Βιομηχανίες που κάποτε μεσουρανούσαν εμφανίζονται ξανά και ξανά στις λίστες των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών αναζητώντας τον νέο τους ιδιοκτήτη και μια ελπίδα αξιοποίησης.

Με πάνω από 5 ή 6 σφυριά στο «βιογραφικό» τους, βιομηχανικά ακίνητα της Βόρειας και Στερεάς Ελλάδας έχουν μια μόνιμη θέση στα αζήτητα της πλατφόρμας e auction, αναμεσά τους η Komotex, τα Πλεκτήρια Σίνδου και η ΕΛΦΙΚΟ.

1

KOMOTEΧ Α.Ε

Χθες Παρασκευή 15 Νοεμβρίου του 2024, το βιομηχανικό ακίνητο και της Komotex, της βιομηχανίας εσωρούχων που βρίσκεται στην πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών με τιμή εκκίνησης τα 1.592.000,00 και επισπεύδουσα την Cepal εμφανίστηκε λίγο μετά τις 10 το πρωί με τίτλο «Ολοκληρωμένος – Ματαίωση ελλείψει πλειοδοτών».

Πράγματι, το τρένο της βαριάς βιομηχανίας η Ελλάδα το έχει χάσει και τα βιομηχανικά ακίνητα που κάποτε στήριζαν την ελληνική βιομηχανική παραγωγή, συνιστούν φαντάσματα περιοχών που πριν 30 ή 35 χρόνια ήταν γεμάτες φουγάρα.

Η Komotex το 2023 μετά από μια σειρά βιομηχανίες και βιοτεχνίες της Ξάνθης πήρε τον δρόμο του λουκέτου έπειτα από δύο χρόνια χαμηλών τζίρων και υψηλών ζημιών.

Συγκεκριμένα, το 2020 η εταιρεία είχε κύκλο εργασιών 6,1 εκατομμύρια τα οποία μειώθηκαν σταδιακά σε 4,2 εκατομμύρια το 2021 με τις ζημιές να μεταβάλλονται προς τα πάνω σε 181 χιλιάδες ευρώ και με τα κέρδη να μην ξεπερνούν τα 32 χιλιάδες.

Το ακίνητο

Το εν λόγω βιομηχανικό ακίνητο βρίσκεται στο Εύμοιρο της ΒΙΟ.ΠΕ. Ξάνθης και εκτείνεται σχεδόν σε ολόκληρο το οικοδομικό τετράγωνο, εκτός του νοτιοανατολικού τμήματος αυτού και συγκεκριμένα έχει ανεγερθεί σε γεωτεμάχιο 25.129τ.μ. αποτελούμενο συγκεκριμένα από οικόπεδο 14.000 τ.μ , ένα οικόπεδο 3.102 τ.μ., ένα οικόπεδο 3.240τ.μ και ένα οικόπεδο 3.520 τ.μ.

Τα παραπάνω γεωτεμάχια έχουν συνενωθεί με κτίσματα και υποδομές και αποτελούν ένα ενιαίο βιομηχανικό συγκρότημα που έχει συνολική έκταση 23.862 τ.μ.

Ειδικότερα, πρόκειται για ένα βιομηχανικό κτίσμα από μπετόν με συνολική δόμηση ανωδομής 14.239 τ.μ. και κάλυψης 11.443,64 τ.μ., με υπόγειο 6.641,14 τ.μ., που κτίσθηκε τμηματικά από το 1972 έως το 1999 και περιλαμβάνει ισόγειο 11.443,64 τ.μ., όροφο 2.849,41 τ.μ. και υπόγειο 6.641,14 τ.μ.

Το ισόγειο περιλαμβάνει χώρο γραφείων, χώρο παραγωγής, κοπτήριο, αποθήκη, ραφεία, λέβητα, χημείο, χώρο ποιοτικού ελέγχου, ο όροφος περιλαμβάνει αποθήκη ετοίμων υφασμάτων και το υπόγειο περιλαμβάνει αποθήκες βοηθητικών υλών, νημάτων τυπογραφείο, πλεκτήριο και μια ξεχωριστή μικρή ισόγεια αποθήκη ανταλλακτικών από μπετόν, καθώς και στα λοιπά παραρτήματα και παρακολουθήματα του κτίσματος αυτού.

Εντός της κατασχετήριας έκθεσης αναφέρεται ότι στο Κτηματολόγιο Ξάνθης υφίσταται δύο κτίσματα, εμβαδού 14.356,75 τ.μ. (για τους οποίους δεν έχει συσταθεί οριζόντια ή κάθετη ιδιοκτησία).

Κλωστήρια – Πλεκτήρια Σίνδου

Ένα ακόμη άγονο σφυρί για βιομηχανικό ακίνητο το οποίο βρίσκεται στον Δήμο Ωραιοκάστρου, της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, διενεργήθηκε στις 15 Νοεμβρίου του 2024 με τιμή εκκίνησης τα 2.328.000,00 ευρώ και επισπεύδουσα την Do Value.

Πρόκειται για γεωτεμάχιο συνολικού εμβαδού 14.658 τ.μ. που αποτελείται από 4 όμορα και μικρότερα οικόπεδα (3.060 τ.μ., 965 τ.μ., 2.676 τ.μ., και 7.957 τ.μ.).

Το σύνολο των οικοπέδων της μονάδας είναι περιφραγμένο περιμετρικά, υπάρχουν δύο ηλεκτροκίνητες πόρτες εισόδου–εξόδου οχημάτων, ασφαλτόστρωση επιφάνειας 1.500 τ.μ., έργα απορροής υδάτων, κρασπεδώσεις για εγκιβωτισμό χώρων πρασίνου και φυτεύσεις, εγκαταστάσεις επεξεργασίας αποβλήτων (βιολογικού καθαρισμού κάτοψης 208 τ.μ.).

Το σύνολο των κτηριακών εγκαταστάσεων έχουν ανεγερθεί σταδιακά, με μία σειρά από οικοδομικές άδειες. Συγκεκριμένα οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις έχουν συνολική επιφάνεια τα 8.549,86τμ. και περιλαμβάνουν κτίρια γραφείων, αποθήκευσης, παραγωγής και διάφορα λοιπά βοηθητικά κτίσματα και εγκαταστάσεις.

ΕΛΦΙΚΟ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

Την Παρασκευή 15 Νοέμβριου του 2024 χτύπησε το έκτο σφυρί για το βιομηχανικό ακίνητό της Ελφίκο στο Σχηματάρι, με τιμή εκκίνησης τα 1.895.200,00 ευρώ, με αυτά τα δεδομένα.

Αποτελεί ένα από τα από τα «βαριά» σφυριά του μήνα, καθώς πρόκειται για μια εταιρεία που βρισκόταν ανάμεσα στις πιο δυνατές ελληνικές εταιρείες στον χώρο των βαφείων και φινιριστηρίων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εκτίμησης το εργοστάσιο επεξεργασίας υφασμάτων της εταιρείας βρίσκεται στη θέση «Παληάμπελα», παρά το 62ο χλμ. της Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας, επί της Δημοτικής Κοινότητας Σχηματαρίου του Δήμου Τανάγρας Βοιωτίας και πρόκειται για ένα σύνολο 17 όμορων αγροτεμαχίων.

Το σύνολο των εν λόγω εκτάσεων έχει συνενωθεί πολεοδομικά και εντός του γηπέδου έχει ανεγερθεί μονάδα – εργοστάσιο επεξεργασίας υφασμάτων.

Οι εγκαταστάσεις έχουν ανεγερθεί επί αγροτεμαχίου συνολικής επιφάνειας 38.643,64 τ.μ. κατά το τοπογραφικό της οικοδομικής άδειας, με αυτό να εμφανίζεται ως επιφάνειας 36.635,00 τ.μ. κατά τίτλο.

Το βιομηχανικό συγκρότημα περιλαμβάνει έναν κτιριακό όγκο βιομηχανικών αιθουσών και χώρο γραφείων, υπόστεγα αποθήκευσης και βιολογικό καθαρισμό, ο οποίος βιολογικός καθαρισμός είναι εγκατεστημένος στη βορειοδυτική πλευρά των εγκαταστάσεων και είναι ανενεργός.

Συγκεκριμένα, η συνολική επιφάνεια κάλυψης των κτιρίων είναι περίπου 9.578 τ.μ., και 2.830 τ.μ είναι οι επιφάνειες των ορόφων. Περίπου 400 τ.μ. είναι οι χώροι γραφείων. Τα κτίρια έχουν ανεγερθεί με μια σειρά αδειών από το 1969 έως το 2006 και είναι συμβατικής κατασκευής.

Κατά την αυτοψία διαπιστώθηκε ότι η επιχείρηση έχει αναστείλει τη δραστηριότητά της για αρκετό χρονικό διάστημα, ενώ η ποιότητα – συντήρηση των κτιρίων είναι μέτριου βαθμού. Όπως σημειώνεται, το εργοστάσιο δεν λειτουργεί και διαθέτει έντονα στοιχεία εγκατάλειψης.

Επιπλέον, η συνολική έκταση είναι περιφραγμένη τμηματικά, με εξαίρεση τμήμα επιφάνειας 2.419 τ.μ., που είναι ανεξάρτητης πρόσβασης και χρησιμοποιείται ως υπαίθριος χώρος στάθμευσης βαρέων οχημάτων.

Τα σφυριά της Ελφίκο

Το πρώτο σφυρί για την εταιρεία των οικογενειών Κουκουλία και Ουραηλίδη, χτύπησε στις 15 Νοεμβρίου 2023 αλλά δεν έφερε αποτέλεσμα ελλείψει πλειοδοτών.

Το δεύτερο, μια εβδομάδα αργότερα, στις 22 Νοεμβρίου 2023, ανεστάλη λόγω αποχής των συμβολαιογράφων.

Το τρίτο χτύπησε στις 28 Ιουνίου με επισπεύδουσα τη Eurobank, αλλά και πάλι χωρίς αποτέλεσμα.

Το τέταρτο άγονο ήρθε στις 4 Οκτωβρίου 2024, με επισπεύδουσα την doValue και τιμή εκκίνησης τα 2.369.000 ευρώ.

Η ιστορία

Η εταιρεία ΕΛΦΙΚΟ ήταν αναμφισβήτητα μια από τις πιο δυνατές ελληνικές εταιρείες στον χώρο των βαφείων – φινιριστηρίων.

Συγκεκριμένα, ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 1973 αρχικά ως «Αφοι Κουκουλία Α.Ε.Ε.» και δύο χρόνια μετά μετονομάστηκε σε ΕΛΦΙΚΟ Α.Ε.

Η δραστηριοποίηση της αρχικά ήταν αποκλειστικά στην παραγωγή βαμβακερών και συνθετικών υφασμάτων και στο παρελθόν αποτέλεσε έναν από τους μεγαλύτερους προμηθευτές ειδών ένδυσης για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Το 1976 επέκτεινε τη δραστηριότητά της στον τομέα βαφής και εξευγενισμού των υφασμάτων.

Υπενθυμίζεται πως η ΕΛΦΙΚΟ ήταν επί πολλά χρόνια εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Οι ιδιοκτήτες της εταιρείας κινούνταν επί δεκαετίες σε ιδιαίτερα χαμηλούς τόνους και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Οι χαμηλοί τόνοι εξηγούνται και σε επιχειρηματικό και επενδυτικό επίπεδο καθώς ακόμη και την περίοδο της χρηματιστηριακής φούσκας του 1999, οι βασικοί της μέτοχοι ακολούθησαν συντηρητική γραμμή σύμφωνα με την οποία δεν επεδίωξαν αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ακόμη και τη στιγμή που η ΕΛΦΙΚΟ ανήκε στα δυνατά ονόματα της αγοράς. Για παράδειγμα 1998 η ΕΛΦΙΚΟ είχε σημειώσει κέρδη άνω των δύο εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, ποτέ δεν προχώρησε σε εξαγορές ή συγχωνεύσεις, δεν είχε θυγατρικές επιχειρήσεις και ούτε επιχείρησε να επεκταθεί.

Να σημειωθεί πως στην πορεία της εισήλθε μετοχικά στην επιχείρηση και η οικογένεια Ουραηλίδη μέσω της ΛΑΝΑΚΑΜ.

Η πτώση

Από το 2009 και μετά με την αρχή της οικονομική κρίσης και τις συνέπειες αυτής στον κλάδο της ένδυσης, η εταιρεία εισέρχεται σε τροχιά καθόδου.

Στην αρχή η μείωση του κόστους και η προσπάθεια μερικής στροφής προς το εμπόριο αποτελούν τρόπους τους οποίους είχε επιλέξει η εισηγμένη να αντιμετωπίσει την κρίση.

Στις αρχές του 2010 οι διεργασίες περί εξαγοράς της ΕΛΦΙΚΟ από τον όμιλο Λαυρεντιάδη οδήγησαν σε διαρκή ανατίμηση της μετοχής της ίδιας και της ΛΑΝΑΚΑΜ, με τους ιδιοκτήτες να προχωρούν σε αναζήτηση επενδυτών.

Το 2012 η μετοχή της ΕΛΦΙΚΟ διαγράφηκε από το Χρηματιστήριο και έναν χρόνο αργότερα, στις 21 Μαΐου 2013, η έκτακτη Γενική Συνέλευση αποφάσισε ομόφωνα τη λύση και εκκαθάριση της εταιρείας.

Η εταιρεία τελεί υπό εκκαθάριση περίπου τα τελευταία δέκα χρόνια. Μάλιστα, τον Μάρτιο του 2022 ανακοινώθηκε πως αποφασίστηκε παράταση της διάρκειας της εκκαθάρισης για πέντε έτη, ήτοι μέχρι την 3.7.2027.

Σύμφωνα με τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό στο ΓΕΜΗ για το ένατο έτος εκκαθάρισης της εταιρείας (χρήση από 4-7-2021 έως 3-7-2022), η ΕΛΦΙΚΟ παρουσίασε κύκλο εργασιών 650 ευρώ, έναντι μηδενικού τζίρου της προηγούμενης χρήσης.

Διαβάστε επίσης:

Γιάννης Παπαθανασίου: Άλλαξαν χέρια τα γραφεία του στην Κηφισίας

Άλλαξε χέρια το ακίνητο της οικογένειας Ψαλλίδα στο Χαλάνδρι

Τα 6 ξενοδοχεία που βγαίνουν σε πλειστηριασμό μέσα στον Νοέμβριο