Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Πλαίσιο: Τζίρος αυξημένος 50% στην πενταετία

Κωνσταντίνος Γεράρδος, Αντιπρόεδρος & CEO Πλαίσιο

Κωνσταντίνος Γεράρδος, Αντιπρόεδρος & CEO Πλαίσιο

Ρεκόρ πωλήσεων σημείωσε πέρυσι η αλυσίδα Πλαίσιο Computers με τις πωλήσεις του ομίλου να φτάνουν στα 468,778 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 7,8%.

Με ώθηση από το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω- Αλλάζω Συσκευή» στην περσινή χρήση (όπως και στη χρήση 2022) η εταιρεία υπό τον Κώστα Γεράρδο είδε μεν τον τζίρο να εκτινάσσεται ωστόσο η κερδοφορία ψαλιδίστηκε με την τελική γραμμή του ισολογισμού να δείχνει καθαρά κέρδη στα 4,797 εκατ. ευρώ μειωμένα κατά 10,3%.

Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις που δημοσιεύτηκαν χθες το κόστος των πωληθέντων αυξήθηκε κατά 8,2%, ποσοστό οριακά υψηλότερο από αυτό της αύξησης των πωλήσεων, με αποτέλεσμα, το μικτό κέρδος του Ομίλου να ανέλθει σε 81,508 εκατ. ευρώ  (αύξηση 6,2%) έναντι 76739  εκατ. ευρώ το 2022 με αποτέλεσμα το μεικτό περιθώριο κέρδους να υποχωρήσει ελαφρά στο  17,4%.

Η αύξηση των λειτουργικών εξόδων διαμορφώθηκε σε 5,7% και οφείλεται κατά κύριο λόγω στην αύξηση του κόστους μισθοδοσίας και marketing ως  απόρροια της αναπτυξιακής πορείας του ομίλου. Τα χρηματοοικονομικά έξοδα είναι αυξημένα κατά 32% κυρίως, λόγω της αύξησης των βασικών επιτοκίων δανεισμού από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

«Ψαλιδισμένα» τα κέρδη

Τα κέρδη προ φόρων του ομίλου και της εταιρείας ανήλθαν σε 6,189 εκατ. ευρώ και  6,528 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, μειωμένα κατά 3,4% και 2,4%. Τα κέρδη μετά φόρων  του ομίλου και της εταιρείας διαμορφώθηκαν σε 4,455 ευρώ και 4,797 εκατ. ευρώ μειωμένα κατά 12,0% και 10,3%.

Η αλυσίδα που είναι πλέον εκτός χρηματιστηριακού ταμπλό πέτυχε επιδόσεις ρεκόρ σε μια δύσκολη για την οικονομία περίοδο, συνεχίζοντας την αναπτυξιακή της πορεία και αυξάνοντας τις πωλήσεις της σχεδόν κατά 50% στην τελευταία πενταετία, όπως αναφέρει η διοίκησή της στις οικονομικές καταστάσεις.

Δυναμική αγορά των λευκών συσκευών

Με 24 καταστήματα στην Ελλάδα η Πλαίσιο εστιάζει τα τελευταία χρόνια στις οικιακές συσκευές. Μια κατηγορία που μπήκε μόλις το 2019 και σήμερα συνεισφέρει ποσοστό μεγαλύτερο από το 16% του τζίρου της Και μάλιστα όταν τα προϊόντα αυτά διατίθενται μόλις από το 40% του δικτύου της, σε 12 φυσικά καταστήματα.

Στην περασμένη χρήση η εταιρεία άνοιξε ένα τριώροφο κατάστημα στο Ηράκλειο Κρήτης συνολικής επιφάνειας 2100 τ.μ.. στο οποίο διατίθεται όλη η γκάμα προϊόντων και τμήμα με τις μεγάλες οικιακές συσκευές. Παράλληλα εντός του 2023 προχώρησε στο κλείσιμο του καταστήματος που διατηρούσε στο εμπορικό κέντρο Athens Heart ως συνέπεια της απόφασης της εταιρείας διαχείρισης του Athens Heart να διακόψει τη λειτουργία του.

Ψηλά οι εταιρικές πωλήσεις

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το 52% των πωλήσεων του ομίλου προέρχεται από τις επιχειρήσεις και για τον λόγο αυτό έχει συσταθεί ειδικό τμήμα εξυπηρέτησης επιχειρήσεων Β2Β. Με τη δημιουργία tailormade στοχευμένου δικτύου για την άμεση εξυπηρέτησή τους και εξατομικευμένες υπηρεσίες που παρέχονται μέσω της εφαρμογής εφαρμογής (plaisiopro.gr), η εταιρεία στοχεύει στην περαιτέρω διεύρυνση του αποτυπώματός της στις εταιρικές πωλήσεις.

Στη χρήση του 2023 ο συνολικός δανεισμός της εταιρείας και του Ομίλου παρουσίασε αύξηση περίπου κατά 11% από 11,7 εκατ. ευρώ σε 13 εκατ. ευρώ λόγω της  αλλαγής πολιτικής προεξόφλησης δόσεων πιστωτικών καρτών που ακολουθεί η εταιρεία. Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία δίνει τη δυνατότητα αγοράς με δόσεις με πιστωτική κάρτα στους πελάτες της. Κατά πάγια πολιτική της τα προηγούμενα έτη προεξοφλούσε το ποσό των δόσεων που δεν είχαν ωριμάσει. Το 2023 προκειμένου να περιοριστεί η επίπτωση των υψηλών επιτοκίων, η εταιρεία επέλεξε να διακόψει την προεξόφληση. Τέλος σημειώνεται ότι η εταιρεία κατέβαλε το 50% (280 χιλ. ευρώ) του προστίμου που της είχε επιβάλλει η ΔΙΜΕΑ για παραβάσεις της νομοθεσίας που αφορούν στις εκπτώσεις.

Ο αριθμός των εργαζομένων στο τέλος της χρήσης ήταν στα 1460 άτομα από 1395 άτομα το 2022.

Τέλος, το ΔΣ προτείνει τη διανομή συνολικού μερίσματος ύψους 4,4 εκατ. ευρώ από τα κέρδη της χρήσης 2023.

Διαβάστε επίσης

Η Πλαίσιο Computers ανανεώνει το δίκτυο καταστημάτων της

Πλαίσιο: Τζίρος 470 εκατ. ευρώ με ώθηση από τις λευκές συσκευές

Πλαίσιο Computers: Aίτημα διαγραφής του συνόλου των μετοχών της από το Χ.Α.