Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Πληροφορική: «Ψήνεται» νέα εισαγωγή στο Χρηματιστήριο 

Γιάννης Στασινόπουλος, CEO Active

Την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο Αθηνών εξετάζει σύμφωνα με πληροφορίες η Active Computer Systems, ελληνική εταιρεία πληροφορικής, CEO της οποίας είναι ο Γιάννης Στασινόπουλος.

Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, το πλάνο έχει πέσει στο τραπέζι αρκετούς μήνες, με τη διοίκηση να επεξεργάζεται σχέδιο εισαγωγής απευθείας στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου. Σύμβουλος έχει αναλάβει η Deloitte, ενώ σε κάθε περίπτωση οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν τέλη του έτους.

Πάντως οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το σχέδιο είναι αρκετά ώριμο και η ενδεχόμενη εισαγωγή στο ΧΑ θα δημιουργήσει μεγαλύτερη αξία και θα ενισχύσει την θέση της Active στην αγορά.

Παράλληλα, μια ενδεχόμενη είσοδος της Active στο ΧΑ θα δώσει άλλον αέρα στον κλάδο, αφού όπως λένε ειδικοί, μετά την έξοδο της Entersoft και της Epsilon Net, των δύο πιο «ισχυρών» χαρτιών εκ των εισηγμένων του κλάδου, το Χρηματιστήριο θα μείνει «φτωχό» στην πληροφορική.

Πάνω από 50 εκατ. ο τζίρος

Η Active βάσει τζίρου είναι από τις μεγαλύτερες εταιρείες πληροφορικής της αγοράς, καθώς το 2024 αναμένεται να ξεπεράσει τα 50 εκατ. ευρώ, γεγονός που «δικαιολογεί» την απόφαση της διοίκησης να «παραβλέψει» το σκαλοπάτι της Εναλλακτικής Αγοράς, όπως κάνουν οι περισσότερες «νεοφερμένες» του κλάδου.

O τζίρος της ελληνικής εταιρείας πληροφορικής το 2023 ανήλθε στα 42 εκατ. ευρώ ενώ τα κέρδη προ φόρων (EBITDA) αυξήθηκαν κατά 40% σε σχέση με το 2022, φτάνοντας στο ποσό των 4,2 εκατομμυρίων ευρώ.

Σε επίπεδο ομίλου, οι συνολικές πωλήσεις έφτασαν τα 50 εκατ. ευρώ το 2023, ενώ το 2024 αναμένεται να ξεπεράσουν τα 60 εκατ. ευρώ, ενώ τα συμβασιοποιημένα έργα τα οποία ξεπερνούν τα 90 εκατ. ευρώ υπολογίζονται και για την επόμενη χρονιά (2025).

Ποια είναι η Active

Η Active Computer Systems AE, ιδρύθηκε το 1995 έχοντας ως κύριο αντικείμενο εργασιών της την προώθηση και την υποστήριξη συστημάτων πληροφορικής σε εταιρείες και οργανισμούς του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα.

Πλέον βρίσκεται ανάμεσα στις μεγαλύτερες ελληνικές εταιρίες τεχνολογίας, έχοντας συνάψει συνεργασίες με τους μεγαλύτερους διεθνείς οίκους πληροφορικής στον κόσμο, ενώ ως όμιλος απασχολεί συνολικά περισσότερους από 170 εργαζομένους. Στο δυναμικό τ όπως η Lenovo, Dell, HPE, IBM, Microsoft, Fortinet, Cisco, Huawei, Checkpoint, Kyocera, Ricoh και Epson έχουν εμπιστευτεί την Active, για την προώθηση και υποστήριξη των προϊόντων και των λύσεων τους.

Στόχος της Active είναι η παροχή καινοτόμων λύσεων τεχνολογίας και ψηφιακής εμπειρίας που βελτιώνουν τις επιχειρηματικές διεργασίες και αυξάνουν την αποδοτικότητα.

Έτος ορόσημο το 2024 για την πληροφορική

Η απόφαση της διοίκησης της Active να εξετάσει το ενδεχόμενο εισόδου στο ΧΑ έρχεται να επιβεβαιώσει την δυναμική που έχει αποκτήσει ο κλάδος συνολικά τα τελευταία χρόνια.

Κύκλοι της αγοράς εκτιμούν ότι αυτή η…ευημερία που επικρατεί θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, ενώ δεν αποκλείεται να δούμε πολλά πράγματα ακόμα μέχρι το τέλος του έτους.

Ήδη η εταιρεία Softweb οδηγήθηκε στην Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου, ευελπιστώντας να ακολουθήσει τον δρόμο των Entersoft και Epsilon Net, ενώ η Performance πραγματοποίησε μέσα στον Αύγουστο την…πολυπόθητη μετάταξη από την ΕΝΑ στην Κύρια Αγορά. Δρόμο που αναμένεται να ακολουθήσει και η Real Consulting το επόμενο διάστημα.

Πριν λίγους μήνες, η Ideal προχώρησε σε εξαγορά ακόμα μίας εταιρείας πληροφορικής, με τον πρόεδρο Λάμπρο Παπακωνσταντίνου να μην αποκλείει το σενάριο ενοποίησης όλου του χαρτοφυλακίου πληροφορικής κάτω από την ομπρέλα της Byte, η οποία μάλιστα υπάρχει περίπτωση να μπει στο ΧΑ αρχές του επόμενου έτους.

Είναι γεγονός λοιπόν ότι οι μήνες που ακολουθούν θα είναι «καυτοί», με την αγορά να εκτιμά ότι θα δούμε ακόμα πολλές και ενδιαφέρουσες κινήσεις από τις εταιρείες πληροφορικής και σίγουρα αρκετά ακόμα deals.

Διαβάστε επίσης:

Πληροφορική: Τι περιμένει η αγορά το δεύτερο μισό

Καθυστερήσεις στα έργα πληροφορικής – Οι κίνδυνοι και οι ευθύνες