• Business

    Πληροφορική: Ανοίγει η όρεξη των εταιρειών και κοιτούν είσοδο στο ΧΑ

    Λάμπρος Παπακωνσταντίνου (Ideal) – Γιάννης Στασινόπουλος (Active) – Χάρης Δημητρακόπουλος (Softweb) – Αναστάσιος Μάνος (Dotsoft)


    Τα τελευταία χρόνια με την ανάπτυξη των εταιρειών πληροφορικής να είναι συνεχώς αυξανόμενη, φαίνεται πως έχει «ανοίξει η όρεξη» πολλών για είσοδο στο Χρηματιστήριο.

    Παίρνοντας ως παράδειγμα την Entersoft η οποία πωλήθηκε στον όμιλο Olympia έναντι 240 εκατ. ευρώ, όντας εισηγμένη μόλις 13 χρόνια, αλλά και μετά το deal της Epsilon Net, οι μικρότερες εταιρείες πληροφορικής θέλουν να εκμεταλλευτούν το θετικό κλίμα που επικρατεί στην αγορά και το οποίο αναμένεται να κρατήσει για αρκετά χρόνια ακόμα σύμφωνα με ανθρώπους της αγοράς.

    Η DotSoft πρώτη και ακολούθησε η Softweb

    Τον…χορό πρώτη άνοιξε πέρυσι το καλοκαίρι η DotSoft του Αναστάσιου Μάνου η οποία μπήκε στην Ενναλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών τον Αύγουστο του 2023.

    Η εταιρεία δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη σύνθετων μηχανογραφικών διαδικτυακών εφαρμογών που σχετίζονται με τη λήψη, την επεξεργασία και την ανάλυση δεδομένων από αισθητήρες και ετερογενή συστήματα για δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς με στόχο την κάλυψη των επιχειρησιακών τους αναγκών.

    To 2023 πέτυχε κύκλο εργασιών που ανήλθε σε €8,34 εκατ. έναντι €3,84 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του 2022. EBITDA ανήλθαν σε €2,09 εκατ. αυξημένα κατά 85% σε σχέση με τα αντίστοιχα €1,13 εκατ. της χρήσης 2022.

    Στις αρχές αυτής της εβδομάδας την πόρτα του ΧΑ άνοιξε και η Softweb του Χάρη Δημητρακόπουλου η οποία ήδη έχει δει την κεφαλαιοποίησή της να ξεπερνάει τα 10 εκατ. ευρώ.

    Ο κ. Δημητρακόπουλος μιλώντας στο mononews τόνισε ότι στόχο είναι να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο η ανάπτυξη της εταιρείας, αξιοποιώντας τις ευκαιρίες που προσφέρει η ένταξη στο χρηματιστήριο, να δημιουργηθεί αξία σ τους μετόχους και να ενισχυθεί η θέση της Softweb στην αγορά.

    Μεγαλώνουν οι μικροί και κοιτούν ΧΑ

    Ideal, Epsilon Net, Entersoft, Quest είναι μερικές από τις εταιρείες οι οποίες στην νέα ψηφιακή εποχή της Ελλάδας παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο και έχουν συγκεντρώσει τα βλέμματα των επενδυτών καθώς αποτελούν τα ισχυρά χαρτιά του κλάδου στο ΧΑ.

    Ωστόσο υπάρχουν εταιρείες τις οποίες ο πολύς κόσμος δεν τις ξέρει, αλλά έχουν καταφέρει μέσα σε όλη αυτή την έξαρση, να έχουν σημαντικά έσοδα και από μικροί να…μεγαλώνουν συνεχώς, κοιτάζοντας παράλληλα και πιθανότητες εισόδου στο ΧΑ.

    Μία από αυτές τις εταιρείες είναι η Active. Άγνωστη στους πολλούς, ωστόσο εταιρεία η οποία έκανε τζίρο το 2023 42 εκατ. ευρώ και EBITDA στα 4,2 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά  40% σε σχέση με πέρυσι.

    Η Adacom, θυγατρική της Ideal του Λάμπρου Παπακωνσταντίνου, έχει πολύ σημαντική παρουσία στο τομέα της κυβερνοασφάλειας. Το 2023, σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις που δημοσίευσε η μητρική Ideal, η Adacom είχε έσοδα 21,4 εκατ. ευρώ από 19,0 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

    Ενώ στο όμιλο ανήκει και η Byte, η οποία είναι και το μεγάλο όπλο του ομίλου στην πληροφορική. Όπως έχει πει άλλωστε και ο κ. Παπακωνσταντίνου μιλώντας προσφάτως στο mononews, στα πλάνα της Ideal είναι η δημιουργία ενός δυναμικού ομίλου πληροφορικής με κεντρικό βραχίονα την Byte, ενώ εξετάζεται το σενάριο εισόδου αυτού του νέου σχήματος στο Χρηματιστήριο.

    Τα τελευταία χρόνια η Ideal έχει προχωρήσει στην εξαγορά σημαντικών εταιρειών πληροφορικής. Όπως αυτή της Netbull το 2022, μέσω της Adacom, θυγατρικής του ομίλου, έναντι 6,3 εκατ. ευρώ, την Byte του Σπυριδογιώργου Βυζαντίου (που αποτελεί και τη μεγαλύτερη και σημαντικότερη στον κλάδο), και τελευταία τη Bluestream, έναντι 12,2 εκατ. ευρώ, κρατώντας μάλιστα και option για την απόκτηση του υπόλοιπου 25%.

    Τέτοιο σενάριο εξετάζει και ο Γιώργος Νώλης, CEO της Lancom εταιρείας Data Centers. Όπως έχει παραδεχτεί  στο πλάνο δεν είναι να μπει άμεσα στην Εναλλακτική, ωστόσο είναι κάτι που εξετάζεται σε μεταγενέστερο χρόνο.

    Διαβάστε επίσης:

    Δημητρακόπουλος (Softweb): Αυτοί είναι οι λόγοι που μπήκαμε στο Χρηματιστήριο

    Πληροφορική: Γιατί οι μετοχές δεν μπορούν να σηκώσουν κεφάλι – Κερδισμένοι και χαμένοι το α΄εξάμηνο

    Παπακωνσταντίνου (Ideal): Ραντεβού τον Σεπτέμβριο για εξαγορές – Άνοιγμα σε νέες αγορές στη Μ. Ανατολή



    ΣΧΟΛΙΑ