ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μεταξύ αυτών οι αδελφοί Γιώργος και Παναγιώτης Αγγελόπουλος, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Χρηστίδης, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, η Μαριάννα Λάτση, η υποψήφια ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Νόνη Δούνια, ο βουλευτής Πειραιά Δημήτρης Μαρκόπουλος, ο Απόστολος Ταμβακάκης και βέβαια οι συντελεστές του έργου, ο διευθύνων σύμβουλος της ΓΕΚ Τέρνα Γιώργος Περιστέρης και ο επικεφαλής της Prodea Investments Άρης Καρυτινός.
Όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του ο Δημήτρης Ανδριόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Dimand, μέλος της κοινοπραξίας που ανέπτυξε τον ουρανοξύστη των 22 ορόφων, τους τελευταίους τέσσερις μήνες έκλεισαν οι συμφωνίες για την εκμίσθωση των τελευταίων 8 κενών ορόφων του ακινήτου. «Ενώ ενοικιάστηκε το 60% των χώρων το πρώτο διάστημα, οι τελευταίοι 8 όροφοι ενοικιάστηκαν τους τελευταίους τέσσερις μήνες, αποδεικνύοντας πόσο επηρεάζουν οι αστικοί μύθοι την πορεία ενός έργου», είπε.
«Το εγχείρημα δεν ήταν περίπατος στο δάσος. Αναδειχτήκαμε ανάδοχοι τον Ιούλιο του 2020, όταν ήταν δύσκολη η επιχειρηματική απόφαση να αναλάβουμε αυτή την ευθύνη», τόνισε ο κ. Ανδριόπουλος και ευχαρίστησε την ΓΕΚ Τέρνα για την εκπόνηση του δύσκολου κατασκευαστικού έργου και την Alpha Bank που «έβαλε πλάτη αφήνοντας ανοιχτή τη γραμμή χρηματοδότησης του έργου».
Αναφερόμενος στα πράσινα χαρακτηριστικά του πιστοποιημένου κατά LEED ακινήτου, ο ίδιος διευκρίνισε χαρακτηριστικά πως η ενέργεια που χρειάζεται για να φωτιστεί ο πύργος τη νύχτα είναι ίση με την ενέργεια δύο οικιακών κλιματιστικών.
Για μια ιστορική μέρα έκανε λόγο ο δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, συμπληρώνοντας πως τα εγκαίνια άργησαν 50 χρόνια.
«Η αξιοποίηση του πύργου είναι ένα από τα σπουδαιότερα επιτεύγματα. Ο πύργος ζωντάνεψε», είπε, συμπληρώνοντας ότι οι νέες επενδύσεις υλοποιούνται και «σήμερα είναι εδώ όσοι είδαν την προοπτική του πύργου Πειραιά».
Το «παρών» στα εγκαίνια του ουρανοξύστη έδωσε και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Αυτό το έργο είναι το σύμβολο μιας πόλης που αλλάζει, έγινε πράξη χάρη στην οραματική διάθεση του δήμου και όσων των ανέπτυξαν και πήραν το επιχειρηματικό ρίσκο σε μια συγκυρία που η χώρα έβγαινε από μια μεγάλη κρίση. Πρέπει να ξεπεράσουμε μια σχετική πολεοδομική υψοφοβία, η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι είναι διατεθειμένη να βάλει όρια όταν το ύψος δε συνάδει με το χαρακτήρα των οικιστικών περιοχών», κατέληξε.
Ανοιχτό έπειτα από πέντε δεκαετίες
Το δεύτερο ψηλότερο κτίριο της χώρας άνοιξε χθες τις πόρτες του για να υποδεχτεί περί τους 600 καλεσμένους που έδωσαν το παρών στα εγκαίνια.
Η νέα σελίδα του εμβληματικού ακινήτου που έμεινε κλειστό επί πέντε δεκαετίες και εσωτερικά δεν είχε ποτέ καταληφθεί έχει ξεκινήσει να γράφεται από τα τέλη του προηγούμενου χρόνου, όταν λειτούργησε το πρώτο εμπορικό κατάστημα του ισογείου.
Τον Δεκέμβριο η βρετανική JD Sports άνοιξε το κατάστημα συνολικής επιφάνειας 1.200 τ.μ. στο ισόγειο και σε τμήμα του πρώτου ορόφου, ενώ τον προηγούμενο μήνα, η Zara εγκαινίασε το νέο της κατάστημα-ναυαρχίδα, που εκτείνεται συνολικά σε 4.900 τετραγωνικά μέτρα σε τρεις ορόφους, στο ισόγειο, τον πρώτο και το δεύτερο όροφο.
Το νέο Zara concept store διαθέτει τις τελευταίες τεχνολογικές καινοτομίες από την ολοκληρωμένη πλατφόρμα ηλεκτρονικών και φυσικών καταστημάτων της ισπανικής αλυσίδας.
Στον πύργο παίρνει θέση και γυμναστήριο της Athlesis, ενώ σε χώρο 700 τ.μ. στον τρίτο όροφο θα λειτουργήσει καφέ και εστιατόριο της Nice n’ Easy, του ομίλου που διαθέτει εστιατόρια σε Κολωνάκι, Κηφισιά, Αστέρα Βουλιαγμένης, Μύκονο και στην OPAP Arena.
Επίσης, θα λειτουργήσει φαρμακείο επιφάνειας 180 τ.μ. της αλυσίδας Go to Health.
Βασικός μισθωτής ή anchor tenant του πύργου είναι η Dialectica, εταιρεία που δραστηριοποιείται στην αγορά του knowledge brokering (υπηρεσίες παροχής πρωτογενούς έρευνας).
Η τεχνολογική έχει καταλάβει τους έξι από τους 22 ορόφους του κτιρίου (από τον 9ο έως και τον 14ο), συνολικής μικτής επιφάνειας περίπου 6.210 τ.μ., ενώ στον 22ο όροφο θα στεγαστεί εταιρεία της V Group του Βύρωνα Βασιλειάδη, που δραστηριοποιείται στους τομείς της συλλογής και διαχείρισης αποβλήτων, στην παραγωγή εναλλακτικών καυσίμων, στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και στην πράσινη τεχνολογία.
Την κατασκευή ανέλαβε η Τέρνα, ενώ την αρχιτεκτονική μελέτη του έργου υπέγραψε το Pila Studio του Ηλία Παπαγεωργίου.
Η επένδυση των 77 εκατομμυρίων ευρώ ξεκίνησε το 2020, όταν ο δήμος Πειραιά διενέργησε διαγωνισμό για την εκμετάλλευσή του. Το ακίνητο παραχωρήθηκε στην κοινοπραξία Dimand – EBRD – Prodea για 99 χρόνια, με ετήσιο οικονομικό αντάλλαγμα για τον δήμο Πειραιά, ύψους 1,01 εκατ. ευρώ.
Όπως έχει αναφέρει πρόσφατα ο Δημήτρης Ανδριόπουλος, στόχος της Dimand είναι η πώληση του πύργου εντός του 2024.
Διαβάστε επίσης:
Μητσοτάκης στα εγκαίνια του Πύργου Πειραιά: Σημαντική στιγμή για το πρώτο λιμάνι της χώρας
Γιατί η Zara έριξε «άγκυρα» στον Πύργο Πειραιά
Ο Πύργος Πειραιά υποδέχεται την Ολυμπιακή Φλόγα και το γαλλικό ιστιοφόρο «Le Belem»
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μιχάλης Σιαμίδης στο mononews: Κάθε επιχείρηση πρέπει να χτίσει το δικό της επιχειρηματικό μοντέλο
- Τι θα εισφέρει η Μπάρμπα Στάθης στην Ideal Holdings
- OΠΑΠ: Γιατί η αγορά περιμένει ότι θα σπάσει το φράγμα των 770 εκατ. ευρώ EBITDA φέτος
- Αρ. Παντελιάδης (ΕΣΕ): Οι τιμές στα σούπερ μάρκετ δεν θα επιστρέψουν ποτέ στα προ 3ετίας επίπεδα