ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τρείς γνωστές βιομηχανίες, τόσο για επιχειρηματικό κόσμο όσο και για τις λίστες των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, επανέρχονται «στο σφυρί» την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου.
Ο λόγος για την Freskot της οικογένειας Κοντοβερού, για τη ΣΕΡΚΟ και την ΕΝΚΛΩ της οικογένειας Λαναρά που στις 6 Δεκεμβρίου θα αναζητήσουν νέο ιδιοκτήτη.
«Σερραϊκή Κονσερβοποιία»
Στις 6 Δεκεμβρίου του 2024 θα κάνει την εμφάνισή της για ακόμη μια φορά η βιομηχανία ΣΕΡΚΟ η «Σερραϊκή Κονσερβοποιία Οπωροκηπευτικών ΣΕΡΚΟ Ανώνυμη Εταιρεία», η οποία βρίσκεται στην πλατφόρμα των πλειστηριασμών με τιμή εκκίνησης τα 1.440.000,00 ευρώ και επισπεύδουσα την Cepal.
H ΣΕΡΚΟ δημιουργήθηκε στις Σέρρες από την οικογένεια Βαβαλίδη με κύρια δραστηριότητά της την επεξεργασία γεωργικών προϊόντων και συγκεκριμένα την παραγωγή τοματοπολτού.
Η εταιρεία παρά την επιτυχημένη εξέλιξή της, δέχθηκε μεγάλο πλήγμα προερχόμενο από την Κίνα που σάρωσε τον ευρωπαϊκό κλάδο της βιομηχανικής τομάτας.
Αντίστοιχα επηρέασε και την πρωτογενή παραγωγή του συγκεκριμένου προϊόντος στη χώρα μας, που αποτελούσε μια πολύ δυναμική καλλιέργεια, στις Σέρρες, τη Θεσσαλονίκη και τον Έβρο.
Αποτέλεσμα των οικονομικών δυσκολίων που αντιμετώπιζε η συγκεκριμένη παραγωγή ήταν να οδηγηθούν ακίνητα της εταιρείας στη πόρτα των πλειστηριασμών.
Το ακίνητο
Σύμφωνα με τη κατασχετήρια έκθεση, πρόκειται για ένα οικόπεδο συνολικής εκτάσεως 41.020,00 τ.μ., που βρίσκεται στη θέση «ΚΑΡΑΓΑΤΣ ΟΡΜΑΝ» του αγροκτήματος Τραγίλου της ομώνυμης Δημοτικής Κοινότητας και Δημοτικής Ενότητας, του Δήμου Βισαλτίας, της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Εντός του οικοπέδου είναι τοποθετημένη βιομηχανική μονάδα επεξεργασίας, μεταποίησης και τυποποίησης ντομάτας, αποτελούμενη από:
α) το κυρίως Βιομηχανοστάσιο, εμβαδού 1.800,00 τ.μ.,
β)Αποθηκευτικούς χώρους συνολικού εμβαδού 7.365,00 τ.μ. που αποτελούνται από 4 συνεχόμενες αποθήκες,
γ) Ισόγειο Κτίριο-Χημείο με χώρο γραφείου και δύο WC εμβαδού 65,00 τ.μ. και τμήμα γραφείου συνεχόμενο στο εσωτερικό του κυρίως βιομηχανοστασίου εμβαδού 24,00 τ.μ. περίπου,
δ) Λεβητοστάσιο εμβαδού 340,00 τ.μ., χωρίς στέγη,
ε)Κτίσμα που χρησιμοποιούνταν ως Υποσταθμός ΔΕΗ-αντλιοστάσιο και λοιπά βοηθητικά κτίσματα, συνολικού εμβαδού 237,00 τ.μ.,
στ)διώροφο κτίριο γραφείων, που αποτελείται από ισόγειο και έναν όροφο πάνω από το ισόγειο συνολικού εμβαδού 205,00 τ.μ..
Επίσης εντός των βιομηχανικών εγκαταστάσεων, υπάρχουν 4 δεξαμενές αποθήκευσης τομάτας, δεξαμενές βιολογικού καθαρισμού και 2 υπόγειες δεξαμενές από οπλισμένο σκυρόδεμα, με τα ανάλογα κανάλια μεταφοράς και φρεάτια.
Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία
Η ΕΝ.ΚΛΩ. της οικογένειας Λαναρά, μια από τις πιο πετυχημένες επιχειρήσεις κλωστοϋφαντουργίας στην Ελλάδα βρίσκεται στις λίστες των «βιομηχανικών» πλειστηριασμών της εβδομάδας που έρχεται, καθώς έχει προγραμματιστεί για τις 6 Δεκεμβρίου του 2024 με τιμή εκκίνησης 1.611.000,00 ευρώ.
Η Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία συμμετείχε ως πρωτοπόρος την εποχή που ο κλάδος κατέγραφε μόνο επιτυχίες.
Συγκεκριμένα, από το 2000 η «Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία Α.Ε.» δραστηριοποιούνταν στον κλάδο με παραγόμενα προϊόντα νήματα τύπου compact.
Οι μέρες δόξας κράτησαν μέχρι το 2010, ώσπου μια σειρά από κλωστοϋφαντουργικές μονάδες ξεκίνησαν να διαγράφουν μία καθοδική οικονομική πορεία.
Η συνέχεια έφερε οφειλές προς τράπεζες, περικοπές σε μισθούς εργαζομένους και οφειλές σε τρίτους, με τα χρέη να ξεπερνούν τα 390 εκατ. ευρώ.
Το τέλος για την Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία ήρθε το 2012, οπότε κηρύχθηκε σε κατάσταση πτώχευσης με ημερομηνία παύσης των πληρωμών την 30ή Ιουλίου 2010.
Αξίζει να αναφερθεί, ότι στα περιουσιακά στοιχεία της πωχευμένης ΕΝ.ΚΛΩ. Α.Ε. περιλαμβάνονται ακόμη πρώην εργοστάσια στη Νάουσα, στη Ροδόπη, στην Κομοτηνή, στην Αλεξανδρούπολη και στη Θέρμη, όπως και αγροτεμάχια στην Αλεξανδρούπολη, με την πλειονότητα των ακινήτων να έχει πάρει το δρόμο των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.
Συγκεκριμένα, το σφυρί των πλειστηριασμών χτύπησε την πόρτα των εγκαταστάσεων της πτωχευμένης εταιρείας το 2014 με την απόφαση για ρευστοποίηση περιουσίας της ΕΝ-ΚΛΩ και το 2016 έγινε η εκποίηση του μηχανολογικού εξοπλισμού.
Το ακίνητο
Το συγκρότημα που πρόκειται να βγει σε πλειστηριασμό βρίσκεται σε μεγάλου μεγέθους γήπεδο που δημιουργήθηκε από την συνένωση όμορων αγροτεμαχίων και βρίσκεται μετά το όριο του αστικού ιστού της Νάουσας δυτικά της πόλης με πρόσωπο επί της δημοτικής οδού προς Αγ. Νικόλαο στην θέση «Μπλάνα».
Είναι επίπεδο και ο ακάλυπτος χώρος του ασφαλτοστρωμένος στο μεγαλύτερο μέρος του.
Σε αυτό, ανεγέρθηκε βιομηχανική μονάδα σε διάφορες χρονικές περιόδους από το 1964 έως το 1988 αποτελούμενη από κτιριακά τμήματα που στέγαζαν λειτουργίας της κλωστουφαντουργικής μονάδας.
Έτσι, παρατηρούνται διάφορες κτιριακές διαμορφώσεις καθώς και μέθοδοι κατασκευής. Ειδικότερα το συγκρότημα αποτελείται από τα παρακάτω τμήματα:
Τμήμα Α: πρόκειται για μονώροφο κτίσμα με επιφάνεια 1140τμ.
Τμήμα Β: Μονώροφο κτίριο το οποίο πρόκειται για το κεντρικό κτίριο του συγκροτήματος στο οποίο κατασκευάστηκε δίκτυο αεραγωγών κάτω από την επιφάνεια του δαπέδου για την συλλογή με την μέθοδο της υποπίεσης υπολειμμάτων της επεξεργασίας ενώ υπάρχει και δίκτυο αεραγωγών εξαερισμού και έχει συνολική επιφάνεια 13323,67τμ.
Τμήμα Γ: Μονώροφο κτίσμα όπου στεγαζόταν γραφειακοί χώροι σε επαφή με το προηγούμενο κτίριο και με επιφάνεια 1312,50τμ.
Τμήμα Δ: Μονώροφο κτίσμα με υποστηρικτική λειτουργία της παραγωγικής διαδικασίας και επιφάνεια 748,50τμ
Τμήμα Ε1 και Ε2: Δύο μονώροφες αποθήκες με στατικό φορέα και η επικάλυψη από οπλισμένο σκυρόδεμα ενώ οι τοίχοι πλήρωσης από από τσιμεντόλιθους και επιφάνεια 2323,75τμ.
Τμήμα ΣΤ: Μονώροφα κτίσματα επίσης με υποστηρικτική λειτουργία και επιφάνεια 477,00τμ.
Τμήμα Ζ: Κτίσμα που αναπτύσσεται σε δύο επίπεδα, το υπόγειο με χρήση χώρου παραγωγής και το ισόγειο με χρήση αποθήκης, με επιφάνεια συνολική 2691,8τμ.
Τμήμα Η: Κτίσμα που αναπτύσσεται σε δύο επίπεδα, το υπόγειο με χρήση χώρου παραγωγής και το ισόγειο με χρήση αποθήκης με επιφάνεια συνολική 1299,1τμ.
Τμήμα Θ: Κτίσμα που αναπτύσσεται σε δύο επίπεδα, το υπόγειο με χρήση χώρου παραγωγής και το ισόγειο με χρήση αποθήκης συνολική επιφάνεια 207,20τμ.
Τμήμα Ι: Κτίσμα που αναπτύσσεται σε δύο επίπεδα, το υπόγειο και το ισόγειο με χρήση χώρου παραγωγής και συνολική επιφάνεια 2292,24τμ.
Τμήμα Κ: Στεγασμένη ράμπα που εξυπηρετεί την πρόσβαση στα υπόγειο με επιφάνεια 258,30τμ.
Επίσης, στο κτιριακό συγκρότημα περιλαμβάνει διώροφο κτίριο αποτελούμενο από δύο επίπεδα, το υπόγειο και το ισόγειο με χρήση χώρου παραγωγής και συνολική επιφάνεια 2292,24μ2.
Παράλληλα, σε διάφορα σημεία των εγκαταστάσεων κατασκευάστηκαν μεταλλικά υπόστεγα. Οι κτιριακές εγκαταστάσεις έχουν απογυμνωθεί από μηχανολογικό εξοπλισμό, καλωδιώσεις δικτύων, κουφώματα σε σημαντικό βαθμό ενώ υπάρχουν φθορές στα κελύφη ( περιμετρικές τοιχοποιίες μεταλλικές στέγες).
Στην κατασχετήρια έκθεση επισημαίνεται ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα επανάχρησής τους με την αρχική τους χρήση όπως ορίζεται από το ΓΠΣ.
Σύμφωνα με αυτό επιτρέπεται η δόμηση για χρήσεις κατοικίας, γεωργικών αποθηκών, αντλητικών εγκαταστάσεων, υδατοδεξαμενών, φρεατίων, αθλητικών εγκαταστάσεων, τουριστικών εγκαταστάσεων, θερμοκηπίων, δημοσίων ή δημοτικών κτιρίων κοινής ωφέλειας.
Κοντοβερός – Freskot
Στο στόχαστρο των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών έχει μπει και η κεντρική μονάδα της γνωστής εταιρείας κατεψυγμένων αλιευμάτων Κοντοβερός – Freskot στον Ασπρόπυργο, μετά την παλιά έδρα της εταιρείας στο Μοσχάτο καθώς και άλλα ακίνητα.
Συγκεκριμένα, στις 6 Δεκεμβρίου του 2024 πρόκειται να χτυπήσει το σφυρί των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για το βασικό ακίνητο της εταιρείας στον Ασπρόπυργο λίγο καιρό αφότου έκανε γνωστή την πτώχευσή της.
Το ακίνητο βρίσκεται στην πλατφόρμα e-auction με τιμή εκκίνησης τα 4.390.517,00 ευρώ και επισπεύδουσα INTRUM HELLAS, ενώ το ποσό για το οποίο επιβλήθηκε η κατάσχεση είναι τα 700.000 ευρώ.
Η ιστορία
Με ιστορία μισού αιώνα, η εταιρεία «Κοντοβερός» ήταν η πρώτη που εισήγαγε κατεψυγμένα αλιεύματα στη χώρα μας, αλλά και η πρώτη που εξελίχθηκε σε μεταποιητική βιομηχανία σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Πρωταγωνιστής μιας επιτυχημένης πορείας είναι ο αείμνηστος Μανώλης Κοντοβερός.
Με καταγωγή από την Κω, έφυγε για το Βελγικό Κονγκό στην Αφρική όπου εκεί ίδρυσε με έναν συνέταιρο, την εταιρεία γενικού εμπορίου Societa Menase Contoveros.
Λίγα χρόνια μετά όμως, φεύγει από το Κονγκό αφού γνωρίζει τη γυναίκα του Κυριακή, κόρη επιχειρηματία με αλιευτικά σκάφη στον Πειραιά.
Πίσω στην Ελλάδα κάνει τη δική του αρχή, αλλάζοντας τα καταναλωτικά δεδομένα και φέρνοντας για πρώτη φορά κατεψυγμένα αλιευτικά στην Ελλάδα.
Έτσι η freskot ιδρύεται το 1968 από τον Εμμανουήλ Κοντοβερό, με έδρα το Μοσχάτο Αττικής και αντικείμενο την εισαγωγή, εμπορία, επεξεργασία, τυποποίηση, συσκευασία και διανομή κατεψυγμένων αλιευμάτων και άλλων κατεψυγμένων τροφίμων.
Στις αρχές της δεκαετίας του ’80, η εταιρεία ξεκίνησε δυναμικά και τις εξαγωγές.
Το 2001, από την μονάδα στο Μοσχάτο, η εταιρεία μεταφέρεται στις νέες υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της στον Ασπρόπυργο Αττικής.
Τα χρόνια που ακολούθησαν η εταιρεία έλαβε σημαντικές διακρίσεις για τα καινοτόμα προϊόντα της, όπως με το “Κοντοβερός Μεζεδάκι” με το οποίο κατέκτησε την πρώτη θέση στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Διατροφικής Καινοτομίας “Ecotrophelia 2011”.
Στην κεφαλή της επιχείρησης βρίσκονταν τα τελευταία χρόνια τα αδέλφια Μάριος και Χρίστος Κοντοβερός.
Μέχρι το 2011 η εταιρεία σημείωνε μόνο επιτυχία και αναγνώριση, με τζίρους της τάξης των 48 εκατ. ευρώ.
Από το 2022 αρχίζει για την freskot η καθοδική πορεία, όπως φαίνεται και μέσα από τους ισολογισμούς.
Για παράδειγμα, οι τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις δείχνουν κύκλο εργασιών στο 1,714 εκατ. ευρώ από 3,184 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση, με το μικτό κέρδος στις 352.987 ευρώ και το καθαρό αποτέλεσμα ζημιογόνο κατά 3,131 εκατ. ευρώ.
Οι υποχρεώσεις ξεπερνούσαν τα 2,2 εκατ. τόσο προς τη φορολογική διοίκηση όσο τον ΕΦΚΑ, τις τράπεζες και τους προμηθευτές.
Έκτοτε, η εταιρεία πήρε αποκλειστικά τον δρόμο της οικονομικής καταστροφής με τα περιουσιακά της στοιχεία και τη βιομηχανική μονάδα που έστησε το 2001 στον Ασπρόπυργο να βγαίνουν σε πλειστηριασμό.
Από τον Μάρτιο του 2024 η εταιρεία έχει περιέλθει σε παύση πληρωμών, καθώς απέτυχαν οι διαπραγματεύσεις με πιθανούς αγοραστές και επενδυτές και κατέστη ανέφικτη η συμφωνία με τους πιστωτές για υπαγωγή της εταιρείας σε καθεστώς εξυγίανσης.
Στη συνέχεια το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας κατεψυγμένων και νωπών ειδών διατροφής Frescot, με επικεφαλής τον Μάριο Κοντοβερό, αποφάσισε την άμεση διακοπή της λειτουργίας της βιομηχανικής μονάδας στον Ασπρόπυργο.
Να σημειωθεί πως το σύνολο των τραπεζικών υποχρεώσεων στο τέλος του 2022 ήταν στα 24,048 εκατ. ευρώ, ενώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στο δημόσιο άνω των 4 εκατ. ευρώ.
Το ακίνητο
Το εν λόγω ακίνητο βρίσκεται στη θέση Λάκκος Κάτσαρη του Δήμου Ασπροπύργου.
Σύμφωνα με το τοπογραφικό διάγραμμα πρόκειται για ένα ενιαίο αγροτεμάχιο το οποίο έχει προέλθει από τη συνένωση όμορων αγροτεμαχίων που διαμορφώνουν συνολική επιφάνεια 17.760,48 τ.μ.
Το βιομηχανικό ακίνητο της εταιρείας εντός του οικοπέδου περιλαμβάνει τα εξής:
Υπόγειο επιφάνειας 1.030,66 τ.μ. βάσει των οικοδομικών αδειών, στο οποίο έχουν γίνει επεκτάσεις συνολικής επιφάνειας 69,41 τ.μ.
Ισόγειο επιφάνειας 3.495,72 τ.μ. βάσει των οικοδομικών αδειών, στο οποίο έχουν γίνει επεκτάσεις συνολικής επιφάνειας 313,82 τ.μ.
Πατάρι επιφάνειας 418,52 τ.μ. βάσει οικοδομικών αδειών, στο οποίο έχουν γίνει επεκτάσεις συνολικής επιφάνειας 88,68 τ.μ.
Α΄ όροφο επιφάνειας 2.259,47 τ.μ., Β΄ όροφο επιφάνειας 535,35 τ.μ., βάσει οικοδομικών αδειών, στον οποίο έχουν γίνει επεκτάσεις συνολικής επιφάνειας 466,88 τ.μ. και αυθαίρετες κατασκευές στη στέγη επιφάνειας 38,61 τ.μ.
Επίσης, στον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου έχουν κατασκευασθεί φυλάκιο, εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού και εκκλησία επιφάνειας 51,98 τ.μ.
Στην εσωτερική αυτοψία, διαπιστώθηκαν ανά όροφο τα εξής:
To Υπόγειο περιλαμβάνει βοηθητικούς χώρους, αποθήκη υλικών συσκευασίας, μηχανουργείο, μηχανοστάσιο πυρόσβεσης, ψυχροστάσιο, χώρους δεξαμενών, Η/Μ και υποσταθμό ΔΕΗ.
Το Ισόγειο περιλαμβάνει χώρους παραλαβής, γραφείο κίνησης, χώρους επεξεργασίας, ψυκτικούς θαλάμους, θαλάμους συντήρησης, ράμπες φορτοεκφόρτωσης, βιομηχανικούς Ανελκυστήρες και 2 ανελκυστήρες προσωπικού.
Το Πατάρι αποτελείται από χώρους γραφείων και χώρους αποδυτηρίων.
Ο Α΄ όροφος διαθέτει χώρους επεξεργασίας και παραγωγής έτοιμων γευμάτων, ψυκτικούς θαλάμους, χώρους αποδυτηρίων, χώρο ιατρείου, φούρνους κοπών, ανελκυστήρες προσωπικού και εμπορευμάτων και αποθήκες τροφίμων.
Και ο Β΄ όροφος χρησιμοποιείται ως γραφείο και αρχείο της εταιρείας, καθώς και ως χώρος εστίασης – τραπεζαρία του προσωπικού.
Το σύνολο των αγροτεμαχίων φέρει περίφραξη από μαντρότοιχο, κάγκελα και συρματόπλεγμα, ενώ στην είσοδο υπάρχει συρόμενη καγκελόπορτα.
Τέλος, ο περιβάλλων χώρος του βιομηχανικού κτηρίου είναι τσιμεντοστρωμένος και διαμορφωμένος σε πάρκινγκ, και σε χώρο εισόδου – εξόδου φορτηγών, για φορτοεκφόρτωση προϊόντων.
Τα σφυριά
Δεν είναι η πρώτη φορά που το συγκεκριμένο ακίνητο βρίσκεται στην πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, καθώς έχουν προηγηθεί πέντε άγονες προσπάθειες.
Το πρώτο σφυρί χτύπησε τον Φεβρουάριο του 2023, με τιμή εκκίνησης τα 7,54 εκατ. ευρώ.
Στις 7 Απριλίου του 2023 διενεργήθηκε επαναληπτικός πλειστηριασμός στην ίδια τιμή ωστόσο ματαιώθηκε ελλείψει πλειοδοτών.
Το επόμενο ηλεκτρονικό σφυρί ορίστηκε για τις 2 Ιουνίου, με την τιμή εκκίνησης μειωμένη κατά 20%, στα 6.053.857 ευρώ χωρίς αποτέλεσμα.
Άγονος ήταν και ο πλειστηριασμός που ακολούθησε στις 14 Ιουλίου, και με τιμή εκκίνησης μειωμένη κατά 35%, στα 4.902.508 ευρώ.
Ο τελευταίος από τους χαμένους πλειστηριασμούς του 2023 διενεργήθηκε στις 8 Νοεμβρίου, με τιμή εκκίνησης τα 4.902.508,99 ευρώ, εκ των οποίων 4.550.000 ευρώ για το ακίνητο και 352.509 ευρώ για τον μηχανολογικό εξοπλισμό.
Ο έκτος πλειστηριασμός είχε προγραμματιστεί για τις 18 Οκτωβρίου 2024 με επισπεύδουσα την Intrum Hellas, και τιμή πρώτης προσφοράς τα 4.390.517 ευρώ, ωστόσο και αυτός κατέληξε χωρίς κανένα αποτέλεσμα.
Διαβάστε επίσης:
Με 6 οικόπεδα στην Σύρο εμφανίστηκε ξανά στο σφυρί η οικογένεια Πατρώνη
Πλειστηριασμοί: Στο σφυρί τα εμπορικά σήματα «4 Τροχοί» και το πρακτορείο διανομής Τύπου «Ευρώπη»
Σε νέες περιπέτειες η οικογένεια Γιαννίρη- Στο σφυρί η μονοκατοικία στην Κηφισιά