ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα ερωτήματα για υποτιμητική κερδοσκοπία σε Πειραιώς και Εθνική, η δυνατή ΔΕΗ, τα ανέκδοτα με τις πρόωρες εκλογές, ο Σαμαράς και το μήνυμα Μητσοτάκη, οι οργισμένοι βιομήχανοι και ο παραλογισμός με το σπίτι του γιατρού στη Φιλοθέη
Η διευρυμένη προστασία προκύπτει από το γεγονός ότι, εκτός από τα φυσικά πρόσωπα που έχουν οφειλή από στεγαστικό δάνειο, στο νέο πλαίσιο θα μπορούν να ενταχθούν και οι έμποροι που έχουν οφειλή σε τράπεζα και έχουν βάλει ως εγγύηση την πρώτη τους κατοικία.
Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση συμφώνησε να γίνει υποχρεωτική η ένταξη στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί στην Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους και όσων αιτήσεων εκκρεμούν στα Ειρηνοδικεία με βάση το παλιό καθεστώς της προστασίας. Στόχος να γίνει ένας προέλεγχος όλων αυτών των υποθέσεων προκειμένου να διαπιστωθεί εάν πληρούν τα κριτήρια της προστασίας.
Σε περίπτωση που δεν πληρούν τα κριτήρια, κρίνονται μη επιλέξιμοι και αποκλείονται της προστασίας.
Επίσης σε περίπτωση που δεν αποδεχθούν την πρόταση της τράπεζας θα υποχρεωθούν να καταβάλλουν το 30% της δόσης που προέβλεπε η σύμβαση δανείου με την τράπεζα έως ότου η υπόθεσή τους εκδικαστεί στο ακροατήριο.
Όποιος δεν καταβάλλει τρεις δόσεις της ρύθμισης χάνει την προστασία.
Αντίθετα εφόσον ο δανειολήπτης ακολουθήσει τη διαδικασία μέσω της πλατφόρμας και πληροί τα κριτήρια που συμφωνήθηκαν, θα θεωρείται επιλέξιμος και θα μπορεί να ρυθμίσει την οφειλή του με συγκεκριμένους όρους.
Οι όροι είναι οι εξής:
•η δυνατότητα αποπληρωμής της οφειλής σε διάστημα έως και 25 χρόνια
•η οφειλή θα ρυθμιστεί με καθορισμένο επιτόκιο, δηλαδή euribor + 2%
•η ρύθμιση θα μπορεί να περιλαμβάνει και «κούρεμα» της οφειλής, το οποίο όμως δεν θα είναι οριζόντιο. Το κούρεμα θα αποφασίζεται με τραπεζικά κριτήρια και εφόσον το υπόλοιπο του δανείου υπερβαίνει το 120% της εμπορικής αξίας του ακινήτου
•η ρύθμιση μπορεί να προβλέπει και επιδότηση από το κράτος για όσους έχουν εισόδημα έως 12.500 ευρώ όταν πρόκειται για μονομελή οικογένεια και τα 21.000 ευρώ για ζευγάρι, όριο που προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.
Τις προσεχείς ημέρες οι τράπεζες θα κάνουν την ανάλυση των επιπτώσεων (impact assesment) που έχει το νέο πλαίσιο προστασίας στα κεφάλαιά τους, προκειμένου στη συνέχεια η ανάλυση να αποσταλεί στους θεσμούς που θα κληθούν να δώσουν το πράσινο φως για την υλοποίηση της συμφωνίας. Στόχος το νέο πλαίσιο να ψηφιστεί έως τα τέλη Φεβρουαρίου, οπότε και λήγει η παράταση που έχει δοθεί σήμερα στο άρθρο 9 του νόμου Κατσέλη, έτσι ώστε να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή. Προϋπόθεση για να τεθεί σε εφαρμογή από τις αρχές Μαρτίου είναι η ύπαρξη της πλατφόρμας που θα πρέπει να δημιουργηθεί στην Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους, χωρίς να είναι σαφές εάν αυτό είναι εφικτό να γίνει στις λίγες ημέρες που απομένουν έως την εκπνοή της παράτασης ή αν θα απαιτηθεί πρόσθετος χρόνος.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Όλες οι λεπτομέρειες της συμφωνίας Τσίπρα-τραπεζιτών για τα «κόκκινα» δάνεια
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Χαρ. Γκότσης για «κόκκινα» δάνεια και προστασία πρώτης κατοικίας: Έρχονται λύσεις που θα πονέσουν
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Η «αγία οικογένεια» των Κουτσολιούτσων και τα κόλπα για να αποφύγει τη φυλακή
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Βλάβη υπέστη το ΣΑΟΝΗΣΟΣ
- Στο κόκκινο οι αγορές εξαιτίας της κλιμάκωσης στον πόλεμο Ουκρανίας-Ρωσίας
- Ο Κανονισμός ΕΕ 2017/352 και η μεταμόρφωση των ευρωπαϊκών λιμένων: Διαφάνεια, ανταγωνιστικότητα και ασφάλεια στη σύγχρονη ναυτιλία
- Ουκρανία: Πραγματοποίησε το πρώτο χτύπημα με πύραυλο ATACMS σε ρωσικό έδαφος