Μια από τις ιστορικότερες ποτοποιίες στην Πάτρα η 5Ε ή αλλιώς Ελληνική Εμπορική Εταιρεία Εισαγωγών Εξαγωγών/ΑΜΒΟΥΡΓΕΡ & ΣΙΑ, έχει εμφανιστεί στην πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών από τις 30 Σεπτεμβρίου του 2024.

Πρόκειται για μια λίστα με 112 ακίνητα, τα οποία βρίσκονται στην πλατφόρμα e-auction με οφειλέτρια την Ελληνική Εμπορική Εταιρεία Εισαγωγής και Εξαγωγής Ανώνυμος Εταιρεία (με διακριτικό τίτλο 5Ε Α.Ε.) και επισπεύδουσα την Αχαϊκή Συνεταιριστική Τράπεζα Υπό  Ειδική Εκκαθάριση.

Οι πολλαπλοί πλειστηριασμοί για την 5Ε έχουν δρομολογηθεί για τις 26 Φεβρουαρίου του 2025 και οι τιμές πρώτης προσφοράς για τα ακίνητα ξεκινούν από τα 1.700 ευρώ και φτάνουν έως και τα 3,6 εκατομμύρια ευρώ.

Συγκεκριμένα, από τα 112 ακίνητα συνολικής αξίας 13,7 εκατομμυρίων ευρώ ξεχωρίζουν 3 ακίνητα αξίας 3.600.000,00 ευρώ, 2.782.000,00 ευρώ και 1.078.000,00 ευρώ αντίστοιχα.

Μια ιστορία 200 ετών

Η «5Ε» ή αλλιώς η Ελληνική Εμπορική Εταιρεία Εισαγωγών Εξαγωγών/ΑΜΒΟΥΡΓΕΡ & ΣΙΑ όπως ονομαζόταν πριν την πτώχευσή της, αποτελούσε μια από τις μεγαλύτερες και ιστορικότερες ποτοποιίες στην Ελλάδα και  ναυαρχίδα της Αχαϊκής βιομηχανίας.

Ο Οίκος Άμβουργερ «Εμπόριο σταφίδας – σύκων και Οινοποιία», ιδρύεται το 1891 από τον Αλβέρτο Άμβουργερ.

Συγκεκριμένα, το 1891 σε κτήμα εκτάσεως 40 στρεμμάτων, κατασκευάζεται το εργοστάσιο οινοποιίας του Γερμανού σταφιδέμπορου.

Ο Άμβουργερ διέθετε στην ιδιοκτησία του πέρα από την ποτοποιία στην Πάτρα και ορυχεία εξόρυξης χρυσού στη Βόρεια Ελλάδα.

Στην 5Ε την περίοδο αυτή εργάζεται και ο Γουσταύος Κλάους, ο οποίος μαζί τον Άμβουργερ είχαν ιδρύσει της Αχαΐα Κλάους ,την μεγαλύτερη οινοποιία στην Πάτρα κάποια χρόνια νωρίτερα.

Η εταιρεία γνωρίζει σπουδαία ανάπτυξη τον 19ο και 20ο αιώνα, ωστόσο το 1911 πτωχεύει και έναν χρόνο αργότερα το 1912 ιδρύεται η Ελληνική Εμπορική Εταιρία Εισαγωγών Εξαγωγών «5Ε».

Η Ελληνική Εμπορική Εταιρία Εισαγωγής και Εξαγωγής «5Ε», ιδρύθηκε ως διάδοχος και ασχολήθηκε με το εισαγωγικό και εξαγωγικό εμπόριο, κυρίως με την εξαγωγή σταφίδας μέχρι το 1926, και από το 1940 μέχρι το 1963  με τη βιομηχανία οίνων και οινοπνευμάτων.

Μέτοχοι στην νεοσύστατη εταιρία ήταν βασικά στελέχη της Άμβουργερ και άλλα επιφανή πρόσωπα της πόλης, όπως τραπεζίτες και επιχειρηματίες.

Στη νέα πλέον εταιρεία «5Ε» μεταβιβάστηκε όλη η περιουσία της Αμβούργερ & Σια και η εταιρία  διέθετε πλέον ένα πλήρες και οργανωμένο παραγωγικό συγκρότημα.

 

Με το σχήμα αυτό λειτούργησε έως το 1965.

Το 1965-1966 οι εγκαταστάσεις νοικιάστηκαν στην ΤΡΑΝΣΤΕΚΟΜ η οποία παρήγαγε οινόπνευμα και αποστάγματα οίνου και γλεύκη για την τοπική αγορά.

Το 1976 διακόπτει τις δραστηριότητές της και τα κτίρια εγκαταλείπονται, ενώ ο μηχανολογικός εξοπλισμός απομακρύνεται. Όλη η περιουσία της βγήκε σε πλειστηριασμό από τους πιστωτές της με δικαιούχους το δημόσιο, Τράπεζες  και εταιρίες.

Η «5Ε» πλέον δεν βρίσκεται σε παραγωγική δραστηριότητα, αλλά εκμεταλλεύεται τα ακίνητα που έχει στην ιδιοκτησία της, καθώς στο παρελθόν και ως τα τέλη του 1980 στις εγκαταστάσεις της στεγάστηκαν οινοποιίες και ποτοποιίες.

Σε ένα μέρος των εγκαταστάσεων και των οικοπέδων της «5Ε» χτίστηκαν πολυκατοικίες, ένα δημοτικό σχολείο και σε μέρος των παλιών κτιρίων λειτουργούσε κέντρο ψυχαγωγίας, ενώ ένα τμήμα της θυμίζει το πάλαι ποτέ βιομηχανικό παρελθόν της.

Σημείο αναφοράς για την ποτοποιία είναι και το παλιό εργοστάσιο της «5Ε» που  βρίσκεται κοντά σε ένα άλλο ιστορικό σημείο της παλιάς βιομηχανικής Πάτρας, την παλιά MISKO.

Σήμερα από το συγκρότημα που ανήκει σε ιδιωτική εταιρία, διασώζονται κτίρια αποθηκών κατά μήκος της οδού Αμερικής, στη συμβολή της την οδό Ηρώων Πολυτεχνείου.

Η εταιρεία 5Ε  φαίνεται να ασχολείται με την εκμετάλλευση των ακινήτων που έχει στην ιδιοκτησία της και σύμφωνα με τις τελευταίες οικονομικές καταστάσεις που δημοσιεύονται στο ΓΕΜΗ, η εταιρεία εμφάνισε το 2021 καθαρές ζημίες περίπου 482 χιλ. ευρώ και όπως αναφέρεται σε σχετική έκθεση του Δ.Σ., τα έσοδα της εταιρείας προέρχονται κυρίως από δύο κλάδους και δι’ αυτών αντιμετωπίζονται οι λειτουργικές δαπάνες καθώς και οι φόροι ακίνητης περιουσίας.

Το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας απαρτίζεται από τον Γερμάνη Παπανικολόπουλο Αριστομένη που είναι ο πρόεδρος, τη Γερμάνη Παπανικοπούλου Μερόπη και τη Γερμάνη Παπανικοπούλου Μαργαρίτα.

Σημειώνεται πως σε τμήμα του οικοπέδου των εγκαταστάσεων Άμβουργερ  ιδρύθηκε το 1908 η Ζυθοποιία-Παγοποιία του Πέτρου Μάμμου, με τη συμμετοχή του οίκου Άμβουργερ που αρχικά λειτουργεί με την επωνυμία «ΜΑΜΟΣ & Σία», ενώ μετά την πτώχευση του οίκου Άμβουργερ το 1912, χωρίς να συνδέεται με την «5Ε», συνεχίζει τη λειτουργία του με την επωνυμία “ΠΕΤΡΟΣ ΜΑΜΟΣ”.

Τα ακίνητα που ξεχωρίζουν

Πρόκειται για ένα oικόπεδο με κτίσμα έκτασης 8.578 τ.μ. που βρίσκεται εντός του εγκεκριμένου σχεδίου πόλης των Πατρών του Δήμου Πατρέων Νομού Αχαΐας, επί της οδού Ηρώων Πολυτεχνείου.

Το ακίνητο βρίσκεται στην πλατφόρμα ανάμεσα στα άλλα σφυριά της εταιρείας, με τιμή πρώτης προφοράς τα 3.600.000,00 ευρώ, ενώ το μέγεθος της οφειλής ανέρχεται στις 300.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εκτίμησης και βάσει της εξωτερικής αυτοψίας που διενεργήθηκε, διαπιστώθηκε πως εντός του ακινήτου υπάρχουν παλαιές εγκαταλελειμμένες βιομηχανικές εγκαταστάσεις της Ζυθοποιίας Μάμος, ισόγειες και διώροφες, πλην ενός τετραώροφου κτιρίου και μιας ψηλής καμινάδας.

Είναι χτισμένες από εμφανή λιθοδομή ή οπτοπλινθοδομή, στεγασμένες ή ασκεπείς και η κατάστασή τους κυμαίνεται από μέτρια για το τετραώροφο κτίριο έως πολύ κακή για τα περισσότερα λοιπά κτίσματα.

Το υπό εκτίμηση ακίνητο βρίσκεται σε οικιστική περιοχή με υψηλές αξίες ακινήτων στο βόρειο τμήμα της πόλης της Πάτρας.

Επόμενο ακίνητο που ξεχωρίζει είναι ένα οικόπεδο έκτασης 7.776 τ.μ. που βρίσκεται εντός του εγκεκριμένου σχεδίου πόλης των Πατρών του Δήμου Πατρέων Νομού Αχαΐας, επί της οδού Ηρώων Πολυτεχνείου 62 και Αρχιεπισκόπου Μακαρίου 10 και που βρίσκεται στην πλατφόρμα e auction με τιμή εκκίνησης τα 2.782.000,00 ευρώ.

Με βάση την έκθεση, κατά την εξωτερική αυτοψία διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για οικόπεδο μακρόστενο (αλλά με επαρκές πλάτος για οικιστική αξιοποίηση) και ακανόνιστου σχήματος, το οποίο έχει πρόσωπο δυτικά στην παραλιακή οδό Ηρώων Πολυτεχνείου.

Εντός του οικοπέδου υφίσταται διώροφο κτίριο κάλυψης περί τα 105 τ.μ. , το οποίο κατά την εξωτερική αυτοψία ήταν σχεδόν πλήρως καλυμμένο με πυκνή βλάστηση. Το συγκεκριμένο κτίριο θεωρείται ότι είναι κατασκευής περί το 1970.

Σύμφωνα με τα προσκομισθέντα στοιχεία και κατόπιν της εξωτερικής αυτοψίας που διενεργήθηκε, διαπιστώθηκε πως πρόκειται για επίπεδης μορφολογίας οικόπεδο εντός του οποίου υφίσταται πεπαλαιωμένο διώροφο κτίριο.

Κατά την εξωτερική παρατήρηση διαπιστώθηκε ότι το κτίσμα είναι εγκαταλειμμένο και σε κακή κατάσταση.

Το τρίτο ακίνητο που απασχολεί, είναι οικόπεδο έκτασης 1.902 τ.μ. που βρίσκεται εντός του εγκεκριμένου σχεδίου πόλης των Πατρών του Δήμου Πατρέων Νομού Αχαΐας, επί της οδού Διαγόρα.

Εντός του οικοπέδου υπάρχουν κατασκευές, πεπαλαιωμένα κτίσματα και δεξαμενές, τα οποία πρέπει να κατεδαφιστούν/απομακρυνθούν προκειμένου να είναι δυνατή η βέλτιστη αξιοποίηση του ακινήτου.

Η κατάσταση συντήρησης του ακινήτου κρίνεται ως κακή, ενώ η τιμή εκκίνησης διαμορφώνεται στα  1.078.000,00 €.

Τα υπόλοιπα ακίνητα αφορούν αποθήκες, θέσεις στάθμευσης και διαμερίσματα, οριζόντιες ιδιοκτησίες και οικόπεδα.

Διαβάστε επίσης:

Νέος πλειστηριασμός για την οικογένεια Μαλαματίνα – To disaster story και οι διαμάχες

Πλειστηριασμοί: Σφυρί 15 εκατομμυρίων για την Alfa Wood Πίνδος – Η «ακριβή» βιομηχανία που μένει στα αζήτητα

Πλειστηριασμοί: Στο σφυρί για 3 εκατομμύρια το ακίνητο της οικογένειας Βάρδη στην Κηφισιά