Η ιστορική αντιπροσωπεία αυτοκινήτου της ΣΤΑΚΟΡ ΑΒΕΕΑ, το μεγάλο βιομηχανικό ακίνητο της ΕΝΚΛΩ και τα επιχειρηματικά ονόματα του Ηλεία Λιβάνη και του Νίκου Γρυπάρη με δραστηριότητα στο κοσμικό νησί της Μυκόνου είναι κάποια από τα «βαριά» σφυριά της εβδομάδας που ξεκινά.

ΣΤΑΚΟΡ

Συγκεκριμένα, στις 14 Φεβρουαρίου του 2024 το ακίνητο όπου στεγαζόταν η ιστορική αντιπροσωπεία Στακόρ ΑΒΕΕΑ, της οικογένειας Κορτέση βγαίνει στο σφυρί.

1

Με τιμή πρώτης προσφοράς στα 7.789.800,00 ευρώ η «ΣΤΑΚΟΡ» εμφανίστηκε για ακόμη μια φορά στην πλατφόρμα των ηλεκτρικών πλειστηριασμών, το μέγεθος της οποίας αποδεικνύει την αξία του ακινήτου και την μακρά ιστορία του ονόματος.

Η εταιρεία ΣΤΑΚΟΡ Α.Β.Ε.Ε.Α για χρόνια κυριαρχούσε στην αγορά αυτοκινήτων, ενώ κυρίως ήταν συνδεδεμένη με τα αυτοκίνητα της Ford και της Mazda των οποίων ήταν επίσημος αντιπρόσωπος στην Ελλάδα.

Η ιστορία ξεκινάει στις αρχές 20ού αιώνα, όταν το 1936 ο Ιωάννης Κορτέσης με όραμα την καινοτομία ιδρύει την πρώτη του επιχείρηση, εισάγοντας τα πρώτα αυτοκίνητα στην Ελλάδα.

Η συνέχεια θέλει την επιχείρηση να γνωρίζει ταχύτατη ανάπτυξη καθιστώντας την ηγέτιδα στην αγορά αυτοκινήτου στην Ελλάδα.

Η συνεργασία με την Ford έρχεται λίγα χρόνια αργότερα το 1950, μια επιτυχία της οικογένειας Κορτέση, όπως ήταν η συνεργασία με μια από της μεγαλύτερες βιομηχανίες στον κόσμο.

Η ΣΤΑΚΟΡ, συστήνεται με την εταιρική μορφή της τον Νοέμβριο του 1951.

Η συνεργασία με την Ford και στην συνέχεια με την Ιαπωνική Mazda εκτοξεύουν την επιτυχία και τα κέρδη της επιχείρησης, το όνομα της οποίας εμπιστεύονταν όλο και περισσότεροι επίδοξοι αγοραστές.

Συγκεκριμένα, το 1982 η οικογένεια Κορτέση ίδρυσε την ΕΛΜΑ ως τον επίσημο και αποκλειστικό εισαγωγέα και διανομέα της Mazda στην Ελλάδα, ενώ στη συνέχεια ο όμιλος εμπορευόταν και αυτοκίνητα Renault και Dacia.

Η επιτυχία σημειώνεται για δεκαετίες, με την οικογένεια Κορτέση και τις επιχειρήσεις της να εδραιώνονται στον χώρο του αυτοκινήτου.

Καταστήματα σε όλη την Ελλάδα επιβεβαιώνουν το μέγεθος του εγχειρήματος, στην Αθήνα και άλλες πόλεις το όνομα τους είχε γίνει ταυτόσημο με την εμπιστοσύνη και την ασφάλεια.

Μετά το 2000 τα πράγματα αλλάζουν. Η επιχείρηση βιώνει τις πρώτες της απώλειες, συνέπειες που έχουν ως αφετηρία τις γενικευμένες αλλαγές στην επιχειρηματική παρουσία της Ford στην Ευρώπη.

Συγκεκριμένα, η Ford, αλλάζει επιχειρηματική στρατηγική επιλέγοντας μια πιο κεντρική και ενοποιημένη διαχείριση των αντιπροσωπειών της στην Ευρώπη. Έτσι, αποφάσισε να τερματίσει τη συνεργασία της με τη ΣΤΑΚΟΡ και το 2005 η επιχείρηση χάνει την αντιπροσωπεία της Ford στην Ελλάδα.

Η εξέλιξη αυτή σήμανε την αρχή του τέλους για την ΣΤΑΚΟΡ που όπως αποδεικνύει το διαφημιστικό σλόγκαν της εποχής «ΣΤΑΚΟΡ για Ford» είχε γίνει συνώνυμη με τα αυτοκίνητα της αμερικάνικης εταιρείας.

Παρόλα αυτά η επιχειρηματική οικογένεια δεν το βάζει κάτω ακόμη και μετά την οικονομική κρίση έκανε θαρραλέα επιχειρηματικά βήματα.

Για παράδειγμα, το 2010, και μέσω της Στακόρ ανακοίνωσε τη δημιουργία δύο νέων κάθετων μονάδων σε ιδιόκτητο χώρο στη Λεωφόρο Πειραιώς 83, στον Πειραιά.

Εκεί θα στεγάζονταν το εξουσιοδοτημένο δίκτυο της Renault & Dacia και στο δεύτερο το δίκτυο της Mazda.

Ένα ακίνητο που στέγαζε εντός του έκθεση, κέντρο μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, τμήμα ανταλλακτικών και αξεσουάρ, συνεργείο και φανοβαφείο.

Παρά την προσπάθειά να απαντήσουν με δυναμισμό στην επισφάλεια που κυριαρχούσε στην αγορά, η οικογένεια Κορτέση το 2012 λύγισε στην ανάγκη της επιχειρηματικής επιβίωσης προχωρώντας στο κλείσιμο υποκαταστημάτων της.

Η συνέχεια δεν περιείχε ανατροπές δεδομένου πως η οικονομική κρίση αποδυνάμωσε αισθητά την αγορά αυτοκινήτου, με τις πωλήσεις να σημειώνουν κατακόρυφη πτώση.

Η εξέλιξη είναι γνωστή… η μεγάλη οικονομική δυσπραγία της εποχής έπληξε νοικοκυριά, μισθούς και εισοδήματα και κατ΄επέκταση την αγοραστική δύναμη των Ελλήνων. Έτσι, η ζήτηση για καινούργια αυτοκίνητα είχε υποστεί ανεπανόρθωτη καθίζηση, όπως και τα οικονομικά της οικογένεια Κορτέση η οποία αδυνατούσε να ανταπεξέλθει στις οικονομικές δυσκολίες, την συρρίκνωση της αγοράς και τα αυξανόμενα χρέη.

Το 2013, η ιστορική επιχείρηση της οικογένειας Κορτέση κηρύσσει πτώχευση που προμηνύει το τέλος μιας εποχής για την ελληνική αγορά αυτοκινήτου, καθώς ένας από τους παλαιότερους και πιο αξιόπιστους παίκτες της αποχώρησε από τον κλάδο.

Στις 25 Σεπτεμβρίου 2014 το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών κήρυξε επίσημα την εταιρεία σε πτώχευση. Δέκα χρόνια μετά η εμβληματική αντιπροσωπεία φιγουράρει στους πλειστηριασμούς και στα υψηλά νούμερα της πλατφόρμας.

Το ακίνητο

Πρόκειται για τρις γωνιακό οικόπεδο που βρίσκεται επί της συμβολής της Λεωφόρου Αθηνών με τις οδούς Χρηματιστηρίου, Πολυκράτους και Ποσειδίππου, με συνοκικό εμβαδόν 7.556,36 τ.μ.

Συγκεκριμένα, έχει πρόσοψη μήκους 34,09 μέτρων επί της Λεωφόρου Αθηνών, 134,88 μέτρων επί της οδού Χρηματιστηρίου, 90 μέτρων επί της οδού Πολυκάρπου και 35,18 μέτρων επί της οδού Ποσειδίππου.

Το σχήμα του οικοπέδου είναι σχεδόν «Γ» και σύμφωνα με την έκθεση εκτίμησης προσφέρει καλή θέα στην περιοχή.

Στο οικόπεδο έχουν ανεγερθεί δύο κτίρια που αποτελούνται από οριζόντιες ιδιοκτησίες.

Η αρχική του χρήση ήταν συνεργείο και εκθεσιακός χώρος αυτοκινήτων όπου στεγαζόταν η εταιρεία εμπορίου αυτοκινήτων Mazda και Ford Στακόρ.

Το 2016 το μεγαλύτερο τμήμα του Κτιρίου Α μισθώθηκε στον ΟΠΑΠ. Στις οριζόντιες ιδιοκτησίες που βρίσκονται στο διώροφο τμήμα της πρόσοψης έγινε αλλαγή χρήσης σε χώρο γραφείων με μετατροπή και αποκατάσταση όψεων και πλήρη ανακαίνιση ώστε να εξυπηρετηθεί η νέα του χρήση.

Σήμερα αυτό το τμήμα της πρόσοψης του Κτιρίου Α προς τη Λ. Αθηνών στεγάζει κατάστημα του ΟΠΑΠ και το βόρειο ακραίο τμήμα που είχε χρήση συνεργείου, στεγάζει χώρους στάθμευσης και βοηθητικής χρήσης.

Το Κτίριο Α περιλαμβάνει χώρους συνολικής επιφάνειας 4.764,53 τ.μ.

Το Κτίριο Β βρίσκεται στο τμήμα του οικοπέδου επί της συμβολής τν οδών Πολυκράτους και Ποσειδίππου. Είναι τετραώροφο και αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο και τρεις ορόφους εκ των οποίων ο τρίτος είναι σε εσοχή, στεγασμένος με πάνελ πολυουρεθάνης.

Η αρχική του χρήση ήταν συνεργεία-αποθήκες και γραφεία της εταιρείας που λειτουργούσε μέχρι τον Ιούνιο του 2014, ενώ σήμερα το κτίριο είναι κενό. Το Κτίριο Β περιλαμβάνει χώρους συνολικής επιφάνειας 8.467,28 τ.μ.

Έτσι το σύνολο δόμησης στα δύο κτίρια φτάνει τα 13.232 τ.μ., με υπόλοιπο δόμησης εκφρασμένο σε οικόπεδο 3.106 τ.μ.

Όσον αφορά την αγοραία αξία του ακινήτου, κατά την έκθεση εκτίμησης για το Κτίριο Α ανέρχεται σε 12.244.710 ευρώ και για το Κτίριο Β σε 5.154.762 ευρώ.

Ηλίας Λιβάνης

Τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο εκδοτικός όμιλος Λιβάνη έχουν οδηγήσει μια σειρά από ακίνητα στην πόρτα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Στο στόχαστρο των πλειστηριασμών αυτή τη φορά μπήκε ένα ακίνητο του Ηλία Λιβάνη στο Ψυχικό το οποίο βρίσκεται στην πλατφόρμα με τιμή εκκίνησης τα 590.000,00 ευρώ και επισπεύδουσα την do value ενώ το σφυρί πρόκειται να χτυπήσει στις 12 Φεβρουαρίου.

Η ιστορία

Ο Αντώνης Λιβάνης, ιδρυτής των εκδόσεων, γεννήθηκε το 1925 στην Πάτρα και Σπούδασε στην Ανώτατη Εμπορική Σχολή με σκοπό να ασχοληθεί με τις επιχειρήσεις.

Ο Λιβάνης έγινε παράγοντας της Πάτρας στην υπηρεσία του Γεωργίου Παπανδρέου και το 1964 εισέρχεται στην πολιτική ως Διευθυντής του Γραφείου του Ανδρέα Παπανδρέου.

Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας ο Αντώνης Λιβάνης συλλαμβάνεται και για συνολικά 5,5 χρόνια βρίσκεται σε φυλακές και εξορία.

Την δύσκολη αυτή περίοδο, η οικογένεια Λιβάνη αναγκάστηκε να εκποιήσει τα περιουσιακά της στοιχεία προκειμένου να επιβιώσει.

Ο Λιβάνης επιστρέφει από την εξορία και το 1972, δημιουργεί τον Εκδοτικό Οργανισμό Λιβάνη, μία από τις πιο γνωστές και κερδοφόρες επιχειρήσεις της Ελλάδας στο χώρο των εκδόσεων και του βιβλίου.

Συγκεκριμένα, το 1972 ιδρύεται ο εκδοτικός οίκος «ΝΕΑ ΣΥΝΟΡΑ» από όπου ξεκινά και η έκδοση των βιβλίων της Οριάνας Φαλάτσι και του διάσημου σκηνοθέτη Ελίας Καζάν μια καθοριστική αρχή για να γίνουν γνωστές οι εκδόσεις στο κοινό.

Από το 1974-1979 οι εκδόσεις εμπλουτίζουν το χαρτοφυλάκιο τους με βιβλία γνωστών λογοτεχνών και πολιτικών συγγραφέων, όπως ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες και ο Χορχέ Αμάντο.

Το 1993 ιδρύεται ο Εκδοτικός Οργανισμός Λιβάνη με διακριτικό τίτλο «ΝΕΑ ΣΥΝΟΡΑ ΑΒΕ» και το 1995 ο οίκος ανανεωμένος πιά δραστηριοποιείται στις νέες τεχνολογίες, με τα πρώτα ελληνικά CD-ROM.

Το 1996 ξεκινάει η κατασκευή κτιρίων στο Βοτανικό συνολικής έκτασης 2.500τμ., τα οποία προορίζονται για κεντρικές αποθήκες και το 1997 η παραγωγή καθετοποιείται με τη δημιουργία τμήματος προεκτύπωσης, ατελιέ και εκτυπωτικής μονάδας.

Το 1998 στα χέρια του εκδοτικού οίκου περνά νεοκλασικό κτίριο συνολικής έκτασης 1.050τμ. που βρίσκεται στην γωνία Σόλωνος και Ιπποκράτους και το οποίο προοριζόταν να στεγάσει όλες τις διοικητικές υπηρεσίες της εταιρείας.

Το 1999 κατατίθεται αίτηση της εταιρείας για την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η οποία ολοκληρώνεται το 2001 με την είσοδό της.

Η συνέχεια φέρνει μεγάλες εμπορικές επιτυχίες για τον εκδοτικό οίκο και την ανανέωση του παραγωγικού εξοπλισμού με νέες πεντάχρωμες εκτυπωτικές μηχανές.

Το 2006 ξεκινά η ανέγερση νέων ορόφων στο Βοτανικό συνολικής έκτασης 1.030τμ, η οποία ολοκληρώνεται το 2007.

Στη συνέχεια, η κρίση ήρθε να χτυπήσει των κλάδο του βιβλίου και των εκδόσεων και να οδηγήσει μια σειρά από εκδοτικούς οίκους στην συρρίκνωση.

Από το 201ο ξεκινά η υποχώρηση των έντυπων εκδόσεων μια αναπόφευκτη εξέλιξη της ψηφιακής εποχής.

Ο Αντώνης Λιβάνης έχει φύγει από τη ζωή από το 2019, ωστόσο η διοίκηση της κερδοφόρας επιχείρησης είχε περάσει ήδη στην επόμενη γενιά, η οποία είχε να διαχειριστεί ένα βαρύ όνομα συνδεδεμένο με την επιβλητική φιγούρα του ιδρυτή και ταυτόχρονα την επιβίωση της επιχείρησης σε μια κρίσιμη για τον χώρο περίοδο.

Συγκεκριμένα, στα ηνία του οίκου βρίσκεται ο Ηλίας Λιβάνης και η Γιώτα Λιβάνη, οι οποίοι κατέχουν τις θέσεις του Αντιπροέδρου-Διευθύνοντος Συμβούλου και της Προέδρου αντίστοιχα.

Η συνέχεια περιλαμβάνει δυσβάστακτα δάνεια, μείωση του τζίρου, σημαντικές ζημιές και οφειλές της τάξεως των 16 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΜΗ και τις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις του 2021, οι πωλήσεις της εταιρείας ανήλθαν σε 1,5 εκατ. ευρώ σε αντίθεση με το 2020 που ανέρχονταν στα 1,49 εκατ. ευρώ, με τις ζημίες να αγγίζουν τα 32 εκατομμύρια ευρώ.
Επιπλέον, η επιχείρηση βρίσκεται σε αναστολή διαπραγμάτευσης, ενώ δεν έχει δημοσιεύσει τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις για το 2022 και το 2023.

Η εταιρεία με την επωνυμία «ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΒΑΝΗ ΑΒΕ» ανακοίνωσε ότι, κατά την συνεδρίαση της Επιτροπής Εισαγωγών και Λειτουργίας Αγορών του Χρηματιστηρίου Αθηνών που πραγματοποιήθηκε την 22.07.2024, αποφασίσθηκε η διαγραφή από το Χ.Α. των μετοχών της Εταιρίας, καθώς τελεί σε αναστολή διαπραγμάτευσης για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ ήδη από τις 15 Απριλίου του 2016 οι μετοχές της εταιρείας βρίσκονταν σε κατάσταση επιτήρησης.

Η οικονομική καθίζηση που υφίσταται τα τελευταία χρόνια ο εκδοτικός όμιλος της οικογένειας Λιβάνη συνεχίζει να οδηγεί τα περιουσιακά στοιχεία της οικογένειας στο σφυρί.

Υπενθυμίζεται ότι εναντίον της εταιρείας έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη πρώην εργαζόμενοί της, οι οποίοι διεκδικούν μέσω αγωγών την αποπληρωμή των δεδουλευμένων τους.

Το ακίνητο

Σύμφωνα με την κατασχετήρια έκθεση το οικόπεδο περικλείεται από τις οδούς Μάρκου Μπότσαρη, Κανάρη, Μαυρομιχάλη, Αθ. Διάκου, στο όριο πόλεως και το οποίο χαρακτηρίζεται από έντονη κλίση εδάφους και ανεμπόδιστη θέα.

Πρόκειται για μεσαίο οικόπεδο επιφανείας σύμφωνα με τον τίτλο 1.101,00τ. εντός του οποίου έχει ανεγερθεί τριώροφη. Σε πλειστηριασμό οδεύει διαμέρισμα του πρώτου πάνω από το ισόγειο ορόφου υπό στοιχεία (Α-1), που έχει επιφάνεια 258,40τ.μ. και αποτελείται από τέσσερα υπνοδωμάτια, οφφίς, χωλλ, δωμάτιο εργασίας, δύο λουτρά, αποθήκη, κουζίνα, τραπεζαρία, καθιστικό, γραφείο, μπαρ, ένα W.C. και περιμετρικούς εξώστες. Έχει ποσοστό συνιδιοκτησίας στο όλο οικόπεδο 267,90/1000.

Σύμφωνα με τα στοιχεία στο εξεταζόμενο διαμέρισμα ανήκει κατ΄ αποκλειστική χρήση : η υπό στοιχεία (Δ’) Αποθήκη του υπογείου η οποία έχει επιφάνεια 10,36τ.μ. β) η υπό στοιχεία (Ε’) Αποθήκη του υπογείου η οποία έχει επιφάνεια 19,93τ.μ. γ) η υπό στοιχεία (P-2) Θέση στάθμευσης στην πρασία του οικοπέδου, η οποία έχει επιφάνεια 15,00τ.μ.

ΕΝΚΛΩ

Η ΕΝ.ΚΛΩ. της οικογένειας Λαναρά, μια από τις πιο πετυχημένες επιχειρήσεις κλωστοϋφαντουργίας στην Ελλάδα βρίσκεται στις λίστες των «βιομηχανικών» πλειστηριασμών της εβδομάδας που έρχεται, καθώς έχει προγραμματιστεί για τις 14 Φεβρουαρίου με τιμή εκκίνησης 805.500,00 ευρώ.

Η Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία συμμετείχε ως πρωτοπόρος την εποχή που ο κλάδος κατέγραφε μόνο επιτυχίες.
Συγκεκριμένα, από το 2000 η «Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία Α.Ε.» δραστηριοποιούνταν στον κλάδο με παραγόμενα προϊόντα νήματα τύπου compact.

Οι μέρες δόξας κράτησαν μέχρι το 2010, ώσπου μια σειρά από κλωστοϋφαντουργικές μονάδες ξεκίνησαν να διαγράφουν μία καθοδική οικονομική πορεία.

Η συνέχεια έφερε οφειλές προς τράπεζες, περικοπές σε μισθούς εργαζομένους και οφειλές σε τρίτους, με τα χρέη να ξεπερνούν τα 390 εκατ. ευρώ.

Το τέλος για την Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία ήρθε το 2012, οπότε κηρύχθηκε σε κατάσταση πτώχευσης με ημερομηνία παύσης των πληρωμών την 30ή Ιουλίου 2010.

Αξίζει να αναφερθεί, ότι στα περιουσιακά στοιχεία της πωχευμένης ΕΝ.ΚΛΩ. Α.Ε. περιλαμβάνονται ακόμη πρώην εργοστάσια στη Νάουσα, στη Ροδόπη, στην Κομοτηνή, στην Αλεξανδρούπολη και στη Θέρμη, όπως και αγροτεμάχια στην Αλεξανδρούπολη, με την πλειονότητα των ακινήτων να έχει πάρει το δρόμο των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Συγκεκριμένα, το σφυρί των πλειστηριασμών χτύπησε την πόρτα των εγκαταστάσεων της πτωχευμένης εταιρείας το 2014 με την απόφαση για ρευστοποίηση περιουσίας της ΕΝ-ΚΛΩ και το 2016 έγινε η εκποίηση του μηχανολογικού εξοπλισμού.

Το ακίνητο

Το συγκρότημα που πρόκειται να βγει σε πλειστηριασμό βρίσκεται σε μεγάλου μεγέθους γήπεδο που δημιουργήθηκε από την συνένωση όμορων αγροτεμαχίων και βρίσκεται μετά το όριο του αστικού ιστού της Νάουσας δυτικά της πόλης με πρόσωπο επί της δημοτικής οδού προς Αγ. Νικόλαο στην θέση «Μπλάνα».

Είναι επίπεδο και ο ακάλυπτος χώρος του ασφαλτοστρωμένος στο μεγαλύτερο μέρος του.

Σε αυτό, ανεγέρθηκε βιομηχανική μονάδα σε διάφορες χρονικές περιόδους από το 1964 έως το 1988 αποτελούμενη από κτιριακά τμήματα που στέγαζαν λειτουργίας της κλωστουφαντουργικής μονάδας.

Έτσι, παρατηρούνται διάφορες κτιριακές διαμορφώσεις καθώς και μέθοδοι κατασκευής. Ειδικότερα το συγκρότημα αποτελείται από τα παρακάτω τμήματα:

Τμήμα Α: πρόκειται για μονώροφο κτίσμα με επιφάνεια 1140τμ.

Τμήμα Β: Μονώροφο κτίριο το οποίο πρόκειται για το κεντρικό κτίριο του συγκροτήματος στο οποίο κατασκευάστηκε δίκτυο αεραγωγών κάτω από την επιφάνεια του δαπέδου για την συλλογή με την μέθοδο της υποπίεσης υπολειμμάτων της επεξεργασίας ενώ υπάρχει και δίκτυο αεραγωγών εξαερισμού και έχει συνολική επιφάνεια 13323,67τμ.

Τμήμα Γ: Μονώροφο κτίσμα όπου στεγαζόταν γραφειακοί χώροι σε επαφή με το προηγούμενο κτίριο και με επιφάνεια 1312,50τμ.

Τμήμα Δ: Μονώροφο κτίσμα με υποστηρικτική λειτουργία της παραγωγικής διαδικασίας και επιφάνεια 748,50τμ

Τμήμα Ε1 και Ε2: Δύο μονώροφες αποθήκες με στατικό φορέα και η επικάλυψη από οπλισμένο σκυρόδεμα ενώ οι τοίχοι πλήρωσης από από τσιμεντόλιθους και επιφάνεια 2323,75τμ.

Τμήμα ΣΤ: Μονώροφα κτίσματα επίσης με υποστηρικτική λειτουργία και επιφάνεια 477,00τμ.

Τμήμα Ζ: Κτίσμα που αναπτύσσεται σε δύο επίπεδα, το υπόγειο με χρήση χώρου παραγωγής και το ισόγειο με χρήση αποθήκης, με επιφάνεια συνολική 2691,8τμ.

Τμήμα Η: Κτίσμα που αναπτύσσεται σε δύο επίπεδα, το υπόγειο με χρήση χώρου παραγωγής και το ισόγειο με χρήση αποθήκης με επιφάνεια συνολική 1299,1τμ.

Τμήμα Θ: Κτίσμα που αναπτύσσεται σε δύο επίπεδα, το υπόγειο με χρήση χώρου παραγωγής και το ισόγειο με χρήση αποθήκης συνολική επιφάνεια 207,20τμ.

Τμήμα Ι: Κτίσμα που αναπτύσσεται σε δύο επίπεδα, το υπόγειο και το ισόγειο με χρήση χώρου παραγωγής και συνολική επιφάνεια 2292,24τμ.

Τμήμα Κ: Στεγασμένη ράμπα που εξυπηρετεί την πρόσβαση στα υπόγειο με επιφάνεια 258,30τμ.

Επίσης, στο κτιριακό συγκρότημα περιλαμβάνει διώροφο κτίριο αποτελούμενο από δύο επίπεδα, το υπόγειο και το ισόγειο με χρήση χώρου παραγωγής και συνολική επιφάνεια 2292,24μ2.

Παράλληλα, σε διάφορα σημεία των εγκαταστάσεων κατασκευάστηκαν μεταλλικά υπόστεγα. Οι κτιριακές εγκαταστάσεις έχουν απογυμνωθεί από μηχανολογικό εξοπλισμό, καλωδιώσεις δικτύων, κουφώματα σε σημαντικό βαθμό ενώ υπάρχουν φθορές στα κελύφη ( περιμετρικές τοιχοποιίες μεταλλικές στέγες).

Στην κατασχετήρια έκθεση επισημαίνεται ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα επανάχρησής τους με την αρχική τους χρήση όπως ορίζεται από το ΓΠΣ.

Σύμφωνα με αυτό επιτρέπεται η δόμηση για χρήσεις κατοικίας, γεωργικών αποθηκών, αντλητικών εγκαταστάσεων, υδατοδεξαμενών, φρεατίων, αθλητικών εγκαταστάσεων, τουριστικών εγκαταστάσεων, θερμοκηπίων, δημοσίων ή δημοτικών κτιρίων κοινής ωφέλειας.

Νίκος Γρυπάρης

Νέος πλειστηριασμός εμφανίστηκε στην πλατφόρμα των ηλεκτρονικών σφυριών για τον επιχειρηματία Νίκο Γρυπάρη, ο οποίος δραστηριοποιoούνταν στο νησί της Μυκόνου.

Ο επιχειρηματίας είναι γνωστός στο νησί για την επιχειρηματική του παρουσία στον χώρο της διασκέδασης με το όνομά του στο παρελθόν να συνδέεται με τα γνωστά μαγαζιά Caprice και Sea Satin που αποτελούσαν σύμβολο της νυχτερινής και όχι μόνο ζωής στο κοσμικό νησί.

Στις 13 Φεβρουαρίου του 2025, πρόκειται να χτυπήσει το σφυρί και για ένα οικόπεδο του επιχειρηματία στη Μύκονο, το οποίο βρίσκεται στην πλατφόρμα με τιμή εκκίνησης τα 85.000 ευρώ. Συγκεκριμένα, το σφυρί αφορά ένα αγροτεμάχιο στη θέση «Φανάρι» Μυκόνου, με την έκτασή του να διαμορφώνεται στα 5.422 τετραγωνικά μέτρα.

Σύμφωνα με τη κατασχετήρια έκθεση μέσα στο αγροτεμάχιο υπάρχουν αρκετές διαμορφώσεις από λιθοδομή, φυτεύσεις, πέργκολες και ένας δρόμος από μπετόν ο οποίος είναι εσωτερικά και γύρω από το αγροτεμάχιο και οδηγεί – επικοινωνεί με όμορο αγροτεμάχιο. Εντός του αγροτεμαχίου υπάρχουν δύο μικρά ισόγεια κτίσματα (μάλλον με βοηθητική χρήση) το ένα πέτρινο νοτιοανατολικά, δίπλα στην είσοδο, και το άλλο, ξύλινο, πιο κεντρικά και ανατολικότερα.

Υπενθυμίζεται πως σε βάρος του Επιχειρηματία έχει προγραμματιστεί πλειστηριασμός και για μια πολυτελή βίλα στη Μύκονο για τις 2 Απριλίου με τιμή εκκίνησης στα 2 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για μια πολυτελή ιδιοκτησία η οποία έχει χτιστεί σε οικόπεδο 4.000τμ, ενώ η κατοικία καλύπτει επιφάνεια 679 τετραγωνικών.
Σύμφωνα με τη κατασχετήρια έκθεση το ακίνητο περιλαμβάνει υπόγεια με χαρακτηριστικά ισόγειου, ισόγειο και πατάρι.

Ειδικότερα περιλαμβάνει:

1. Στάθμη υπογείου (πρακτικά ισόγειο στη στάθμη της πισίνας) με επιφάνεια 458.87τμ. που αποτελείται από ενιαίο χώρο υποδοχής-καθιστικού-κουζίνας, χώρο εσωτερικής κλίμακας ανόδου προς το υπερκείμενο επίπεδο καθώς και τέσσερα δωμάτια με ατομικά λουτρά.
2. Στάθμη ισογείου με επιφάνεια 192.71τμ. που αποτελείται από χώρο μικρού καθιστικού, δυο δωμάτια, λουτρά, βεστιάριο και ένα ανεξάρτητο ξενώνα.

3. Στάθμη παταριού που εξυπηρετεί υπνοδωμάτιο εμβαδού 27.69τμ.

Σύμφωνα με την εκτίμηση η κλειστή θέση στάθμευσης υπό στοιχεία «γκαράζ γαμμα» και επιφάνειας 24.75τμ. δεν έχει κατασκευαστεί.

Η εκτιμώμενη ιδιοκτησία έχει διαχωριστεί από τις άλλες δυο ιδιοκτησίες και έχει γίνει περίφραξη με μαντρότοιχο, ώστε στην πράξη η κατοικία να έχει αποκλειστική χρήση τμήματος 2.300τμ. περίπου από το μέιζον γήπεδο. Στο τμήμα αυτό έχει κατασκευαστεί πισίνα με τζάμια για προστασία από τον αέρα.

Τέλος, ο περιβάλλον χώρος περιλαμβάνει πέργκολες, φυτεύσεις και σε όλες τις στάθμες τις κατοικίας υπάρχουν αυθαίρετες επεκτάσεις σύμφωνα με την κατασχετήρια έκθεση.

Υπενθυμίζεται πως τον Ιούνιο του 2024 άλλαξε χέρια μέσω πλειστηριασμού και ένα διαμέρισμα του επιχειρηματία Νίκου Γρυπάρη στη Μύκονο, ο πλειστηριασμός αφορούσε ένα διαμέρισμα στην πλατεία Αλευκάνδρας που πήγε σε νέα χέρια με τιμή κατακύρωσης τα 1.024.600 ευρώ.

Διαβάστε επίσης: