ΕΝΚΛΩ, ΕΛΦΙΚΟ και KOMOTEX πρωταγωνιστούν αυτή την εβδομάδα στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

Πρόκειται για γνωστές βιομηχανίες, με ιστορία πολλών ετών, που έρχονται στο προσκήνιο με τα ακίνητά τους τα οποία «σημειώνουν» τιμές εκατομμυρίων.

1

Υπενθυμίζεται, πως και οι τρείς εταιρείες δεν είναι η πρώτη φορά που μπαίνουν στο στόχαστρο των πλειστηριασμών καθώς τα ακίνητα τους «μετρούν» ήδη αρκετές προσπάθειες στην πλατφόρμα των ηλεκτρονικών «σφυριών».

Komotex

Σε πλειστηριασμό οδηγείται λοιπόν για μια ακόμη φορά την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου το βιομηχανικό ακίνητο της Komotex, μιας βιομηχανίας εσωρούχων η οποία βρίσκεται στην πλατφόρμα e auction με τιμή εκκίνησης τα 1.293.500,00 ευρώ και επισπεύδουσα την Cepal.

Η Komotex το 2023 ακολουθώντας μια σειρά από βιομηχανίες και βιοτεχνίες της Ξάνθης, πήρε τον δρόμο του λουκέτου έπειτα από δύο χρόνια χαμηλών τζίρων και υψηλών ζημιών.

Συγκεκριμένα, το 2020 η εταιρεία είχε κύκλο εργασιών 6,1 εκατομμύρια τα οποία μειώθηκαν σταδιακά σε 4,2 εκατομμύρια το 2021 με τις ζημιές να μεταβάλλονται προς τα πάνω σε 181 χιλιάδες ευρώ και με τα κέρδη να μην ξεπερνούν τα 32 χιλιάδες ευρώ.

Όσον αφορά τον πλειστηριασμό, το εν λόγω βιομηχανικό ακίνητο βρίσκεται στο Εύμοιρο της ΒΙΟ.ΠΕ. Ξάνθης και εκτείνεται σχεδόν σε ολόκληρο το οικοδομικό τετράγωνο. Συγκεκριμένα έχει ανεγερθεί σε γεωτεμάχιο 25.129τ.μ. αποτελούμενο από ένα οικόπεδο 14.000 τ.μ, ένα οικόπεδο 3.102 τ.μ., ένα οικόπεδο 3.240τ.μ και ένα οικόπεδο 3.520 τ.μ. Πρόκειται για γεωτεμάχια που έχουν συνενωθεί με κτίσματα και υποδομές και αποτελούν ένα ενιαίο βιομηχανικό συγκρότημα με συνολική έκταση 23.862 τ.μ.

Ειδικότερα, πρόκειται για ένα βιομηχανικό κτίσμα με συνολική δόμηση ανωδομής 14.239 τ.μ., κάλυψης 11.443,64 τ.μ. και με υπόγειο 6.641,14 τ.μ., που κτίσθηκε τμηματικά από το 1972 έως το 1999 και περιλαμβάνει ισόγειο 11.443,64 τ.μ., όροφο 2.849,41 τ.μ. και υπόγειο 6.641,14 τ.μ.

Το ισόγειο περιλαμβάνει χώρο γραφείων, χώρο παραγωγής, κοπτήριο, αποθήκη, ραφεία, λέβητα, χημείο, χώρο ποιοτικού ελέγχου, ο όροφος περιλαμβάνει αποθήκη ετοίμων υφασμάτων και το υπόγειο περιλαμβάνει αποθήκες βοηθητικών υλών, νημάτων τυπογραφείο, πλεκτήριο και μια ξεχωριστή μικρή ισόγεια αποθήκη ανταλλακτικών από μπετόν, καθώς και τα λοιπά παραρτήματα και παρακολουθήματα του.

ΕΛΦΙΚΟ

Στις 17 Ιανουαρίου του 2025 αναμένεται και ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός για το βιομηχανικό ακίνητο της Ελφίκο στο Σχηματάρι, με τιμή εκκίνησης τα 1.539.850,00 ευρώ.

Πρόκειται για μια εταιρεία που βρισκόταν ανάμεσα στις πιο δυνατές ελληνικές εταιρείες στον χώρο των βαφείων και φινιριστηρίων.

Το εργοστάσιο επεξεργασίας υφασμάτων της εταιρείας βρίσκεται στη θέση «Παληάμπελα», παρά το 62ο χλμ. της Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας, επί της Δημοτικής Κοινότητας Σχηματαρίου του Δήμου Τανάγρας Βοιωτίας και πρόκειται για ένα σύνολο 17 όμορων αγροτεμαχίων.

Το σύνολο των εν λόγω εκτάσεων έχει συνενωθεί πολεοδομικά και εντός του γηπέδου έχει ανεγερθεί μονάδα – εργοστάσιο επεξεργασίας υφασμάτων.

Οι εγκαταστάσεις έχουν ανεγερθεί επί αγροτεμαχίου συνολικής επιφάνειας 38.643,64 τ.μ..

Το βιομηχανικό συγκρότημα περιλαμβάνει έναν κτιριακό όγκο βιομηχανικών αιθουσών και χώρο γραφείων, υπόστεγα αποθήκευσης και βιολογικό καθαρισμό, ο οποίος είναι εγκατεστημένος στη βορειοδυτική πλευρά των εγκαταστάσεων και είναι ανενεργός.

Η συνολική επιφάνεια κάλυψης των κτιρίων είναι περίπου 9.578 τ.μ., και 2.830 τ.μ είναι οι επιφάνειες των ορόφων.

Από αυτά τα 400 τ.μ. είναι οι χώροι γραφείων και τα κτίρια έχουν ανεγερθεί με μια σειρά αδειών από το 1969 έως το 2006 και είναι συμβατικής κατασκευής.

Κατά την αυτοψία διαπιστώθηκε ότι η επιχείρηση έχει αναστείλει τη δραστηριότητά της για αρκετό χρονικό διάστημα, ενώ η ποιότητα – συντήρηση των κτιρίων είναι μέτριου βαθμού. Όπως σημειώνεται, το εργοστάσιο δεν λειτουργεί και διαθέτει έντονα στοιχεία εγκατάλειψης.

Επιπλέον, η συνολική έκταση είναι περιφραγμένη τμηματικά, με εξαίρεση τμήμα επιφάνειας 2.419 τ.μ., που είναι ανεξάρτητης πρόσβασης και χρησιμοποιείται ως υπαίθριος χώρος στάθμευσης βαρέων οχημάτων.

Η ΕΛΦΙΚΟ βρίσκεται στο στόχαστρο των πλειστηριασμών από τον Νοέμβριο του 2023, όταν χτύπησε και το πρώτο σφυρί για το ακίνητο. Έκτοτε έχουν προγραμματιστεί περί τους 5 πλειστηριασμούς, από τους οποίους κανένας δεν κατέληξε στην κατακύρωση.

Η ιστορία από το 1973

Η εταιρεία ιδρύεται  1973 αρχικά ως «Αφοι Κουκουλία Α.Ε.Ε.» και δύο χρόνια μετά μετονομάζεται σε ΕΛΦΙΚΟ Α.Ε, αποτελώντας μια από τις πιο δυνατές ελληνικές εταιρείες στον χώρο των βαφείων – φινιριστηρίων.

Στην αρχή η  δραστηριοποίηση της εξαντλείται κυρίως στην παραγωγή βαμβακερών και συνθετικών υφασμάτων, αποτελώντας στο παρελθόν έναν από τους μεγαλύτερους προμηθευτές ειδών ένδυσης για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Στη συνέχεια το 1976 επέκτεινε τη δραστηριότητά της στον τομέα βαφής και εξευγενισμού των υφασμάτων.

Η επιτυχία της δεν αργεί να την τοποθετήσει στα ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ενώ το 1998 η ΕΛΦΙΚΟ είχε σημειώσει κέρδη άνω των δύο εκατ. ευρώ.

Από το 2009 και μετά με την αρχή της οικονομική κρίσης και τις συνέπειες αυτής στον κλάδο της ένδυσης, η εταιρεία εισέρχεται σε τροχιά καθόδου.

Στην αρχή η μείωση του κόστους και η προσπάθεια μερικής στροφής προς το εμπόριο αποτελούν τρόπους τους οποίους είχε επιλέξει η εισηγμένη να αντιμετωπίσει την κρίση.

Στις αρχές του 2010 οι διεργασίες περί εξαγοράς της ΕΛΦΙΚΟ από τον όμιλο Λαυρεντιάδη οδήγησαν σε διαρκή ανατίμηση της μετοχής της ίδιας και της ΛΑΝΑΚΑΜ, με τους ιδιοκτήτες να προχωρούν σε αναζήτηση επενδυτών.

Το 2012 η μετοχή της ΕΛΦΙΚΟ διαγράφηκε από το Χρηματιστήριο και έναν χρόνο αργότερα, στις 21 Μαΐου 2013, η έκτακτη Γενική Συνέλευση αποφάσισε ομόφωνα τη λύση και εκκαθάριση της εταιρείας.

Έτσι η εταιρεία τελεί υπό εκκαθάριση περίπου τα τελευταία δέκα χρόνια. Μάλιστα, τον Μάρτιο του 2022 ανακοινώθηκε πως αποφασίστηκε παράταση της διάρκειας της εκκαθάρισης για πέντε έτη, ήτοι μέχρι την 3.7.2027.

Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία

Αντίστοιχα, την ίδια μέρα στις 17 Ιανουαρίου του 2025 θα χτυπήσει το σφυρί και για την ΕΝ.ΚΛΩ. της οικογένειας Λαναρά, επίσης μιας από τις πιο πετυχημένες επιχειρήσεις κλωστοϋφαντουργίας στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, το ακίνητο της εταιρείας στη Κεντρική Μακεδονία βρίσκεται στις λίστες των «βιομηχανικών» σφυριών, με τιμή εκκίνησης 1.208.250,00 ευρώ.

Η Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία συμμετείχε ως πρωτοπόρος την εποχή που ο κλάδος κατέγραφε μόνο επιτυχίες.

Από το 2000  δραστηριοποιούνταν στον κλάδο με παραγόμενα προϊόντα νήματα τύπου compact.

Οι μέρες δόξας κράτησαν μέχρι το 2010, ώσπου μια σειρά από κλωστοϋφαντουργικές μονάδες ξεκίνησαν να διαγράφουν μία καθοδική οικονομική πορεία.

Το τέλος για την Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία ήρθε το 2012, οπότε κηρύχθηκε σε κατάσταση πτώχευσης με ημερομηνία παύσης των πληρωμών την 30ή Ιουλίου 2010.

Αξίζει να αναφερθεί, ότι στα περιουσιακά στοιχεία της πτωχευμένης ΕΝ.ΚΛΩ. Α.Ε. περιλαμβάνονται ακόμη πρώην εργοστάσια στη Νάουσα, στη Ροδόπη, στην Κομοτηνή, στην Αλεξανδρούπολη και στη Θέρμη, όπως και αγροτεμάχια στην Αλεξανδρούπολη, με την πλειονότητα των ακινήτων να έχει πάρει το δρόμο των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Συγκεκριμένα, το σφυρί των πλειστηριασμών χτύπησε την πόρτα των εγκαταστάσεων της πτωχευμένης εταιρείας το 2014 με την απόφαση για ρευστοποίηση περιουσίας της ΕΝ-ΚΛΩ και το 2016 έγινε η εκποίηση του μηχανολογικού εξοπλισμού.

Το συγκρότημα που πρόκειται να βγει σε πλειστηριασμό βρίσκεται σε μεγάλου μεγέθους γήπεδο που δημιουργήθηκε από την συνένωση όμορων αγροτεμαχίων και βρίσκεται μετά το όριο του αστικού ιστού της Νάουσας δυτικά της πόλης με πρόσωπο επί της δημοτικής οδού προς Αγ. Νικόλαο στην θέση «Μπλάνα».

Είναι επίπεδο και ο ακάλυπτος χώρος του ασφαλτοστρωμένος στο μεγαλύτερο μέρος του.

Σε αυτό, ανεγέρθηκε βιομηχανική μονάδα σε διάφορες χρονικές περιόδους από το 1964 έως το 1988 αποτελούμενη από κτιριακά τμήματα που στέγαζαν λειτουργίας της κλωστοϋφαντουργικής μονάδας.

Ειδικότερα το συγκρότημα αποτελείται από ένα μονώροφο κτίσμα με επιφάνεια 1140τμ., ένα κτίριο το οποίο πρόκειται για το κεντρικό κτίριο του συγκροτήματος στο οποίο κατασκευάστηκε δίκτυο αεραγωγών για την συλλογή με την μέθοδο της υποπίεσης υπολειμμάτων της επεξεργασίας, ενώ υπάρχει και δίκτυο αεραγωγών εξαερισμού και έχει συνολική επιφάνεια 13323,67τμ.

Περιλαμβάνει επίσης τρία  μονώροφα κτίσματα που εξυπηρετούν γραφειακούς και υποστηρικτικούς χώρους επιφάνειας 1312,50τμ., 748,50τμ. και  477,00τμ. αντίστοιχα.

Δύο μονώροφες αποθήκες με επιφάνεια 2323,75τμ.

Τέσσερα κτίσματα που αναπτύσσονται σε δύο επίπεδα με υπόγειο χώρο παραγωγής και ισόγειο με χρήση αποθήκης επιφάνειας 2691,8τμ, 1299,1τμ., 207,20τμ. και 2292,24τμ.

Τέλος στις εγκαταστάσεις περιλαμβάνεται στεγασμένη ράμπα που εξυπηρετεί την πρόσβαση στα υπόγειο με επιφάνεια 258,30τμ.

Επίσης, το κτιριακό συγκρότημα περιλαμβάνει διώροφο κτίριο αποτελούμενο από δύο επίπεδα, το υπόγειο και το ισόγειο με χρήση χώρου παραγωγής και συνολική επιφάνεια 2292,24μ2.

Παράλληλα, σε διάφορα σημεία των εγκαταστάσεων κατασκευάστηκαν μεταλλικά υπόστεγα. Οι κτιριακές εγκαταστάσεις έχουν απογυμνωθεί από μηχανολογικό εξοπλισμό, καλωδιώσεις δικτύων, κουφώματα σε σημαντικό βαθμό ενώ υπάρχουν φθορές στα κελύφη (περιμετρικές τοιχοποιίες μεταλλικές στέγες).

Στην κατασχετήρια έκθεση επισημαίνεται ότι δεν υπάρχει δυνατότητα επανάχρησής τους με την αρχική τους χρήση όπως ορίζεται από το ΓΠΣ.

Σύμφωνα με αυτό επιτρέπεται η δόμηση για χρήσεις κατοικίας, γεωργικών αποθηκών, αντλητικών εγκαταστάσεων, υδατοδεξαμενών, φρεατίων, αθλητικών εγκαταστάσεων, τουριστικών εγκαταστάσεων, θερμοκηπίων, δημοσίων ή δημοτικών κτιρίων κοινής ωφέλειας.

Μία μέρα πριν, στις 16 Ιανουαρίου, θα χτυπήσει ακόμα ένα σφυρί για την εταιρεία με την επωνυμία «ΕΝΩΜΕΝΗ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ ΑΕ» το οποίο αφορά τον μηχανολογικό και λοιπό εξοπλισμό της βιομηχανίας. Συγκεκριμένα κινητά αυτά στοιχεία βρίσκονται στην πλατφόρμα με τιμή εκκίνησης τα 67.631,40 ευρώ.

Σύμφωνα με τη κατασχετήρια έκθεση και την αυτοψία, η λειτουργική κατάσταση εκτιμώμενου εξοπλισμού φαίνεται μακροσκοπικά να είναι σε κακή λειτουργική κατάσταση. Τα λιγότερο ενεργητικά μηχανήματα και εξοπλισμός είναι σε σχετικά καλή κατάσταση και μπορούν να αξιοποιηθούν ευκολότερα, ενώ τα αποθέματα της επιχείρησης (κύλινδροι. Χαρτοκιβώτια συσκευασίας κλπ.) βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση καθώς δεν έχουν χρησιμοποιηθεί μέχρι τη σημερινή ημέρα.

Διαβάστε επίσης: