ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μακριά από τις μεγάλες αποδόσεις του προηγούμενου καλοκαιριού βρίσκονται οι εταιρείες πληροφορικής στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών, παρά το γεγονός ότι εκκίνησαν ιδιαίτερα δυναμικά στην αρχή του έτους.
Πολλές από αυτές «χτύπησαν» υψηλά το πρώτο τρίμηνο του 2024, ωστόσο η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη. Ενώ παράλληλα ισχυρές εταιρείες του κλάδου, όπως η Epsilon Net και η Entersoft είναι θέμα χρόνου να βγουν από το χρηματιστήριο.
Πολλοί παράγοντες της αγοράς αλλά και στελέχη των εταιρειών που οι μετοχές τους σημειώνουν πτώση το τελευταίο διάστημα, μιλώντας στο mononews τονίζουν ότι δεν μπορούν να εξηγήσουν τις αιτίες των πτωτικών κινήσεων, καθώς όπως λένε τα fundamentals είναι πολύ θετικά, οι εταιρείες έχουν μεγάλη ανάπτυξη και ισχυρούς τζίρους, ενώ και τα επόμενα χρόνια χαρακτηρίζονται ιδιαίτερα θετικά με μεγάλη άνοδο στην πληροφορική.
Οι κερδισμένοι
Σύμφωνα με την πορεία των μετοχών το α’ εξάμηνο του έτους, λίγες είναι οι εισηγμένες πληροφορικής που οι μετοχές τους έχουν σημειώσει μεγάλη άνοδο.
Και μία από αυτές είναι η Q&R, η οποία ιδιαίτερα μετά την είσοδο τα ων εφοπλιστικών κεφαλαίων έχει καταγράψει αξιοσημείωτη πορεία.
Πριν λίγους μήνες ανακοινώθηκε ότι η σύζυγος του πρώην εφοπλιστή Καραγεώργη, Σοφία Σωτηράκου, έγινε ο βασικός μέτοχος της εταιρείας με ποσοστό που φτάνει το 32%. Μάλιστα πρόσφατα, κατά τη διάρκεια Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης εγκρίθηκε η πρόταση της ίδιας για ομολογιακό δάνειο 19,1 εκατ. ευρώ, το οποίο προτίθεται να καλύψει η κ. Σωτηράκου, ώστε να προχωρήσει το πλάνο της Q&R που πρωτεύοντα στόχο έχει την εξαγορά μικρών ή μεσαίων εταιρειών.
Η μετοχή το πρώτο εξάμηνο έχει καταγράψει μια άνοδο της τάξης του 100,00%, καθώς στις 29/12 η μετοχή έκλεισε στα 0,60 ευρώ και στις 28/6 διαμορφώθηκε στα 1,2 ευρώ. Ενώ τον Απρίλιο έφτασε ακόμα και τα 1,46 ευρώ.
Σημαντική άνοδο μέσα στο έτος έχει δει και η Performance, μία από τις δύο εταιρείες που ετοιμάζουν μετάταξη από την Ενναλακτική Αγορά του ΧΑ στην Κύρια.
Η διαδικασία πάει καλά, ο φάκελος έχει περάσει από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς με τον CEO κ. Διονύση Χιντζίδη να δηλώνει αισιόδοξος ότι εντός του καλοκαιριού η μετάταξη θα έχει ολοκληρωθεί.
Η μετοχή τον Δεκέμβριο έκλεισε στα 4,75 ευρώ, ενώ το εξάμηνο βρέθηκε στα 7 ευρώ, κάνοντας δηλαδή ένα άλμα της τάξης του 47,37%.
Η δεύτερη εταιρεία που ετοιμάζει μετάταξη στην Κύρια Αγορά είναι η Real Consulting, η οποία επίσης έχει δει σημαντική άνοδο το εξάμηνο.
Η μετοχή από τις αρχές του έτους έχει καταγράψει άνοδο 42,69% ενώ σε πρόσφατη έκθεσή της η Eurobank Equities έδωσε σύσταση αγοράς για τη μετοχή και τιμή στόχο τα 5,30 ευρώ.
Ωστόσο και η Profile, η εισηγμένη η οποία ετοιμάζει ηχηρή είσοδο και στην τεχνητή νοημοσύνη, μέσα από εξαγορές και νέα εργαλεία, έχει δει την μετοχή της να ανεβαίνει αργά αλλά σταθερά κατά 7,14% το α’ εξάμηνο.
Σημαντική άνοδο 22,96% είδε και η Ίλυδα το πρώτο εξάμηνο, η οποία έχει ξεκινήσει να παίρνει έργα του Ταμείου Ανάκαμψης και να αυξάνει το αποτύπωμά της.
Οι χαμένοι
Αν και πέρυσι το καλοκαίρι το αντίστοιχο διάστημα οι «χαμένοι», δηλαδή οι μετοχές εταιρειών που είδαν πτώση στο ΧΑ το πρώτο εξάμηνο δεν ήταν πολλές, φέτος το σκηνικό άλλαξε ελαφρώς, κυρίως μετά το πρώτο τρίμηνο.
Η Ideal του Λάμπρου Παπακωνσταντίνου η οποία έχει καταφέρει σημαντικά πράγματα μέσα στη χρονιά, όπως η πώληση της Astir Vitogiannis, γεμίζοντας με ρευστό τα ταμεία της, ενώ σε πρώτο πλάνο έχει εξαγορές, παρόλα αυτά η μετοχή έχει… πιεστεί.
Στις 29/12 η μετοχή βρισκόταν στα 6,32 ευρώ, έφτασε τον Φεβρουάριο μια ανάσα από τα 6,7 ευρώ, ωστόσο το εξάμηνο την βρήκε στα 5,6 ευρώ. Καταγράφοντας συνολικά μια πτώση της τάξης του 11,11%.
Μικρή πτώση και για την μετοχή της Quest του Θεόδωρου Φέσσα, η οποία δείχνει αρκετά ασταθής το πρώτο εξάμηνο, με αρκετά σκαμπανεβάσματα και να μην μπορεί (παρά το ότι έφτασε) πάνω από τα 6 ευρώ. Αποτέλεσμα μικρή πτώση το εξάμηνο κατά 5,36%.
Η CPI του Άρη Καραθάνου φαινόταν από την αρχή της χρονιάς ότι θα ήταν η μεγάλη έκπληξη ως μετοχή, ωστόσο οι προβλέψεις μέχρι στιγμής δεν έχουν επαληθευτεί. Η μετοχή έκλεισε το 2023 στα 0,65 ευρώ, πέρασε μέσα στο 2024 ακόμα και τα 0,93 ευρώ, ωστόσο στις 28 Ιουνίου έκλεισε στα 0,61 ευρώ, κάνοντας συνολικά μια πτώση της τάξης του 6,15%.
Απογοήτευση μετοχικά η Space Hellas, η οποία παρά τα μεγάλα κέρδη, τα πολλά έργα που αναλαμβάνουν σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, αλλά και παρά την ανάκαμψη της singularlogic ειδικά μετά τις εκλογικές αναμετρήσεις των τελευταίων 2 ετών, η μετοχή δεν βρίσκει πατήματα.
Συγκεκριμένα, στις 29/12/2023 βρέθηκε στα 7,4 ευρώ, τον Ιανουάριο έφτασε ακόμα και στα 8,48 ευρω ωστόσο μετά ξεκίνησε η πτώση. Αν και έδειξε σημάδια ανάκαμψης τον Μάιο, όταν και στις 10/5 έκλεισε στα 8,24 ευρώ, ωστόσο το εξάμηνο την βρήκε στα 6,72, με μια συνολική πτώση από τις αρχές του χρόνου της τάξης του 9,19%.
Οι δύο έξοδοι
Φυσικά οι δύο μεγάλοι έξοδοι που αναμένεται να στοιχίσουν στον κλάδο πληροφορικής όπως λένε οι ειδικοί είναι αυτές των Entersoft και Epsilon Net.
Δύο σπουδαία deal, η μία εξαγοράστηκε από το Olympia Group έναντι 8 ευρώ ανά μετοχή και η άλλη μέσα από μια ομάδα τριών με «επικεφαλής» τον πρόεδρο Ιωάννη Μίχο, προχωράει στην εξαγορά του συνόλου των μετοχών της εταιρείας, με αντίτιμο 12 ευρώ/μετοχή και την οδηγεί στην έξοδο.
Αξίζει να πούμε ότι η Entersoft έκλεισε το 2023 στα 6,4 ευρώ, δηλαδή το τίμημα έγινε κατά 25,00% πάνω και η Epsilon Net στα 9,5 ευρώ, δηλαδή το προσφερόμενο τίμημα είναι κατά 26,32% πάνω από τις αρχές του έτους.
Διαβάστε επίσης:
Q&R: Εξαγορές με εφοπλιστικό χρήμα – Στηρίζει η Σοφία Σωτηράκου, πτώση για τη μετοχή
Γιατί έφυγε η Cisco από τη Θεσσαλονίκη – Τι πραγματικά έγινε με τις οφειλές
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Άδωνις, ο «Ρομπέν των ασθενών»: Ασχολείται με τα προβλήματα και τα λύνει – Αρθρο παρέμβαση
- Προμηθευτές: Να πληρώνει ο ΔΕΔΔΗΕ τις παραπάνω απώλειες δικτύου- Στο 18% το 2022, επιπλέον 200 εκ. χαράτσι
- Θετικά υποδέχτηκαν οι Αγορές τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου, αλλά ο πλανήτης αγωνιά
- Οινοποιία Τσάνταλη: Από τα σαλόνια του Κρεμλίνου στην πτώχευση