Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Πυρκαγιές: Μόλις για το 0,027% ευθύνεται το δίκτυο ηλεκτρικού ρεύματος

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, Αναστάσιος Μάνος

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, Αναστάσιος Μάνος

Στις 29 Ιουνίου μεγάλη φωτιά ξεσπά στην Πάρνηθα η οποία ευτυχώς αντιμετωπίζεται έγκαιρα. Τα δημοσιεύματα γράφουν ότι υπάρχουν μαρτυρίες πως για τη συγκεκριμένη φωτιά ευθύνεται έκρηξη σε πυλώνα του ΔΕΔΔΗΕ. Στελέχη της εταιρείας διαψεύδουν το γεγονός, όμως, αυτό που μένει είναι η ευθύνη του δικτύου ηλεκτροδότησης.

Αρχές Αυγούστου και η μεγάλη φωτιά που ξεκίνησε από τον Βαρνάβα καίει χιλιάδες στρέμματα στην Ανατολική και Βόρεια Αττική, φτάνοντας μέχρι το Χαλάνδρι.

Αρχικά κάποιοι μίλησαν για μπάρμπεκιου, άλλοι για εμπρησμό, όμως, υπάρχει και μαρτυρία πολίτης, ενός ηλικιωμένου, ο οποίος καταθέτει ότι είδε βραχυκύκλωμα σε στύλο του ΔΕΔΔΗΕ, κι από εκεί προκλήθηκε η πυρκαγιά.

Πολλές οι καταγγελίες τα τελευταία χρόνια για τον «εμπρηστή» ΔΕΔΔΗΕ, όμως, τελικά πόσο ισχύει αυτό; Πράγματι, ακόμη και από τον Διαχειριστή παραδέχονται ότι το δίκτυο ηλεκτροδότησης πρέπει να εκσυγχρονιστεί ώστε να ελαχιστοποιούνται οι περιπτώσεις όπου όντως ένας στύλος ή ένα καλώδιο ευθύνεται για μια πυρκαγιά.

Όμως, τα πραγματικά στοιχεία δείχνουν κάτι εντελώς διαφορετικό.

Συγκεκριμένα, για το δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, τα τελευταία 11 χρόνια, από το 2012 και μετά, έχουν απαγγελθεί ποινικές κατηγορίες σε 151 περιπτώσεις  πρόκλησης πυρκαγιών.

Με τη διερεύνηση των υποθέσεων σε αρχικό στάδιο, αλλά ακόμη κι όταν φτάνουν στα δικαστήρια, οι περισσότερες αποφάσεις είναι αθωωτικές.

Ελάχιστες από το δίκτυο

Με ένα μέσο ετήσιο αριθμό πυρκαγιών περί τις 10.000 για τα 11 χρόνια, το σύνολο διαμορφώνεται σε περίπου 110.000 πυρκαγιές και με βάση τα στοιχεία του αρμόδιου διαχειριστή, του ΔΕΔΔΗΕ, το δίκτυο ενέχεται σε ζημιές που αντιστοιχούν μόλις στο 0,027% των πυρκαγιών.

Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες και στατιστικά της WWF αλλά και του Πυροσβεστικού Σώματος, πάνω από το 80% των πυρκαγιών συνδέονται με τον ανθρώπινο παράγοντα. Είτε είναι εμπρησμός, είτε ανάβουν φωτιά για να κάψουν ξερόχορτα είτε από κάποιο μπάρμπεκιου.

Το 20% των πυρκαγιών οφείλεται σε κακόβουλες ενέργειες ενώ το 45% για αδιευκρίνιστους λόγους.

Οι περισσότεροι από τους υπαίτιους είναι αγρότες ή κτηνοτρόφοι (26%) και ακολουθούν οι συνταξιούχοι ενώ μεγάλο μέρος της ευθύνης βαραίνει και μελισσοκόμους οι ο οποίοι «καπνίζουν» τις κυψέλες τους.

Βεβαίως και οι κεραυνοί παίζουν ρόλο στο ξεκίνημα πυρκαγιών, κάτι που είδαμε πρόσφατα με την κακοκαιρία που έπληξε πολλές περιοχές.

Τα βραχυκυκλώματα από το δίκτυο του ηλεκτρικού ρεύματος βρίσκονται πολύ χαμηλά στη λίστα με τους υπαίτιους των πυρκαγιών.

Αυτό το εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό του 0,027% μπορεί να γίνεται ακόμη μικρότερο με το σχέδιο εκσυγχρονισμού του δικτύου που έχει τεθεί σε εφαρμογή.

Αλλωστε, λόγω της αλλαγής των κλιματικών δεδομένων, με τους παρατεταμένους καύσωνες, καθίσταται υποχρεωτικός ο εκσυγχρονισμός και η συντήρηση του δικτύου από τον ΔΕΔΔΗΕ. Κυρίως ως προς το κομμάτι της πρόληψης, να ελαχιστοποιηθούν δηλαδή τα βραχυκυκλώματα σε προβληματικά καλώδια

Από τις δράσεις που έχει κάνει ο ΔΕΔΔΗΕ ξεχωρίζει η αύξηση του κονδυλίου στα 165 εκατ. ευρώ φέτος για συντήρηση όταν το 2019 ήταν στα 122 εκατ.

Τι κάνει ο ΔΕΔΔΗΕ

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, ο διαρκής εκσυγχρονισμός του δικτύου διανομής και των υποδομών και εγκαταστάσεων, η υπογείωση καλωδίων όπου αυτό μπορεί να υλοποιηθεί, ειδικός εξοπλισμός με θερμοκάμερες και συστηματικός προγραμματισμός εργασιών αποψίλωσης και κοπής κλαδιών, συγκαταλέγονται στα βασικά μέτρα πρόληψης και αποτροπής πυρκαγιών και εφαρμόζονται πλέον εντατικά από τον ΔΕΔΔΗΕ.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται πλέον και στον καθαρισμό της βλάστησης γύρω από τα σημεία ζεύξης του δικτύου Μέσης Τάσης. 

Ειδικά πριν από την αντιπυρική περίοδο, γίνονται  επιπλέον ενέργειες, όπως βαθιά κλαδέματα, έλεγχοι ασφαλείας των εγκαταστάσεων και ενίσχυση της επιθεώρησης, με έμφαση στα δίκτυα που βρίσκονται εντός δασικών περιοχών.

Φέτος στην Αττική (στο πλαίσιο και του σχετικού μνημονίου συνεργασίας του ΔΕΔΔΗΕ με την Πολιτική Προστασία) έχουν γίνει αντιπυρικές ζώνες σε 32 περιοχές-σημεία. Πρόκειται για ζώνες συνολικού μήκους 1170 χλμ., έργο το οποίο  ολοκληρώθηκε πριν την έναρξη της φετινής αντιπυρικής περιόδου, στα τέλη Μαΐου.

Οι  αποψιλώσεις και  κοπές για φέτος είναι τετραπλάσιες, σε σχέση με το 2022. Με βάση τα αποτελέσματα 5μήνου του διαχειριστή, η εκτίμηση είναι ότι το 2024 θα κλείσει +37% σε σχέση με το 2023. Ειδικά μάλιστα για την Αττική, οι αποψιλώσεις σε σχέση με το 2019 αυξήθηκαν κατά +481% και τα βαθιά κλαδέματα κατά 459%.

Από το τέλος του 2018 καταγράφεται μεγάλη αύξηση στους ρυθμούς υπογειοποίησης, ενώ ειδικά για την Αττική, από το 2019, το ποσοστό φτάνει το 363% (από 98 χλμ. το 2019 θα φτάσουν τα 453 χλμ το 2024) ενώ έως το τέλος του 2025 προβλέπεται ότι η υπογειοποίηση δικτύου Μέσης Τάσης θα έχει φθάσει τα 900 χλμ.

Συμπερασματικά, επειδή ο ανθρώπινος παράγοντας είναι αυτός που κατά κύριο λόγο ευθύνεται για τις πυρκαγιές, η εύκολη στοχοποίηση του δικτύου διανομής ρεύματος, αποπροσανατολίζει από το πραγματικό πρόβλημα.

Κι αυτό δεν είναι άλλο αφενός η απροσεξία ή η σκοπιμότητα για να καεί μια περιοχή και αφετέρου η εκτός σχεδίου δόμηση που ανεξέλεγκτα «κατατρώει» δασικές εκτάσεις δημιουργώντας τις συνθήκες για να μπουν κι άλλες πυρκαγιές.

Διαβάστε επίσης:

«Έφοδος» της εφορίας σε μπαρ, καφέ και εστιατόρια
Πόσο και από ποτέ μειώνονται οι εργοδοτικές εισφορές
Δημοσκόπηση MRB: Στην τρίτη θέση ο ΣΥΡΙΖΑ – Μονομαχία Ανδρουλάκη – Δούκα για την ηγεσία στο ΠΑΣΟΚ