ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μπαράζ πλειστηριασμών ακινήτων αναμένεται το 2018, αφού περίπου 15.000 ακίνητα θα βγουν στο “σφυρί” – μάλιστα, ο στόχος αυτός αναπροσαρμόστηκε προς τα κάτω, αφού αρχικά ήταν στα 20.000 ακίνητα, όμως τα “παρατράγουδα” με τους συμβολαιογράφους και οι δυσκολίες στη μετάβαση από τους κλασικούς πλειστηριασμούς στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς αναμένεται να καθυστερήσουν τη διαδικασία στους πρώτους μήνες του νέου έτους.
Πρόκειται για ακίνητα που είναι απολύτως μοιρασμένα ως προς την αντικειμενική τους αξία: τα μισά έχουν αξία άνω των 200.000 ευρώ, και τα άλλα μισά κάτω από 200.000 ευρώ, με την έμφαση πάντως να δίνεται σε ακίνητα αντικειμενικής αξίας 100.000 έως 200.000 ευρώ. Φυσικά, σε αυτά δεν συμπεριλαμβάνονται τα ακίνητα όσων έχουν ενταχθεί στον νόμο Κατσέλη, ο οποίος συνεχίζει να τα προστατεύει. Επίσης, δε συμπεριλαμβάνονται ακίνητα ιδιοκτητών που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως οι άνεργοι, οι ανάπηροι, οι πολύτεκνοι και οι μονογονεϊκές οικογένειες, καθώς τα ακίνητα που θα βγουν στο σφυρί είναι προσεκτικά μελετημένα για να αποφευχθούν τέτοιες περιπτώσεις, που θα προκαλούσαν κοινωνική κατακραυγή.
Ποιος θα τα πάρει όμως όλα αυτά τα ακίνητα; Πιθανότατα τα περισσότερα από αυτά θα καταλήξουν στις ίδιες τις τράπεζες, αφού εκτιμάται ότι μόνο ένα στα πέντε ακίνητα περίπου θα αποκτηθεί από ιδιώτη. Αποκτώντας τα ακίνητα αυτά, οι τράπεζες θα διασφαλίσουν τη σταθερότητα στην ήδη προβληματική ελληνική αγορά ακινήτων (που προφανώς θα κατέρρεε με τόσα διαθέσιμα ακίνητα σε πολύ χαμηλές τιμές), και με τον τρόπο αυτό θα εξασφαλιστούν και οι ίδιες, αφού μία κατάρρευση των τιμών στα ακίνητα θα τις έπληττε σοβαρά, λόγω της πτώσης της τιμής των ενεχύρων που έχουν λάβει για στεγαστικά δάνεια.
Ο ρόλος των τραπεζών θα είναι να μην καταλήξει κανένας πλειστηριασμός άγονος, με την επισπεύδουσα τράπεζα να αποκτά το ακίνητο στην τιμή εκκίνησης του πλειστηριασμού, και στη συνέχεια, πιθανότατα, να προβαίνει σε έξωση του πρώην ιδιοκτήτη. Καταλαβαίνει κανείς ότι με τη διαδικασία των μαζικών πλειστηριασμών θα υπάρξουν και μαζικές εξώσεις, με ό,τι αυτό σημαίνει για τους ανθρώπους που θα χάσουν τα σπίτια τους, αλλά και για τις κοινωνικές αντιδράσεις που αναπόφευκτα θα υπάρξουν.
Από εκεί και πέρα, οι τράπεζες θα αναζητήσουν αγοραστές για τα ακίνητα που θα αποκτήσουν, ενδεχομένως μέσω δημοπρασιών, ενώ πιο πολύπλοκα είναι τα πράγματα για τα ακίνητα αξίας κάτω των 100.000 ευρώ, που στην πλειοψηφία τους είναι διαμερίσματα σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας και εκτιμάται ότι θα είναι δύσκολη η διαχείρισή τους, αφού το αγοραστικό ενδιαφέρον για τέτοια ακίνητα βρίσκεται στο ναδίρ και δε φαίνεται να ανακάμπτει σύντομα.
Μία λύση που έχει εφαρμοστεί στο εξωτερικό και θα μπορούσε να υλοποιηθεί και στην Ελλάδα είναι η παραμονή του προηγούμενου ιδιοκτήτη στο σπίτι του έναντι ενός πολύ χαμηλού ποσού, το οποίο θα καταβάλλει στην τράπεζα ως δάνειο, εν είδει ενοικίου, για μεγάλο χρονικό διάστημα. Με τον τρόπο αυτό ο πρώην ιδιοκτήτης μπορεί να παραμείνει στο σπίτι του, πληρώνοντας ένα πολύ χαμηλό ποσό κάθε μήνα, ενώ και η τράπεζα έχει ένα εισόδημα από το ακίνητο αυτό, αντί να επιβαρύνεται με τους φόρους του και τη διαχείρισή του.
Είναι πάντως γεγονός ότι η έναρξη των πλειστηριασμών έχει “τρομάξει” πολλούς στρατηγικούς κακοπληρωτές, οι οποίοι απέφευγαν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, πιστεύοντας πως οι απειλές για πλειστηριασμό των ακινήτων τους ήταν “κούφιες”. Βλέποντας τη διαδικασία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών να μπαίνει σε τροχιά, οι δανειολήπτες αυτοί σπεύδουν να έρθουν εκ νέου σε επαφή με την τράπεζά τους για να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους και να γλιτώσουν τα χειρότερα, μία εξέλιξη για την οποία οι τραπεζίτες εκφράζουν την ικανοποίησή τους.