Νέο κύμα πιέσεων δέχθηκε η μετοχή των Πλαστικών Θράκης, στον απόηχο της χθεσινής κοινοποίησης των οικονομικών αποτελεσμάτων της περσινής χρήσης. Τα οποία και κατέδειξαν σειρά αδυναμιών στις επιδόσεις του τέταρτου τριμήνου, που εκ των πραγμάτων διαμορφώνουν ένα «γκρίζο» σκηνικό για τη συνέχεια.

Το «χαρτί» της εταιρείας έκλεισε χθες με απώλειες 6,78% ( στα 5,50 ευρώ) απομειώνοντας κατά 17,5 εκατ. ευρώ τη χρηματιστηριακή της αξία, που υποχώρησε στα επίπεδα των 240,6 εκατ. ευρώ.

1

Με έδρα στην Ξάνθη και μονάδες παραγωγής σε άλλες οκτώ χώρες, τα Πλαστικά Θράκης, συμφερόντων του επιχειρηματία Κωνσταντίνου Χαλιορή, βρίσκονται μήνες τώρα παγιδευμένα στην… κινούμενη άμμο της επενδυτικής αμφισβήτησης. Από τα 8,69 ευρώ όπου είχε αναρριχηθεί η μετοχή στις 8 Σεπτεμβρίου της περσινής χρονιάς, κατέπεσε στα 4,98 ευρώ στις 28 του μηνός του περασμένου Μαρτίου.

Η μακρόσυρτη αυτή πτώση   (κατά 42,7%) έδωσε τη θέση της σε μια ανοδική αντίδραση  της τάξεως του 18,5% καθώς η τιμή του τίτλου έφτασε προχθές στα 5,90 ευρώ. Για να ακολουθήσει το χθεσινό, βίαιο αναποδογύρισμα.

Σε όλη τούτη την πονεμένη χρηματιστηριακή διαδρομή, η αβεβαιότητα φαίνεται να είναι ο κινητήριος μοχλός των πιέσεων που ασκούν στη μετοχή οι πωλητές. Αβεβαιότητα η οποία καλλιεργείται από την παγιωμένη αίσθηση που θέλει τα Πλαστικά Θράκης να μην μπορούν να συντηρήσουν τα ισχυρά κέρδη του 2021. Το πόσο χαμηλότερα ενδέχεται να κατρακυλήσουν αυτά στη διάρκεια της εφετινής χρονιάς, αποτελεί ένα ανοικτό ερώτημα και συνάμα ένα επίσης ανοικτό «στοίχημα» για τους επενδυτές.

Το όλο μίγμα των προβληματισμών είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την αλματώδη άνοδο των τιμών των πρώτων υλών (για ημιέτοιμα προϊόντα και υλικά συσκευασίας), όπως επίσης και του κόστους ενέργειας και μεταφορών.  Στοιχεία που συρρικνώνουν βαθμιαία το μικτό περιθώριο κέρδους,  στο οποίο έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο και η σημαντική μείωση της ζήτησης σε προϊόντα που σχετίζονται με την ατομική προστασία και υγεία (κυρίως μάσκες).

Σε τροχιά υποχώρησης, έσοδα και περιθώρια κέρδους

Όπως προκύπτει από τον ισολογισμό της περσινής χρήσης, το τέταρτο τρίμηνο ήταν ξεκάθαρα το δυσμενέστερο. Και να γιατί:

Σε ετήσια βάση ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών των Πλαστικών Θράκης ΠΛΑΘ 0% 3,83 έφτασε στα 428,4 εκατ. ευρώ, ενισχυμένος κατά 26,1%. Τα επί μέρους όμως δεδομένα δείχνουν ότι οι πωλήσεις ήταν στο πρώτο 3μηνο του 2021 στα 111,367 εκατ. ευρώ, στο δεύτερο 3μηνο ανέβηκαν στα 122,9 εκατ, για να υποχωρήσουν στα 107,3 στο τρίτο τρίμηνο και στο τέταρτο 3μηνο του έτους να πέσουν στα 86,85 εκατ. ευρώ.

Φθίνουσα είναι και η πορεία που ακολούθησαν ανά τρίμηνο και τα μικτά περιθώρια κέρδους. Ξεκίνησαν από το 39,88% στο πρώτο (44,42 εκατ. ευρώ) για να βρεθούν στο δεύτερο στο 33,27% ( 45,814 εκατ. ευρώ). Στο τρίτο τρίμηνο τα περιθώρια κέρδους έπεσαν στο 29,67% ( 31,838 εκατ. ευρώ), ενώ στο τέταρτο προσγειώθηκαν στο 20,81% ( 18,077 εκατ. ευρώ).

Μάλιστα στο τέταρτο τρίμηνο της περσινής χρονιάς τα πρό φόρων κέρδη ήταν οριακά κάτω από τα 3 εκατ. ευρώ. Έναντι των 18,95 εκατ. του τρίτου τριμήνου, των 32,57 εκατ. του δεύτερου και των 29,39 εκατ. ευρώ του πρώτου τριμήνου.

Στην τελική γραμμή του ισολογισμού, τα καθαρά, ενοποιημένα κέρδη ήταν 24,541 εκατ. ευρώ για το πρώτο τρίμηνο, 23,974 εκατ. για το δεύτερο, 23,154 εκατ. για το τρίτο ( με την προσθήκη 6,5 εκατ. από πώληση βιομηχανικού ακινήτου στις Η.Π.Α) και μόλις 788 χιλιάδες ευρώ για το τέταρτο 3μηνο. Ένα τρίμηνο, στη διάρκεια του οποίου «κάηκαν» και 13 εκατ. ευρώ από τα ταμειακά διαθέσιμα σε μετρητά…Με το τελικό υπόλοιπό τους να διαμορφώνεται στα 63,24 εκατ. ευρώ, που είναι κατά 12,2 εκατ. ευρώ περισσότερα από τα δάνεια των Πλαστικών Θράκης. Στα οποία δεν συμπεριλαμβάνονται οι υποχρεώσεις των μισθώσεων.

«Καίνε» τα μεταφορικά και τα έξοδα για ρεύμα

Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι στη διάρκεια της περσινής χρονιάς τα κοστολογημένα, μεταφορικά έξοδα αυξήθηκαν κατά  …32,5% ( από 15,1 στα 20 εκατ. ευρώ). Ενώ αυξημένα κατά 28,6% ήταν και τα έξοδα για…ηλεκτρικό ρεύμα ( από 13,256 εκατ. πήγαν στα 17,046 εκατ. ευρώ).

Ορισμένοι στην αγορά θεωρούν ότι η εφετινή κερδοφορία θα είναι μειωμένη πάνω από 50% σε σχέση με την περσινή.

Από τη δική της πλευρά  η Διοίκηση της εταιρείας, λέει ότι «το δυσχερές και ευμετάβλητο μακροοικονομικό περιβάλλον, προκαλεί μεγάλη δυσκολία  για να γίνουν σχετικές, ασφαλείς προβλέψεις, καθώς η ορατότητα για τα οικονομικά αποτελέσματα και το επίπεδο ζήτησης των επόμενων μηνών παραμένει εξαιρετικά περιορισμένη».

 Η εταιρεία επισημαίνει ακόμη ότι θα συνεχιστεί  το μεγάλο επενδυτικό της πλάνο, ενώ επιπρόσθετα τονίζει ότι: « Παραμένει αισιόδοξη για την ικανοποιητική  πορεία του ομίλου, με δεδομένες τις δυσχερείς συνθήκες που επικρατούν την τρέχουσα περίοδο, καθώς εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί σημαντικά πιο βελτιωμένη κερδοφορία, συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο προ πανδημίας, ενώ θα υπολείπεται της κερδοφορίας της αντίστοιχης περιόδου του προηγούμενου έτους. Ωστόσο, η συσχέτιση με το προηγούμενο έτος καθίσταται εξαιρετικά δύσκολή, λόγω των έκτακτων συνθηκών τόσο εκείνης της περιόδου, όσο και της τωρινής».

Με άλλα λόγια, εκείνο που αναφέρεται είναι τα εφετινά κέρδη θα υπολείπονται των περσινών (άγνωστο πόσο) αλλά θα είναι σημαντικά μεγαλύτερα από αυτά του πρό πανδημίας 2019. Τα οποία ήταν στα 7 εκατ. ευρώ από συνεχιζόμενες δραστηριότητες.

Διαβάστε επίσης:

Πλαστικά Θράκης: Ισχυρές επιδόσεις με τζίρο €428,4 εκατ. – Προμέρισμα 0,11 ευρώ ανά μετοχή

Χαλιορής Vs Λεμπιδάκης: Crash test στα επενδυτικά πλάνα εν μέσω ράλι στις τιμές των πρώτων υλών