Χωρίς άμεσα αποτελέσματα για το θέμα του πλαφόν στο φυσικό αέριο αναμένεται η σημερινή Σύνοδος Κορυφής στην Πράγα, καθώς είναι σε  εξέλιξη  οι συζητήσεις και οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των κρατών μελών για το πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει ένα πλαφόν στο φυσικό αέριο, χωρίς να απειληθεί η ενεργειακή ασφάλεια.

Η σημερινή Σύνοδος Κορυφής ως άτυπη δεν πρόκειται να πάρει αποφάσεις και όπως είπε χθες ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, έχει οριστεί η συνέχεια των συζητήσεων με τη Γερμανία  στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της επόμενης Τρίτης 11 Οκτωβρίου στην Πράγα.

Σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για το πότε πραγματικά μπορούν να ενεργοποιηθούν λύσεις που θα περιορίζουν αποτελεσματικά την τιμή του φυσικού αερίου. Οι δύο προτάσεις της Κομισιόν για το θέμα, τόσο η πρόταση για τις κοινές αγορές από μια ευρωπαϊκή ενεργειακή πλατφόρμα όσο και η πρόταση για ένα νέο ευρωπαϊκό δείκτη τιμών, είναι μεσοπρόθεσμες καθώς προϋποθέτουν σημαντικές και χρονοβόρες διαδικασίες προετοιμασίας.

Η ελληνική πρόταση για όριο εύρους τιμών

Η ελληνική πρόταση για το γενικό πλαφόν στοχεύει στη  διασφάλιση της χαμηλότερης τιμής και ταυτόχρονα ικανοποιητικών ποσοτήτων φυσικού αερίου για την Ευρώπη, εξήγησε χθες ο κ. Σκρέκας, τονίζοντας ότι συνεχίζεται η προσπάθεια να συνταχθούν με την πρόταση περισσότερες χώρες. «Κάνουμε προτάσεις και μετά προσπαθούμε να φέρουμε και άλλες χώρες να συνταχθούν μαζί μας, ώστε να το κινητοποιηθεί η Κομισιόν να εργαστεί και να προετοιμάσει έναν Κανονισμό», σημείωσε ο υπουργός Ενέργειας.

Η ελληνική πρόταση, όπως εξήγησε, αφορά τον ορισμό ενός  μεταβαλλόμενου ορίου  που θα κυμαίνεται ανάλογα με τα υπόλοιπα χρηματιστήρια ενέργειας ώστε η τιμή να προκύπτει από ένα σταθμισμένο μέσο όρο και να είναι και για την Ευρώπη εντός της πραγματικότητας του διεθνούς περιβάλλοντος. Σήμερα η Ευρώπη πληρώνει ακριβότερα το φυσικό αέριο από ότι οι υπόλοιπες διεθνείς αγορές, σημείωσε, “λόγω της κερδοσκοπίας, και αυτό πρέπει να αλλάξει”.

Το σύστημα που προτείνει θα ορίζει ένα εύρος τιμών ανάλογο με τις υπόλοιπες διεθνείς αγορές κάτι που θα οδηγήσει έτσι σε ένα ανώτατο όριο τιμής στο φυσικό αέριο που θα πληρώνει η Ευρώπη, ανάλογο με την τιμή του στις άλλες αγορές και όχι χαμηλότερο, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος να χαθούν φορτία φυσικού αερίου επειδή θα επέλεγαν να ανταποκριθούν στη ζήτηση τρίτων σε υψηλότερες τιμές. Η πρόταση, προκειμένου να εξασφαλίζει την ασφάλεια εφοδιασμού,  προβλέπει επίσης να δίνεται η δυνατότητα στην περίπτωση έλλειψης προσφοράς στην τιμή του πλαφόν, να μπορεί κάποιος να αγοράσει φυσικό αέριο σε ανώτερη τιμή του πλαφόν με διμερές συμβόλαιο.

Πρόκειται για τον “διάδρομο τιμών”, που ανέφερε χθες δημοσίευμα του Reuters, ο οποίος θα δίνει τη δυνατότητα σε αγορές και σε ένα υψηλό επίπεδο, ώστε να συνεχίσει να λειτουργεί η αγορά φυσικού αερίου αν δεν υπάρχει προσφορά στα χαμηλότερα επίπεδα.

Η «δυναμική τιμολόγηση» αφορά όλες της συναλλαγής χονδρικής για φυσικό αέριο και όχι εκείνες λιανικής και  θα ισχύει για όλες τις συναλλαγές χονδρικής, χωρίς περιορισμό στις εισαγωγές από συγκεκριμένες δικαιοδοσίες και δεν θα περιορίζεται σε συγκεκριμένη χρήση του φυσικού αερίου», αναφέρει το προσχέδιο της πρότασης των χωρών, στο οποίο αναφέρθηκε χθες  το Reuters.

 Η πρόταση για πλαφόν στην ηλεκτροπαραγωγή

Άλλες χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία, υποστηρίζουν την πρόταση για πλαφόν στο φυσικό αέριο που προορίζεται για ηλεκτροπαραγωγή. Στην πρόταση αυτή έκανε αναφορά και η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν στην προχθεσινή επιστολή της. Ειδικότερα, ανέφερε:«Οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου οδηγούν τις υψηλές τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας. Θα πρέπει να περιορίσουμε αυτή την πληθωριστική επίδραση του φυσικού αερίου στην ηλεκτρική ενέργεια, παντού στην Ευρώπη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, συνοδεύοντας τη δράση μας για το εισαγόμενο φυσικό αέριο, είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε την εισαγωγή ενός προσωρινού ανώτατου ορίου στην τιμή του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας», υπογραμμίζει.

Η ελληνική πλευρά, ωστόσο, συζητάει αυτή την πρόταση μόνο εφόσον το κόστος που προκύπτει καλυφθεί από ευρωπαϊκά κεφάλαια. Κι αυτό γιατί η πρόταση αυτή προϋποθέτει ότι τη διαφορά μεταξύ της τρέχουσας τιμής φυσικούς αερίου και την τιμή πλαφόν που ορίζεται ότι θα αγοράζουν το φυσικό αέριο οι ηλεκτροπαραγωγοί θα το πληρώνει το Κράτος σε αυτούς, με επιδότηση. Στη Γερμανία, αυτό ήδη γίνεται μέσω μιας εισφοράς στους καταναλωτές, κάτι που όμως βρίσκει αντίθετα άλλα κράτη- μέλη. Χθες ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας,  είπε ότι θα ήταν ανοιχτός σε μια τέτοια επιλογή αν τη χρηματοδοτούσε η Ευρώπη.