Το πακέτο αμοιβής ρεκόρ του Elon Musk από την Tesla ακυρώθηκε για άλλη μια φορά από δικαστή του Ντέλαγουερ, εξέλιξη που απειλεί να μειώσει κατά αρκετά δισεκατομμύρια δολάρια την περιουσία του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο και έμπιστου του Ντόναλντ Τραμπ.

Η δικαστής Kathaleen St. J. McCormick του δικαστηρίου του Ντέλαγουερ αποφάνθηκε τη Δευτέρα ότι το διοικητικό συμβούλιο της Tesla επηρεάστηκε αθέμιτα από τον Musk όταν ενέκρινε το σχέδιο του δισεκατομμυριούχου το 2018.

1

Πρόκειται για την δεύτερη φορά που η δικαστής ζητά την ακύρωση του πακέτου αμοιβών χαρακτηρίζοντας το “υπερβολικό” και εμμένοντας στην αρχική της απόφαση του περασμένου Ιανουαρίου. Παρά το γεγονός ότι οι μέτοχοι στήριξαν το συγκεκριμένο σχέδιο και ο Musk της ζήτησε να το επανεξετάσει.

«Υπήρχε αναμφίβολα ένα εύρος εύλογων ποσών που το διοικητικό συμβούλιο θα μπορούσε να είχε αποφασίσει να καταβάλει στον Musk», έγραψε η McCormick στην 101 σελίδων απόφασή της. «Αντ’ αυτού, το διοικητικό συμβούλιο συνθηκολόγησε με τους όρους του Musk».

Η απόφαση της McCormick που ακυρώνει την υψηλότερη αμοιβή που έχει δοθεί ποτέ σε στέλεχος αμερικανικής εταιρείας θα μπορούσε να αφαιρέσει ένα τεράστιο ποσό από την περιουσία του Musk. Αλλά ακόμη και χωρίς την αμοιβή των 56 δισ. δολ., παραμένει ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, με τη μετοχή της Tesla να σημειώνει άνοδο, καθώς οι επενδυτές ποντάρουν στη στενή σχέση του δισεκατομμυριούχου με τον Τραμπ.

Η περιουσία του Μusk έφτασε σε ιστορικό υψηλό τον περασμένο μήνα – ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ των 340,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων που είχε σημειωθεί τον Νοέμβριο του 2021 – χάρη στο ράλι της μετοχής της Tesla μετά τις προεδρικές εκλογές και σε έναν νέο γύρο χρηματοδότησης για την startup του στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.

Το πακέτο δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς μετοχών είχε αρχικά αξία 2,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων και εκτινάχθηκε στα 56 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι τη στιγμή που ο δικαστής το ακύρωσε. Το πακέτο είχε αξία 101,5 δισ. δολαρίων με βάση την τιμή κλεισίματος της Δευτέρας. Οι μετοχές της Tesla υποχώρησαν μετά την απόφαση, στις μετασυνεδριακές συναλλαγές στη Νέα Υόρκη.

Η έφεση

Η απόφαση της McCormick, αν ισχύσει, σημαίνει ουσιαστικά ότι το διοικητικό συμβούλιο της Tesla θα πρέπει να καταλήξει σε μια νέα πρόταση.

Αλλά λίγο μετά την απόφαση της Δευτέρας, το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας δήλωσε ότι θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ντέλαγουερ. Αυτή η διαδικασία που θα μπορούσε να διαρκέσει μήνες.

Σε αντίθεση με το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ – το οποίο επιλέγει ποιες υποθέσεις θα εκδικάσει – το ανώτατο δικαστήριο της πολιτείας πρέπει να δέχεται κάθε έφεση κατά αποφάσεων κατώτερων δικαστηρίων.

Ο δισεκατομμυριούχος έσπευσε να εκφράσει στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X, πρώην Twitter, την αντίδραση του στην απόφαση,  γράφοντας απλώς «απόλυτη διαφθορά». Προηγουμένως είχε δηλώσει ότι χρειάζεται μεγαλύτερο μερίδιο στην Tesla για να διατηρήσει τον έλεγχο της εταιρείας κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων και να επεκταθεί περαιτέρω στην τεχνητή νοημοσύνη.

Ο 53χρονος Musk, κατά το μεγαλύτερο μέρος του Οκτωβρίου έκανε προεκλογική εκστρατεία υπέρ του Τραμπ, συμπεριλαμβανομένης της ομιλίας του σε συγκέντρωση στο Madison Square Garden της Νέας Υόρκης περίπου μια εβδομάδα πριν από τις εκλογές.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος έχει αναθέσει στον Μusk να ηγηθεί μιας προσπάθειας μείωσης του κόστους που η νέα κυβέρνηση ονομάζει «DOGE» ή «Τμήμα Κυβερνητικής Αποδοτικότητας».

To πλουσιότερο άτομο

Η υπόθεση με την αμοιβή του Μusk ξεκίνησε αρχικά από τον μέτοχο Richard Tornetta, ο οποίος κατηγόρησε τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου ότι δεν λειτούργησαν με ανεξαρτησία κατά την κατάρτιση του πακέτου αμοιβών του CEO της Tesla το 2018 και του επέτρεψαν να διαμορφώσει αθέμιτα τις λεπτομέρειες του σχεδίου κατά το δοκούν.

H McCormick, δικαστής του Nτέλαγοουερ, τάχθηκε με το μέρος του Tornetta τον Ιανουάριο και απέρριψε το πακέτο για πρώτη φορά. Όμως οι μέτοχοι της Tesla στην ετήσια συνέλευση της εταιρείας τον Ιούνιο ψήφισαν την αναβίωση του σχεδίου αμοιβών, στέλνοντάς το πίσω στην McCormick για δεύτερη επανεξέταση.

Στην απόφασή της, απέρριψε την ιδέα ότι μια «ψηφοφορία των μετόχων μπορεί να οδηγήσει στην ανατροπή οποιασδήποτε μορφής δικαστικής απόφασης, όποια και αν είναι η απόφαση, ανεξάρτητα από το πόσο τελεσίδικη».

Αμοιβές δικηγόρων

Η McCormick επιδίκασε επίσης 345 εκατομμύρια δολάρια στους δικηγόρους του Tornetta.

Αν και το ποσό αυτό ήταν πολύ μικρότερο από το αίτημα των δικηγόρων να αποζημιωθούν με 29 εκατομμύρια μετοχές της Tesla – πάνω από 10 δισεκατομμύρια δολάρια στην τρέχουσα τιμή της μετοχής της εταιρείας – εξακολουθεί να είναι από τις μεγαλύτερες αμοιβές δικηγόρων σε δίκες μετόχων στις ΗΠΑ.

Διαβάστε επίσης:

Η σχεδιάστρια της κολεκτίβας Κόκκινη Ρόζα στη Θεσσαλονίκη

Buy, hold or Sell: Άμεση ανάλυση για CENER, ΕΛΠΕ, Eurobank και Motor Oil

Sanofi: Επένδυση 1 δισ. ευρώ για την κατασκευή μιας νέας βάσης παραγωγής ινσουλίνης στο Πεκίνο