Τέλος στη δωρεάν τοποθέτηση POS σε ελεύθερους επαγγελματίες και εμπορικά καταστήματα από το νέο χρόνο, βάζουν οι τράπεζες, επαναφέροντας τις χρεώσεις τόσο στην αποδοχή όσο και στη χρήση του πλαστικού χρήματος. Σταδιακά εκτός από την επιβάρυνση για την τοποθέτηση μηχανημάτων αποδοχής καρτών, οι τράπεζες μελετούν και την επαναφορά της συνδρομής για τους καταναλωτές, που θα επιβαρύνονται για τη χρήση όχι μόνο της πιστωτικής, αλλά και της χρεωστικής τους κάρτας.
Η συνδρομή υπολογίζεται στα 20 ευρώ το χρόνο ανάλογα με την κάρτα, ενώ στα 150 ευρώ υπολογίζεται το κόστος εγκατάστασης POS για τους εμπόρους και τους ελεύθερους επαγγελματίες και θα επιβάλλεται σε συνδυασμό με την προμήθεια που διαμορφώνεται μεταξύ 1% και 1,5% περίπου.
Τραπεζικά στελέχη εξηγούν ότι η διείσδυση των POS έχει καλύψει την κρίσιμη μάζα 500.000 επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών και μετά τη χθεσινή απόφαση για την επέκταση της υποχρέωσης σε άλλους 58 κλάδους, η διείδυση του συστήματος αποδοχής καρτών αναμένεται να είναι σχεδόν καθολική στην αγορά. Σημειώνεται ότι με βάση τη σχετική απόφαση του υπουργού Οικονομίας Δ. Παπαδημητρίου και της υφυπουργού Οικονομικών Κ. Παπανάτσιου 58 νέοι Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας, εντάσσονται στην υποχρέωση αποδοχής πληρωμών με πλαστικό χρήμα. Στους νέους κλάδους εντάσσονται μεταξύ άλλων υπηρεσίες αεροπορικής μεταφοράς επιβατών, θαλάσσιες και ακτοπλοϊκές μεταφορές επιβατών, υπηρεσίες μετακόμισης, υπηρεσίες γενικού καθαρισμού κτιρίων, επισκευές ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών έως και γραφεία κηδειών. Οι υπόχρεοι που προστίθενται με τη νέα απόφαση οφείλουν να συμμορφωθούν εντός τριών μηνών από τη δημοσίευσή της, δηλαδή έως τις 11 Μαρτίου, ενώ όσοι κάνουν έναρξη επαγγελματικής δραστηριότητας μέσα στις τελευταίες 30 ημέρες της τρίμηνης προθεσμίας, έχουν περιθώριο ενός μηνός επιπλέον, δηλαδή έως τις 11 Απριλίου.
Οι τράπεζες πριμοδότησαν μέχρι σήμερα την αύξηση του τζίρου που γίνεται με πλαστικό χρήμα, με τη δωρεάν τοποθέτηση σε αρκετές περιπτώσεις των POS, αλλά και την παροχή κινήτρων προς τους καταναλωτές μέσω των προγραμμάτων επιβράβευσης, το κόστος των οποίων εκτιμάται ότι προσεγγίζει τα 20 εκατ. ευρώ το χρόνο.
Η καθολική υποχρέωση εμπόρων και ελεύθερων επαγγελματιών για την τοποθέτηση μηχανημάτων αποδοχής καρτών και η εξοικείωση των πολιτών με τη χρήση του πλαστικού χρήματος, ανοίγει όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές, το δρόμο για ορθολογική τιμολόγηση της υπηρεσίας, που μέχρι σήμερα επωμίζονταν μονομερώς οι ίδιες οι τράπεζες.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών η υποχρεωτική σύνδεση του πλαστικού χρήματος με το «χτίσιμο» του αφορολόγητου, οδήγησε σε νέο ρεκόρ στη χρήση των χρεωστικών και πιστωτικών καρτών. Οι εκτιμήσεις για το 2017 ανεβάζουν την αύξηση του τζίρου μέσω του πλαστικού χρήματος στο 40% περίπου, συνεχίζοντας το ανοδικό σερί των δύο τελευταίων ετών, μετά την επιβολή των capital controls. Η καταναλωτική δαπάνη με κάρτες θα αγγίξει στα τέλη του 2017 τα 22 – 23 δισ. ευρώ από 15,5 δισ. ευρώ το 2016, χωρίς δηλαδή σε αυτά να νούμερα να περιλαμβάνεται η δαπάνη μέσω καρτών που γίνεται από τα εκατομμύρια των τουριστών που επισκέφτηκαν φέτος την Ελλάδα, ο συνυπολογισμός των οποίων ανεβάζει τον τζίρο στα 27 δισ. ευρώ.