ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Λίγο πριν κλείσει το 2024 πρόκειται να βγουν σε πλειστηριασμό 4.828 ακίνητα, ανάμεσα στα οποία βρίσκονται ονόματα γνωστών οικογενειών και επιχειρηματικών ιστοριών του παρελθόντος.
Οικογένεια Τσαντίλη
Ένα ακόμα ακίνητο βγαίνει αυτόν τον μήνα σε πλειστηριασμό και αφορά την οικογένεια Τσαντίλη, η οποία για χρόνια δραστηριοποιούνταν στον κλάδο του υφάσματος.
Συγκεκριμένα, το όνομα της οικογένειας επανήλθε στην πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για έναν σφυρί που είναι προγραμματισμένο για τις 11 Δεκεμβρίου 2024, το οποίο είναι αναρτημένο με τιμή εκκίνησης τα 380.000 ευρώ και επισπεύδουσα την do value και αφορά κατοικίες της οικογένειας στην Χαλκίδα και συγκεκριμένα στην περιοχή της Αυλίδας.
Σύμφωνα με την κατασχετήρια έκθεση, πρόκειται για ένα ενιαίο γήπεδο το οποίο αποτελείται από 2 όμορα αγροτεμάχια πρακτικά συνενωμένα, άρτια και οικοδομήσιμα, εκτάσεως 7.430,99τμ το ένα και 1.144,00τμ το άλλο, τα οποία βρίσκονται στην περιοχή της Αυλίδας, του Δήμου Χαλκιδέων του Νομού Ευβοίας.
Το ένα οικόπεδο συνορεύει με την κοινοτική οδό Παραλίας – Δηλεσίου και σύμφωνα με νεότερη μέτρηση έχει επιφάνεια 6.901,45μ.τ. και το δεύτερο συνορεύει με πρόσωπο 11μ περίπου με την κοινοτική οδό Παραλίας – Δηλεσίου.
Επί του γηπέδου επιφανείας 7.430,99μ.τ. βρίσκονται δύο συνενωμένες με πέργκολα ισόγειες κατοικίας με τα υπόγεια τους, ένα βοηθητικό κτίσμα διαμορφωμένο σε κατοικία, πισίνα, γήπεδο (μπάσκετ και τένις) και στεγασμένες θέσεις στάθμευσης.
Στο γήπεδο επιφανείας 1.144,00, υπάρχει συγκρότημα κατοικιών το οποίο αποτελείται από 3 ισόγεια διαμερίσματα. Πρόκειται για μέτριας κατασκευής κτίρια, με πέτρινα δάπεδα, ξύλινα κουφώματα, επίχρισμα λευκού σοβά, τα οποία κατά την αυτοψία ήταν σε μέτρια κατάσταση συντήρησης.»
Η ιστορία
Η ιστορία για την οικογένεια ξεκινά το 1919 όταν ο Γιάννης Τσαντίλης πουλούσε φλοκάτες και είδη κλωστοϋφαντουργίας στο κέντρο της Αθήνας.
Στη συνέχεια τα παιδιά του Τάκης και Μαίρη Τσαντίλη ξεκίνησαν την εισαγωγή ένδυσης από την Ιταλία και τη Γαλλία με την κοσμική Αθήνα να επιλέγει την επωνυμία της οικογένειας για τις ενδυματολογικές της επιλογές.
Τη δεκαετία του 1970 μεταφέρονται σε νέο κατάστημα στη Μητροπόλεως και Καπνικαρέας, ενώ όσον αφορά την εισαγωγή επεκτάθηκαν και σε άλλες χώρες της Ευρώπης και της Ινδίας αλλά και στο έτυμο ένδυμα.
Από το 1980 η οικογένεια άνοιξε νέα καταστήματα στην Αθήνα, την Κηφισιά, τη Γλυφάδα, τη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα.
Μετά τον θάνατο του Τάκη Τσαντίλη, το 1993 την εταιρεία αναλαμβάνουν ο Γιάννης και τα δύο αδέρφια του, ο Δημήτρης και ο Αλέξης.
Μετά το 2000 η οικογένεια ήρθε σε ρήξη, όταν ο Δημήτρη Τσαντίλης αποχώρησε από την εταιρεία, μια υπόθεση που έφτασε μέχρι και τα δικαστήρια.
Η διαμάχη αυτή αποδυνάμωσε επιχειρηματικά την οικογένεια χωρίζοντας την στα δύο.
Τα οικογενειακά προβλήματα και η οικονομική κρίση ήταν ο καθοριστικός συνδυασμός για να μπει η επιχείρηση σε τροχιά καθόδου.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα αναρτημένα στοιχεία της εταιρείας στο ΓΕΜΗ το 2023, διορίστηκε προσωρινή διοίκηση στην εταιρεία, με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, ενώ στις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις που αφορούν το 2015, η εταιρεία εμφάνιζε μηδενικό κύκλο εργασιών και μεγάλες ζημιές.
Η πλειστηριασμοί αποτέλεσαν φυσικό φαινόμενο για την οικονομική κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει η εταιρεία.
Λίγους μήνες πριν, άλλαξε χέρια το ακίνητο φιλέτο της οικογένειας στο Θησείο το οποίο κτίριο επαγγελματικής χρήσης, επί της οδού Ερμού 124 και Πλατείας Αγίων και άλλαξε χέρια με 333.000 ευρώ.
«Μαλαματίνα»
Στο σφυρί βγαίνει τον Δεκέμβριο ακίνητο της οικογένειας Μαλαματίνα, που κατείχε τα σκήπτρα της ομώνυμης οινοποιίας.
Η οινοποιία «Μαλαματίνα» συνδεδεμένη για δεκαετίες με την παραδοσιακή ελληνική ρετσίνα, εδώ και κάποια χρόνια έχει περάσει στα χέρια του Ομίλου Mantis.
Πλέον, η οικογένεια Μαλαματίνα απασχολεί με τις οικογενειακές της συγκρούσεις και διαμάχες, με τις κατασχέσεις προσωπικών περιουσιακών στοιχείων και τους πλειστηριασμούς.
Συγκεκριμένα, στις 18 Δεκεμβρίου του 2024 βγαίνει ένα ακόμη ακίνητο της οικογένειας σε πλειστηριασμό στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, ένα ακίνητο 11.250 τ.μ που λειτουργούσε ως εμφιαλωτήριο και που εμφανίζεται στην πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών με τιμή εκκίνησης τα 756.000,00 ευρώ, οφειλέτη τον Κωνσταντίνο Μαλαματίνα και επισπεύδουσα την INTRUM HELLAS. Σημειώνεται, πως το ποσό για το οποίο έγινε η κατάσταση ανέρχεται στα 100.000 ευρώ και ολοκληρώθηκε στις 8 Μαΐου του 2024.
Το ακίνητο
Συγκεκριμένα, πρόκειται για αγροτεμάχιο 11.250τμ που βρίσκεται στη Δημοτική Κοινότητα Καλοχωρίου, της Δημοτικής Ενότητας Εχεδώρου, του Δήμου Δέλτα, της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης.
Επί του οικοπέδου, έχει ανεγερθεί κτίσμα συμβατικής κατασκευής και ανωδομής 1.200τμ., η οποία αναπτύσσεται κατά 600τμ στο επίπεδο του ισογείου και 600τμ στο επίπεδο του παταριού, όπου σύμφωνα με την εκτίμηση στεγάζονται χώροι γραφείων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, το κτίσμα περιγράφεται ως καλής κατάστασης συντήρησης.
Επιπλέον, διαθέτει υπόγειο χώρο εμβαδού 600τμ ο οποίος στο πλαίσιο της παρούσας εκτίμησής θεωρήθηκε ως βοηθητικός χώρος.
Κατά την αυτοψία προκύπτει πως στον περιβάλλοντα χώρο υφίστανται κατασκευές οι οποίες αφορούν:
Α) Μεταλλικά στέγαστρα με επιστέγαση πολυκαρβονικών φύλλων τα οποία καλύπτουν επιφάνεια περί τα 300τμν που έχουν κατασκευαστεί επί της πρόσοψης και της δυτικής πλευράς του κτιρίου σε επαφή με αυτό και δημιουργούν στεγασμένο χώρο κίνησης οχημάτων και φορτοεκφόρτωσης εμπορευμάτων.
Β) Μεταλλικό στέγαστρο με επικάλυψη πανιού(τέντα) επιφάνειας 65τμ, ενώ στον ακάλυπτο χώρο του γηπέδου υπάρχει επίσης τσιμεντοστρωμένο τμήμα επιφάνειας 2500τμ καθώς και περίφραξη από απλό συρματόπλεγμα με σιδηροπασσάλους και θύρα εισόδου με μεταλλικά κιγκλιδώματα.
Τα «βάρη» του ακινήτου
1) Προσημείωση Υποθήκης εγγραφείσα στις 09-06-2010 για το ποσό των 2.150.000,00 ευρώ κατά του Κωνσταντίνου Μαλαματίνα και υπέρ της Τράπεζας Κύπρου (AXIA III APC LIMITED).
2) Υποθήκη εγγραφείσα στις 27-12-2022, για το ποσό των 56.610,40 ευρώ υπέρ της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.
Το story της Μαλαματίνας
To 1895 η οικογένεια Μαλαματίνα δημιουργεί στην Αλεξανδρούπολη το πρώτο της οινοποιείο, σημειώνοντας σήμερα 129 χρόνια ιστορίας για ένα κρασί που είναι ταυτισμένο με τις παρέες, τους νέους και την ανεπιτήδευτη διασκέδαση.
Η ιστορία ωστόσο ξεκινάει λίγο πιο πίσω και συγκεκριμένα στο ακόμη πιο μακρινό 1860 στην Τένεδο, όπου οι οικογένειες Ελλήνων παράγουν μια ιδιαίτερη ποικιλία σταφυλιού τα τσαούσια, γνωστά για την ποιότητα και το άρωμά τους.
Ο Ευστράτιος Μαλαματίνας από τα οικογενειακά του αμπέλια συμμετείχε στην καλλιέργεια της περιοχής με τα χαρακτηριστικά σταφύλια μέχρι το 1895, όταν ο γιος του Κωσταντίνος Μαλαματίνας θα φτιάξει το πρώτο του οινοποιείο στην Αλεξανδρούπολη, με την επωνυμία «Η Τένεδος».
Έπειτα, ο Κωσταντίνος με τις εμπορικές του ικανότητες φροντίζει να διασπείρει τη φήμη του κρασιού τους σε όλη την Ελλάδα.
Το 1922 η Μικρασιατική καταστροφή είχε ως αποτέλεσμα για την οικογένεια Μαλαματίνα να χάσει τα αμπέλια της στην Τένεδο, όπου και παρήγαγε ένα ξεχωριστό είδος κρασιού.
Έτσι το προϊόν της οικογένειας αλλάζει, εφόσον ο Μαλαματίνας ξεκινάει νέα παραγωγή κρασιού με σταφύλια τοπικής παραγωγής και έτσι παράγει «κρασί της Ελλάδος», όπως ο ίδιος αποκαλούσε το ρετσινάτο.
Το 1934 δημιούργησε μια νέα οινοποιητική μονάδα πάλι με την ταμπέλα «Τένεδος», ερχόμενος σε επαφή όμως με άλλες ποικιλίες σταφυλιού όπως το «Σαββατιανό».
Το 1957 ο Ευάγγελος Μαλαματίνας, γιός του Κωνσταντίνου εμφιαλώνει το κρασί και έτσι ταξιδεύει με γυάλινο μπουκάλι σε όλη την Ελλάδα.
Το 1960, γεννιέται το θρυλικό σήμα με το ανθρωπάκι και το κλειδί.
Ο αστικός μύθος, που ίσως δεν απέχει σε μεγάλο βαθμό από την πραγματικότητα είναι ότι το σήμα, που χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα αποτελεί ιδέα του αξέχαστου ηθοποιού Νίκου Σταυρίδη, προσωπικού φίλου του Ευάγγελου Μαλαματίνα, ο οποίος υποστήριζε ότι «Η Μαλαματίνα είναι το κλειδί στο στομάχι μου!».
Άλλωστε μια από τις πιο γνωστές ανά τις δεκαετίες διαφημιστική καμπάνια της Μαλαματίνας, έχει ως πρωταγωνιστή τον ίδιο τον Νίκο Σταυρίδη.
Το 1980 είναι περίοδος ανάπτυξης για την οινοποιεία Μαλαματίνα, όπου στη διαδοχή της διοίκησης έρχεται ο Κώστας Μαλαματίνας γιός του Ευάγγελου.
Την εποχή αυτή οι παραγωγικές εγκαταστάσεις επεκτείνονται από τον Φάρο και τη Ριτσώνα Αυλίδας, στην Ασωπία Βοιωτίας και το εμφιαλωτήριο στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, το οποίο βγαίνει σε πλειστηριασμό τον Δεκέμβριο.
Στις μέρες μας η ιστορία του κρασιού από την Τένεδο ζει μέσα από την επωνυμία «Μαλαματίνα» και αποτελεί συνώνυμο της ρετσίνας στην Ελλάδα.
Οι οικογενειακές διαμάχες και η αλλαγή σκυτάλης
Παρά την αυξανόμενα επιτυχημένη επιχειρηματική πορεία που ακολουθούσε για πάνω από 120 χρόνια η οικογένεια του κρασιού «Μαλαματίνα», τα τελευταία χρόνια χρέη και δικαστικές διαμάχες οδήγησαν στο να αλλάξει χέρια.
Οι οικονομικές περιπέτειες που αντιμετώπιζε η «Μαλαματίνα» οδήγησε σε καθεστώς εξυγίανσης το 2022, με τα προβλήματα να κυκλώνουν την οικογένεια που οδηγούνταν σε ανεπανάληπτες διαμάχες στο εσωτερικό της.
Συγκεκριμένα, ο Κωνσταντίνος και η πρώην σύζυγός του Κατερίνα Μαλαματίνα συγκρούονταν ανοιχτά για την πορεία της επιχείρησης, ενώ στο φως της δημοσιότητας έρχονταν κατηγορίες περί άσκοπων δαπανών που επέρριπταν ο ένας στον άλλο, με τις διαμάχες να φτάνουν στις δικαστικές αίθουσες.
Για παράδειγμα μια χαρακτηριστική περιπέτεια που έφτασε στα δικαστήρια ήταν η προσπάθεια της Κατερίνας Μαλαματίνα να αναλάβει επικεφαλής της εταιρείας καθώς κατείχε το 38,9% της Ε. Μαλαματίνας & Υιός ΑΕΒΕ.
Ο Κωνσταντίνος Μαλαματίνας κατηγορεί τη σύζυγό του για πλαστογραφία και το 2015 έπειτα από μηνήσεις και από τις δύο πλευρές ανακτά τον έλεγχο καθώς το δικαστήριο κρίνει ως ανυπόστατες τις αποφάσεις της εταιρείας Κ. Μαλαματίνας ΑΕΒΕ, που ανέτρεψαν τη μετοχική σύνθεση σε αυτήν.
Ωστόσο, το 2021 το Πενταμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης αποφάσισε ομόφωνα την αθώωση της Κατερίνας Μαλαματίνα για τις κατηγορίες που της είχαν αποδοθεί σε πρώτο βαθμό.
Ακίνητα της οικογένειας που ανήκαν στην Κατερίνα Μαλαματίνα και την κόρη της Καρολίνα (την οποία έχει αποκτήσει από τον πρώτο της γάμο) βγήκαν σε πλειστηριασμό στις 23 Σεπτεμβρίου του 2024 και συγκεκριμένα οι κατασχέσεις είχαν να κάνουν με δύο βίλες στην Μύκονο, που εμφανίστηκαν στις λίστες του e auction λόγω δανείων και χρεών στο δημόσιο.
Σημειώνεται πως τα πρώτα συμπτώματα της πτώσης της «Μαλαματίνας» εμφανίστηκαν το 2012, με τον ισολογισμό του έτους να καταγράφει μείωση τζίρου και ζημίες κάτι που συνεχίστηκε και το 2013.
Η χαριστική βολή για τη Μαλαματίνα ήρθε με την πανδημία του κορονοϊού ενώ την περίοδο του πρώτου lockdown προχώρησε σε αναστολή της λειτουργίας της καθώς η πτώση των πωλήσεων ήταν κατακόρυφη.
Σε μια προσπάθεια διάσωσης της ιστορικής οινοποιίας πωλήθηκε η θυγατρική εταιρεία Δουμπιά, η οποία δραστηριοποιούνταν στην παραγωγή ανθρακούχου νερού, στον όμιλο της οικογένειας Σαράντη.
Ωστόσο, η καθοριστική κίνηση έγινε το 2022 όταν η εταιρεία Μαλαματίνα, μετά από μια περίοδο σοβαρής κρίσης μπήκε σε μια φάση ριζικής αναδιάρθρωσης και ανάκαμψης υπό τη νέα διοίκηση του Ομίλου Mantis που την εξαγόρασε.
Η εταιρεία πλέον απομακρυσμένη από τα εσωτερικά ζητήματα της ιδρύτριας οικογένειας, βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης με νέες στρατηγικές που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα, την ανάπτυξη της ιστορικής οινοποιίας και νέες επενδύσεις.
Λαϊνόπουλος
Στις 11 Δεκεμβρίου του 2024 βγαίνει σε πλειστηριασμό ακόμη ένα ακίνητο «ΠΡΟΜΟΤ Ε.Ι. ΛΑΪΝΟΠΟΥΛΟΣ» μετά το κεντρικό ασυγκρότητα της αντιπροσωπείας επί της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας στο ύψος της Κηφισιάς το οποίο άλλαξε χέρια τον Σεπτέμβριο με 5.560.858 ευρώ, ενώ η τιμή πρώτης προσφοράς είχε οριστεί στα 3,929 εκατ. ευρώ. Το εν λόγω ακίνητο αποτελούσε την έδρα της αντιπροσωπείας.
Αυτή τη φορά το σφυρί αφορά ένα οικόπεδο της εταιρείας στη Νέα Κηφισιά το οποίο έχει ξανά εμφανιστεί στις λίστες των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα οικόπεδο, συνολικής έκτασης 1.945,20 τ.μ., στη θέση «Άδάμες» ή «Χελιδονού» το οποίο τοποθετείται στη Νέα Κηφισιά Αττικής, με την τιμή πρώτης προσφοράς τα 458.250 ευρώ και επισπεύδουσα τη doValue.
Σύμφωνα με την κατασχετήρια έκθεση, κατά την αυτοψία εντός του οικοπέδου δεν εντοπίστηκαν κτίσματα, ενώ κατά τον χρόνο λειτουργίας του το οικόπεδο είχε τη χρήση ανοικτού χώρου στάθμευσης.
Η ιστορία
Η ιστορία της Λαϊνόπουλος, μιας εταιρείας και ενός ονόματος συνώνυμο με το αυτοκίνητο, ξεκινάει το 1958 όταν ο Ιωάννης Ε. Λαϊνόπουλος ιδρύει την εταιρεία του.
Ο Λαϊνόπουλος, ένας από τους μεγαλύτερους αντιπροσώπους της Ελλάδας γίνεται ταυτόσημος με τα αυτοκίνητα της Mercedes-Benz, έχοντας μια προνομιακή συνεργασία με την εταιρέια στην Ελλάδα.
Μέχρι το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης ο Λαϊνόπουλος βρίσκεται στην κορυφή του αυτοκινήτου στη χώρα μας.
Το 2001 ο Ιωάννης Λαϊνόπουλος ιδρυτής της εταιρείας, φεύγει από τη ζωή αποτελώντας ένα μεγάλο πλήγμα για την οικογένεια και το μέλλον της επιχείρησης.
Σαν «προοικονομία» το θλιβερό αυτό γεγονός συμπίπτει χρονικά με την έναρξη σκληρών διαπραγματεύσεων με την Mercedes-Benz και για το μέλλον της εταιρείας που έμελλε να είναι γεμάτο απώλειες.
Την διοίκηση της εταιρείας ανέλαβε η επόμενη γενιά με τον Μανώλη και την Όλγα Λαϊνοπούλου, οι οποίοι αποδείχθηκαν άξιοι συνεχιστές του πετυχημένου ονόματος τους. Ακολουθούν χρονιές με ενθαρρυντικά αποτελέσματα που αποδείκνυαν τον σωστό δρόμο του ομίλου.
Λίγο πριν μπει η «σφραγίδα» της οικονομική κρίσης στη χώρα, το 2007 η Λαϊνόπουλος έκανε χρονιά ρεκόρ.
Το 2012 και αφού το πέρασμα της κρίσης δεν έχει αφήσει ανέγγιχτη την ισχυρή αντιπροσωπεία, παρά τα ενθαρρυντικά οικονομικά αποτελέσματα, η Mercedes Benz δίνει τη χαριστική βολή στην εταιρεία ανακοινώνοντας την λύση της συνεργασίας της με την «Promot Λαϊνόπουλος» όσον αφορά τις πωλήσεις.
Έκτοτε ακολουθούν χρόνια κατάρρευσης , οικονομικών και εμπορικών δυσκολιών, με η συνέχεια να θέλει μια σειρά από περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας να βγαίνουν στο σφυρί.
Τον 2017 η Mercedes Benz διέκοψε κάθε σχέση με την εταιρεία καθώς ακολούθησε διακοπή της συνεργασίας και στον τομέα της τεχνικής εξυπηρέτησης.
Τον δρόμο των πλειστηριασμών έχει πάρει ο όμιλος με τα ιμάτιά του από το 2017, με το μεγάλο ακίνητο στη νέα Κηφισιά να αλλάζει χέρια 2024.
Ράδιο Κορασίδης
Σήμερα, 13 Δεκεμβρίου του 2024 δίνεται άλλη μια ευκαιρία για το εμβληματικό κτήριο της «Ράδιο Κορασίδης» στον Πειραιά, της γνωστής αλυσίδας ηλεκτρικών ειδών που γέμιζε τα σπίτια των προηγούμενων δεκαετιών.
Από το 2021 έως και σήμερα έχουν διενεργηθεί πάνω από έξι άγονα σφυριά για το εν λόγω ακίνητο με αποτέλεσμα το πολυώροφο κτίριο στον Πειραιά να μένει στα αζήτητα των ηλεκτρονικών σφυριών και να επανεμφανίζεται με νέα όλο και πιο χαμηλή τιμή σε μια προσπάθεια να βρει τον νέο του ιδιοκτήτη.
Κάθε νέο σφυρί που φέρνει το όνομα Κορασίδης ψηλά στην λίστα των πλειστηριασμών θυμίζει στους παλιούς και μαθαίνει στους νέους την ιστορία μιας αλυσίδας που κάποτε κατείχε τον θρόνο της ηλεκτρικής συσκευής στην Ελλάδα.
Πράγματι Κωτσόβολος και Ράδιο Κορασίδης κάποτε μάχονταν για τον θρόνο των ηλεκτρικών συσκευών, καθώς η αλυσίδα Κορασίδης αποτελούσε το δεύτερο μεγαλύτερο δίκτυο στη χώρα.
Η Ράδιο Κορασίδης, θεωρούνταν ο «γίγαντας» των ηλεκτρικών συσκευών και ήταν ο ισχυρός αντίπαλος του μέχρι σήμερα δυνατού Κωτσόβολου, με την πρώτη να περνά από την πρωτοκαθεδρία στην πτώχευση και με την περιουσία της εταιρείας ηλεκτρικών συσκευών να περνά από τις λίστες των πλειστηριασμών και να αλλάζει χέρια.
Με τιμή πρώτης προσφοράς στα 3.417.000,00 ευρώ, οφειλέτη την ΡΑΔΙΟ Α. ΚΟΡΑΣΙΔΗΣ Ε.Ε.Α.Ε. ΥΠΟ ΠΤΩΧΕΥΣΗ και επισπεύδων σύνδικο της πτώχευσης, η «Ράδιο Κορασίδης» γράφει εδώ και χρόνια το τελευταίο κεφάλαιο της ιστορίας της πτώσης της.
Το story
H Ράδιο Κορασίδης ιδρύεται το 1947 από τον Αντώνη Κορασίδη και το πρώτο κατάστημα ηλεκτρικών ειδών ανοίγει στον Πειραιά και από τότε η Ράδιο Κορασίδης παίρνει μέρος στην ιστορία του ελληνικού επιχειρείν.
Η κυριαρχία στον χώρο δεν είναι τυχαία, τα καταστήματα Κορασίδης γίνονται ταυτόσημα με μια νέα εποχή, καθώς εισάγουν την πρώτη έγχρωμη τηλεόραση στην ελληνική αγορά και καθιέρωσαν το mini πλυντήριο πιάτων.
Έρχεται μια περίοδος μεγάλης ανάπτυξης που καθοδηγείται από τον Αντρέα Κορασίδη, ο οποίος μετέτρεψε μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση σε ένα επιχειρηματικό σχήμα με τέσσερις εισηγμένες εταιρείες στο Χρηματιστήριο. Συγκεκριμένα, την Ράδιο Κορασίδης, την Micromedia, την Ράδιο Κορασίδης Telecom και την Κλαουδάτος.
Το 1999 βραβεύεται ως ο εμπορικός όμιλος που δημιούργησε τις περισσότερες θέσεις εργασίας και ένα χρόνο μετά ακολουθεί έκρηξη πωλήσεων και κερδών.
Ωστόσο, η μεγάλη και ταχεία ανάπτυξη του ομίλου και οι επενδύσεις σε δραστηριότητες που δεν απέδιδαν απαιτούσαν όλο και περισσότερα κεφάλαια.
Παρόλο που η επιχείρηση φαινόταν να έχει μπει σε τροχιά επιτυχίας και κατάκτησης της ηλεκτρικής συσκευής στην Ελλάδα, το έτος 2000 μπήκε με κακούς οιωνούς με τα πρώτα προβλήματα να κάνουν την εμφάνιση τους τον επόμενο χρόνο.
Συγκεκριμένα, ο ισολογισμός του 2001 επιβεβαιώνει ότι η εταιρεία περνά σε μια εποχή κρίσης.
Ήδη, η Ράδιο Κορασίδης είχε παρουσιάσει μείωση κύκλου εργασιών στα 224,8 εκατ. ευρώ, έναντι 241,5 εκατ. ευρώ το 2000.
Το 2001 τα κέρδη από 21,14 εκατ. και το 2000 δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν τα 2 εκατ. ευρώ.
Η συνέχεια θέλει τα δάνεια να εκτοξεύονται, το σύνολο των υποχρεώσεων να ξεπερνά τα 170,19 εκατ. ευρώ και τον τζίρο να σημειώνει αρνητικά νούμερα.
Η διάσωση
Το 2003 γίνεται μια προσπάθεια διάσωσης με επίκεντρο τον περιορισμό του λειτουργικού κόστους, τον τρόπο διακίνησης των προϊόντων και την αλλαγή πολιτικής.
Παρά τις προσπάθειες, από εκεί που η μετοχή της εταιρείας στο χρηματιστήριο είχε φτάσε τη δεκαετία του 1990 τα 50 ευρώ, το 2003 διαπραγματεύεται στα 1,8 ευρώ.
Το 2005 η εταιρεία που έφθασε να αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη αλυσίδα ηλεκτρικών ειδών στην Ελλάδα, βρέθηκε ένα βήμα πριν το λουκέτο εξαιτίας σοβαρών οικονομικών υποχρεώσεων που δεν μπορούσαν να εξυπηρετηθούν.
Το 2006 η εταιρεία Κορασίδης, με χρέη που ξεπερνούσαν τα 300 εκατ. ευρώ, εντάσσεται στο άρθρο 44 και διαγράφεται το 1/3 των υποχρεώσεων της.
Το 2007 η Κορασίδης περνά στα χέρια της V-Net κατά 70%, συμφερόντων Ι. Ευαγγελάτου, που ήρθε σε συμφωνία με τους υπόλοιπους προμηθευτές και τις πιστώτριες τράπεζες για να εισέλθει ως στρατηγικός επενδυτής στην Κορασίδης.
Το 2008 , η νέα διοίκηση πείθει τον Ανδρέα Βγενόπουλο να επενδύσει στην εταιρεία και έτσι, προσελήφθησαν πάνω από 200 άτομα αλλά και διευθυντικά στελέχη, έγιναν επενδύσεις στα καταστήματα και διευρύνθηκε το δίκτυο.
Μέχρι το 2009 τα καταστήματα ανέρχονταν σε 43 πανελλαδικά.
Τα οικονομικά και οι αριθμοί ήρθαν στη συνέχεια να διαψεύσουν τις ελπιδοφόρες προσπάθειες διάσωσης, αφού το 2008 έκλεισε με ζημιές 58 εκατ. ευρώ και το 2009 με 27 εκατ. ευρώ.
Τον Οκτώβριο του 2009, είχε βάλει 114 εκατ. ευρώ μέσω αύξησης κεφαλαίου.
Τον Μάρτιο του 2009 ανακοινώθηκε η ολοκλήρωση της συμφωνίας της MIG με τη Ράδιο Κορασίδης και τη θυγατρική της Elephant και πολλοί μίλησαν για τη δημιουργία ενός ισχυρού οχήματος που θα μπορούσε να εισέλθει στις ξένες πολυεθνικές, οι οποίες κυριαρχούσαν στην εγχώρια αγορά ηλεκτρικών ειδών.
Η προσπάθεια σωτηρίας της εταιρείας ξεκίνησε, αλλά παρέμεινε ημιτελής.
Η Ράδιο Κορασίδης αν και σε μεγάλο ποσοστό εξυγιάνθηκε μέσω διαγραφής μέρους των χρεών της, αποδείχθηκε βάρος για το συμμετοχικό όμιλο.
Η MIG ανακοίνωσε πως πέραν των ήδη εγγεγραμμένων ζημιών που ανέρχονταν στα 96,8 εκατ. ευρώ, οι οποίες επιβάρυναν τα αποτελέσματα και τα ίδια κεφάλαια, εκτιμάται η ύπαρξη περαιτέρω λογιστικής ζημίας ύψους 3,7 εκατ. ευρώ περίπου από την ενοποίηση των οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρείας μέχρι την ημερομηνία της μεταβίβασης.
Η εταιρεία πωλήθηκε αντί 35 εκατ. ευρώ με το τίμημα να είναι πληρωτέο από το 2011.
Η Ράδιο Κορασίδης βρίσκεται υπό πτώχευση από τον Νοέμβριο του 2014 και οι πρώτοι πλειστηριασμοί ακινήτων ξεκίνησαν το 2019.
Το ακίνητο στον Πειραιά
Πρόκειται για τρία οικόπεδα που βρίσκονται στον Πειραιά στη συμβολή των οδών Μ. Ασίας 4 & Αιγίνης, Σαρανταπόρου και Φωκαίας 3.
Επί των οικοπέδων βρίσκονται τρία πολυώροφα κτίρια αποπερατωμένα, καλής κατασκευής και με μικρές φθορές συνολικής επιφάνειας 7.294,90 τ.μ.
Τα κτίρια έχουν συνενωθεί και βρίσκονται σε ενιαία λειτουργία.
Αναλυτικότερα πρόκειται για:
Ένα οικόπεδο επιφάνειας 172,18τ.μ, άρτιο κατά παρέκκλιση και οικοδομήσιμο, με πρόσωπο 10,80μ. βορειοδυτικά επί της οδού Φωκαίας.
Επί αυτού, έχει κατασκευαστεί τμήμα κτιρίου που αφορά στην ανέγερση ειδικού κτιρίου, εγκαταστάσεις χονδοεμπορίου και αποθήκες.
Δεύτερον, πρόκειται για ένα οικόπεδο επιφάνειας 644,19τ.μ. με πρόσωπο 14,09μ. βορειοανατολικά επί της οδού Σαρανταπόρου και νοτιοδυτικά 21,41μ. επί της οδού Αιγίνης.
Επί αυτού έχει κατασκευαστεί τμήμα κτιρίου που αφορά στην ανέγερση πολυώροφου κτιρίου γραφείων.
Και το τρίτο οικόπεδο είναι επιφάνειας 502,62τ.μ. κατά το τοπογραφικό διάγραμμα που προσαρτάται στο συμβόλαιο, άρτιο κατά κανόνα και οικοδομήσιμο, με πρόσωπο 18,00μ. βορειοδυτικά επί της οδού Φωκαίας, δυτικά 9,85μ. στην συμβολή των οδών Φωκαίας & Αιγίνης, 21,95μ. νοτιοδυτικά επί της οδού Αιγίνης.
Επί αυτού, έχει κατασκευαστεί τμήμα κτιρίου που αφορά στην αλλαγή όψεων με μερικές εσωτερικές επεμβάσεις και αλλαγή χρήσης από βιομηχανικό κτίριο, σε κτίριο γραφείων.
Όσον αφορά τα κτίρια:
Στο οικόπεδο επί της οδού Φωκαίας αρ.3 υπάρχει κτίριο αποτελούμενο από ισόγειο, Α΄, Β΄ & Γ΄ όροφο επιφάνειας 115,78τ.μ. αντίστοιχα, Δ΄ όροφο επιφάνειας 100,40τ.μ. και δώμα 35,02τ.μ..
Η επικοινωνία γίνεται μέσω κοινόχρηστου κλιμακοστασίου με ανελκυστήρα και όλοι οι όροφοι έχουν πρόσοψη επί της οδού Φωκαίας και επί του πίσω ακάλυπτου χώρου του οικοπέδου.
Στο οικόπεδο επί της οδού Μ. Ασίας και Σαρανταπόρου υπάρχει κτίριο με υπόγειο Β επιφάνειας 644,33τ.μ. αποτελούμενο από χώρο στάθμευσης, μηχανοστάσια ανελκυστήρων, δύο κλιμακοστάσια ανελκυστήρα προσώπων και ανελκυστήρα οχημάτων, υπόγειο Α επιφάνειας 644,33τ.μ. αποτελούμενο χώρο στάθμευσης, χώρο εγκαταστάσεων, και δύο κλιμακοστάσια ανελκυστήρα προσώπων και ανελκυστήρα οχημάτων.
Επίσης διαθέτει ισόγειο επιφάνειας 450,21τ.μ. αποτελούμενο από χώρο υποδοχής και είσοδο από την οδό Μ. Ασίας, δύο κλιμακοστάσια, ανελκυστήρα προσώπων και έναν ανελκυστήρα οχημάτων, χώρους υγιεινής, υποσταθμό ΔΕΗ, οχτώ θέσεις στάθμευσης με είσοδο από την οδό Σαρανταπόρου, Α΄, Β΄, Γ΄, Δ΄ & Ε΄ όροφο επιφάνειας 450,21τ.μ. αντίστοιχα, με χρήση γραφείων , δύο κλιμακοστάσια, δύο ανελκυστήρες προσώπων, και χώρους υγιεινής.
Όλοι οι όροφοι έχουν πρόσοψη επί της οδού Μ. Ασίας και στον πίσω ακάλυπτο χώρο.
Ο ακάλυπτος χώρος χρησιμεύει ως χώρος στάθμευσης με είσοδο από την οδό Σαρανταπόρου.
Επιπλέον, στο οικόπεδο επί της οδού Μ. Ασίας, Αιγίνης & Φωκαίας υπάρχει κτίριο με ισόγειο Α΄, Β΄, Γ΄, & Δ΄ όροφο επιφάνειας 433,31τ.μ. αντίστοιχα και Ε΄ όροφο επιφάνειας 314,99τ.μ. με χρήση γραφείων.
Η επικοινωνία μεταξύ των ορόφων γίνεται μεταξύ δύο κλιμακοστασίων και δύο ανελκυστήρων.
Όλοι οι όροφοι έχουν πρόσοψη επί της οδού Μ. Ασίας Αιγίνης & Φωκαίας.
Όσον αφορά την αγοραία αξία του ενιαίου ακινήτου, κατά τη μία έκθεση εκτίμησης ανέρχεται σε 6.518.000 ευρώ και κατά τη δεύτερη σε 7.150.000 ευρώ.
Τα σφυριά
Από το 2015 έως το 2017 η Ράδιο Κορασίδης προχώρησε στην εκποίηση των κινητών περιουσιακών στοιχείων, εμπορευμάτων και αποθεμάτων.
Από το 2019 μέχρι και σήμερα, βγήκαν στο σφυρί τα πρώτα ακίνητα. Ένα οικόπεδο στη Μύκονο, ακίνητα στη Ν. Φιλαδέλφεια και στο Κουκάκι, τρεις αποθήκες στη Ρόδο, ένα οικόπεδο στον Πύργο Ηλείας καθώς και ένα ισόγειο κατάστημα επί της Γρ. Λαμπράκη στον Πειραιά.
Το 2021 ολοκληρώνονται οι δικαστικές διαδικασίες για το ξεκαθάρισμα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των κεντρικών ακινήτων της, και έκτοτε ανοίγει ο δρόμος για τους πλειστηριασμούς που αφορούν το εμβληματικό κτιριακό συγκρότημα της Ράδιο Κορασίδης στον Πειραιά.
Από τον Φεβρουάριο του 2024 μέχρι και τις 18 Οκτωβρίου του 2024 έγιναν έξι προσπάθειες με μόνο αποτέλεσμα η τιμή να μειώνεται κατά εκατομμύρια. Συγκεκριμένα, στον τελευταίο πλειστηριασμό λίγο καιρό πριν στις 15 Νοεμβρίου του 2024 το ακίνητο βρισκόταν με τιμή πρώτης προσφοράς στα 5.125.500,00 ευρώ.
«Οικογένεια Γιαννίρη»
Ανάμεσα στα γνωστά ονόματα των πλειστηριασμών βρίσκεται η οικογένεια Γιαννίρη η οποία ήλεγχε την Prelium Investment Services ΑΕΠΕΥ.
Συγκεκριμένα, το όνομα του Χαρίδημου Γιαννίρη ο οποίος ήταν πρόεδρος και ένας εκ των βασικών μετόχων της Prelium ΑΕΠΕΥ, βρίσκεται στις λίστες των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών με ένα ακίνητο στην περιοχή της Κηφισιάς που πρόκειται να βγει στο σφυρί στις 20 Δεκεμβρίου 2024 με τιμή εκκίνησης τα 780.000 ευρώ. και επισπεύδων ιδιώτη.
Ειδικότερα, πρόκειται για επαναληπτικό πλειστηριασμό, καθώς ο πρώτος διενεργήθηκε τον Οκτώβριο του 2024 αλλά κατέληξε άγονος ελλείψει πλειοδοτών.
Το ακίνητο στην Κηφισιά
Το σφυρί που έρχεται αφορά μια διώροφη κατοικία με υπόγειο, συνολικής επιφανείας 257,29τμ που τοποθετείται επί ενιαίου οικοπέδου επιφανείας 2.320τμ. και βρίσκεται στον Δήμο Κηφισιάς, στη θέση «Κάτω Κηφισιά, Τρίγωνο Φραγκοπούλου».
Συγκεκριμένα το ακίνητο αποτελείται από:
α) Υπόγειο με επιφάνεια 97,19τμ που επικοινωνεί με τον ισόγειο όροφο και περιλαμβάνει: Έναν χώρο σταθμεύσεως αυτοκινήτου (parking) επιφανείας 64,42τμ, ο οποίος περιέχει δύο θέσεις σταθμεύσεως αυτοκινήτων, υπόγειο βοηθητικό χώρο επιφανείας 32,77μ2 αποτελούμενο από απόληξη κλιμακοστασίου, χώλλ, λεβητοστάσιο, δεξαμενή καυσίμων και αποθήκη.
β) Ισόγειο με επιφάνεια 83,24τμ που επικοινωνεί με τον πρώτο όροφο και το υπόγειο με εσωτερική κλίμακα και αποτελείται από καθιστικό, τραπεζαρία w/c κουζίνα, έχει μία βεράντα που προσβλέπει προς τον βόρειο ακάλυπτο χώρο, έναν ημιϋπαίθριο χώρο που προσβλέπει προς το βόρειο ακάλυπτο χώρο και έναν εξώστη προσβλέποντα προς τον νότιο ακάλυπτο χώρο και ένα ημιϋπαίθριο χώρο.
γ) Πρώτο όροφο με επιφάνεια 76,86τμ ο οποίος επικοινωνεί με το ισόγειο με εσωτερική κλίμακα αποτελείται από χωλλ, τρία υπνοδωμάτια, δύο λουτρά, μία αποθήκη, έχει ένα ημιϋπαίθριο χώρο προσβλέποντα προς το Βόρειο ακάλυπτο χώρο, έναν εξώστη που προσβλέπει προς το δυτικό ακάλυπτο χώρο, ένα ημιυπαίθριο χώρο και μπροστά από αυτόν εξώστη που προσβλέπει προς ακάλυπτο χώρο και ράμπα προσπέλασης προς όλες τις κάθετες ιδιοκτησίες.
Αυτή η «δίνη» δεν είναι η πρώτη και η μόνη στην οποία έχει εμπλακεί πρωταγωνιστικά το όνομα της οικογένειας Γιαννίρη και δη του Χαρίδημου Γιαννίρη.
Ο Χαρίδημος Γιαννίρης διατηρούσε τις ιδιότητες του πρόεδρου του διοικητικού συμβουλίου και του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας «PRELIUM INVESTMENT SERVICES ΑΕΠΕΥ», ενώ ήταν και μέλος της Επιτροπής Ελέγχου και πρόεδρος της Επιτροπής Αποδοχών και Υποψηφιοτήτων.
Τα προβλήματα για τον κ. Γιαννίρη δεν ξεκίνησαν ωστόσο φέτος, καθώς ο ίδιος δραστηριοποιείται στην ελληνική χρηματαγορά πάνω από 25 χρόνια.
Η περιπέτεια για τον ίδιο ξεκίνησε το 2016 όταν προχώρησε στην πώληση του πελατολογίου της Prelium στη Solidus Χρηματιστηριακή χωρίς όμως αυτό να περιορίσει την δραστηριότητά του.
Το 2022 είχε καταρρεύσει το αμοιβαίο κεφάλαιο που διέθετε η Prelium αφήνοντας ακάλυπτους τους μεριδιούχους του Διοικητικού Συμβουλίου.
Η υπόθεση σχετιζόταν με κατηγορίες που αφορούσαν το Αμοιβαίο Κεφάλαιο το οποίο διέθετε η εταιρεία και από το οποίο προέκυψαν καταγγελίες σχετικά με το ότι έλειπαν χρήματα που ξεπερνούσαν το ένα εκατομμύριο ευρώ.
Την ίδια περίπου περίοδο για τον κ. Γιαννίρη έρχεται και η αναγκαστική παραίτηση του από το διοικητικό συμβούλιο της Κλωστοϋφαντουργίας Ναυπάκτου ΑΒΕΕ όπου μέχρι πρότινος αποτελούσε μη εκτελεστικό μέλος.
Τα σοβαρά όμως προβλήματα ξεκινούν τον Απρίλιο του 2024, όταν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προχώρησε σε οριστικό λουκέτο της επενδυτικής εταιρείας, έναν μήνα μετά την απόφαση της προσωρινής αναστολής λειτουργίας με την επιβολή προστίμου 120.000 ευρώ, ενώ τον Σεπτέμβριο το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Αποφάσισε την επιβολή προστίμου συνολικού ύψους 60.000 ευρώ.
Όπως έγινε γνωστό οι έλεγχοι που διεξήγαγε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στην εταιρεία οδήγησαν σε κατηγορίες που αφορούσαν το ενδεχόμενο τέλεσης πλαστογραφιών και υπεξαίρεσης χρημάτων.
Tέλος, η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες διέταξε τη δέσμευση κάθε περιουσιακού στοιχείου, νόμιμου εκπροσώπου της εταιρείας παροχής επενδυτικών υπηρεσιών Prelium Investment ΑΕΠΕΥ.
Υπενθυμίζεται, πως η εταιρεία δεν έχει δημοσιοποιήσει τις οικονομικές τις καταστάσεις από το 2018 οι οποίες άγγιζαν τα 2 εκατ. ζημίες ενώ ο ετήσιος τζίρος βρισκόταν στα 600 χιλ. ευρώ.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως στην πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών e auction, το ακίνητο που βγαίνει σε πλειστηριασμό με οφειλέτη τον Χαρίδημο Γιαννίρη βρίσκεται αναρτημένο τόσο για τις 29 Νοεμβρίου δηλαδή την Παρασκευή που έρχεται, όσο και για τον επόμενο μήνα στις 20 Δεκεμβρίου, στον οποίο προγραμματισμένο πλειστηριασμό επισπεύδουσα είναι η Qquant Master και η τιμή εκκίνησης είναι αυξημένη στα 780.000 ευρώ.
Διαβάστε επίσης:
Πλειστηριασμοί: Νέα σφυριά για Κοντοβερό (Freskot), Λαναρά (ΕΝΚΛΩ) και ΣΕΡΚΟ
Με 6 οικόπεδα στην Σύρο εμφανίστηκε ξανά στο σφυρί η οικογένεια Πατρώνη
Πλειστηριασμοί: Στο σφυρί τα εμπορικά σήματα «4 Τροχοί» και το πρακτορείο διανομής Τύπου «Ευρώπη»