ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Δεν αποκλείεται βέβαια το ενδεχόμενο η γερμανική εταιρεία να ζητήσει μια μικρή παράταση, προκειμένου να οριστικοποιήσει τη στάση της. Το ενδιαφέρον είναι μεγάλο καθώς πρόκειται για ένα εμβληματικό εργοστάσιο που μέχρι και πρότινος απασχολούσε πάνω από 200 εργαζόμενους.
Η πρόταση της Pyramis που ανήκει στην οικογένεια Μπακατσέλου είναι η τελευταία ευκαιρία για τη εξυγίανση του εργοστασίου, το οποίο η Bosch (BSH) αποφάσισε να κλείσει οριστικά στις αρχές του 2021. Το αρχικό πλάνο προέβλεπε τον τερματισμό του πριν από περίπου τέσσερα χρόνια (2017), ωστόσο ύστερα από πολιτικές πιέσεις η εταιρεία αναγκάστηκε να παρατείνει τη λειτουργία του για μερικά χρόνια.
Χθες, οι εργαζόμενοι της Pitsos έστειλαν επιστολή στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, καλώντας τον να αναλάβει έστω και αυτή την ύστατη στιγμή πρωτοβουλίες «για να κρατηθεί στην Ελλάδα μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές μονάδες».
«Είναι στα χέρια της κυβέρνησης να παραμείνει το εργοστάσιο στην Ελλάδα, και να ενταχθεί στο σχέδιο και στις υποσχέσεις της κυβέρνησης σας για επενδύσεις και ανάπτυξη. Οι εργαζόμενοι στηρίζουμε κάθε επενδυτική πρόταση για παραμονή του εργοστασίου και διατήρηση των θέσεων εργασίας», επισημαίνουν μεταξύ άλλων στην επιστολή τους.
Η πρόταση «Μπακατσέλου»
Η πρόταση που έχει καταθέσει η Pyramis για την Pitsos περιλαμβάνει την αγορά των μηχανημάτων και την ενοικίαση του εργοστασίου που βρίσκεται στο Ρέντη και όχι την απόκτηση του ακινήτου ενώ προβλέπεται η σταδιακή επαναπρόσληψη σχεδόν του συνόλου των εργαζομένων σε ορίζοντα διετίας (100 τον πρώτο χρόνο και άλλοι 100 τον δεύτερο ανάλογα με την πορεία των πωλήσεων).
Παράλληλα, σχεδιάζονται σημαντικές επενδύσεις για την αντικατάσταση και τον εκσυγχρονισμό του μηχανολογικού εξοπλισμού καθώς βασική προτεραιότητα του business plan είναι η ανάπτυξη σημαντικής εξαγωγικής δραστηριότητας. Μάλιστα, στόχος είναι τον πρώτο χρόνο το 80% της παραγωγής του εργοστασίου να διοχετευθεί στο εξωτερικό.
Προς αυτή την κατεύθυνση έχει ζητηθεί και η συμβολή της Bosch, η οποία καλείται να απορροφήσει μέρος της παραγωγής του ελληνικού εργοστασίου για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα. Πρόκειται για μια πρακτική που συνηθίζεται σε τέτοιους είδους επιχειρηματικές συναλλαγές. Συνολικά, τα κεφάλαια που θα διαθέσει η Pyramis για την «αναγέννηση» της Pitsos ανέρχονται σε 8 εκατ. ευρώ.
Η Pitsos ιδρύθηκε το 1865 κατασκευάζοντας μικρές οικιακές συσκευές της εποχής, όπως φαράσια, μαχαιροπίρουνα, γκαζιέρες. Η Pyramis παράγει ανοξείδωτους και γρανιτένιους νεροχύτες, μικροσυσκευές, μπαταρίες, απορροφητήρες, θερμοσίφωνες κ.ά. Η βασική παραγωγική μονάδα, έκτασης 30.000 τ.μ. βρίσκεται έξω από τη πόλη της Θεσσαλονίκης από όπου εξάγει σε 108 χώρες, ενώ έχει δραστηριότητες σε Ελλάδα, Βαλκάνια, Ιταλία, Γερμανία, ΗΑΕ, Ρωσία κ.ά.
Διαβάστε επίσης:
Νικόλας Μπακατσέλος στο mononews: «Πώς σχεδιάζουμε να ξαναδώσουμε ζωή στην Pitsos»
Pitsos: Σε πλήρη εξέλιξη οι συζητήσεις Πυραμίς-BSH – Μέσα στο α’ τρίμηνο οι τελικές αποφάσεις
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- «Μπλόκο» Στουρνάρα στο σχέδιο των τραπεζών για το νέο IRIS
- Άμεση ανάλυση: Τι συμβαίνει με τις μετοχές των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Eurobank, τον χρυσό και το πετρέλαιο
- O Σαμαράς, οι μετοχές, το ΜΜ και ο Ηλιάδης, ο «Τρελαντώνης» και οι 6, η BSB στο ΧΑ, ο Κούστας και η ηθοποιός της βιντεοκασέτας, η απαίτηση του pirouetter, τι λέει η EDISON για τα media και η συγκίνηση του Χατζηδάκη
- Έξι ναυτιλιακές εταιρείες έχουν ρευστότητα 2, 5 δισ. δολάρια και πέντε εξασφαλισμένα έσοδα 14,65 δισ. δολάρια!