώτης προσφοράς στις 1.747.000 ευρώ και κατακυρώθηκε στις 1.841.019 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο του 2023 είχε πλειστηριαστεί ένα άλλο ακίνητο της Ανθής-Μαρίνας Αγούδημου, στα Καλύβια, πάλι με επισπεύδουσα την Intrum και με τιμή εκκίνησης τις 170.000 ευρώ, ενώ κατακυρώθηκε με ένα ευρώ παραπάνω.

Ο πλειστηριασμός αφορούσε συγκεκριμένα ένα οικόπεδο (πρώην αγροτεμάχιο), στη θέση “Χερώμες” της Δημοτικής Κοινότητας Καλυβίων Θορικού, του Δήμου Σαρωνικού, έκτασης κατά τον τίτλο κτήσεως 430 τ.μ.

Μεταξύ άλλων για τις 15 Ιανουαρίου 2025 έχει προγραμματιστεί πλειστηριασμός σε βάρος της Ανθής-Μαρίνας Αγούδημου, συζύγου του Γεράσιμου Αγούδημου, για οικόπεδο με μονοκατοικία στην Κέρκυρα.

Όσον αφορά το ακίνητο πρόκειται για  αγροτεμάχιο, επιφάνειας 4.067,33 τ.μ., στο οποίο είναι κατασκευασμένη η μονοκατοικία, βρίσκεται σε εκτός σχεδίου περιοχή στη θέση «Ντρινούλα ή Δουσμανή», της Δ.Κ Γαστουρίου, της Δ.Ε Αχιλλείων.

Διαβάστε επίσης:

Πλειστηριασμός για την εμβληματική βιομηχανία της οικογένειας Ακκά – Το story της Ελληνικής Υφαντουργίας

Πλειστηριασμοί: Τα δύο ακίνητα που βγαίνουν στο σφυρί και ανήκουν σε γνωστές βιομηχανίες

Πλειστηριασμός ακινήτου: Τα νομικά όπλα για να μη χάσετε το σπίτι σας