ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το ποσό των 11,5 δισ. ευρώ πρέπει να ανακτήσουν οι τράπεζες μέχρι το τέλος του 2019 από τους πλειστηριασμούς ακινήτων. Αυτή είναι η δέσμευση τους απέναντι στον SSM.
Μέσα στο 2018, μάλιστα, θα «φορτώσουν» στην ηλεκτρονική πλατφόρμα 15.000 ακίνητα, εμπορικά και οικιστικά.
Στόχος τους είναι να βγαίνουν τελικά στο ηλεκτρονικό σφυρί πάνω κάτω 800 ακίνητα το μήνα, καθώς για κάποια θα γίνουν ανακοπές και τα προγράμματα πλειστηριασμού θα ανακοπούν.
Όμως στο παρά πέντε της πρεμιέρας των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, υπήρξε νέα «εμπλοκή» και αναμονή μέχρι τη Δευτέρα για το αν θα ξεκινήσουν την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου.
Και οι τραπεζίτες παρακολουθούν με αγωνία αν τελικά θα γίνει η γενική συνέλευση των συμβολαιογράφων –αναβλήθηκε χθες για τη Δευτέρα λόγω έλλειψης απαρτίας- και προχωρήσουν στην αναστολή της αποχής τους.
Την Τρίτη εξάλλου έρχονται στην Αθήνα τα κλιμάκια των θεσμών για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για τη διαπραγμάτευση και τα στελέχη του SSM που θα συναντηθούν με τους Έλληνες τραπεζίτες έχουν πρώτο θέμα στην ατζέντα τους τη διεξαγωγή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.
Η ηλεκτρονική πλατφόρμα είναι έτοιμη και έχουν «φορτωθεί» τα πρώτα 50 προγράμματα πλειστηριασμών που κανονικά πρέπει να διεξαχθούν μέχρι το τέλος του χρόνου.
Ανάμεσα τους βρίσκονται και πολυτελείς κατοικίες, μία εκ των οποίων έχουν αποκτηθεί με δάνειο 800.000 ευρώ και βρίσκεται στα βόρεια προάστεια, ενώ ο ιδιοκτήτης της, κάτοχος και άλλων κατοικιών, αρνείται να εξυπηρετήσει το δάνειο.
Να σημειωθεί ότι βάσει των στόχων μέχρι το τέλος του 2019, οι τράπεζες πρέπει μέσω των πλειστηριασμών να ανακτήσουν δάνεια ύψους 11,5 δισ. ευρώ.
Το ποσό –δεδομένης της κατάστασης- μοιάζει τεράστιο, αφού μέχρι στιγμής η συμμετοχή των πλειστηριασμών είναι μηδενική.
Ωστόσο το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία προχωρούν κανονικά στη διενέργεια πλειστηριασμών, ακόμα και για κατοικίες, η αξία των οποίων είναι πολύ χαμηλότερη των 300.000 ευρώ.
Το «μπλοκάρισμα» των πλειστηριασμών από τους αλληλέγγυους εξυπηρετεί τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, οι οποίοι και δεν πληρώνουν και συνεχίζουν να μένουν ανενόχλητοι στα σπίτια που απέκτησαν με δάνεια πολλών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.
Κερδίζουν λοιπόν χρόνο, διότι οι τράπεζες πριν αναρτήσουν το πρόγραμμα πλειστηριασμού έχουν προχωρήσει προηγουμένως σε διαταγή πληρωμής και εντολή κατάσχεσης, και απομένει η τελευταία πράξη που είναι η εκποίηση του ακινήτου.
Και όπως χαρακτηριστικά έγραψε, προ ημερών, στον προσωπικό του λογαριασμό στο tweet ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και πρόεδρος της Eurobank κ. Νικόλας Καραμούζης: «To 2009 έγιναν 58.849 πλειστηριασμοί και δεν υπήρξε αντίδραση. Το 2017 έγιναν 6.900 με πολλαπλάσια NPLs και υπήρξαν έντονες αντιδράσεις. Χωρίς πλειστηριασμούς, συνεπείς πελάτες αδικούνται, στρατηγικοί κακοπληρωτές πίνουν στην υγεία των κορόιδων, υπονομεύοντας τράπεζες, χρηματοδότηση, οικονομία, ανάκαμψη. Ποιος ωφελείται;».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ριμπολόβλεβ: Έβγαλε 450 εκατ. από έναν πίνακα και επενδύει 120 εκατ. στον Σκορπιό
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Forthnet: Την Δευτέρα οι μη δεσμευτικές προσφορές
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τράπεζα Αττικής: Με γοργό βηματισμό οι εισαγγελείς της Διαφθοράς στην υπόθεση των δανείων της – Ποιοι επιχειρηματίες εμπλέκονται
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ντόναλντ Τραμπ: Επιστρέφει στον Λευκό Οίκο και ετοιμάζεται για τον «χρυσό αιώνα» των ΗΠΑ
- Αντίστροφη μέτρηση για τον νέο κατώτατο μισθό – Ποιες Επιτροπές συγκροτούνται
- ΠΑΣΟΚ: Ας μην κουράζεται ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναμασώντας την ίδια καραμέλα
- Μέρκελ: Η Ευρώπη είναι η ασφάλεια ζωής μας – Πρέπει να αντιδράσουμε ενωμένοι στον Τραμπ